20 Mayıs 2012, Pazar 09:50:42

DÜŞÜK MALİYET NEREYE KADAR?

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, bu hafta köşesinde düşük maliyetli havayollarını ele aldı...
  • ryanair turkiyeye ucarsa cok daha guzel olur cok ucuz hava yolu
  • arkadaslar galiba low costun ne oldugunu bilmiyor, low cost demek tum bilet fiyatlari fix demek degildir , erken al ucuz uc, ayrica pegasusun fiyatlari diger havayolu sirketine bakarak cok daha ucuz ve conforlu.
  • Ryanair tuvaletten ücret almıyor. Sadece konuyu tartışmaya açmıştı.
  • HAVACILIK PAHALI HERŞEY UCUZ OLMAMALI TAMAM DA KOLLUK TA PARALI OLMASIN BE KARDEŞİM...PEGASUS VE ONUR AİR CHECK İN VE KOLTUK AYIRMA İÇİN BİLE EXTRA PARA TALEP EDİYOR ...GEÇEN HAFTA PEGASUS ANTALYA YA TEK YÖN 302 TL YE BİLET SATIYORDU EE NERDE LOW COST???? BEN 302 TL VERECEM BİLETE CHECK İN BEDELİ DAHİL OLACAK YEMEK PARALI SU PARALI OLACAK ÖYLE Mİ??? AYRICA AVUKAT VEYA BİLEN BİR ARKADAŞ VARSA BU HİZMET BEDELİ VE CHECK İN BEDELİ ALAN ŞİRKETLER KANUNİ BİR İŞ Mİ YAPIYORLAR DİYE SORMAK İSTİYORUM..BEN BİLETİMİ İNTERNETTEN ALIYORUM DOLAYISIYLA BANA MAKİNE HİZMET VERİYOR İNSAN DEĞİL NEDEN BUNUN İÇİN BENDEN İLAVE PARA İSTENİYOR?? CHECK İN BEDELİ NE DEMEKTİR?? BUNUN İÇİN NEDEN EXTRA PARA ÖDENİYOR?? AYRICA THY AKARYAKIT HARCINI MÜŞTERİDEN İSTİYOR İYİ DE BİZ DE SEN KAR EDİNCE SENDEN KAR PAYI İSTİYOR MUYUZ?? BEN OLMASAM YAKIT ALMAYACAK MISIN? BUNLAR İÇİN DAVA AÇMA YOLU YOK MUDUR? KİME ŞİKAYET EDEBİLİRİZ?? BEN İNTERNETTE TÜKETİCİ HAKLARINA ŞİKAYET EDEN BİRİNE BU VERGİLERİN GERİ ÖDENDİĞİNİ DUYMUŞTUM.
  • Yazar kendi kişisel görüşlerini yazmış durmuş ama "kontrolden çıkma" kavramını bir mantığa oturtamamış? Kontrolden çıktı diyorsunuz da nedir çıkan? Kaza mı oldu? Yoo.. Insanları zorla mı bindiriyorlar? Hayır, dilerseniz yüzlerce Avro daha bayılıp büyük firmalarla uçabilirsiniz. E peki kurallara mı uymuyorlar? Hayır, ICAO, IATA ne istiyorsa min. gereklilikler karşılanıyor. E nedir sizi huzursuz eden? Yazıyı okuyorum bir sebep de yok.. Kontrolden çıktı da kontrolden çıktı.. Eski karları yapamayan para babaları tekrar kontrolü ellerine alıp kamyonla para kaldırmak için suni gündem oluşturuyor, haliyle yolcular sallamıyor..
  • Tolga Bey, tanıdığım kadarıyla, babadan havacı. Birisinin kral çıplak demesi gerekiyordu, o bunu söylemiş, doğrusunu da yapmış bence... Dünyamızda herşeyin arz-talep döngüsü doğrultusunda geliştiği göz önüne alınırsa, siz fiyatları ne kadar düşürebilirseniz, yolcu sayınız da o derecede artacak demektir. Burada şunu unutmamak gerekir, teyyare; arıza yaparsa ve ya uçakta herhangi bir olay olursa, çekip kenara bekleme şansınız yok, demek istediğim havacılıkta herşey ucuzluk olmamalı...
  • Bakınız, "Açıkçası düşük maliyetli havayolu konseptini takdir etsem de artık işin kontrolden çıkmaya başladığını düşünüyorum." sözleri ile bu adam sizin yorumunuzdaki gibi hiç de perdeyi çekip oturmadığını..."ucuz hava yolu" adı ile de halkı nasıl düdüklediklerini ve keriz yerine koyduklarını söylüyor.
  • Anadolu'nun gariban halkı yine 24 saat otobüsle gitsin dimi? sana ne kardeşim bütçeme uygun otobüse alternatif bir ulaşım bulmuşum..bin dereden su getirmeye başladınız yine, merak etmeyin garibanlık bulaşıcı değil,çek perdeni ön tarafta şampanyamı içiyorsun,şarapmı içiyorsun.. ne zaman sıradan halkın faydalanacağı bir şey çıksa size batıyor be dostum.
  • Ryanair'de tuvalet ücreti diye bir şeye ben de rastlamadım...
  • Bazı akılcı çözümler, paralı ikram gibi düzenlemeler çok önemli değil.Ancak az eğitimli, düşük ücretli kalifiye olmayan personel uzun vadede tüm şirketlere zarar verir.Zamanla bu mantalite personelin çalışma saatlerini de çekilmez yaparak( özellikle uçucu ekibin ) uçuş güvenliğinide etkiler hale gelebilir.Bu anlayış yönetimi her konuda düşük maliyete sürükleyebilir.Düşük kar marjı değil düşük ücret politikası hizmet yoğun sektörlerin sonunu kalitesizlikle getirecektir.

Düşük maliyetli havayolları, dünya genelindeki uçak yolcularının yüzde 30'unu taşıyor... Bagajdan boarding kartına her şeyin paralı olduğu bazı 'ucuz uçak'larda bedava tek şey buz! Maliyet düşürmenin yolu, koltuk kolluklarının bile parayla satılmasına dayandı. Kontrolden çıkan bu sistem, sorgulanmalı...

On yıl önce havacılık gurusu sayılabilecek bir kimseye düşük maliyetli havayolları (DMH) dünya genelindeki yolcu pazarından yüzde 30'luk paya sahip olacak deseydiniz, size uzaydan geldiğinizi düşündürtecek bir bakış fırlatırdı. Ne var ki bugünkü realite, on yıl öncenin radikal öngörü sahiplerini doğrular nitelikte.
Kıtalara göre düşük maliyetli havayollarının pazar paylarına bakarsak Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgesinde çok kuvvetli olduklarını görebiliriz. T.C. bayraklı Pegasus, Sunexpress, Anadolujet, Atlasjet ve Onur havayollarının da Avrupa istatistiklerine dahil olduklarının altını çizmekte fayda var. DMH iş modeli, artan rekabet sonucu o kadar çeşitlendi ki kendi içinde dehybrid, budget, no-frills ve ultra düşük maliyetli gibi birkaç değişik versiyonu oluştu.
Bu pazar, kafanızı DMH havayollarının istatistikleri ve detaylarıyla meşgul etmek yerine dünyadan belli örneklerle; İrlandalı Ryanair'in öncülüğünü yaptığı ultra düşük maliyetli havayolları (ultra DMH) ile ilgili bilgilerimi paylaşmak isterim. Zira küresel rekabet ve etkileşim sonucu ultra DMH modelini henüz kısmen olsa da ülkemizde uygulayan havayollarımız mevcut.
ABD'NİN EN KåRLISI
Miami yakınlarındaki Fort Lauderdale Havalimanı'nı kendine üs olarak seçmiş Spirit Havayolları'nın filosunda sadece A320'lerden oluşan 44 uçak olmasına karşın, uçak başına net karı 2,1 milyon dolar. Dünyanın en büyük ikinci uçak filosuna sahip Delta Havayolları'nın ise uçak başına karı sadece 1,2 milyon dolar. Tıpkı İrlandalı Ryanair üst yöneticisi Michael O'Leary gibi, Spirit Havayolları üst yöneticisi Ben Baldanza da yerel medyaları tarafından sürekli negatif eleştirilirken, karlılıklarından dolayı yönetim kurullarınca çok seviliyor.
SADECE 71,1 SANTİM
Ne de olsa üst yönetimin birinci amacı ve hedefi kurumun karlılığını arttırmaktan ibaret. Spirit'in uçaklarında koltukların yatma özelliği olmadığı gibi ara mesafe olarak ICAO (Uluslararası Sivil Hava Organizasyonu) tarafından asgari standart olan 28 inç (71,1cm) uygulanıyor. Bavul, uçuş boarding kartları dahil olmak üzere, uçakta her şey ekstra ödemeye tabi. Üst yönetici Baldanza, uçakta ücret karşılığı satmadıkları tek nesnenin buz olduğunun altını çiziyor. Havayolu, kısa süre içinde koltuk kolluklarını dahi ücretlendirmek üzere çalışmalar yapıyor.
TUVALET BİLE ÜCRETLİ
Avrupa'nın en büyük ultra DMH'si Ryanair de uçaklarda tuvalet kullanımından ücret alıyor. Açıkçası düşük maliyetli havayolu konseptini takdir etsem de artık işin kontrolden çıkmaya başladığını düşünüyorum. Zaten özellikle ABD gibi havacılığın öncü ülkelerinde bilet fiyatlarının tekrar düzenlenmesi ve kısmen kontrole tabi olması artık yüksek sesle tartışılıyor.

DÜŞÜK MALİYET NEREYE KADAR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

mehmet ~ 12 yıl önce
ryanair turkiyeye ucarsa cok daha guzel olur cok ucuz hava yolu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bruksel ~ 12 yıl önce
arkadaslar galiba low costun ne oldugunu bilmiyor, low cost demek tum bilet fiyatlari fix demek degildir , erken al ucuz uc, ayrica pegasusun fiyatlari diger havayolu sirketine bakarak cok daha ucuz ve conforlu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tarator ~ 12 yıl önce
Ryanair tuvaletten ücret almıyor. Sadece konuyu tartışmaya açmıştı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAMAM DA... ~ 12 yıl önce
HAVACILIK PAHALI HERŞEY UCUZ OLMAMALI TAMAM DA KOLLUK TA PARALI OLMASIN BE KARDEŞİM...PEGASUS VE ONUR AİR CHECK İN VE KOLTUK AYIRMA İÇİN BİLE EXTRA PARA TALEP EDİYOR ...GEÇEN HAFTA PEGASUS ANTALYA YA TEK YÖN 302 TL YE BİLET SATIYORDU EE NERDE LOW COST???? BEN 302 TL VERECEM BİLETE CHECK İN BEDELİ DAHİL OLACAK YEMEK PARALI SU PARALI OLACAK ÖYLE Mİ??? AYRICA AVUKAT VEYA BİLEN BİR ARKADAŞ VARSA BU HİZMET BEDELİ VE CHECK İN BEDELİ ALAN ŞİRKETLER KANUNİ BİR İŞ Mİ YAPIYORLAR DİYE SORMAK İSTİYORUM..BEN BİLETİMİ İNTERNETTEN ALIYORUM DOLAYISIYLA BANA MAKİNE HİZMET VERİYOR İNSAN DEĞİL NEDEN BUNUN İÇİN BENDEN İLAVE PARA İSTENİYOR?? CHECK İN BEDELİ NE DEMEKTİR?? BUNUN İÇİN NEDEN EXTRA PARA ÖDENİYOR?? AYRICA THY AKARYAKIT HARCINI MÜŞTERİDEN İSTİYOR İYİ DE BİZ DE SEN KAR EDİNCE SENDEN KAR PAYI İSTİYOR MUYUZ?? BEN OLMASAM YAKIT ALMAYACAK MISIN? BUNLAR İÇİN DAVA AÇMA YOLU YOK MUDUR? KİME ŞİKAYET EDEBİLİRİZ?? BEN İNTERNETTE TÜKETİCİ HAKLARINA ŞİKAYET EDEN BİRİNE BU VERGİLERİN GERİ ÖDENDİĞİNİ DUYMUŞTUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kontrolden çıkmak? ~ 12 yıl önce
Yazar kendi kişisel görüşlerini yazmış durmuş ama "kontrolden çıkma" kavramını bir mantığa oturtamamış? Kontrolden çıktı diyorsunuz da nedir çıkan? Kaza mı oldu? Yoo.. Insanları zorla mı bindiriyorlar? Hayır, dilerseniz yüzlerce Avro daha bayılıp büyük firmalarla uçabilirsiniz. E peki kurallara mı uymuyorlar? Hayır, ICAO, IATA ne istiyorsa min. gereklilikler karşılanıyor. E nedir sizi huzursuz eden? Yazıyı okuyorum bir sebep de yok.. Kontrolden çıktı da kontrolden çıktı.. Eski karları yapamayan para babaları tekrar kontrolü ellerine alıp kamyonla para kaldırmak için suni gündem oluşturuyor, haliyle yolcular sallamıyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önemli bir tesbit, ~ 12 yıl önce
Tolga Bey, tanıdığım kadarıyla, babadan havacı. Birisinin kral çıplak demesi gerekiyordu, o bunu söylemiş, doğrusunu da yapmış bence... Dünyamızda herşeyin arz-talep döngüsü doğrultusunda geliştiği göz önüne alınırsa, siz fiyatları ne kadar düşürebilirseniz, yolcu sayınız da o derecede artacak demektir. Burada şunu unutmamak gerekir, teyyare; arıza yaparsa ve ya uçakta herhangi bir olay olursa, çekip kenara bekleme şansınız yok, demek istediğim havacılıkta herşey ucuzluk olmamalı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Perde... ~ 12 yıl önce
Bakınız, "Açıkçası düşük maliyetli havayolu konseptini takdir etsem de artık işin kontrolden çıkmaya başladığını düşünüyorum." sözleri ile bu adam sizin yorumunuzdaki gibi hiç de perdeyi çekip oturmadığını..."ucuz hava yolu" adı ile de halkı nasıl düdüklediklerini ve keriz yerine koyduklarını söylüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gariban ~ 12 yıl önce
Anadolu'nun gariban halkı yine 24 saat otobüsle gitsin dimi? sana ne kardeşim bütçeme uygun otobüse alternatif bir ulaşım bulmuşum..bin dereden su getirmeye başladınız yine, merak etmeyin garibanlık bulaşıcı değil,çek perdeni ön tarafta şampanyamı içiyorsun,şarapmı içiyorsun.. ne zaman sıradan halkın faydalanacağı bir şey çıksa size batıyor be dostum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
"Yalan" haklıdır... ~ 12 yıl önce
Ryanair'de tuvalet ücreti diye bir şeye ben de rastlamadım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Low Cost'un yan etkisi!... ~ 12 yıl önce
Bazı akılcı çözümler, paralı ikram gibi düzenlemeler çok önemli değil.Ancak az eğitimli, düşük ücretli kalifiye olmayan personel uzun vadede tüm şirketlere zarar verir.Zamanla bu mantalite personelin çalışma saatlerini de çekilmez yaparak( özellikle uçucu ekibin ) uçuş güvenliğinide etkiler hale gelebilir.Bu anlayış yönetimi her konuda düşük maliyete sürükleyebilir.Düşük kar marjı değil düşük ücret politikası hizmet yoğun sektörlerin sonunu kalitesizlikle getirecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000