03 Aralık 2012, Pazartesi 12:35:07

'BU BEDEL FİYAT ARTIŞLARINA NEDEN OLACAK'

Antalya’da düzenlenen Resort Turizm Kongresi’nde Corendon Havayolları Genel Müdürü Yıldıray Karaer havacılıktaki gelişime ve hedeflere dikkat çekti.
  • bence büyüyecektir. ve sürekli pilot alımı olacaktır kurslara yazılmaya başlayın derim
  • Artık "İSTİKBAL GÖKLERDEDİR , TÜRK GENCİ HARİÇ" mottosundan hareketle gittikçe şiddetli hissedilen krizde maaşları bile aksatan şirketlerin hangi sözü ile 200.000 tl harcayarak bir genç pilot olmaya çalışacakmış şaşarım.Eğer bu krizde pilot olmaya da kalkıyorsa da o kişinin durumsal farkındalığından şüphe eder , onu işe alan şirketin aklına hepten şaşarım.
  • Çok doğru tespitler bence hava yolları küçülüyor olabilir ama büyüyenlerde var, daha da büyüyecekler , mahallede bile zarar yapan bakkal kapatır biri süper market olur. yabancı fo çalıştrma sıra ile %25 ten %10 a düşecek thy uçaklar aıyor pegasus ta alıyor. kendinizi geliştirin ve işe girin derim.burda 5 tane adam var onları biliyorum onlarda beni biliyor. hem iş yok bilmem ne diyorlar hemde çocuklarını akrabalarını pilot yapacağız diye uğraşıyorlar kıskanıyorlar ve sektöre bizimkiler girmeden başkası girmesin diyorlar yazık yazık!.. l
  • lutfen yanlıs yönlendirme yapmayın turkiyede yardımcı pilot acıgı yok ve olacagada benzemiyor hatta fazlası var..Bi sürü tipli adam issiz..
  • Yildiray bey, küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. 2011-2012 yılında Türkiye'de halen aktif uçuşlarına devam eden havayolu şirketlerinin istihdam ettigi yabancı pilot adedinde şirketiniz tüm istatistiklerin üzerinde olmak kaydı ile en fazla yabancı pilot çalıştıran şirket olarak kendini göstermektedir. AirPort haber web sitesinin yaptıgı haberde ( arşivlerde mevcut) şirketler sıralamasında nedendir bilinmez Corendon Havayolları olarak adınız gorulmemektedir. Yaptığınız güzel araştırma ve bizimle paylaştığınız bilgilere paralel olarak sizinde bu konuda elinizi tasın altına koymanız gerekmektedir. Ayrıca SHGM de yabancı pilot çalıştırma hakkında aldığı son kararı revize etmeli ve sadece ikinci pilot değil kaptan görevlendirmesi hakkında düzenleme yapmalıdır.
  • Pilot olmayı çok istiyorum ama açıkta kalma korkum var bu haber gerçek midir acaba bizde ekmek yiyebilirmiyiz? ya da gaza mı geliyoruz ? tavsiye edilir mi?
  • Tesekkurler,guzel bir sunum olmus,kisa ama can alici noktalari yerinde vurgulamis.
  • sunumunuz için çok teşekkürler sektörün özetini vermişsiniz istifade ettik
  • Madem ihtiyac var, insanlari yetistirin. Gidipte millet kurs alacak ATPL alacak Tip alacak bari kendi parasiyla ucagida alip sizin icin ucsun. Komedi haliniz.

Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı ve bu yıl ikincisi düzenlenen Resort Turizm Kongresi Antalya Barut Lara Otel’de düzenlendi. Kongreye Corendon Havayolları Genel Müdürü Yıldıray Karaer turizm ve havacılık sektörüne dair değerlendirmeleri ile damga vurdu.

Dünyada yılda 1 milyar turistin dünyayı dolaştığını ve 900 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturduğuna dikkat çeken tecrübeli yönetici Karaer, ‘Son 30 yılda dünyada giderek artan ve karmaşıklaşan küresel dinamiklerin etkisiyle havayolu taşımacılığında çarpıcı bir hareketlenme olduğu ve diğer ulaşım sistemlerine oranla öneminin gittikçe arttığı bilinen bir gerçektir. Dünyada 2000-2011 yılları arasında yolcu trafiğindeki yıllık ortalama artış % 5’ler civarındadır.

2010 yılı IATA verilerine göre hava ulaşım endüstrisi dolaysız olarak 5.5 milyon, toplam olarak da 32 milyon kişilik istihdam yaratmıştır. Aynı zamanda bu endüstrinin dünya toplam milli gelirinin %7.5’una ulaştığı, dünya şirketlerinin toplam satışlarının %25’inin havayoluna bağımlı olduğu söylenebilir’ dedi.

KRİZE RAĞMEN ARTIŞ OLACAK

Dünyayı etkisi altına alan krize rağmen havacılık sektöründe artışlar olacağına vurgu yapan Yıldıray Karaer, ‘IATA yaşanan ekonomik krize rağmen gelecek yıllar itibariyle dünyada yolcu trafiğindeki artışın; %5 - %5,8 arasında olacağını öngörürken Türkiye’de ise bu artışın iç hatlarda %8, dış hatlarda ise %6 olacağını ifade etmektedir. Günümüz itibarıyla dünya genelindeki aktif yolcu uçağı sayısının 24.000 civarında olduğu, dünyada; yılda yaklaşık 2,7 milyar yolcu ve 48 milyon ton kargo taşındığı ifade edilmektedir. Havacılık sektöründen yılda 2,2 trilyon Dolar civarında ekonomik fayda sağlanmakta, yaklaşık 3.900 havalimanı, 1.629 havayolu şirketi, 35.000 farklı destinasyon faal durumdadır’ şeklinde konuştu.

PİLOT İHTİYACI 470 BİN

Havacılıkta yaşanan gelişmelere parelel olarak istihdam anlamında da büyük talepler doğacağını sözlerine ekleyen Karaer, 470 bin pilota ihtiyaç duyulacağına vurgu yaparak, ‘halen dünyada 237.400 pilot olmasına karşın, 470.000 pilota; 184.400 uçak bakım teknisyeni olmasına karşın 324.600 teknisyene ihtiyaç vardır. 2011 yılı ticari uçak siparişlerinde Asya Pasifik bölgesinin 1100 uçakla, Kuzey Amerika’nın 1010 uçak siparişinin önünde olduğunu, bu ikiliyi de Avrupa ve Güney Amerika’nın izlediğini görmekteyiz. Gelecek dönemde, küreselleşme rüzgarı, havacılığın etkisi ile giderek hızlanacak ve aynı küreselleşme hızı, havacılık teknolojisi ve işletmeciliğindeki çıtayı daha yüksek noktalara taşıyacaktır.

DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE’DE

Dünya havacılığının gözünün Türk Havacılığı’nın üzerinde olduğunu sözlerine ekleyen Kararer, ‘Havayolu taşımacılığı, 1980’lerde ulaşım sistemleri arasında en küçük payı alırken 2003 yılı itibariyle büyük bir yükselişe geçmiş ve bugün tüm dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayacak düzeye ulaşmıştır. Sivil havacılığımızın bugününe baktığımızda manzara dikkat çekicidir, özellikle son 10 yıllık süreç içerisinde çok ciddi bir ivme kazanmış ve artan uçak sayısıyla doğru orantılı olarak gelişen bir hizmet kalitesi ortaya çıkmıştır.

Bu dönemde; ticari uçak trafiğinde %12, yolcu trafiğinde ise % 14.2’lik ortalama yıllık büyüme gerçekleşmiştir. Sektör satış gelirleri 15 Milyar Dolara yaklaşmış, personel sayısı 110 bini geçmiştir.

Gerek uluslararası gerek de ulusal öngörüler; dünya ortalamalarının çok üzerinde olan bu gelişmenin önümüzdeki yıllar içinde de devam edeceğine dikkat çekmektedir.

Özellikle de İstanbul’un dünya kenti kimliğini geliştirerek daha üst düzeyde bir popülariteye ulaşması beklenmektedir.
2011 yılı sonu itibariyle ülkemizde;

• 49 havaalanı,
• 14 havayolu işletmesi,
• 30 uçuş eğitim kuruluşu,
• 35 bakım organizasyonu,
• 45 yer hizmetleri kuruluşu mevcuttur.

Son 6 yılık dönem içerisinde faaliyet gösteren 20 havayolu şirketinden bugün itibariyle 14’ü varlığını sürdürebilmiştir. 2012 verilerine göre Türkiye sivil havacılık filosunda 382 uçak yer almaktadır. Türkiye’deki havayolu işletmelerinin toplam koltuk kapasitesi de yaklaşık 62.000 civarındadır. 2011 yılında Türkiye’deki havayolu şirketlerinde 938’si yabancı pilot olmak üzere toplam pilot sayısı 4712’dir. Ülkemizdeki uçak bakım teknisyeni sayısının 5000 civarında olduğu ifade edilmektedir.

Türkiye 2011 yılında; Dış hatlarda 59 milyon yolcu ile dünyada 10’uncu, Avrupa’da 6’ncı sırada, İç hatlarda ise 58 milyon yolcu ile dünyada 14’üncü, Avrupa’da 5’inci sırada yer almıştır.

Airbus firması tarafından, Türkiye’nin iç hatlarda %10 büyüme ile dünyada gelecek yıllarda en hızlı büyüyen pazar olacağı öngörülmektedir. Bu beklentileri yaratan bir başka olgu ise gelişmiş ülkelerde yıllık yolcu sayısının nüfuslarının yaklaşık 2 ila 2,5 katı arasında gerçekleşmesidir. Ülkemizin nüfusunu ve coğrafi yapısını dikkate aldığımızda yıllık yolcu sayımızın birkaç yıla kadar 150 milyonun üzerine çıkmasını beklemek gerekmektedir’ dedi.

YAKIT FİYATLARI ŞİRKETLERİ ZORDA BIRAKTI

Hızla artan yakıt giderleri nedeniyle şirketlerin giderlerinin yüzde 40’ının yakıt bedelleri olduğunu ifade eden Karaer, bunun da bilet fiyatlarında artışa neden olduğunu ifade etti. 2  yıl sonra hayata geçirilmesi planlanan karbon vergilerinin de şirketleri zor duruma sokacağını belirten Genel Müdür Karaer, ekstra zamlara neden olabileceğinden dolayı şirketleri zor bir dönemin beklediğine vurgu yaptı.

Yakın gelecekte dünya havacılığını çok önemli gelişmelerin beklediğini doğa dostu uçakların kullanımına geçileceğini belirten Karaer, A320 NEO ve 737 MAX’lerin en önemli örnekler olduğuna işaret etti.

Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’nin de önemli hedefleri olduğunu bu hedefler doğrultusunda hız kesmeden çalıştıklarını ifade eden Karaer, 750 uçak barajına ulaşılacağını ifade etti.

'BU BEDEL FİYAT ARTIŞLARINA NEDEN OLACAK'

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

haklılar ama borsa ne durumda? ~ 11 yıl önce
bence büyüyecektir. ve sürekli pilot alımı olacaktır kurslara yazılmaya başlayın derim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TÜRK GENÇLİĞİ ~ 11 yıl önce
Artık "İSTİKBAL GÖKLERDEDİR , TÜRK GENCİ HARİÇ" mottosundan hareketle gittikçe şiddetli hissedilen krizde maaşları bile aksatan şirketlerin hangi sözü ile 200.000 tl harcayarak bir genç pilot olmaya çalışacakmış şaşarım.Eğer bu krizde pilot olmaya da kalkıyorsa da o kişinin durumsal farkındalığından şüphe eder , onu işe alan şirketin aklına hepten şaşarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğru tespit/3800 ~ 11 yıl önce
Çok doğru tespitler bence hava yolları küçülüyor olabilir ama büyüyenlerde var, daha da büyüyecekler , mahallede bile zarar yapan bakkal kapatır biri süper market olur. yabancı fo çalıştrma sıra ile %25 ten %10 a düşecek thy uçaklar aıyor pegasus ta alıyor. kendinizi geliştirin ve işe girin derim.burda 5 tane adam var onları biliyorum onlarda beni biliyor. hem iş yok bilmem ne diyorlar hemde çocuklarını akrabalarını pilot yapacağız diye uğraşıyorlar kıskanıyorlar ve sektöre bizimkiler girmeden başkası girmesin diyorlar yazık yazık!.. l

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanlıs olmasın ~ 11 yıl önce
lutfen yanlıs yönlendirme yapmayın turkiyede yardımcı pilot acıgı yok ve olacagada benzemiyor hatta fazlası var..Bi sürü tipli adam issiz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 11 yıl önce
Yildiray bey, küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. 2011-2012 yılında Türkiye'de halen aktif uçuşlarına devam eden havayolu şirketlerinin istihdam ettigi yabancı pilot adedinde şirketiniz tüm istatistiklerin üzerinde olmak kaydı ile en fazla yabancı pilot çalıştıran şirket olarak kendini göstermektedir. AirPort haber web sitesinin yaptıgı haberde ( arşivlerde mevcut) şirketler sıralamasında nedendir bilinmez Corendon Havayolları olarak adınız gorulmemektedir. Yaptığınız güzel araştırma ve bizimle paylaştığınız bilgilere paralel olarak sizinde bu konuda elinizi tasın altına koymanız gerekmektedir. Ayrıca SHGM de yabancı pilot çalıştırma hakkında aldığı son kararı revize etmeli ve sadece ikinci pilot değil kaptan görevlendirmesi hakkında düzenleme yapmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATPL KURSU ALMAK İSTEYEN BİRİ ~ 11 yıl önce
Pilot olmayı çok istiyorum ama açıkta kalma korkum var bu haber gerçek midir acaba bizde ekmek yiyebilirmiyiz? ya da gaza mı geliyoruz ? tavsiye edilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 11 yıl önce
Hiç girme bu işlere bakkal dükkanı aç o parayla bakkal kaptan baban,dayın,amcan kaptan değilse yedirmezler sana çok zor yabancı alır seni almaz üstüne birde yetersiz damgası yersin gerek yok başka iş yap.
... ~ 11 yıl önce
4 arkadaşım tipte 2000 saat üzerinde uçuşu var ve boşta.Onur,Sky küçülüyor.Corendon uçak alacak mı bilmiyorum.PGS tanıdık ve askeri pilot diyor, başka bir şey söylemiyor.Thy 250 Alman pilotu daha yeni istihdam etti.Kısaca garanti olan THY akademiye girebiliyorsan gir, yoksa bu işe hele ki borçla bulaşma.
KURS ALMAK İSTEYEN ~ 11 yıl önce
uçuş okulları hayır siz inanmayın diyor açıkta kalanlar ya ingilizce bilmiyor ya da lise mezunları eski insanlar , gaza getiriyorlar gelecekte açık çok olacak fo yüzde 10 olacak thy 100 pegasus 50 uçak alacak emekliler olacak falan filaan inandırıcı değil mi??siz inanmayın sizi caydırsınlarki kendileri iş bulsun diyorlar
10:10 ~ 11 yıl önce
Bankadan kredi çekecek olan adaylara kredilerinde kefilsen bence de sorun yok.Bu arada o uçak sayılarını hesaplarken piyasada hangi özelliklerine rağmen kaç işsiz pilotun olduğunu da araştırmanı tavsiye ederim.
10:10 ~ 11 yıl önce
askerlik+tipte 1600 saat+mühendis diploması+level5=işsiz pilot
6E ~ 11 yıl önce
Tesekkurler,guzel bir sunum olmus,kisa ama can alici noktalari yerinde vurgulamis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 11 yıl önce
sunumunuz için çok teşekkürler sektörün özetini vermişsiniz istifade ettik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
madem ihtiyac var ~ 11 yıl önce
Madem ihtiyac var, insanlari yetistirin. Gidipte millet kurs alacak ATPL alacak Tip alacak bari kendi parasiyla ucagida alip sizin icin ucsun. Komedi haliniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000