28 Haziran 2010, Pazartesi 08:19:56

"BU İTİBAR TEKRAR NASIL ELDE EDİLECEK?"

Kıbrıs Postası yazarlarından Hasan Hastürer kendisine gelen mektubu köşesine taşıdı. İşte çarpıcı sorularla dolu o yazının tamamı;
  • ne güzel günlerdi;calisanlar yan gelip yattigi yerden maas alirlardi, geyik muhabbeti, cay, kahve, gazoz , ayran vs... simdi calismak hatta cok calismak gerekecekki, isten falan cikarmasinlar... Zor tabi bünye aliskin degil....
  • Slotlar elde dursun da şirket batarsa batsın. Mantık aynen bu... İşin garibi şirket batınca slotlar da gidiyor...
1- Geçen yılki mali raporlar incelendiğinde KTHY nin en yüksek sezon olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki toplam cirosu 80,000,000 TL olarak gözükmektedir. Operasyonların durması ile KTHY nin dışarıye olan borcu ile yolculardan halehazırda toplamış olduğu bilet bedelleri ve Avrupa Birliği kuralları çerçevesinde kişi başına 400EURO tazminatlarla toplamda 160,000,000 TL olacağı hesaplanmaktadır. Devlet bu parayı ödemekle yükümlü olduğuna göre , gerekli ödeme Sivil Havacılığa verilmiş olsaydı, şirket içinden çıkılmaz olan bu duruma gelmeyecekti Ulaştırma, Ekonomi, Maliye, Çalışma Bakanları ile sayın Başbakan nasıl bir tedbir almayı düşünüyorlar?
 
2- KTHY nin en önemli mal varlığının  SLOT larıdır. SLOT koordinasyon web sitesinde değerleri mevcuttur. Heathrow ve Stansted de bulunan slotların değerinin 50 Milyon Dolar civarında olduğu belirtilmektedir. Yabancı şirketler (BMI gibi), Heathrow mevcut slotlarını elinde tutmak için boş uçuş yapmakta iken KTHY önumüzdeki 3 hafta içerisinde yaklaşık 50MilyonDolar değerindeki slotları kaybetmek tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu konuyla ilgili   Ulaştırma, Ekonomi, Maliye, Çalışma Bakanları ile sayın Başbakan nasıl bir tedbir alarak kaybedilmemesini sağlamayı düşünüyorlar?
 
3- Havacılıkta en önemli faktör 36 senede yaratılan yolcu portvöyü ve marka yani ismidir. Yapılması düşünülen bir ortaklık içinde KTHY yolcu portvöyünü eline geçiren ve taslak protokolde KTHY uçak sayısını 3’e indirmeyi planlayanlar 5 sene sonunda isterse KTHY’nin ortaklıktan çıkabileceğini belirtiyorlar. 5 sene sonunda tarifeli taşıyıcı olmayan yolcu portvöyü kaybedilmiş ve ofisleri kapatılmış, içi boşaltılmış hava yollarının KKTC’e ne faydası olacak?.  Ulaştırma, Ekonomi, Maliye, Çalışma Bakanları ile sayın Başbakan bu konuda ne düşünüyor?.
 
4- KTHY ile anlaşması çok cazip olduğu söylenen AtlasJet ve Tur operatörü ETS grubunun böyle bir anlaşma ile yan kuruluşunu tekel haline getirerek gerek KKTC gerek Avrupada tescil edeceği şirketler vasıtası ile faaliyet göstermesi halinde diğer mevcut tür operatörlerinin ekonomik durumu ne olacak?.
 
5- KTHY için hayati önemi olan 3 haftalık sürenin en iyi şekilde değerlendirilecek TC Sivil Havacılığa gerekli planın verilmemesi halinde KTHY’nin sonu getirilmiş ve hiçbir zaman aynı hacimde bir operasyon yapamayacağı kesinleşmış olacaktır, bu konuda Hükümet yetkililerinin süratle hareket etmeleri gerekir, böyle bir çalışma mevcutmudur? Planlanan nedir? Neler yapılacağının şirketin sahibi olan KKTC halkına ve çalışanlarına duyurulması.
 
6- Protokol taslağında KTHY’nin kokpit/teknik personeline ihtiyaç bulunmayacağı belirtilmekte olduğundan 5 yıllık süre sonunda  tarifeli uçuş lisansı olmayan kendi kokpit personeli bulunmayan kendi rezervasyon sistemi olmayan yolcu portvöyü kaptırılmış bir şirketin fonksiyonda bulunabilmesi mümkünmü? Taslak protokol içinde Atlasjet KTHY’nin mevcut kira sözleşmelerdeki bedelleri değil uluslararası standardları esas alacağını belirtmektedir. Yıl sonunda bunu zarar göstereceğınden ortaklık kar etse dahi KTHY’nin zarar hanesine yazılacaktır. KTHY kardan istifade edemeyecektir
 
7- ‘‘Yurtdışı kadrolarının görevden alınması adada çok büyük bir yankı uyandırmayacaktır’’ ifadesi İngilterede yaşayan 200,000 üzerindeki Kıbrıslı vatandaşımızın herhangi bir şekilde ses getirmeyeceğini, dikkate alınmayacağını açıkca belirtmektedir. Bu maddeyi protokole koyan Hükümet yetkilileri ile KTHY’yi kurtarma ekibi olan  Ulaştırma, Ekonomi, Maliye, Çalışma Bakanları ile sayın Başbakanın bu konudaki görüşleri nedir?
 
8- ACMI ve DOC masraflar Atlasjetin rakamları baz alınarak hazırlanacağından KTHY’nin kardan hisse alabilmesi zaten mümkün olmayacaktır. Ulaştırma Bakanı hangi hesaba göre 5 yıl sonunda kara geçilecektir diyebilmektdir?
 
9- IATA kuruluşu tarafından 2008 yılında 2.48 Milyon Dolar zarar ettiği açıklanan Atlasjet gerçekte zarar mı etmiştir. Yoksa Maliyeye karşı zarar göstermek durumunda mı kalmıştır.
 
10- KTHY’nin 5 yıllık zararı 100 Milyon olarak açıklanmaktadır. Ana üssü Kıbrısta olan KTHY ambargolar nedeni ile bu ülkeye direk uçuş yapamadığından yılda yaklaşık 20 Milyon Dolar zarara uğramaktadır. Bu sorun KTHY’nin değil KKTC hükümetinin sorunudur. Bu niçin hava yollarına yüklenilmektedir?
 
11- Bugüne kadar Hükümet tarafından yapılan atamalar ile KTHY hertürlü zarara uğratılmış ve KKTC turizimini geliştirmek adına gereken bilet fiyatını uygulayamayışı ve Milli Misyonunu nedeniyle zarar etmek zorunda kalmıştır. Bütün bu sorumluluğun KKTC Hükümeti tarafından üstlenmesi gerekirken fatura niçin KTHY personeline çıkartılmaktadır.
 
12- KTHY’nin zarar etmekte olduğu hatlarda uçmasını israr eden KKTC yetkilileri ile geçmiş dönem ve şimdiki Ulaştırma Bakanları, Turizm Bakanları degilmidir? Örnekleri Almanya  ,  İran , İtalya, Suriye vs. vs.
 
13- KTHY’nin kar gözetmeksizin misyonu nedeni ile KKTC Turizimine katkısı nasıl inkar edilebilir? Tanıtımda en büyük rolü olan ‘’Bayrağımızı dalgalandıran  ‘’Cyprus Turkish’’ Airlines bu duruma düşmesi Rum basınında bile alaya neden olmuş ve Rum Konseyinin 36 senede kapatmayı başaramadığını 3-5 gün içerisinde havayolları kapatılma noktasına getirilmiş ve kamuoyundaki bütün itibarını kaybetmiştir. Bu itibar tekrardan nasıl elde edilecek?.
 
14- KKTC’nin Avrupada tanıtımının. Direk Ticaret görüşmeleri devam ederken, İngiltereden direk uçuşlarla ilgili mahkeme kararı  beklenmekte iken bu duruma getirilmesi zarardan başka nasıl bir fayda sağlayacağı merak edilmektedir.
 
15- Maliye Bakanının ‘’KTHY’ye verilecek 1 kuruşumuz yok’’  Ulaştırma Bakanı Ersan Sanerin ‘’Şirket batmıştır kurtaramayız’’ demeçlerinin hemen arifesinde kiralık uçak bulup yolcuları uçuracağız sözü çelişki yaratmıyormu?. Kiralanacak uçak masraflarının maliyetini nereden karşılayacaklar?. Bu parayı başka şirketler yerine KTHYye vermeleri gerekmezmiydi?Bu anlayışı 3 ay önce göstermiş olsalardı şirket bu durumda olmayacaktı. Sorumlular bu hususta ne söylüyorlar?
 
16- Yüksek sezonda Havacılık sektöründe boşta hiçbir uçak bulunmazken KTHY’nin 5 uçağı ve ekibinin Kıbrısta mahsur kalıp kullanılamamasının zarar ve ziyanı hangi parayla ve bütceyle karşılanacaktır?.
 
17- EU slot regulation 793/2004 de göre %80 i gerçekleştirilmeyen slotların kullanım hakkı kaybolup geriye kalan slotların havuza konup müracaat yapan diğer hava yolları arasında paylaştırılmaktadır. 
 
Sonuç olarak,
KTHY’nin mevcut duruma gelip Rum basını dahil tüm dünyaya rezil oluşu, itibar kaybı , ileride karşılaşacağı mali ve maddi dava tazminatları, tüm bu mali kayıp KTHY’nin ihtiyacı olan paradan daha az mı acaba?. Sorun yetkili Bakanlara..

Kıbrıs Postası
"BU İTİBAR TEKRAR NASIL ELDE EDİLECEK?"

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
ne güzel günlerdi;calisanlar yan gelip yattigi yerden maas alirlardi, geyik muhabbeti, cay, kahve, gazoz , ayran vs... simdi calismak hatta cok calismak gerekecekki, isten falan cikarmasinlar... Zor tabi bünye aliskin degil....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Slotlar elde dursun da şirket batarsa batsın. Mantık aynen bu... İşin garibi şirket batınca slotlar da gidiyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000