02 Ekim 2008, Perşembe 10:57:16

Bodrum Havalimanı’nın akibeti ne olacak?

Türkiye’nin en çok turist çeken illerinden olan Muğla’daki Milas-Bodrum Havalimanı’nın akibeti, belirsizliğini halen koruyor. Peki, ihalenin ardından 2 yılı aşkın bir süre geçmesinin ardından havalimanı ne durumda?
  • bodrum havalimanı ihale edildigi süreden beri büyük eleştirilere neden olmuşturki , bu eleştirleri de fazlası ile haketmiştir,bu saatden sonrada yapılacak tek şey vardır devlet yetkililerinin bu önemli havalimanını işletebilecek yeterliligi ,tecrübesi,güçü ve halihazırda bu işi yapmaya devam eden başarlı bir kuruşula yeni şart ve süre ile ihale etmesi veya bu işin içinden cıkamayan hali hazırdaki firma ile yeterliligi olan bir firmayı makul şartlar kapsamında anlaşma masasına oturtmalı.şu anda türkiyede bu çok ciddi havalimanını işletecek ve yatırım yapacak iki firma gözüküyor.TAV ve IC gurubudur .TAV ın yurt içi ve yurt dışı yeni projelerine dagılması ihtimaline karşı şu an en büyük tahlihli ,bu işi becebilecek, inancı, güçü ,tecrübesi ve becerisi olan IC Ailesinin yönetiminde olan IC içtaş - Fraport Havalimanı işletmeçili çatısı altındaki ortaklıktırki,yakındada bu nun olmaması için hiç bir olumsuzluk gözükmemektedir.İŞİ BİLENE BODRUM HAVALİMANINI IC İÇTAŞ gurubuna bırakmak LAZIM !!!! Demekten başka diyecek başka bir şey bulamıyorum.
  • Acaba bodrum havalimanı kirli işlere alet edilmek için mi alındı TEKNOTES tarafından? Kara para aklama olayları falan yani! Bence bunların iyice bir araştırılması lazım. Bodrum ihalesinden önce Teknotes'in sahipleri ne durumdaydı şimdi ne durumda? Bunların iyice araştırılması gerekir diye düşünüyorum. Teknotes Yönetim Kurulu Başkanı Oral Baytok'un adı bundan önce enerji sektöründe yolsuzluklara karışmıştı... Tabi bunları araştırmak devletin yetkili mercilerine düşüyor. Ancak Bodrum için söylenebilecek en güzel şeyleri MFÖ söylüyor; "Duygu, biraz duygu Bütün isteğim buydu.. Biraz deniz, biraz uyku; Bütün isteğim buydu. Bodrum, Bodrum... Bodrum, Bodrum..."

Tarih: 2 Ağustos 2006... Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından gerçekleştirilen Milas-Bodrum Havalimanı ihalesinden sürpriz bir sonuç çıkıyor. İÇTAŞ, MAK-YOL, ALARKO, ÇELEBİ, GLOBAL, AKSA, TEPE-AKFEN gibi firmaların arasından sıyrılan TEKNOTES firması verdiği 3 yıl 9 ay gibi kısa bir süre ve 100 milyon Euro’luk bedel ile ihalede ipi göğüsleyen şirket oluyordu.

Kıran kırana geçen bir ihale sürecinin ardından TEKNOTES tarafından verilen teklif uzun süre konuşulmuş ve tüm ektör tarafından şirketin yapacağı yatırmlar merakla beklenmeye başlanmıştı. Ancak işler beklendiği gibi yürümedi. İhalenin üzerinden geçen 11 aylık sürenin ardından Ulaştırma Bakanlığı 29 Haziran 2007’de, "Hiçbir yatırım yapılmadığı" gerekçesiyle, TEKNOTES’in "görevlendirme kararınının" ve "ihalenin" iptaline karar vermişti.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen kararla tam bir yılan hikâyesine dönen Milas-Bodrum Havalimanı ihalesi, Ankara 1. İdare Mahkemesi’nin, "Telafisi güç zararlar doğurabileceği" gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar vermesiyle çıkmaza girmişti.

Yaşanan bu gelişmelerin üzerinden, tam 2 yıl 2 ay geçti... Ancak Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Milas-Bodrum Havalimanı’na yapılacak yeni dış hatlar terminalinin akibeti hala belirsizliğini koruyor. Tüm havacılık sektörü ise yaşanacak gelişmeleri merakla bekliyor. 

Öte yandan Milas-Bodrum Havalimanı ihalesinden 1 yıl sonra, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 9 Temmuz 2007’de Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) bünyesinde gerçekleştirilen ve 1 milyar 931 milyon Euro gibi rekor bir bedelle, 20 yıllığına Limak İnşaat A.Ş.-GMR Infrastructure L.T.D- Malaysia Airport Holding Berhad Ortak Girişim Grubu’na ihale edilmişti.

İhale sonrası çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte 1 Mayıs 2008 tarihinde ortak girişim grubu tarafından devralınan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda çalışmalar anında başlamış ve geçtiğimiz Temmuz ayında Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali müthiş bir çalışma sonucu hizmete açılmıştı.

©AirportHaber.com

Bodrum Havalimanı’nın akibeti ne olacak?

Yorumlar

gözlemçi ~ 16 yıl önce
bodrum havalimanı ihale edildigi süreden beri büyük eleştirilere neden olmuşturki , bu eleştirleri de fazlası ile haketmiştir,bu saatden sonrada yapılacak tek şey vardır devlet yetkililerinin bu önemli havalimanını işletebilecek yeterliligi ,tecrübesi,güçü ve halihazırda bu işi yapmaya devam eden başarlı bir kuruşula yeni şart ve süre ile ihale etmesi veya bu işin içinden cıkamayan hali hazırdaki firma ile yeterliligi olan bir firmayı makul şartlar kapsamında anlaşma masasına oturtmalı.şu anda türkiyede bu çok ciddi havalimanını işletecek ve yatırım yapacak iki firma gözüküyor.TAV ve IC gurubudur .TAV ın yurt içi ve yurt dışı yeni projelerine dagılması ihtimaline karşı şu an en büyük tahlihli ,bu işi becebilecek, inancı, güçü ,tecrübesi ve becerisi olan IC Ailesinin yönetiminde olan IC içtaş - Fraport Havalimanı işletmeçili çatısı altındaki ortaklıktırki,yakındada bu nun olmaması için hiç bir olumsuzluk gözükmemektedir.İŞİ BİLENE BODRUM HAVALİMANINI IC İÇTAŞ gurubuna bırakmak LAZIM !!!! Demekten başka diyecek başka bir şey bulamıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Karanlık işler! ~ 16 yıl önce
Acaba bodrum havalimanı kirli işlere alet edilmek için mi alındı TEKNOTES tarafından? Kara para aklama olayları falan yani! Bence bunların iyice bir araştırılması lazım. Bodrum ihalesinden önce Teknotes'in sahipleri ne durumdaydı şimdi ne durumda? Bunların iyice araştırılması gerekir diye düşünüyorum. Teknotes Yönetim Kurulu Başkanı Oral Baytok'un adı bundan önce enerji sektöründe yolsuzluklara karışmıştı... Tabi bunları araştırmak devletin yetkili mercilerine düşüyor. Ancak Bodrum için söylenebilecek en güzel şeyleri MFÖ söylüyor; "Duygu, biraz duygu Bütün isteğim buydu.. Biraz deniz, biraz uyku; Bütün isteğim buydu. Bodrum, Bodrum... Bodrum, Bodrum..."

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000