28 Ocak 2011, Cuma 14:02:01

LİMAK, KREDİ İÇİN ANLAŞMA İMZALADI

Limak Kosovo International Airport JSC. İle VakıfBank arasında Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı Projesi için 85 milyon Euro'luk kredi anlaşması imzalandı.
  • Tebrikler Limak . Hayirli olsun
  • Sabiha Gökçende başarımı yakaladınız ??? Açılalı 10 yıl oldu hala bir binayı yönetemiyorlar ??? Dünya kadar eksik ve yanlış düzen var ??? Düzelir diye bekledik. 10 sene oldu hala aynı ???
  • Limak Grubu olarak Havacılıkta da lider olacağız. Sabiha Gökçen'de yakaladığımız başarıyı katlayarak devam ettireceğiz.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre; Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 140 milyon Euro'luk yatırımla 2 yılda tamamlanması planlanan projenin inşaat aşamasında bin kişiye işletme aşamasında ise 550 kişiye istihdam sağlanacağının müjdesini verdi.

Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı Projesi kredi imza töreni, Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, Fransız Aeroports de Lyon Proje Direktörü Roger Forneris ve VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan'ın katılımıyla Ankara'da yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Özdemir, "Dost ve kardeş Kosovayı, dünyaya bağlama gibi çok önemli bir sorumluluğu üstlenmiş bulunuyoruz ve bu görevimizi de layıkıyla yerine getirme hedefindeyiz" dedi.

İNŞAAT DÖNEMİNDE BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Özdemir, "Dost ve kardeş Kosova'yı dünyaya bağlamak gibi çok önemli bir sorumluluğu üstlendik ve bu görevimizi de layıkıyla yerine getirmek hedefindeyiz" dedi. Havalimanında yapacakları yeni terminalde inşaat döneminde yaklaşık bin kişiye, işletme döneminde ise yaklaşık 550 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirten Özdemir, "İsteğimiz; İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nın inşası ve işletmesinde gösterdiğimiz başarıyı bu önemli projeye de taşımak" ifadesini kullandı.

140 MİLYON EURO YATIRIMLA, 2 YILDA TAMAMLANACAK

Özdemir, çağdaş Kosova'ya yakışır bir havalimanı inşa ederek, Uluslararası Pristina Adem Yaşari Havalimanı'nı, havayolu trafiğinde önemli bir merkez haline dönüştürmek istediklerini vurgulayarak, "140 milyon euro yatırımla, 2 yılda tamamlamayı öngördüğümüz yeni terminalin tasarımının dünyaca ünlü bir Türk mimarlık ofisi olan Tekeli-Sisa ortaklığı tarafından yapılacak olmasından da mutluluk duyuyoruz. 27 bin metrekare kapalı alana sahip, yeni terminal binasının yanı sıra 77 bin metrekare apron, yeni hava trafiği kontrol kulesi inşası, havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu, bin 750 araç kapasiteli otopark, yakıt depoları ve bağlantı yollarının yapımını da üstleneceğiz" diye konuştu.

YOLCU SAYISINI 4 MİLYONA ÇIKARTACAĞIZ

Özdemir, hedeflerinin 2010 sonu itibariyle 1.5 milyon olan yolcu sayısını 4 milyon yolcuya çıkarmak olduğunu söyleyerek, "Kuşkusuz, Limak olarak yurtdışında yatırımcı kimliğimizle yer aldığımız bu proje, Kosova başta olmak üzere Balkan ülkelerindeki yatırımlarımızda da ilk adım olacaktır" dedi.

"ELİMİZDE BEKLEYEN 2 MİLYAR DOLARLIK PROJE VAR"

VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ise son dönemde Türk firmalarının yurtdışında büyük ve önemli projelere imza attığını, özellikle havalimanı inşaatı ve işletmelerinde deneyim sahibi olduğunu söyledi. Bu tür projelerin, hem o ülke ekonomisine hem Türk firmalarına hem de projeye finansal destek sağlayan bankalara büyük yararlar sağladığını ifade eden Kalkan, "Bölgesel güç olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin, çevre ülkelerdeki faaliyetleri gün geçtikçe artırıyor. 2008'de başlayan global krizin etkilerinin azalmasıyla canlanan ekonomi paralelinde, proje finansmanlarının etkisiyle, kredi hacimleri ve aktif büyüklüklerini artıran bankaların 2011 yılında da bu çizgisini devam ettireceğini düşünüyorum" dedi. 2011 yılında banka bilançolarının özellikle kredi kaynaklı bir büyüme göstereceğini söyleyen Kalkan, "Biz bankacılık sektöründeki kredi büyümesinin yüzde 22 olacağını bekliyoruz. Dolayısıyla bankamızdaki kredi büyümesinin ana unsurlarından birisi proje kredileri olacaktır. VakıfBank olarak yatırım projelerine öteden beri en güçlü desteği sağlayan bankalardan birisiyiz. Sadece 2010 yılında yatırım projelerine 5 milyar TL kredi tahsis ettik. VakıfBank olarak 2010 yılında proje finansmanlarına verdiğimiz desteği 2011 yılında da sürdürmeyi hedefliyoruz. Şu anda önümüzde bekleyen üzerinde çalıştığımız 2 milyar dolarlık proje var" diye konuştu.

LİMAK İÇİN 2011 YORUCU GEÇECEK

Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, toplantının ardından gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında 2011 yılının kendileri için çok yorucu bir yol olacağını ifade ederek, Hindistan'da 244 kilometrelik bir otoyol projesine, Mart ayının sonunda Makedonya'daki yaklaşık 200 kilometrelik bir otoyol projesine teklif vereceklerini kaydetti. Ebru Özdemir, ayrıca Şubat ayı sonunda Medine'de havaalanı projesi için ve yine Şubat sonunda TCDD'nin hızlı tren terminaline teklif vereceklerini belirtti.

ADEM YAŞARİ HAVALİMANI HAKKINDA

Nisan 2010'da ihaleye çıkan ve kamu-özel teşebbüs ortaklığını içeren projenin imtiyaz sözleşmesi 12 Ağustos 2010'da Kosova Hükümeti ile Limak Kosovo arasında imzalanmıştı. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı modelinde olduğu gibi Limak Kosovo International Airport JSC, Priştina Uluslararası Adem Yaşari (Adem Jashari) Havalimaninda yeni terminal binasının inşası ile halihazırdaki terminal ve otopark işletmesinin yanı sıra yer hizmetleri, yakıt, kargo, apron işletmeleri ile bunların bakım ve onarımlarından da sorumlu olacak.

Yatırım kapsamında, 27 bin metrekare kapalı alana sahip, yolcu konforunu ön plana çıkaran modern yeni terminal binası, ilave olarak 77 bin metrekare apron, yeni hava trafiği kontrol kulesi inşası, havalimanı ulaşım yollarının rehabilitasyonu, bin 750 araç kapasiteli otopark, yakıt depoları ve bağlantı yolları yapımı hedefleniyor. Yeni terminal binası trafik gelişimine bağlı olarak ilave 14 bin metrekare daha büyütülebilir nitelikte modüler olarak inşa edilecek. Ayrıca tesis bünyesinde sayısı 3 olarak planlanan yolcu köprüsü trafik gelişime paralel olarak 6'ya kadar çıkarılabilecek.

Halen Türk Havayolları, Swiss Air, British Airways, Austrian Airlines, Air Berlin, German Wings, Atlasjet gibi sayısı 35'e ulaşan hava yolu şirketlerinin düzenli uçuşlarını gerçekleştirdiği Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı'nı, Almanya, İsviçre, Avusturya, Türkiye, İngiltere, Macaristan, İtalya gibi bir çok ülkeye havayolu ulaşımında bağlantı sağlaması ve güçlü komşu ülkeler trafiği ile Orta Avrupa'da stratejik bir öneme sahip bulunuyor. Kosova'nın ulaştırma altyapısının önemli bir bileşeni olmasının yanı sıra Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı, 2010 yılında gerçekleşen 15 bin uçak operasyonu ile Balkanlar'ın en işlek havaalanları arasında bulunuyor. Bununla birlikte, havalimanında 2010 yılında kaydedilen yüzde 10 oranındaki büyüme, yolcu trafiği açısından da havalimanının ortalamanın üzerinde büyüdüğünü gösteriyor. Havalimanındaki her türlü havacılık ve havacılık dışı ticari geliri 20 sene boyunca elde etme hakkı bulunan Limak Kosovo International Airport JSC, terminal ve otopark işletmesinin yanı sıra yer hizmetleri, yakıt, kargo ve pist-apron işletmelerinden ve bunların bakım onarımlarından sorumlu olacak. Şirket bu gelirlerin karşılığında yatırım yapma zorunluluğunun yanı sıra Kosova Cumhuriyeti'ne ciro üzerinden hesaplanacak yüzdesel imtiyaz bedeli ödemesi yapacak.

LİMAK, KREDİ İÇİN ANLAŞMA İMZALADI

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Tebrikler Limak . Hayirli olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sabiha Gökçende başarımı yakaladınız ??? Açılalı 10 yıl oldu hala bir binayı yönetemiyorlar ??? Dünya kadar eksik ve yanlış düzen var ??? Düzelir diye bekledik. 10 sene oldu hala aynı ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Limak Grubu olarak Havacılıkta da lider olacağız. Sabiha Gökçen'de yakaladığımız başarıyı katlayarak devam ettireceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000