30 Kasım 2009, Pazartesi 08:12:51

Parçayı takan sır olup gitti!

Isparta’da meydana gelen kazaya sebep olarak gösterilen, arızalı ‘Gelişmiş Yere Yakınlık Alarm Cihazı’nı (EGPWS) uçağa kimin taktığı hâlâ bulunamadı.
  • İLGİ OLAY SIRASINDA WF TEKNİKTE ÇALIŞAN ŞAHİN İSİMLİ KİŞİYE SORULDUMU....
  • EGPWS arızalı olup olmadığını pilotların uçuş öncesi kontrol etmesi gerekir. Ve arızalı ise MEL' e gore sefere verilir. BU durumda ne onu takan ne de uçağı alan suçludur. Arızalı parça ile uçan pilotun MEL süresi dolduysa hiç uçmaması gerekirdi. yok delikanlılık yapıp uçtuysa araziye yaklaşırken daha dikkatli olması gerekirdi. EGPWS olmasa da uçak uçar ve yere çarpmaz. hatalar üst üste binmiş. kaza olmuş. suçlu kim. Olsa da olur olmasa da olur EGPWS takan kişi. tamamen kurban seçme başka bir şey değildir. kazasız belasız uçuşlar dilerim
  • Tamam...hakaret yoktu herkesin bildiklerini yazdım ama yayınlamadınız. Yumuşatalım....Uçaklar zaten son derece bakımsız olup, paralar ödenmediği için ne adam gibi uçuş planı, ne de parça alımları yapılmıyordu. Genel müdürü bile takmayan bir şirkette teknik başkanın sadece adı vardı..işinden başka herşey ile uğraşırdı. Uçağın düştüğü sabah birileri ( ! ) gidip log book ları almış deniyor. Vallaaaaa....airport haber ben duyduklarım yazıyorum.... İsim falan vermeden suya sabuna dokunmadan..eh..artık bu yorumumu yayınlarsınız canım...Siz gerçeklerin dergisisiniz.yayınlarsınız....yayınlayın lütfen...
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • swap işlemi iki uçağıda bir şekilde sefer vermek için değil, kaptanın havada arızalı olarak gördüğü sistemin yerde çalıştığı görüldüğü zaman arızanın sistemin hangi parçasında olduğunu bulmak için kullanılan bir trouble shooting işlemidir ve herkes bu yöntemi kullanır. uçağın düşmesinde egpws i takanı birinci derecede suçlu gibi göstermek ise kötü niyetten başka bişey değildir.
  • suclumu degilmi bilmeden ifsa etmek bu kadar mi kolay? parcayi ucaga takan deyip teknisyenin de adini vermek biraz garip degil mi? kaldi ki ucak egpws yuzunden mi dustu de isim veriyorsunuz?
  • Ancak Meslek Liseleri olayinda akillarina adalet geliyor.Ölene sadece Allah rahmet eylesin ve allahin taksirati deyip geciriyorlar.O karar islerine gelmediginden.Bende böyle adaletcileri Allaha havale ediyorum.
  • bir uçağı egpws düşürdü demek abestir. eğer uçak üreticisi bu uçak bu sistem çalışmadan uçar diyorsa bunun üzerine bir yorum yapan kişiler kötü niyetlidir
  • Zaten önlerinde binlerce dosya var. Ne zaman bakacak? Hangi bilgiyle bakacak? Havacılık ihtisas işi. HAVACILIK CUMHURRİYET SAVCILIĞI'nı kur. Bu tür olaylara onlar baksın. Kaza olmuş, 1.5 yıl geçmiş dava açılması için. Türkiye'de kimin taktığı bulunamamış? Böyle şey olur mu? Şirket sahibinden teknisyenine kadar hepsinin sorumluluğu bu. Dava sonuna kadar hepsine işten el çektir bak bakalım, kaç dakika sonra takanın ismi senin önüne geliyor. Suçluyu koruyan kanunlarla bu işler bu kadar olur.

Mürettebat dahil toplam 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Atlasjet uçağının Isparta’da düşmesinin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilen, arızalı “Gelişmiş Yere Yakınlık Alarm Cihazı”nı (EGPWS) uçağa kimin taktığı iki yıldır ortaya çıkarılamadı.

İki yıl önce, 30 Kasım 2007’de Isparta’ya inişe geçtiği sırada Türbetepe’ye çarparak düşen uçak kazasıyla ilgili olarak Atlasjet Havayolları şirketinden dokuz kişi hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak”tan dava açıdı. Kazadan 1.5 yıl sonra açılabilen davada iki duruşma yapıldı. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya şu ana kadar yalnızca dört sanık katıldı. Ancak kazaya sebep olan ve arızası raporlarla tespit edilen EGPWS’yi uçağa kimin taktığı hâlâ tespit edilemedi.

Uçakların araziye tehlikeli şekilde yakınlaşması gibi durumlarda pilotları hem sesli hem de görsel olarak uyaran cihazın, arızalı olduğu için Eritre’deki bir başka uçaktan söküldüğü, bu arızalı parçanın düşen uçağa, sağlam parçanın da Eritre’deki uçağa takıldığı ortaya çıktı.

Düşen uçaktan sökülen sağlam cihazı Eritre’de kimin taktığı bulunurken, arızalı cihazı Türkiye’de kimin taktığı hâlâ anlaşılamadı.

Rus pilot ‘arızalı’ dedi

ABD’li Honeywell firması tarafından üretilen TC-AKM tescil işaretli MD-83 tipi uçaktaki EGPWS cihazı, 23 Temmuz 2007’de World Focus Havayolları’nın kayıtlarına girdi. Şirket envanterinde yer alan cihaz, yine World Focus’un Eritre’de kiraladığı bir başka uçakta kullanılıyordu.

World Focus’un Eritre’ye kiraladığı MD-83 uçağının Rus pilotu ise 4 Kasım 2007’de uçağın “Uçuş ve bakım defteri”ne cihazın arızalı olduğunu yazdı. Bu not Eritre’deki uçakta görev yapan teknisyen Fevzi Yavuz tarafından görüldü.
Cihazı kontrol eden ve faal olduğunu belirterek cihazı tekrar bu uçağa takan Yavuz, şirketten yeni bir EGPWS talebinde bulundu. Şirket de istenen EGPWS cihazını Isparta’da düşen uçaktan sökerek Eritre’ye yolladı. Bu cihaz 20 Kasım 2007’de Eritre’deki uçağa monte edilirken, burada sökülen, pilotun “arızalı” demesine rağmen faal bulunan cihaz da İstanbul’a yollandı ve Isparta’da düşen uçağa takıldı.

AİLELER İTİRAZ ETTİ

Öte yandan Atlasjet’ten yargılanan dokuz kişi dışında diğer sorumlular hakkında soruşturmalar hâlâ tamamlanamadı. Uçağın sahibi olan World Focus ile kiralayan Atlasjet’in sahip ve yönetim kurulu üyeleri aleyhine yapılan suç duyurusu da kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla sonlandı. Mağdur ailelerin Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz ise reddedildi. Aileler kesin olan karara karşı Adalet Bakanlığı’na kararın bozulması başvurusunda bulundu. Şu ana kadar bu talebe bir yanıt verilmezken, tüm uçakların denetiminden sorumlu Ulaştırma Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri hakkında da suç duyuruları geldi. SHGM ve Bakanlık hakkındaki şikâyet, dosyadan ayrılarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi, ancak bu konuda da halen soruşturma sonlandırılamadı.

Nedim ŞENER
MİLLİYET

Parçayı takan sır olup gitti!

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 14 yıl önce
İLGİ OLAY SIRASINDA WF TEKNİKTE ÇALIŞAN ŞAHİN İSİMLİ KİŞİYE SORULDUMU....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
EGPWS arızalı olup olmadığını pilotların uçuş öncesi kontrol etmesi gerekir. Ve arızalı ise MEL' e gore sefere verilir. BU durumda ne onu takan ne de uçağı alan suçludur. Arızalı parça ile uçan pilotun MEL süresi dolduysa hiç uçmaması gerekirdi. yok delikanlılık yapıp uçtuysa araziye yaklaşırken daha dikkatli olması gerekirdi. EGPWS olmasa da uçak uçar ve yere çarpmaz. hatalar üst üste binmiş. kaza olmuş. suçlu kim. Olsa da olur olmasa da olur EGPWS takan kişi. tamamen kurban seçme başka bir şey değildir. kazasız belasız uçuşlar dilerim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tamam...hakaret yoktu herkesin bildiklerini yazdım ama yayınlamadınız. Yumuşatalım....Uçaklar zaten son derece bakımsız olup, paralar ödenmediği için ne adam gibi uçuş planı, ne de parça alımları yapılmıyordu. Genel müdürü bile takmayan bir şirkette teknik başkanın sadece adı vardı..işinden başka herşey ile uğraşırdı. Uçağın düştüğü sabah birileri ( ! ) gidip log book ları almış deniyor. Vallaaaaa....airport haber ben duyduklarım yazıyorum.... İsim falan vermeden suya sabuna dokunmadan..eh..artık bu yorumumu yayınlarsınız canım...Siz gerçeklerin dergisisiniz.yayınlarsınız....yayınlayın lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
swap işlemi iki uçağıda bir şekilde sefer vermek için değil, kaptanın havada arızalı olarak gördüğü sistemin yerde çalıştığı görüldüğü zaman arızanın sistemin hangi parçasında olduğunu bulmak için kullanılan bir trouble shooting işlemidir ve herkes bu yöntemi kullanır. uçağın düşmesinde egpws i takanı birinci derecede suçlu gibi göstermek ise kötü niyetten başka bişey değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
suclumu degilmi bilmeden ifsa etmek bu kadar mi kolay? parcayi ucaga takan deyip teknisyenin de adini vermek biraz garip degil mi? kaldi ki ucak egpws yuzunden mi dustu de isim veriyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ancak Meslek Liseleri olayinda akillarina adalet geliyor.Ölene sadece Allah rahmet eylesin ve allahin taksirati deyip geciriyorlar.O karar islerine gelmediginden.Bende böyle adaletcileri Allaha havale ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bir uçağı egpws düşürdü demek abestir. eğer uçak üreticisi bu uçak bu sistem çalışmadan uçar diyorsa bunun üzerine bir yorum yapan kişiler kötü niyetlidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Zaten önlerinde binlerce dosya var. Ne zaman bakacak? Hangi bilgiyle bakacak? Havacılık ihtisas işi. HAVACILIK CUMHURRİYET SAVCILIĞI'nı kur. Bu tür olaylara onlar baksın. Kaza olmuş, 1.5 yıl geçmiş dava açılması için. Türkiye'de kimin taktığı bulunamamış? Böyle şey olur mu? Şirket sahibinden teknisyenine kadar hepsinin sorumluluğu bu. Dava sonuna kadar hepsine işten el çektir bak bakalım, kaç dakika sonra takanın ismi senin önüne geliyor. Suçluyu koruyan kanunlarla bu işler bu kadar olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000