30 Ekim 2012, Salı 11:04:32

ONUR HAVAYOLLARI'NA ŞOK SUÇLAMA

Onur Air’in Avusturyalı pilotu Hans Portner, fazla uçuş isteğini reddettiği için işten çıkarıldığını iddia etti, şirketi kuralsız uçmakla suçladı. İşte THY’nin başını ağrıtan Danimarkalı pilot skandalından sonra ikinci skandal suçlamalar…
  • nedir bu yabancı düşmanlığı ? coğunun crm i sana yaklaşımı o kadar güzel ki ama adamlara neden bu düşmanlık cözemedim ... ayrılan kaptanımız icinde kötü bir insan değildi nasıl ayrıldığını bilemem ama hemen bu olayın üstüne ayırdıkları icin böyle düşünmesi gayet normal bende üzülerek söylüyorum ki hiç kimsede huzur yok sivil havacılğımız bir level 4 tür diye gidiyor ucuş emniyeti icin tamam yapılsın ama ucuş emniyeti icin birazda ucuş görevlerine bakılsın bazı şeyler kontrol edilsin. benim düşünceme göre onur air bitmiş durumda böyle devam ederse durumu cok daha kötü yerlere gelicektir. daha cok yazılcak şeyler varda burda yazıpta kücülmek istemem saygılar
  • Cidde de bir f/o kokpiti PENCEREDEN TERK EDİYOR,kuala lumpur da bir yabancı kabin memuru otel odasını harabeye çeviriyor.İŞTE SİZE ONUR AİR.ne demişler çal çal oyna.
  • bir zamanlar ismi airbus şirketine avrupa da ve diğer ülkelerde manşet olan Bilal BAŞER adlı bir kaptanımız vardı. Bu adam pilotajdaki titizliğinden dolayı camiamız tarafından yargılandı. Herhalde şuanda mezarında kemikleri sızlıyordur.
  • ilerde bu şirketin ihtar hastası ve ruh hastası kadın müdürü camia önünde büyük bedeller ödeyecektir yatıcak yeri olmayanın şansı yaver gitmez
  • şirkette çalışmış eski bir kabin amiri olarak bu yazılanların altına imzami atarım ve gerekirse şhait bile olurum...kaptan portner az bile yazmış,bundan daha beter örnekler var,yerli kaptanlar tarafından uçuş defterine eksik yazılan uçuşlarmı dersiniz,aşırı fazla mesiyle uçmakmı dersiniz,daha neler neler....buarada bu kaptanların bazıları şu an thy de kaptanlık yapıyor bilginiz olsun thy yönetimi....
  • ocak ayına dikkat ..güzel günler gelicek
  • Bu şirket yöneticileri alt personeline çöplük muamelesi yapar.Herşey mutsuz etme üzerine kurulmuştur.Kraldan fazla kıralcılar vardır.
  • Beyler yazılanların büyük kısmı doğrudur. Fakat portner kaptan gördüklerini daha önce dile getirseydi ve tepkisini ortaya koysaydı daha doğru olurdu. Maalesef Türk havacılığı patronların ellerinde bu hale geldi. Emin olun sayın Bagana bu durumdan dolayı PekSatıcıya teşekkür etmiştir.
  • onurdan kaç para alıyorsunuz merak ettim... lakin bu konuşma tarzınızla , şirket yalakası olduğunuz güzel yerlere geldiğiniz belli...kabin ekiplerinin ahı üzerinizde olsun... bu şirkete yıllarını verip aynı maaşı alan yüzlerce insan var... bir şirket bu kadarmı çalışanlarına değer vermez...tez olarak okutulmalı
  • Sirketi ve calisanlari karalamak cok basit degil mi ? Yazarsiniz buraya, bilmeyen ve tanimayan kisiler okur, zannederler ki ismi gecen yoneticiler yesilcamdaki kotu adam karakterleri. Yabanci kaptanin soylediklerini dikkate almiyorum. Iddia ettikleri madem olan seylerdi, neden duzeltmeye calismadin ? Istirahat edememekten, fazla mesai yapmaktan sikayet ediyorsun da iddia ettigin ucaktaki eksiklikleri bile bile 200 kisiyle yola cikip, sonrada nasil rahat uyuyordun ? Istifa ederdin. Kaptan pilota is mi yok ? Merak ediyorum Sn. Peksaticinin kizi ve Sn. Erboran`in oglu hakkinda yorum yazan kisiler dogustan yetenekli mi ? Isiniz ne olursa olsun egitim ve uygulama sureclerinde herkesin hatalari olur. Eger ki ekip ruhunuz varsa o kisilerin eksigini tamamlarsiniz, ekip calismasini bilmiyorsaniz yani bencilseniz O kisiyi kotulersiniz. Maaslardan kimse memnun degil bu dogru ancak Onur Air demiyor ki 10000 Euro verecegiz, neyse o, ozgur irade, isteyen calisir. Kimse elmas madeni degildir...

Onur Havayolları’nda kaptan pilot olarak uçan Avusturyalı Hans Portner, Türkiye’den ayrılır ayrılmaz  hem Onur Air’i hem de bazı şirket yöneticilerini topa tuttu. Onur Air hakkında ağır suçlamalarda bulunan Portner, iddialarını Türk sivil havacılığı otoritesinin yanı sıra Hollanda, İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa, Danimarka, İsveç, Finlandiye, Belçika gibi ülkelerin sivil havacılık otoritelerine iletti.

Mesai saati dolmasına rağmen uçuş yapmasının istendiğini öne süren Portner, başından geçen olayı şu şekilde anlattı:
“Onur Havayolları’na ait TC-OBJ kuyruk tescilli uçuşla Dalaman’dan Amsterdam’a uçmak için 4 Eylül tarihinde saat 05.00’te Lykia Göcek Otel’in lobisindeydim. Uçağın kalkış saati 03.45Z idi. Saat 05.00’te otelin lobisinde resepsiponist tarafından yeni servis saatinin 08.30 olarak değiştirildiği bilgisini aldım. Otelde beklerken servis saati once 09.00, sonra saat 10.00, sonra saat 11.00 ve son olarak 11.15 oldu. 6 saat bekledikten sonra nihayet servis bizi otelden havalimanına getirdi. Uçuş planımız 03.45Z yerine saat 10.00 olarak değiştirilmişti. Görev saatinin 02.45Z yerine 09.00 olarak değiştirilmesi hakkında görüşmek için planlamayı aradım. Bu değişikliği kabul etmediğimi ve saat 05.00’ten beri uçuş için hazır olarak beklediğimi, geçen bu sürede dinlenemediği, bunun için de Amsterdam’da otel ayarlanmasını istedim. Amsterdam’a vardığımızda, istasyon müdürü Dalaman’a gerı dönmeden önce 4 buçuk saat beklememiz gerektiğini belirtti.Toplamda 13 saat 40 dakika görev saatimiz dolacağını belirterek, ekibimle beraber 8 saat otelde dinlenmeden Dalaman’a uçmayı reddettıiğimi belirttim.

Erboran kaptan(Başpilot) benı arayarak, üniformalarımızla otelde bekleyerek geçirdiğimiz sürenin görev saati olarak kabul edilmeyeceğini bildirdi.
EASA Uçuş kurallarına gore görev saati uçuş ekibinin görev süresi, eğer o uçuş gerçeklestirilecekse uçuşun bir veya birden fazla gecikmiş olması söz konusu olmaksızın ilk belirtilen saatten başlar.
Kaptan Erboran,bize otel tahsis etmeyi reddetti. Bu uçusa 13 saat 40 dakika (0245-1425)görev saati ile Amsterdam’dan devam edemezdim. Dalaman’a yolcu olarak OHY454 sefer sayılı uçak ile geri döndüm. Uçus ekibim, Erboran kaptanın zorlamasıyla Brüksel’den gelen başka bir kaptan ile Dalaman’a geri döndüler. İkinci pilot (Tolga Uzunoğlu) ve kabin ekibi (Seval Sarioglu; Kemal Olcay Öziş; Şeyhmus Gülünce; Sunay Ertem; Tuğba Yıldırım) Dalaman’a vardıklarında 20 saat 40 dakika (0245-2325) görev saati yapmışlardı. İkinci pilot Dalaman’da mesaisini sonlandırdı. Kabin ekibi de boş uçakla Bodrum’a geri döndü.

BİR GÜN SONRA KOVULDU
Hans Portner’in, bu olaydan bir gün sonra Uçuş İşletme Başkanı Ercan Peksatıcı imzalı, “Eylül 2012 ve sonrasındaki uçuş sayısındaki  azalmalar sebebiyle, şirketimizdeki görevinizi sonlandırmış bulunuyoruz” şeklindeki yazıyla işine son verildi.

UÇUŞ KURALLARI ÇİĞNENİYOR
İşten çıkarıldıktan sonra Uçuş İşletme Başkanı Ercan Peksatıcı’ya hitaben bir mektup yazan Avusturyalı pilot zehir zemberek suçlamalarda bulundu. “ Üzülmeyerek belirtirim ki kalitenizi bildiğimden kontratımın sonlandırılmasını kabul ediyorum. Maalesef kontratımı sonlandırırken bile doğruları söylemiyorsunuz. İşten çıkarılmamın asıl sebebi 13 saat 40 dakikalık uçuşu kabul etmememdir” diyen Portner, şu ifadeleri kullandı:

“Onur Air’de geçirdiğim 2 buçuk yıl bana bir şirketin nasıl yönetilemeyeceğini gösterdi. İnsanlık ve sosyal ilişkiler kurallarla bastırılmakta, kişilik hakları göz ardı edilmektedir. Çalışanlar yönetim kadrosuna ve kaptanlara, onların kişilik ve kalitelerine değil, tamamiyle işlerini kaybetmemek için saygı duyuyor. Çalışanlara köle gibi davranılıyor. Bu korku pilotların uçuşlarını, havacılık güvenliğini göz ardı ederek, tamamıyla şirketin çıkarları için gerçekleştirmesine sebebiyet vermektedir. Bu tür ihlaller ve haksızlıklar Onur Air’de korkutucu seviyeye ulaşmıştır. Airbus prosedürleri sadece kitapta kalmakta uçuşlarda uygulanmamaktadır. Yasaklar küçümsenmekte ve kurallar çiğnenmektedir. 12 yıldan beri birçok ülkede (Uzak Doğu, Ortadoğu, Avrupa, Afrika) Boeing ve Airbus eğitmenliği ve sınav sorumlusu olarak uçtum. Onur Air kendi kurallarına ve prensiplerine uymayan tek sırkettır.Maalesef Türk Sivil Havacılığı bu tehlikeli duruma karşı gerekli düzeltici uygulamaları yerine getirmemektedir.”

Şirket sahibi Cankut Bagana’ya da bir mektup yazan Portner, şuçlamalarına bu mektupta da devam etti. İşte o mektuptan bazı bölümler:
“ Sizi; Sayın Peksatıcı ve Sayın Erboran’ın da içinde bulunduğu böylesine utanç verici bir duruma dahil ettiğim için özür dilerim. Uzun yıllardır dünya genelinde Boeing ve Airbus tiplerinde sınav sorumlusu  olarak görev yaptım. Maalesef OnurAir’de uçuş güvenliği her geçen gün daha da çok kritik bir hal alıyor.”

Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden Alparslan Çelebi, Aykut Akman, Mehmet Durmaz ve Neslihan Baştun ile birlikte birçok ülkenin sivil havacılık otoritesine de olayla ilgili bilgiler veren ve ağır suçlamalarda bulunan Portner, bazı iddialarını ise şöyle sıraladı:

1.Kokpitte sigara içilmemesi kuralı sadece sigara içmeyen kaptanlar tarafından uygulanır. (40%)
2.CRM ve Airbus kurallarını sadece cok az sayıda Türk pilot uygulamaktadır.
3. Örnek olarak, bazı kaptanlar F/O’lara radyo iletisim görevini vermekte, bütün diğer uçuş görevlerini kendisi yapmaktadır. Bunlara inis takımı ve flaplar da dahildir.
4.Kaptan uçuşta MP3 player kullanmakta ve radyo iletişimi sadece F/O’lar duymaktadır. Ekip radyo iletişimi sağlayamadığından dolayı OnurAir’ın bazı uçakları askerı uçaklar tarafından engellendi.
5.Türk pilotların İngilizce seviyeleri 6 üzerinden 5 olmasına rağmen bir cümle İngilizce dahi konuşamazlar.

Portner, Onur Havayolları’nda iken yaşadığını iddia ettiği bazı olaylara da mektupta yer verdi:
a.Ekip fırtınalı havalarda hava radarı olmadan Türkiye ve İngiltere arası uçmuştur.
b.Ekip, düzgün dinlenme olanakları olmadan ek bir ekiple uçuş gerçekleştirmistir. (Ekip kokpitteki  jump seat’te dinlenmiştir)
c.Teknik kayıtlar nadiren ana merkezde tutuluyor.

©AirportHaber
 

ONUR HAVAYOLLARI'NA ŞOK SUÇLAMA

Yorumlar Tüm Yorumlar (133)

bütün herkes yediği ekmek kapısına tükürmüş resmen ~ 11 yıl önce
nedir bu yabancı düşmanlığı ? coğunun crm i sana yaklaşımı o kadar güzel ki ama adamlara neden bu düşmanlık cözemedim ... ayrılan kaptanımız icinde kötü bir insan değildi nasıl ayrıldığını bilemem ama hemen bu olayın üstüne ayırdıkları icin böyle düşünmesi gayet normal bende üzülerek söylüyorum ki hiç kimsede huzur yok sivil havacılğımız bir level 4 tür diye gidiyor ucuş emniyeti icin tamam yapılsın ama ucuş emniyeti icin birazda ucuş görevlerine bakılsın bazı şeyler kontrol edilsin. benim düşünceme göre onur air bitmiş durumda böyle devam ederse durumu cok daha kötü yerlere gelicektir. daha cok yazılcak şeyler varda burda yazıpta kücülmek istemem saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 11 yıl önce
Cidde de bir f/o kokpiti PENCEREDEN TERK EDİYOR,kuala lumpur da bir yabancı kabin memuru otel odasını harabeye çeviriyor.İŞTE SİZE ONUR AİR.ne demişler çal çal oyna.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
onurair ~ 11 yıl önce
bir zamanlar ismi airbus şirketine avrupa da ve diğer ülkelerde manşet olan Bilal BAŞER adlı bir kaptanımız vardı. Bu adam pilotajdaki titizliğinden dolayı camiamız tarafından yargılandı. Herhalde şuanda mezarında kemikleri sızlıyordur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kuşbeyin ~ 11 yıl önce
ilerde bu şirketin ihtar hastası ve ruh hastası kadın müdürü camia önünde büyük bedeller ödeyecektir yatıcak yeri olmayanın şansı yaver gitmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
imza atarım ~ 11 yıl önce
şirkette çalışmış eski bir kabin amiri olarak bu yazılanların altına imzami atarım ve gerekirse şhait bile olurum...kaptan portner az bile yazmış,bundan daha beter örnekler var,yerli kaptanlar tarafından uçuş defterine eksik yazılan uçuşlarmı dersiniz,aşırı fazla mesiyle uçmakmı dersiniz,daha neler neler....buarada bu kaptanların bazıları şu an thy de kaptanlık yapıyor bilginiz olsun thy yönetimi....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ocak ayına dikkat ~ 11 yıl önce
ocak ayına dikkat ..güzel günler gelicek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nasıl yani ~ 11 yıl önce
biraz daha açık olurmusunuz ocak ayı derken güzel derken??
SESO ~ 11 yıl önce
Allaha emanet ucuyor onur air. Yani düstü düsecek diyorum hergün. düsününki 6 uzun odunu yere seriyorsunuz vede 6 tane daha uzun odunu ayni sekilde ama o diger alti tanesinin üzerine arti seklinde ekliyorsunuz, yalniz bunlarin baglantilari yok. sabit degiller. Aynenn Onur Air deki de bu, okadar zayifki, hareket etmeye kalksan odunlardan biri düsecek diye korkuyorsun. Adamlari Yurtdisinda banladilar kovdular sövdüler, genede utanmadan ucuyorlar, Isin kötü yanida Türk sivil havaciligin bunlara göz yummasi Artik ülkemin ucak kazalarinin bol oldugu bir ülke olaral adlandirilmasini istemiyorum.
? ~ 11 yıl önce
Bu şirket yöneticileri alt personeline çöplük muamelesi yapar.Herşey mutsuz etme üzerine kurulmuştur.Kraldan fazla kıralcılar vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aklı başına yeni gelmiş ~ 11 yıl önce
Beyler yazılanların büyük kısmı doğrudur. Fakat portner kaptan gördüklerini daha önce dile getirseydi ve tepkisini ortaya koysaydı daha doğru olurdu. Maalesef Türk havacılığı patronların ellerinde bu hale geldi. Emin olun sayın Bagana bu durumdan dolayı PekSatıcıya teşekkür etmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
miyedra ~ 11 yıl önce
onurdan kaç para alıyorsunuz merak ettim... lakin bu konuşma tarzınızla , şirket yalakası olduğunuz güzel yerlere geldiğiniz belli...kabin ekiplerinin ahı üzerinizde olsun... bu şirkete yıllarını verip aynı maaşı alan yüzlerce insan var... bir şirket bu kadarmı çalışanlarına değer vermez...tez olarak okutulmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
miyedra'ya cevap ~ 11 yıl önce
Bugüne kadar hakkımızın karşılığı hep ödendi. Sağ olsun sayın bagana büyük adam. Hep adaletliydi. İtirazı olan varsa çıksın ortaya.
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Bagana hep insanlarin hakkini odedi mi?? birakin Allah askina bu yalaka tavirlari ,guldurmeyin insani..Saudia Arabia Airlinesin kabin ekipleri ve pilotlara odedigi paradan bile kirpan bir zihniyetin nesini savunuyorsunuz? Ara bacaklarda temizlik almadan 4 bacak ic hat ucuran,kabin ekibine sarjli girgirla kirintilari toplatan kisiyi mi savunuyorsunuz?Ya siz kabinde calisan biri degilsiniz,ya da kabin hizmetlerde calisan birisiniz ki,sirket prestijini ayakta tutmaya calisiyorsunuz :)
Miyedra ~ 11 yıl önce
Sirketi ve calisanlari karalamak cok basit degil mi ? Yazarsiniz buraya, bilmeyen ve tanimayan kisiler okur, zannederler ki ismi gecen yoneticiler yesilcamdaki kotu adam karakterleri. Yabanci kaptanin soylediklerini dikkate almiyorum. Iddia ettikleri madem olan seylerdi, neden duzeltmeye calismadin ? Istirahat edememekten, fazla mesai yapmaktan sikayet ediyorsun da iddia ettigin ucaktaki eksiklikleri bile bile 200 kisiyle yola cikip, sonrada nasil rahat uyuyordun ? Istifa ederdin. Kaptan pilota is mi yok ? Merak ediyorum Sn. Peksaticinin kizi ve Sn. Erboran`in oglu hakkinda yorum yazan kisiler dogustan yetenekli mi ? Isiniz ne olursa olsun egitim ve uygulama sureclerinde herkesin hatalari olur. Eger ki ekip ruhunuz varsa o kisilerin eksigini tamamlarsiniz, ekip calismasini bilmiyorsaniz yani bencilseniz O kisiyi kotulersiniz. Maaslardan kimse memnun degil bu dogru ancak Onur Air demiyor ki 10000 Euro verecegiz, neyse o, ozgur irade, isteyen calisir. Kimse elmas madeni degildir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
zatten bugünlere 'isteyen çalışır istemeyen çeker gider' mantığıyla gelindi hep ve gidildi dolmuş duraklarından adam toplandı zavallı gençler işsizlikten bu yola başvurdular bunların hepsi 'ÇARESİZLİKTEN' dir!
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
ELMAS MADENİNİ ARAMAZSAN BULAMAZSIN!

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000