24 Ekim 2010, Pazar 08:44:39

BİLETLERE "EMİSYON" ZAMMI

AB'nin havayolu şirketlerine getirmeyi planladığı emisyon kotasının havayolu sektörüne yapılan yatırım oranlarını düşüreceği belirtildi.
  • Yükselen "Ortadoğu Havacılığı"nı engelleme politikasıdır bu. THY de ister istemez etkilenecektir.
Uygulamanın AB ülkelerine yapılan uçuşlarda bilet fiyatlarına da yansıyacağını vurgulayan Karaer, “Emisyon kotasıyla uçuş maliyetleri aratacağı için, bilet fiyatları da otomatik olarak yükselecek. Dünya AB ülkelerine daha pahalıya uçacak” dedi.

Antalya merkezli havayolu şirketi Corendon Airlines Genel Müdür Yardımcısı Batuğhan Karaer, uçakların oluşturduğu karbon oranını azaltmak amacıyla AB'nin havayolu şirketlerine yönelik 2012'den itibaren uygulayacağı emisyon kotasının havacılık sektöründeki yatırım oranlarını düşüreceğini kaydetti. Uygulamanın uçuş maliyetlerini de artıracağını dile getiren Karaer, “AB'nin belirlediği kotaların üzerine çıkan havayolu şirketleri ancak kota satın alarak uçuşlarını gerçekleştirebilecek” diye konuştu.

Uygulamanın 2012'den itibaren başlatılacağını söyleyen Karaer, AB'nin çevrenin korunması söylemi ile böyle bir kota uygulamasına gittiğini dile getirdi. Karaer, “Uygulamaya göre havayolu şirketlerinin bu yıl AB ülkelerine yaptıkları uçuşlar sırasında atmosfere yaydıkları emisyon oranları tespit ediliyor. Bu tespitler üzerinden kota oranı belirlenecek. Belirlenen kotanın üzerine çıkan şirketler ilgili komisyonlara para ödeyerek uçuşlarını gerçekleştirebilecek. Yani şirketler AB'den emisyon kullanma hakkı satın almaya başlayacak” dedi.

”Yatırımları zora sokar”
Batuğhan Karaer, uygulamanın uçuşlara kısıtlama getireceğini bu durumun da yatırımlara yansıyacağını belirtti. Karaer, “Kota ile karşı karşıya kalan şirketler elbette havacılık sektörüne yapacağı yatırımları gözden geçirecek. Çünkü filoya eklenen her uçak emisyon kotasını zorlayacak. Şirketler de ek maliyetlerden kaçmak için kapasitelerini sınırlandıracak. Otoriteler bu uygulamanın sektöre 2- 3 milyar dolarlık bir ek maliyet getireceğini konuşuyor. Bu durum yatırım kadar bilet fiyatlarına da yansıyacaktır” diye konuştu.

Karaer, Corendon olarak yatırım faaliyetlerini gözden geçirdiklerini söyledi. Karaer, “Bu saatten sonra yatırım kararları ister istemez daha zor alınacak. Şu anda 7 uçağımızı maksimum seviyeye kadar kullanmaya çalışacağız. Ayrıca uygulamaya ilişkin raporlarımızı hazırlayarak şirketimiz için belirlenecek kota miktarının açıklanmasını bekleyeceğiz. Çünkü kota seviyemiz bu yıl içinde yapacağımız uçuşlara göre belirlenecek. Bu yüzden bu yıl AB'ye yapacağımız uçuşlar biz dahil tüm havayolu şirketleri için stratejik hale geldi” dedi.

Karaer, emisyon kotasının çevreci motora sahip uçakları da ön plana çıkaracağını kaydetti.

Uçaklarin atmosfere etkileri
Uçaklardan atmosfere yayılan gazlar arasında karbondioksit (CO2), azot oksit (NOx), su buharı, metan olmayan uçucu organik bileşikler, karbonmonoksit (CO), kükürt oksit (SOx) ve kurum bulunuyor. Bu gazların etkisi, bırakıldığı yüksekliğe göre değişiyor. Yükseklik artıkça, gazların atmosfere olan etkileri artıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün yaptığı araştırmalar, bu gazların iklim değişmesine etkilerini ve global ısınmayı artırdığını ortaya koyuyor. Yolcu uçaklarının uçtuğu 8- 13 bin metre yükseklikte motordan çıkan su buharı ve gazlar donarak izler oluşturuyor. Yapılan araştırmalar bu izlerin ‘sirüs’ bulutların artmasına neden olduğunu ortaya koyuyor. Bulutlar gündüzleri güneş ışığını yansıtarak hava sıcaklığını düşürüyor. Geceleri de dünyanın sıcak havasının uzaya kaçmasını engelleyerek gecelerin daha ılık geçmesini sağlıyor.

(Radikal)
BİLETLERE "EMİSYON" ZAMMI

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Yükselen "Ortadoğu Havacılığı"nı engelleme politikasıdır bu. THY de ister istemez etkilenecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000