24 Kasım 2008, Pazartesi 08:14:35

Ucuz bilet, bagajlara yansıyor!

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Erkan Çelebi, ucuz bilet satan şirketlerin bagaj alımlarındaki kriterlerini gün geçtikçe daralttığını yazdı...
  • Hadi Pegasus, Atlas Jet'i anladım, zaten su bile paralı bunlarda low cost tamam haklarıdır bir şey demiyoruz. Ama THY uzak hatlarda okyanus aşırı uçuşlarda bile bagaj hakkı 20 kg, mesela 10 saat yolculuk ediyorsunuz sanki ankara istanbul arası gidip gelmiş uygulaması, ve extra bagaj ücreti de çok yüksek 13 eur'du benim başıma gelen olayda ))) En azından uzak seferler zaten çok pahalı 20 kg bagaj limiti çok saçma. İkramda her şeyi vermeye çalışıyorlar bence bu bagaj limitini de iç hatlar ile aynı seviyede bırakmasınlar.
  • Yerde çalışanlar bilir ne dolaplar döndüğünü fazla bagajı çıkan ya havalimanı valisinin ya istasyon müdürünün akrabasıdır beş kuruş ödemeden biner gider ben 15 kg hak veren havyolı-unda istasyon müdürünün yeğenini 400 kg den hiç excess almadan uçurduğunu görmüşlerdenim 3-5 kg için fazla bagaj ücreti ödeyenlerin günahı ne?Yazık değil mi o insanlara...Tüm havayolları için söylüyorum YER HİZMETLERİ PERSONELİ KONUŞURSA TÜRKİYE SAL-LA-NIR!!!
  • Bu gidişle yakında emniyet kemeri ve oksijen maskelerinede ücret alacaklar!!!

Yoğun rekabetin bilet fiyatlarını 58 YTL’ye kadar düşürmesi, özel havayolu şirketlerini ek gelir arayışına itti.

Kano, sörf tahtası, rafting gibi büyük hacimli ve ağır bagajlara yansıtılan ekstra ücretler, şimdi ağırlığı 10 kilogramı, uzunluğu 1.5 metreyi geçmeyen sporcu çantalarına da uygulanıyor.

Havayolu şirketleri arasında yaşanan rekabet yüzünden bilet fiyatlarını 58 YTL’ye kadar çeken kuruluşlar, şimdi açıklarını kapatmanın çaresini yolcu beraberindeki bagajlarda buldu. Bazı havayolu şirketleri, kano, paraşüt, sörf tahtası, planör, şişme bot, rafting, dalış ve golf takımı, sırıkla atlama gibi ağır ve hacimli malzemelere uyguladıkları ekstra bagaj ücretini, ağırlığı 10 kilogramı, uzunluğu da 1.5 metreyi geçmeyen sporcu çantalarına kadar kaydırdı.

Özel ve serbest

Türk Hava Yolları’nın 20 kilogram olarak belirlediği ücretsiz bagaj uygulamasını, özel havayolu şirketleri, özel ve serbest olmak üzere ikiye ayırıyor. Kano, paraşüt, sörf tahtası, planör, şişme bot, rafting, dalış ve golf takımı, sırıkla atlama gibi ağır ve hacimli malzemeleri özel bagaj olarak değerlendiren bu şirketler, ekstra ücret talebinde bulunuyor. 15 ile 20 kilogram arasında değişen diğer kargolar ise serbest bagaj kategorisine tutuluyor ve herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Kanoyla bir tutuluyor

Ancak, özel havayolu şirketlerinin özel bagaj sıralanan bu malzemelere ek olarak, "gibi" ya da "benzer malzeme" ibarelerini kullanmaları, ağırlığı 10 kilogramı aşmayan, uzunluğu 1.5 metreyi geçmeyen sporcu çantalarının da ağırlığı 25 kilogramı bulan uzunluğu 5 metreye ulaşan kanolarla, 2 metre 75 santimetre uzunluğundaki sörf tahtalarıyla, 5 metrelik sırıkların yer aldığı atlama malzemeleriyle aynı tutulmasına yol açıyor. Bu da yolcular ile personel arasında ister istemez tatsız tartışmaları beraberinde getiriyor. Ayrıca, bu uygulamada bulunan havayolu şirketlerinin gerek biletlerinde gerekse internet sitelerinde hangi bir açıklamaya yer verilmemesi, tartışmanın daha da büyümesine yol açıyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verilerene göre, Türkiye’de 2008 yılı Eylül ayına kadar gerçekleşen geliş ve gidiş yolcu trafiği iç ve dış hatlarda toplam 58 milyon 756 bin 133’e ulaşırken, taşınan yük ise 1 milyon 202 bin 397 tonu buluyor. Havayolu firmaları arasında artan rekabet bilet fiyatlarında indirime yol açması, havayolu ulaşımını tercih etmeyi cazip hale getiriyor. Ancak, bu da bazı hava yolu şirketlerinin açıklarını, son anda ekstra bagaj ücreti talep etmek gibi uygulamalarla kapatmak istemesine yol açıyor. Bunun son örneği de Atlas Jet’te yaşandı. Geçtiğimiz hafta sonu Bodrum’da düzenlenen Uluslararası Atatürk Kupası’na İstanbul’dan katılacak olan 4 sporcudan oluşan eskrim kafilesinin 10 kiloyu geçmeyen, 1.5 metreyi aşmayan çantaları için ekstra bagaj ücreti talep eden Atlas Jet personeli, bu bedeli ödemeyen sporcuları uçağa almak istememesi, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Kafiledeki sporcular, ilk kez böyle bir uygulamayla karşılaştıklarını söyleyerek, tepkilerini gösterirken, arkadaşımız Mehtap Özcan da, hava yolu şirketlerinin ağırlığı 10 kilogramı, uzunluğu da 1.5 metreyi geçmeyen sporcu bagajlarıyla ilgili uygulamalarını araştırdı.

Hangi havayolu şirketi ekstra bagajı nasıl görüyor

THY: İç hat uçuşlarında serbest bagaj hakkı 20 kilogram. Bu aşıldığında kilo başına 1.93-2.5 YTL arasında değişen ek ücret alınıyor. Yurtdışı uçuşlarda bu 2-20 Euro arasında değişiyor.

PEGASUS: Serbest bagaj hakkı yurtiçinde 15 kilogram, yurtdışında 30 kilogram. Bu aşıldığında iç hatlarda kilo başına 4 YTL, dış hatlarda da ortalama 8 Euro talep ediliyor. Sadece, bisiklet, kayak, golf takımı, sörf, dalış malzemeleri, kano, yamaç paraşütü, delta kanat gibi malzemeler için iç hatlarda 30 YTL, dış hatlarda ise 40 Euro isteniyor.

ONUR AİR: Yurtiçi uçuşlarda 15 kilograma kadar olan bagajlardan ücret alınmıyor. Fazla bagaj için kilo başına 3 YTL alıyor. Sörf tahtası, kayak takımı, okçuluk, golf ve dalış takımı gibi ağır ve hacimli malzemeler için takım başına 20 YTL talep ediyor.

SUNEXPRESS: İç hatlarda 15 kilograma kadar bir bagaj ücretsiz. Bu aşıldığında kilo başına 4-6 YTL isteniyor. Dış hatlarda sınır 20 kilogram. Aşıldığında 8 Euro isteniyor. Bisiklet, sörf tahtası, kano ve golf malzemeleri için ekipman başına 25 Euro ödeniyor. Tenis, squash, olta takımı, su kayağı, paten, okçuluk, binicilik gibi malzemeler ise serbest bagaj hakkı olarak değerlendiriyor.

ATLAS JET: Serbest bagaj hakkı 20 kilogram. Özel bagajlar kapsamına bisiklet, kayak takımı, golf takımı, kano, sörf, paraşüt, dalış takımı, rüzgar sörfü, su kayağı, sırıkla atlama, bowling malzemelerinin yanı sıra ağırlığı 10 kiloyu, boyutu da 1.5 metreyi geçmeyen eskrim gibi sporcu çantalarına da aynı uygulamada bulunuyor. Çanta başına 20 YTL ek ücret talep ediliyor.

Erkan Çelebi / Hürriyet

Ucuz bilet, bagajlara yansıyor!

Yorumlar

Death Grind ~ 15 yıl önce
Hadi Pegasus, Atlas Jet'i anladım, zaten su bile paralı bunlarda low cost tamam haklarıdır bir şey demiyoruz. Ama THY uzak hatlarda okyanus aşırı uçuşlarda bile bagaj hakkı 20 kg, mesela 10 saat yolculuk ediyorsunuz sanki ankara istanbul arası gidip gelmiş uygulaması, ve extra bagaj ücreti de çok yüksek 13 eur'du benim başıma gelen olayda ))) En azından uzak seferler zaten çok pahalı 20 kg bagaj limiti çok saçma. İkramda her şeyi vermeye çalışıyorlar bence bu bagaj limitini de iç hatlar ile aynı seviyede bırakmasınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu hizmetleri ~ 15 yıl önce
Yerde çalışanlar bilir ne dolaplar döndüğünü fazla bagajı çıkan ya havalimanı valisinin ya istasyon müdürünün akrabasıdır beş kuruş ödemeden biner gider ben 15 kg hak veren havyolı-unda istasyon müdürünün yeğenini 400 kg den hiç excess almadan uçurduğunu görmüşlerdenim 3-5 kg için fazla bagaj ücreti ödeyenlerin günahı ne?Yazık değil mi o insanlara...Tüm havayolları için söylüyorum YER HİZMETLERİ PERSONELİ KONUŞURSA TÜRKİYE SAL-LA-NIR!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rallyx ~ 15 yıl önce
Bu gidişle yakında emniyet kemeri ve oksijen maskelerinede ücret alacaklar!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000