30 Temmuz 2014, Çarşamba 09:04:40

TÜRKİYE HAVA SAHASINDA TRAFİK ARTTI!

Ukrayna sınırlarında düşürülen Malezya uçağı ve İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle güvenli uçuş trafiği Türkiye üzerine kayarken, havada trafik yüzde 30 arttı.
  • Benim bildiğim DHMİ'nin farklı ünvanlarda toplam 9000 personeli var.Hepside bir şekilde havacılığa, yani uçaklara hizmet veriyor. Sayın Bakanın özellikle bir kesimi öne çıkarmasına anlam veremedim...
  • Sn. Bakanı yanlış bilgiyle yönlendirmişler... Dhmi kadrosunu, başta Birdal olmak üzere revize etmek lazım...
  • sanırım bakanımıza yanlış bilgi aktarılmış, eurocontrol hava sahasını oluşturan tüm ülkeler senelik maliyetlerini hesaplar, bu rakam o havasını kullanan şirketlere pay edilir, ona göre de her ülkenin üst geçiş fiyatı belirlenir. yani maliyetler arttırılmadığı sürece türk hava sahasının fiyatı yükselmez, Türkiye'nin cebine giren para değişmez, sadece şirketlerin ödediği birim fiyat azalır, bu nedenledir ki türk hava sahası en ucuz hava sahalarından biridir. cari açığı olan bir ülke olarak maalesef her sene milyonlarda euroyu elimizin tersiyle geri itiyoruz. bunun sebebi ise bu paraların dağıtıldığı personelin maaşının zaten türkiye şartlarına göre yüksek olduğu, ve ekstra yapılacak artışların kurumda çalışan memurlar arasındaki eşitliği bozacağı endişesidir. bir önceki bakanımız bu konuda çok değerli çalışmalar yapmıştır, kendisi konuya son derece vakıftır, umarımız şimdiki bakanımız bu soruna bir çare bulur.
  • O değil de henüz ATC'ciler ve PLT'lar birbirine girmemiş, hayret:)
  • Bence Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurtdışında yaşayanlar çıkışta oy kullanacağı için önce giriş, gidişte de oy kullanıp çıkış için trafiği arttırmışlardır. Yerel seçimlerde nedense çok az tarifeli uçuş planlamalarına rağmen tüm uçaklar vızır vızır çalışıp ful dolu yolcu taşımışlardı. Belki de hem memleketlerinde hemde büyük seçimlerde oy kullansınlar diye çevrilmiş bir dolaptır. Bunun öyle olmadığı ne malum. Uçağın düşürülmesinin elbette bir etkisi olmuştur ama %30 da değildir herhalde. Hazır bahane de var nasılsa.
  • Haberde konu edilen para artışını anlamadım. Zira, bu hizmeti vermek için tüm giderler ( maliyet) eurocontrole bildiriliyor, bu maliyet kaç para ise hava sahasını kullanan uçaklara pay ediliyor. Yani maliyet artmadıkça Türkiyeye gelecek tek bir ilave kuruş yok. Sadece hava sahamızı kullanan şirketler haberde yazılanın tersine daha az para ödüyorlar. Yani her uçak 100 avro veriyorduysa artık 70 avro verecek. Türkiye para kazansın isteniyorsa formul basit maliyeti artıracaksın. Yatırım yapacaksın, personel ücretlerini artıracaksın, personele yaptığın yatırımları , eğitim, emeklilik, havacılık tazminatı, giyecek, servis, lojman, kamp, sosyal tesis, maaş, aklına ne gelirse artıracaksın ki maliyet artsın ve hava sahamızı şirketler bedava kullanmasın. Verdiğimiz hizmetin karşılığını alabilelim. Hem türkiye maliyesi kazansın hem yıllardır hak ettiğini alamayan dhmi personeli. Sayın Bakanımıza yanlış bilgi vermişler.
  • ulusalcıların moralini bozan haber :))))
  • Acaba bu artişi tazminatlara yansitirlar mi yoksa yine milyonlarca euro burokrasiye mi yenilecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye hava sahasını kullanan günlük transit uçak trafiğinin 850’den 1.100’e çıktığını söyledi. Bakan Elvan’ın açıkladığı rakamlardan hareket edildiğinde, havadaki trafik, Türkiye’nin Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’ndan (Eurocontrol) alacağı parayı da artırdı.

Eurocontrol’ün belirlediği fiyatlara göre Türkiye hava sahasını kullanan her uçak yaklaşık bir bedel ödüyor. Bu rakam uçağın ağırlığı ve Türkiye hava sahasını ne kadar kullandığına göre değişse de ortalama 120 Euro’dan hareket edildiğinde daha önce Türkiye hava sahasının kullanılması için Eurocontrol’den alınması gereken 102 bin Euro iken, artan trafik ile 132 bin Euro’ya çıkmış durumda. Yani günlük ortalama 30 bin Euro’luk bir fark oluşmuş durumda.

1300 ÇALIŞANA DAĞITILIYOR

Ödenen bu bedeller Eurocontrol’ün Brüksel’deki havuzunda toplanıyor. Bu paraların önemli bir kısmı, havacılık kurumlarında çalışan personele “havacılık tazminatı” olarak ödeniyor. DHMİ seyrüsefer personeli de, bu hizmeti verdiği için tazminattan yararlanıyor.

Uçak başına ödeme 120-200 Euro’yu buluyor

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı yani Eurocontrol’e Türkiye 1989 yılında katıldı. Bu çerçevede Türkiye de dahil 40 ülkenin hava sahasını kullanan uçak şirketleri o sırada aldıkları hizmet karşılığında bir para ödüyor.

Ücretlendirmede ise uçağın ağırlık katsayısı, mesafe katsayısı ve Eurocontrol tarafından her ülke için açıklanan birim fiyatı baz alınıyor. Bu rakam uçağın ağırlığı ve hava sahasını kullandığı dakikalara göre değişse de ortalama 120-200 Euro almak mümkün.

KÜRESEL GÜVEN TELKİN ETTİĞİMİZİ GÖSTERİYOR

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “İlk 6 aylık dönemde gerçekleşen trafik sayısı ise 147 bin 620 oldu. Artan hava trafiğine rağmen uçakların sevk ve kontrollerini yapacak altyapı ve tecrübeye sahibiz. Yaşanan gelişmeler Türkiye hava sahasının, artan uçak trafiğine rağmen küresel ölçekte güven telkin ettiğinin göstergesi” dedi.

Havada tur atmanın maliyeti daha yüksek Bütün uçakların kendileri dahil Türkiye hava sahasını kullandıkları için bir bedel ödediğini dile getiren Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “Hava trafiğinin yön değştirmesi size ne kadara mal oldu?” sorumuza “O maliyet çok yüksek değil. İstanbul semalarında trafik nedeniyle yere inememenin yani havada tur atmanın maliyeti daha yüksek” dedi.

TÜRKİYE HAVA SAHASINDA TRAFİK ARTTI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Benim bildiğim DHMİ'nin farklı ünvanlarda toplam 9000 personeli var.Hepside bir şekilde havacılığa, yani uçaklara hizmet veriyor. Sayın Bakanın özellikle bir kesimi öne çıkarmasına anlam veremedim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Personel ~ 10 yıl önce
Dhmi de 1300 personel var. Geriye kalanlar destek personeli. Tüm dünya bunu böyle söylüyor. Maliyetlerimiz de bildirilirken bu kritere göre bildiriliyor, kanun bu. Tüm dhmi çalışanları da havacılığa hizmet ediyor ve hepsinin hizmetleri de gerçekten önemli. Bu konuda tartışmaya gerek bile yok, zaten aksini söyleyen de öyle düşündüğü için değil birilerini kızdırmak için söylüyordur. Bizdeki sıkıntı şu, tüm dünyada hava trafik hizmetleri ile meydan işletme hizmetleri farklı kurumlar altında yapılandırıldığı için işleyişleri bizimkine uymuyor. Yani bizim de bu iki hizmeti farklı iki kurum altında yapılandırmamız lazım ki sisteme ayak uydurabilelim ve kimse mağdur olmasın. Aslında bu işin önünde de bir engel yok. Bakanlar kurulu kararıyla birgünde iki şirket oluşturulup dhmi tarafından verilen bu hizmetler, bu şirketlere aktarılacak. Daha önce thy için yapıldığı gibi. Thy de dhminin bir parçasıyken ayrıldı ve yeniden yapılandırıldı, şimdi dünya devi oldu. Sıra hava trafik ve meydan işletmed
Yanlış hesap ~ 10 yıl önce
Sn. Bakanı yanlış bilgiyle yönlendirmişler... Dhmi kadrosunu, başta Birdal olmak üzere revize etmek lazım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mı acaba ~ 10 yıl önce
Sayın Bakanımıza bu bilgiyi shgm'nin verdiği söyleniyor. Hatta failleri de apar topar izne kaçmış. Gerçekler gün yüzüne çıkar pek yakında. Ha sırası gelmişken bu shgm ne iş yapar bilen var mı.
malesef ~ 10 yıl önce
sanırım bakanımıza yanlış bilgi aktarılmış, eurocontrol hava sahasını oluşturan tüm ülkeler senelik maliyetlerini hesaplar, bu rakam o havasını kullanan şirketlere pay edilir, ona göre de her ülkenin üst geçiş fiyatı belirlenir. yani maliyetler arttırılmadığı sürece türk hava sahasının fiyatı yükselmez, Türkiye'nin cebine giren para değişmez, sadece şirketlerin ödediği birim fiyat azalır, bu nedenledir ki türk hava sahası en ucuz hava sahalarından biridir. cari açığı olan bir ülke olarak maalesef her sene milyonlarda euroyu elimizin tersiyle geri itiyoruz. bunun sebebi ise bu paraların dağıtıldığı personelin maaşının zaten türkiye şartlarına göre yüksek olduğu, ve ekstra yapılacak artışların kurumda çalışan memurlar arasındaki eşitliği bozacağı endişesidir. bir önceki bakanımız bu konuda çok değerli çalışmalar yapmıştır, kendisi konuya son derece vakıftır, umarımız şimdiki bakanımız bu soruna bir çare bulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
O değil de henüz ATC'ciler ve PLT'lar birbirine girmemiş, hayret:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bahane ~ 10 yıl önce
Bence Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurtdışında yaşayanlar çıkışta oy kullanacağı için önce giriş, gidişte de oy kullanıp çıkış için trafiği arttırmışlardır. Yerel seçimlerde nedense çok az tarifeli uçuş planlamalarına rağmen tüm uçaklar vızır vızır çalışıp ful dolu yolcu taşımışlardı. Belki de hem memleketlerinde hemde büyük seçimlerde oy kullansınlar diye çevrilmiş bir dolaptır. Bunun öyle olmadığı ne malum. Uçağın düşürülmesinin elbette bir etkisi olmuştur ama %30 da değildir herhalde. Hazır bahane de var nasılsa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Personele yok ~ 10 yıl önce
Haberde konu edilen para artışını anlamadım. Zira, bu hizmeti vermek için tüm giderler ( maliyet) eurocontrole bildiriliyor, bu maliyet kaç para ise hava sahasını kullanan uçaklara pay ediliyor. Yani maliyet artmadıkça Türkiyeye gelecek tek bir ilave kuruş yok. Sadece hava sahamızı kullanan şirketler haberde yazılanın tersine daha az para ödüyorlar. Yani her uçak 100 avro veriyorduysa artık 70 avro verecek. Türkiye para kazansın isteniyorsa formul basit maliyeti artıracaksın. Yatırım yapacaksın, personel ücretlerini artıracaksın, personele yaptığın yatırımları , eğitim, emeklilik, havacılık tazminatı, giyecek, servis, lojman, kamp, sosyal tesis, maaş, aklına ne gelirse artıracaksın ki maliyet artsın ve hava sahamızı şirketler bedava kullanmasın. Verdiğimiz hizmetin karşılığını alabilelim. Hem türkiye maliyesi kazansın hem yıllardır hak ettiğini alamayan dhmi personeli. Sayın Bakanımıza yanlış bilgi vermişler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandaş ~ 10 yıl önce
Bizdekiler maliyet artmasın diye Masa almazlar,sandalye almazlar,personele servis vermezler,Kartuş almazlar,Personel kıyafetlerinin kalitesini ellerinden geldiğince düşük tutarlar,vs,vs,vs, saymakla bitmez.Personelin almış olduğu tazminatları en alt sınırdan verirler,Sonrada 76 milyonun hakkı var gibi abesle iştigal bir kılıf uydururlar.Eee alın size fırsat 76 milyonun ülkesine daha çok döviz girsin artırın maliyetleri 76 milyon faydalansın.Sayın bakanım bu işi ancak siz çözersiniz.
uzman ~ 10 yıl önce
ulusalcıların moralini bozan haber :))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hobi ~ 10 yıl önce
ne alaka nasıl bir baglantı kurdun onuda anlamış degiliz ulusal kelimesinin anlamını bilmeden boş boş yorum yapmışsın
Hayret ~ 10 yıl önce
Bir Ulusalcıdır dilinize dolamışsınız. Kötü birşeymidir? Ulus, Millet, Devlet ne demektir biliyormusun? Ülkede yaşayan insanların birbirine inanmasını, güvenmesini neyle sağlayacaksın? yoksa sende birbirini boğazlayan yetmedi İsraile boğazlatan Ümmetçilerdenmisin?
dhmi ~ 10 yıl önce
Acaba bu artişi tazminatlara yansitirlar mi yoksa yine milyonlarca euro burokrasiye mi yenilecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000