05 Temmuz 2012, Perşembe 09:06:21

ISPARTA DAVASINDA MAHKEMEDEN YENİ KARAR!

Isparta seferini yapan World Focus'a ait yolcu uçağının Isparta’nın Keçiborlu ilçesi Türbetepe mevkisinde düşmesi sonucu 57 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan kamu davasının 16. duruşması bugün yapıldı...
  • EGPWS modu sonradan yapılmıştır, bu modu yapan firma ve uçağa wiring' in efektif olup, olmadığıda sorgulanmalı, modu yapan firma boeingden onay almakta fakat md uçaklarının hepsinin wiring aynı değildir, yani bir MD' de a connectörünün d pininden heading bilgisi çıkar, diğerinde başka yerde, modu yapan firmanın bu ensilasyon farklarına göre EGPWS wiringini çizip çizmediği sorgulanmalı, bu dökümanların hepsi mevcuttur, incelenmeli diye düşünmekteyim.
  • BU DAVA ZAMAN AŞIMINA UGRAR VE KAPANIR OLAN YINE YUREGI YANAN INSANLARA OLUR BU ÜLKEDE
  • Bu kaçıncı bilirkişi? Herkesi tatmin edecek bir rapor çıkana kadar bilirkişi raporları devam mı edecek? Hukuktan anlayan biri cevaplayabilir mi?
  • BU DAVADAN BIRSEY CIKMASI ICIN BUNDAN ÖNCEKI ADANADAN KALKIP IRAKTA DÜŞEN YADA DÜŞÜRELEN UÇAĞIN HESABI SORULMALI,O DAVA NASIL HASIR ALTI OLDU BUDA OLUR MALESEF,O UÇAKTA ÖLENLERİN TAMAMI NERDEYS EİŞÇİYDİ AMA BU UÇAKTA BİLİM ADAMLARIDA VARDI.BELKİDE ....HERNEYSE

Mahkeme heyeti, bilirkişi raporuna yapılan itirazları yerinde bularak, yeni bilirkişi tayin edilmesine karar verdi.

57 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası davasında, tutuksuz yargılanan sanıklardan kazanın olduğu tarihte düşen uçağın sahibi olan World Focus Havayolları şirketi ortaklarından Yavuz Çizmeci, Atlasjet eski CEO'su Tuncay Doğaner ile Şerif Erbilgin hazır bulundu.

Mahkeme heyeti, duruşmada daha önce Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde görevli öğretim üyeleri tarafından 9 ayda hazırlanan ve pilotların asli kusurlu olduğunun belirtildiği bilirkişi raporuna yapılan itirazları yerinde bularak, yeni bilirkişi tayin edilmesine karar verdi. 5 kişiden oluşacak bilirkişilerden 2’si Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Hasan İşgüzar ile Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’nden kaptan pilot Kutsal Önder oldu. İTÜ’den de üç kişilik bilirkişi listesi isteyen mahkeme heyeti, duruşmayı 17 Ekim 2012 tarihine erteledi.

BİLİRKİŞİ SİMÜLATÖRLE İNCELEYECEK

Mahkeme heyeti ayrıca, kazanın simülatörde canlandırılmış şeklinin bilirkişiler tarafından hazırlanmasını istedi. Bilirkişi heyeti, simülatör çalışması yaparak uçağın hareket güzergahının gösterilmesi ve düşüşle ilgili görüntüleri raporla birlikte mahkemeye sunacak. Mahkeme tarafından bilirkişilere sorulacak sorular ve inceleme konusundaki taleplerle ilgili müdafiiler ve vekilleri ile sanıklara da soru hakkı tanındı. Bunun için 20 gün süre veren mahkeme, eline ulaşacak dilekçeleri bilirkişilere verecek.

Duruşma çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan sanıklardan Yavuz Çizmeci, bilirkişinin hem pilot, hem teknik hem de havacılık anlamında bilen kişilerden oluşması gerektiğini söyledi. Çizmeci, “İkinci önemli konu bilirkişi heyetinin aydınlatması gereken konuların ne olduğunun çok iyi belirlenmesi gerekir. Zaten mahkemenin verdiği ara karar buna açıklık getiriyor. 20 gün içinde bilirkişilerin hangi konuları aydınlatmaları gerektiği konusunda tüm taraflar gerekli yazıları yazıp bildirsin diyor. Bu çok önemli bir karar. Simülasyonun, tüm tarafların vicdanen rahatlaması anlamında mutlaka yapılması gerekiyor. Mahkemenin yönlendirmesiyle bu da bilirkişi tarafından yapılacaktır. Zaten bu işlerde önemli olan insanların acılarının üstünde yükselerek kişisel menfaatler sağlamak olmamalı. Tüm bu çalışmaların ve mahkeme heyetinin vereceği karar bundan böyle benzer kazaların olmaması, benzer acıların yaşanmaması içindir. Ne gerekiyorsa yapılmalıdır ve hepimiz de bunu istiyoruz” dedi. 

ISPARTA DAVASINDA MAHKEMEDEN YENİ KARAR!

Yorumlar

EGPWS ~ 12 yıl önce
EGPWS modu sonradan yapılmıştır, bu modu yapan firma ve uçağa wiring' in efektif olup, olmadığıda sorgulanmalı, modu yapan firma boeingden onay almakta fakat md uçaklarının hepsinin wiring aynı değildir, yani bir MD' de a connectörünün d pininden heading bilgisi çıkar, diğerinde başka yerde, modu yapan firmanın bu ensilasyon farklarına göre EGPWS wiringini çizip çizmediği sorgulanmalı, bu dökümanların hepsi mevcuttur, incelenmeli diye düşünmekteyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATTENDANT ~ 12 yıl önce
BU DAVA ZAMAN AŞIMINA UGRAR VE KAPANIR OLAN YINE YUREGI YANAN INSANLARA OLUR BU ÜLKEDE

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilirkişi? ~ 12 yıl önce
Bu kaçıncı bilirkişi? Herkesi tatmin edecek bir rapor çıkana kadar bilirkişi raporları devam mı edecek? Hukuktan anlayan biri cevaplayabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HERNEYSE ~ 12 yıl önce
BU DAVADAN BIRSEY CIKMASI ICIN BUNDAN ÖNCEKI ADANADAN KALKIP IRAKTA DÜŞEN YADA DÜŞÜRELEN UÇAĞIN HESABI SORULMALI,O DAVA NASIL HASIR ALTI OLDU BUDA OLUR MALESEF,O UÇAKTA ÖLENLERİN TAMAMI NERDEYS EİŞÇİYDİ AMA BU UÇAKTA BİLİM ADAMLARIDA VARDI.BELKİDE ....HERNEYSE

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000