21 Şubat 2012, Salı 20:56:18

BU RAPOR BERAAT ETTİRİR

Isparta'da 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili Ağır Ceza Mahkemesi'nin tayin ettiği bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda kazanın, pilotların kendi rotaları dışında başka bir rotada alçalması nedeniyle meydana geldiği tespiti yapıldı.
  • YA BILIR BILMEZ KISI ISTERSEN GEL SANA BIRAZ BU KONULARDA HATTA VE HATTA FMS VE PAGE LERI HAKKINDA BIRAZ DERS VEREYIMDE OGREN :) ISTERMISIN ? AIRLINE DA CAPRAZ KONTROL DENMEZ ..CRM DENIR VEYA DURUMUN FARKINDA OLMA DENIR ;) HANI RAPORA ÇAPRAZ KONTROLLARI ZAYIF FALAN GIBI BIR SEY YAZMISSIN AMA INAN SU AN GEL AIRLINE A BAKALIM OYLE YUKSEKTEN UCUYORMUSUN YOKSA YERIN DIBINDEN MI RMI ILE SEYRUSEFER YAPIYORSUN SANA GOSTERSINLER ;)HAYRET BIR SEY YA HEM SUCLU HEM GUCLU..OZUR DILEMEK VE KENDINI BILMEK BIR ERDEMDIR..AMA BAKIYORUMDA SENDE DAHA KENDI DURUMUNUN BILE FARKINDALIK YOK ..YAZIK SANA SENI AU. NIN BAS PILOTU YAPAN CAVCARA DA ANCAK ONA
  • BILIR BILMEZ KİŞİ BAK YINE ÇUVALLADIN :) MD-83 DE RMI DEGIL RDMI VARDIR RMI C172 LERDE OLUR ;)..ARTIK DAHA FAZLA CEVAP VERIPDE REZIL OLMA ISTERSEN DAHA RAPORU OKUMAKTAN ACIZ BILIR BILMEZ KISILERE AIRLINE DA NASIL UCULUR BURDAN ÖGRETECEK DEGILIM ..SEN HASBEL KADER GELDIGIN O YERI SIKI TUT BU RAPORDAN SONRA ORDAN DA OLMA ;)
  • BAK SANA BU SON CEVABIM ISTER HATANI ANLA ISTER ANLAMA, SENIN UCAGININ MOTORU YERDEN ITIBAREN MI ARIZALI UCUYORSUN MUHTEREM ? HAVACILIKTA ARIZANIN NE ZAMAN VE NE SEKILDE GELECEGINI SANA BILDIREN BIRILERI VARSA AMENNA O ZAMAN SEN TAYYARECILIK YAPMIYORSUN FALCILIK YAPIYORSUN DEMEKTIR.BAK GUZEL KARDESIM BEN SENIN GIBI BOS KONUSMUYORUM KAZA KIRIM RAPORUNDAKI VERILER ILE KONUSUYORUM..SENIN GIBI PACAMI KURTARMAK ICIN HAYAL DE KURMUYORUM KÖR DEGILSEN AC RAPORA BAK..OK ?
  • Hayatını kaybeden değerli pilotlara Allah Rahmet Dilesin, ancak söylediğiniz Compas arızası son yaklaşma safhasına kadar anlaşılamış mı? RMI yok mu? Komplo yapanlar mı gelip son yaklaşmada bu cihazları arızalandırdı? Ve son olarak, her havayolu uçağına SHGM denetçisi mi görevlendirilmesi gerekiyor?
  • Bak Bilirkişi kardeşim,sen daha olayı araştırmadan bu hükme varamazsın uçagın vuruş hdg i ile RDMI ın gösterdigi başa bakıp uçakta 35 derecelik compass hatası oldugunu görebilseydin o senin RDR ve raporda geçen HDG lerin dogru oldugunu pilotların 35 derece ile arızalı compass da charttaki başlara döndüklerini fakat real tracklerin başka oldugunu anlayabilirdin demek ki neymiş boş,bilgisiz ve cahil bir bilirkişi imişsin güzel kardeşim..hiç aklına gelmedi degilmi compass arızası olabilecegi ve heyetin deelilleri karartmak için kokpitteki aletlerin resimlerini özellik ile çekmedikleri ve rapora koymadıkları..yazık sana c-172 pilotu
  • 223 headingle 043 radyale oturması gereken bir uçakta tesbit edilmiş 253, 257 ve 273 başlar söz konusuysa MD pilotu olmadan da ben derim ki: bu ölümcül bir pilotaj hatasıdır! Dahası bu tip önemli eksikleriyle uçuşa veren işletme kadar o uçağı bu şekliyle alan/kabul eden, motorları çalıştırıp kalkan pilotlar da suçludur. Detaylara girmeye gerek görmüyorum, bilirkişi raporundaki Pilotaj hatasının çok açık ve haklı bir karar olduğunu olduğunu, tabii ki tali hatalıların da olduğunu belirtiyorum.
  • Arkadaşlar bir şeyi gözden kaçırıyorsunuz:ATCO değilim ancak kaza günü Isparta da yaklaşmada radar olmadığını da biliyorum.ATCO 1 senelik de olsa 20 senelik de olsa yapacağı tek bir iş vardır:Chartta belirtilen yaklaşmaya göre uçağı serbest kılmak.Önünde radar skobu olmayan ATCO NASIL UÇAĞIN HANGİ PATTERNE GÖRE NASIL UÇTUĞUNU TAKİP EDEBİLİR?
  • DAHA YAZACAK O KADAR ÇOK BULGU VARKİ BURDAN YAZMIYORUM ..SADECE SİZİ VİCDANINIZA VE ONURUNUZA BIRAKIYORUM YA GIDIN YAPTIKLARINIZI MAHKEMEDE TEK TEK ITIRAF EDIN YA DA ZATEN BELGELERI ILE MAHKEMEDE YAPTIKLARINIZ TEK TEK ISPATLANACAKTIR...57 TANE MASUM INSAN UZERINDE SIZLERIN VEBALI VAR VE ICINIZDE BIRAZ OLSUN ALLAH KORKUSU VARSA GIDIN DOGRULARI ANLATIN....ZATEN HERSEY BELGELI...
  • Sayın shgm ve kaza kırım heyetı , ıcınızden heyette sorumlu seyfettın kaptanı neden bır ara heyetten cıkardınız ? dogruları soyledıgı ıcın mı ? yoksa .....neden ? ve seyfettın kaptan heyete resmı kanaldan bu ucakta flap arızası vardır dıye dılekce vermıs ıken neden bu konuyu cıddıye almadınız ? neden ? pekı daha sonra neden seyfettın kaptanı ekıpten uzun bır sure cıkarmıs ıken en son gun ona baskı ıle bu raporu ımzalattınız ?????????
  • Bu kazayı ıncelemek uzere heyetı toplayan shgm muduru ve yardımcısı gelelım sıze ? neden talımat geregı heyet 10 kısı degılde 6 kısı ? pekı neden bu heyet kokpıt saglam dururken tek parca halınde ve shy13 e gore her alet 4 acıdan resmı cekılmesı gerekır derken sız cekmedınız de delıllerı karartınız ? sayın nurı sakarya oyle ben kaza kırımcıyım dıye sag da solda laf konusmaya benzemez bu ısler nerde kokpıttekı aletlerın resımlerı ? nerde mcp ? audıo box vor box ....nerdeeee ?
Isparta'da 30 Kasım 2007 tarihinde 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, pilotlar Serhat Özdemir ve Tahir Aksoy, 'asli kusurlu' olarak tespit edildi.
Türbetepe'de 7'si mürettebat 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili hazırlanan 18 sayfalık bilirkişi raporu, Isparta Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Raporda, 'Uçuş yönüyle yapılan tespitler' bölümünde pilotların planlama hatası yaparak seyrüsefer cihazlarına yanlış veri girdikleri ve bunun sonucunda uçağın 223 derece istikameti yerine 253, 257 ve 273 derece uçuş istikametinde uzaklaştığı ve normalden daha fazla hız ile alçalıp dönüş çapının da normalden fazla olduğu belirtildi.

Kazanın taksirli olarak birden fazla kişinin kusurlu davranışıyla meydana geldiği ve birden fazla kişinin ölümüne sebep olma fiili kapsamında olduğunun kaydedildiği raporda 'Maktul pilotlar Serhat Özdemir ve Tahir Aksoy, yanlış durum muhakemesi yaparak, olması gereken rotaların dışında başka bir rotada alçalış yapmaları nedeniyle kazanın meydana gelmesinde 'asli kusurlu' olarak tespit edilmişlerdir' denildi.

Ayrıca raporda Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Gündoğ ve Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy'un Yönetim Kurulu Başkanı olarak uçakların güvenliği ve denetimi konusunda görevli olmadığından herhangi bir sorumluluğun bulunmadığı ifade edildi.

Kaza döneminde Atlasjet Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şerif Erbilgin ilgili olarak da uçakta var olan eksikliklerin kontrolünün yapılıp yapılmadığını denetlemekle yükümlü olduğu ve bu yükümlülüğü ihmal ettikleri gerekçesiyle 'tali kusurludur' ifadelerine yer verildi.

Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı için de 'Gerekli yükümlülükleri yerine getirdikleri tespit edildiği için herhangi bir cezai sorumlulukları yoktur' diye görüş bildirildi.

Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ Genel Müdürü Aydın Kızıltan'ın da GPWC cihazı gibi uçakta var olan eksikliklerin kontrolünün ve pilotların eğitiminin yapılıp yapılmadığını denetlemekle yükümlü olduğu, bu yükümlülüğü ihmal ettiği ve kazanın meydana gelmesinde 'tali kusurlu' bulunduğu belirtildi.

Sanıklardan uçak teknisyeni Reşat Atalay'ın arızalı cihazı takan teknisyen olduğunu gösterir kanıt bulunmadığı için ve Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile kaza döneminde yardımcısı Oktay Erdağı'nın cezai sorumluluklarının bulunmadığı kaydedildi.

Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ Genel Müdürü Aydın Kızıltan'ın ise uçaktaki eksikliklerin kontrolünü yapmadığı ve pilotlara yeterli eğitim verilmediği gerekçesiyle 'tali kusurlu' bulunurken, eğitmen pilot Faruk Çağımnı ile aynı şirketin teknik müdürü İsmail Taşdelen de 'tali kusurlu' olarak raporda yer aldı.

Raporda, diğer sanıklardan Dünya Havacılık (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ Bakım Müdürleri Fikri Zafer Dinçer, Şahin Tufan, uçak mühendisi Yavuz Yaşar, teknisyenler Necati Küçük, Fevzi Yavuz ve Sinan Sevinç'e de cezai sorumluluklarının tespit edilemediği ifade edildi.

-Teknik açıdan belirlenen kusurlar-

Turkısh Teknik Elektronik yüksek mühendisi Ahmet Ufuk Güneş, uçak mühendisi Umut Berkbay, hukukçu Mustafa Cem Artekin, Andolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Baş Pilot Önder Özler, Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ertan Çınar, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Dalkılıç, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Karakehya imzalı hazırlanan bilirkişi raporunda uçağın düşüşüyle ilgili teknik açıdan belirlenen hususlar şu şekilde belirtildi:

'Kaza kırım raporundan elde edilen verilere göre, cihaz açıldığında, üzerine kayıt yapılan bantın dönüşünü engelleyecek şekilde aktarım organlarında problem tespit edilmiş, ayrıca bant çözümlendiğinde üzerindeki kaydın 9 gün önceki 21 Kasım 2007 tarihli başka bir sefere ait olduğu belirlenmiştir. Uçağın sefere verilebilmesi için üzerinde çalışır vaziyette minimum sayıda bulunması gereken komponent ve sistem tanımlamalarını yapan MEL'e (Minimum Eguipment Lis) göre CVR (Kokpit ses kayıt cihazı), üç uçuş günü içinde tamir edilerek faal hale getirilmelidir ki bu üç günlük süre zarfından da FDR (uçuş verileri kayıt cihazı) faal durumda olmalıdır. Aksi takdirde CVR çalışmıyorken uçak 'NO GO' dur, yani uçamaz.'

Raporda hazırlanan bulgulara göre, uçamaz haldeki uçağın uçuşa verildiği vurgulandı. Ayrıca raporda, Honeywell firması tarafından yapılan analiz sonucunda ulaşılan şu verilere de yer verildi:

'Son uçuşta kalkıştan önceki 30 dakikalık süreç içerisinde EGPWS (yere inişi gösteren) cihazın arızası kayıtlanmıştır. Ünite içinde EGPWS bilgisayarının uçuş ekibine uyarı ve alarm, sesli mesaj oluşturan ve bildiren ses üretici donanımının çalışmadığına yönelik arıza bilgisi bulunmuştur. Bu arızalı cihaz 20 Kasım 2007 tarihinde TC-AKN tescil işaretli başka bir uçaktan sökülüp bu uçağa takılmıştır. Cihaz arızalı olarak belirtilmiş buna rağmen kaza tarihine kadar hava aracı uçuş ve bakım kayıt defterine herhangi bir arıza kaydı not düşülmemiştir.'

17 sanığın yargılandığı uçak kazası ile ilgili davanın 14'üncü duruşması yarın Isparta Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Duruşmada, bu rapor değerlendirilecek.(Yenisafak)
BU RAPOR BERAAT ETTİRİR

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

Misafir ~ 12 yıl önce
YA BILIR BILMEZ KISI ISTERSEN GEL SANA BIRAZ BU KONULARDA HATTA VE HATTA FMS VE PAGE LERI HAKKINDA BIRAZ DERS VEREYIMDE OGREN :) ISTERMISIN ? AIRLINE DA CAPRAZ KONTROL DENMEZ ..CRM DENIR VEYA DURUMUN FARKINDA OLMA DENIR ;) HANI RAPORA ÇAPRAZ KONTROLLARI ZAYIF FALAN GIBI BIR SEY YAZMISSIN AMA INAN SU AN GEL AIRLINE A BAKALIM OYLE YUKSEKTEN UCUYORMUSUN YOKSA YERIN DIBINDEN MI RMI ILE SEYRUSEFER YAPIYORSUN SANA GOSTERSINLER ;)HAYRET BIR SEY YA HEM SUCLU HEM GUCLU..OZUR DILEMEK VE KENDINI BILMEK BIR ERDEMDIR..AMA BAKIYORUMDA SENDE DAHA KENDI DURUMUNUN BILE FARKINDALIK YOK ..YAZIK SANA SENI AU. NIN BAS PILOTU YAPAN CAVCARA DA ANCAK ONA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BILIR BILMEZ KİŞİ BAK YINE ÇUVALLADIN :) MD-83 DE RMI DEGIL RDMI VARDIR RMI C172 LERDE OLUR ;)..ARTIK DAHA FAZLA CEVAP VERIPDE REZIL OLMA ISTERSEN DAHA RAPORU OKUMAKTAN ACIZ BILIR BILMEZ KISILERE AIRLINE DA NASIL UCULUR BURDAN ÖGRETECEK DEGILIM ..SEN HASBEL KADER GELDIGIN O YERI SIKI TUT BU RAPORDAN SONRA ORDAN DA OLMA ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
BAK SANA BU SON CEVABIM ISTER HATANI ANLA ISTER ANLAMA, SENIN UCAGININ MOTORU YERDEN ITIBAREN MI ARIZALI UCUYORSUN MUHTEREM ? HAVACILIKTA ARIZANIN NE ZAMAN VE NE SEKILDE GELECEGINI SANA BILDIREN BIRILERI VARSA AMENNA O ZAMAN SEN TAYYARECILIK YAPMIYORSUN FALCILIK YAPIYORSUN DEMEKTIR.BAK GUZEL KARDESIM BEN SENIN GIBI BOS KONUSMUYORUM KAZA KIRIM RAPORUNDAKI VERILER ILE KONUSUYORUM..SENIN GIBI PACAMI KURTARMAK ICIN HAYAL DE KURMUYORUM KÖR DEGILSEN AC RAPORA BAK..OK ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hayatını kaybeden değerli pilotlara Allah Rahmet Dilesin, ancak söylediğiniz Compas arızası son yaklaşma safhasına kadar anlaşılamış mı? RMI yok mu? Komplo yapanlar mı gelip son yaklaşmada bu cihazları arızalandırdı? Ve son olarak, her havayolu uçağına SHGM denetçisi mi görevlendirilmesi gerekiyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bak Bilirkişi kardeşim,sen daha olayı araştırmadan bu hükme varamazsın uçagın vuruş hdg i ile RDMI ın gösterdigi başa bakıp uçakta 35 derecelik compass hatası oldugunu görebilseydin o senin RDR ve raporda geçen HDG lerin dogru oldugunu pilotların 35 derece ile arızalı compass da charttaki başlara döndüklerini fakat real tracklerin başka oldugunu anlayabilirdin demek ki neymiş boş,bilgisiz ve cahil bir bilirkişi imişsin güzel kardeşim..hiç aklına gelmedi degilmi compass arızası olabilecegi ve heyetin deelilleri karartmak için kokpitteki aletlerin resimlerini özellik ile çekmedikleri ve rapora koymadıkları..yazık sana c-172 pilotu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
223 headingle 043 radyale oturması gereken bir uçakta tesbit edilmiş 253, 257 ve 273 başlar söz konusuysa MD pilotu olmadan da ben derim ki: bu ölümcül bir pilotaj hatasıdır! Dahası bu tip önemli eksikleriyle uçuşa veren işletme kadar o uçağı bu şekliyle alan/kabul eden, motorları çalıştırıp kalkan pilotlar da suçludur. Detaylara girmeye gerek görmüyorum, bilirkişi raporundaki Pilotaj hatasının çok açık ve haklı bir karar olduğunu olduğunu, tabii ki tali hatalıların da olduğunu belirtiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar bir şeyi gözden kaçırıyorsunuz:ATCO değilim ancak kaza günü Isparta da yaklaşmada radar olmadığını da biliyorum.ATCO 1 senelik de olsa 20 senelik de olsa yapacağı tek bir iş vardır:Chartta belirtilen yaklaşmaya göre uçağı serbest kılmak.Önünde radar skobu olmayan ATCO NASIL UÇAĞIN HANGİ PATTERNE GÖRE NASIL UÇTUĞUNU TAKİP EDEBİLİR?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
DAHA YAZACAK O KADAR ÇOK BULGU VARKİ BURDAN YAZMIYORUM ..SADECE SİZİ VİCDANINIZA VE ONURUNUZA BIRAKIYORUM YA GIDIN YAPTIKLARINIZI MAHKEMEDE TEK TEK ITIRAF EDIN YA DA ZATEN BELGELERI ILE MAHKEMEDE YAPTIKLARINIZ TEK TEK ISPATLANACAKTIR...57 TANE MASUM INSAN UZERINDE SIZLERIN VEBALI VAR VE ICINIZDE BIRAZ OLSUN ALLAH KORKUSU VARSA GIDIN DOGRULARI ANLATIN....ZATEN HERSEY BELGELI...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın shgm ve kaza kırım heyetı , ıcınızden heyette sorumlu seyfettın kaptanı neden bır ara heyetten cıkardınız ? dogruları soyledıgı ıcın mı ? yoksa .....neden ? ve seyfettın kaptan heyete resmı kanaldan bu ucakta flap arızası vardır dıye dılekce vermıs ıken neden bu konuyu cıddıye almadınız ? neden ? pekı daha sonra neden seyfettın kaptanı ekıpten uzun bır sure cıkarmıs ıken en son gun ona baskı ıle bu raporu ımzalattınız ?????????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu kazayı ıncelemek uzere heyetı toplayan shgm muduru ve yardımcısı gelelım sıze ? neden talımat geregı heyet 10 kısı degılde 6 kısı ? pekı neden bu heyet kokpıt saglam dururken tek parca halınde ve shy13 e gore her alet 4 acıdan resmı cekılmesı gerekır derken sız cekmedınız de delıllerı karartınız ? sayın nurı sakarya oyle ben kaza kırımcıyım dıye sag da solda laf konusmaya benzemez bu ısler nerde kokpıttekı aletlerın resımlerı ? nerde mcp ? audıo box vor box ....nerdeeee ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000