27 Mart 2012, Salı 18:08:56

YARGITAY O CEZAYI BOZDU...

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet uçağını kaçıran 2 sanığa verilen 27 yıl 6'şar ay hapis cezasını az bularak bozdu...
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanıkların terör örgütü El Kaide üyesi oldukları ve eylemlerinin, örgütün, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı zorla değiştirip yerine dini esaslara dayalı bir sistem getirmek şeklindeki amacına yönelik olduğu sonucuna vardı. Sanıklara ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğine hükmedildi.
 
İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet uçağını kaçıran Mehmet Reşat Özlü ve Filistin uyruklu Mümin Abdülaziz Cuma Telikh hakkında, ''silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme, hava ulaşım aracını kaçırma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından mahkumiyet kararı verdi. Sanıklara takdiri indirim uygulayan mahkeme, sanıkları toplam 27 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. 
 
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanıklara, ''hava ulaşım aracını kaçırma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçlarından verilen cezayı onadı. Yerel mahkemenin, ''silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme''den kurulan hükme yönelik temyiz itirazını ayrı inceleyen Daire, sanıklara bu suçlardan verilen mahkumiyet kararını ise bozdu.
 
Dairenin oybirliğiyle aldığı bozma kararında, El Kaide'nin, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 27 Mayıs 2009 tarihli kararı ile silahlı terör örgütü olduğunun kabul edildiği hatırlatıldı.
 
KARARIN GEREKÇESİ
 
Uçak kaçırma eyleminin, silahlı terör örgütü olduğu kabul edilen El Kaide örgütünün amacı doğrultusunda gerçekleştirildiğinin anlaşıldığı ifade edilen kararda, şöyle denildi: ''Uçak kaçırma eyleminin, örgütün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı zorla değiştirip yerine dini esaslara dayalı bir sistem getirmek şeklindeki amacına yönelik olduğu, eylemin terörizmin önlenmesine ilişkin uluslararası sözleşmelerde ortaya konulan niteliği, oluş şekli, sonucunun ağırlığı ve amacı, gerçekleştirme tehlikesi oluşturabilecek ağırlıkta vahamet arz etmesi itibarıyla, örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü ve toplumdaki etkinliği de nazara alındığında TCK'nın 309/1. maddesinde tanımlanan suçu oluşturacağı ve sanıkların hukuki durumunun buna göre takdir ve tayin edilmesi gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek hüküm kurulması kanuna aykırıdır.''
 
TCK'nın ''Anayasayı ihlal'' başlıklı 309. maddesinin birinci fıkrasında, ''Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar'' hükmü yer alıyor.
 
Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet uçağı, 8 Ağustos 2007'de kalkışından kısa süre sonra terör örgütü El Kaide üyesi olduğu belirtilen 2 hava korsanı tarafından kaçırılmak istenmişti. (Habertürk)
YARGITAY O CEZAYI BOZDU...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000