29 Kasım 2009, Pazar 08:56:17

Havayolları rekor kırıyor...

Şehirlerarası otobüslerle 150 milyon, trenle de 55 milyon yolcunun seyahat ettiği Türkiye’de, havayolu kuruluşları rekor üstüne rekor kırıyor.
  • Bursaya iyi bir hava alanı yapmazsanız Sabiha gökçene cok rekorlar kırdırırsınız. Hatta fery boatlara ve otobüslerede kırdırırsınız. Bursaya Tren yolu falan da yapmayın. Sonrada ya ekonomi kötüye gidiyor deyin. Ne zaman alımız başımıza gelecek?
  • bu devam ettiği sürece yulcu sayısı artmaz!!
  • sabiha gökçen yeni şirketler uçuşlara başladımı bilen varmı.

Türkiye krizde bile uçuş rekoru kırdı, havayolu trene 18 milyon fark attı

Uçak yolcu sayısını son 10 yılda 9 kat artırarak, 73 milyona 495 bine ulaştıran bu kuruluşlar, krizde bile iç hatlarda yüzde 11 yolcu artışı sağladı. Bu da,  erken rezervasyon kampanyaları ve yeni havaalanlarının peş peşe devreye girmesiyle gerçekleşti.

Tüm dünyayı etkisi altına alan global mali kriz, uluslararası havayolu şirketlerine zor günler yaşatırken, Türkiye’de ise rekor üstüne rekor kırıyorlar. Şehirlerarası otobüslerle 150 milyon, trenle de 55 milyon yolcunun her yıl seyahat ettiği Türkiye’de, uçak yolcu sayısı son 10 yılda 9 kat birden artarak, 8 milyondan 73 milyona 495 bine ulaştı. Bunun 34 milyonu sadece iç hat uçuşlarında gerçekleşti. İç hat uçuşlarının krize ortamında bile yüzde 11 yolcu artışı sağlaması, havayolu kuruluşlarının uygulamaya koyduğu erken rezervasyon kampanyaların yanı sıra, yeni havaalanlarının da peş peşe devreye girmesi etkili oldu.

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de yurtiçi seyahat eden uçak yolcu sayısı, 2009 yılının ilk 10 ayında geçen yıla göre yüzde 11 artarak, 34 milyona ulaştı. Havayolu kuruluşları, kasım ayında başlattıkları kampanyalarla yıl sonuna kadar iç hatlarda yolcu sayısını 40 milyona çıkartmayı hedefliyor. Geçtiğimiz hafta uygulamaya koyduğu kampanyayla bilet fiyatlarını 9.99 TL’ye düşüren ve 100 bin bileti 3 gün gibi kısa bir sürede satmayı başaran Pegasus Havayolları, şimdi de ikinci 100 bin koltuğunu herşey dahil 29.99 TL’den satışa sunuyor.

Yıl sonu kampanyaları

Pegasus’un bu kampanyasının ardından Atlasjet’de, önümüzdeki 5 Ocak ile 5 Nisan tarihleri arasında gerçekleştireceği iç hat uçuşlarında uçaklarının ilk 69 koltuğunu her şey dahil 69 TL’den satışa çıkarttı. Şirket ayrıca, mart sonuna kadar İphone ve Blackberry cihazlarıyla yapılan bilet rezervasyonlarına da 15 TL olan hizmet bedelini yansıtmıyor. Onur Air, aralık ayına özel uygulamaya konduğu kampanyayla, uçak bilet fiyatlarını iç hatlarda 39 TL’ye indirilirken, özel havayolu kuruluşlarının yılsonuna yönelik uygulamaya koyduğu bu kampanyalara THY’de katıldı. THY’nin bu kampanyasına göre, 7 Aralık ile 27 Mart tarihleri arasında iç hat yolcuları 79 TL’lik bilet fiyatlarıyla uçabilecek. AnadoluJet ise İstanbul Sabiha Gökçen’den Ankara’ya düzenlenecek seferler için bayram sonrası yeni bir kampanya başlatıyor. Bu uçuşlarda, 9 gün öncesinden alınan biletlerde fiyat, 44 TL olarak uygulanacak.

Otobüse 150 milyon yolcu

Yılda 150 milyon yolcunun otobüsle seyahat ettiği Türkiye’de, İstanbul, Ankara arası bilet fiyatı 54 TL olurken, bu fiyat İzmir için 59 TL, Adana için 65 TL, Antalya için de 48 TL olarak gerçekleşiyor Yılda 55 milyon yolcunun demiryoluyla seyahat ettiği Türkiye’de, bilet fiyatları trenden trene değişiyor. Başkent Ekspresi ile Ankara’ya pulman  fiyatı 32 TL., yataklı vagonda 85 TL’ye çıkıyor. İç Anadolu Mavi Ekspresi ile Adana’ya seyahat  pulmanda 40 TL, yataklı vagonda ise 90 TL oluyor.

Sabiha Gökçen’le yolcu sayısı artacak

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri ve Saga Airlines Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Musa Alioğlu, “Sabiha Gökçen’in yeni ek terminalinin hizmete girmesiyle birlikte yolcu kapasitesi önemli oranda artarak, toplam yolcu sayısının 2010’da 100 milyona ulaşması sağlanabilir. Çünkü, İstanbul çıkışlı yolcuların yüzde 40’ı Anadolu Yakası’nda yaşıyor ve Adapazarı, İzmit, Yalova gibi yakın iller için de bu havaalanı önemli bir avantaj oluşturuyor. Ulaşımın kolay oluşu, trafik sıkışıklığının olmaması, yolcular için rahat kullanım sağlayacaktır” dedi.

Yakıttan ÖTV kalkınca iç hatlar cazip oldu

1980’li yıllarda başlatılan özel sektör havayolu taşımacılığı 2005 yılına kadar genellikle Avrupa’dan gurbetçi ve turist taşımacılığına yönelik faaliyet gösteriyordu. Uçak yakıtına uygulanan ÖTV’nin kaldırılmasıyla birlikte özel sektör aktif olarak iç hatlara girdi. Bu tarihten itibaren de Onur Air, Sun Ekspres, Pegasus, Atlasjet gibi özel hava yolu kuruluşları, iç ve dış hatlarnda tarifeli olarak uçuşlarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra sektörde Sky, Saga Airlines, FreeBird, Corendon, Turkuaz ve Tailwind gibi havayolu şirketleri de faaliyetlerini dış hat taşımacılığı yaparak devam ediyor. THY’de Anadolujet ve Sunexpress’le ortak uçuşlar gerçekleştiriyor.

2010’da 88 milyon yolcu taşınacak

2010 yılında havalimanı ve havaalanlarındaki toplam trafiğin 88 milyon yolcuya yükselmesi öngörülüyor. Hava meydanlarındaki yolcu trafiğinin yaklaşık yüzde 91’ini başta Atatürk olmak üzere, Antalya, Esenboğa, Adnan Menderes, Dalaman, Bodrum/Milas, Adana, Trabzon ve Sabiha Gökçen havalimanlarından gerçekleşiyor. Bu havalimanlarının kapasitelerinin artırılmasına yönelik yatırımlar da devam ediyor.

Yolcu rekorunu Hatay kırdı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2008 yılı Ekim sonu itibariyle Hatay Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı 110 bin 712 olarak gerçekleşirken, bu 2009 yılı ekim ayı sonu itibariyle 200 bin 309’a ulaştı. bunda da en önemli etken, Suriye ile Türkiye arasında vize uygulamasının kalkması etkili oldu. 2008 yılı ekim ayı sonunda Hatay Havalimanı’nı kullanan dış hat yolcu sayısı da 9 bin 75 iken, bu yılın aynı döneminde 75 bin 362’ye ulaştı. Tüm bunların sonucunda, Hatay Havalimanı’nı kullanan toplam yolcu sayısı da, bir yıl içinde yüzde 130 oranında artarak, 119 bin 787’den 275 bin 671’e çıktı.

Erkan ÇELEBİ
HÜRRİYET

Havayolları rekor kırıyor...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Bursaya iyi bir hava alanı yapmazsanız Sabiha gökçene cok rekorlar kırdırırsınız. Hatta fery boatlara ve otobüslerede kırdırırsınız. Bursaya Tren yolu falan da yapmayın. Sonrada ya ekonomi kötüye gidiyor deyin. Ne zaman alımız başımıza gelecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu devam ettiği sürece yulcu sayısı artmaz!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sabiha gökçen yeni şirketler uçuşlara başladımı bilen varmı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000