15 Ağustos 2012, Çarşamba 09:29:55

"BİZİM ONLARDAN BİR FARKIMIZ VAR"

Türkiye’nin önde gelen havayolu şirketlerinden Atlasjet havalimanı basınıyla iftar yemeğinde buluştu...
  • havacılık giderlerinde olan artış doğru, hayatın tümünde olduğu gibi aldı başını gidiyor malesef
  • 37 yıllık aktifi havacıyım havacılık camiasında ve hava kuvvetlerinden yetişen böyle bir havacılığa düşman biri daha çıkmadı
  • BİRAZDA PERSONELE DEĞER VERİN BU KADAR BASKI VE HAKARET İLE HAVACILIK YAPILMAZ, UNUTMA SENDE MAAŞLA ÇALIŞIYORSUN, BİR GÜN SENDE GİTMEK ZORYUDA KALACAKSIN
  • YOLCUSUNU EN ÇOK SEVEN PERSONELİNDEN NEFRET EDEN HAVAYOLU ŞİRKETİ
  • PERSONEL GİDERLERİ ÇOK GELİYORMUŞ EN KOLAY KESEBİLDİGİMİZ YER ORASI DESENE İNSANLARI TEHDİT EDEREK İŞSİZ KALMA KORKUSUNU KULLANARAK BUNU DAHA KOLAY YAPIYORUZ DESENE SENDE BİR GUN ORADAN KALKACAKSIN UNUTMA DİSARDA İNSANLARIN YÜZÜNE NASIL BAKACAKSIN BAKALIM
  • bu ülkenin şartları motor bakımını kötü etkiliyorsa, daha önce uçan şirketlerin masraflarını neden araştırmadın ? bölgesel riskler var mı ? niye çalışmasını yapmadın ?
  • orhan bey iyi hoş tecrübeli ceo fakat maaşlı memur. bugün var yarın yok.mal sahibi murat ersoy dan duymadıkça çok ciddiye almayın derim
  • 1988 yılında Ne-Su Air'in sahibi sayın Nedim Sulyak söylemişti bu sözü ve o zaman Richard Branson henüz havacı değildi.
  • Milyarder biriyseniz havayolu şirketi kurduğunuzda milyoner olursunuz. If you want to be a Millionaire, start with a billion dollars and launch a new airline.

 

İftar yemeğine ev sahipliğini yapan Atlasjet Genel Müdürü Orhan Coşkun çarpıcı açıklamalarda bulundu. Havacılığın dünü ve bugününden bahsederek şirketlerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Coşkun, giderlerin artmasıyla ekonomik durumların eskisi kadar olumlu olmadığını ifade etti.

“FİLODA ARTIŞA GİDİLECEK”

Filo sayısında artışa gideceklerini belirten Orhan Coşkun, “Filomuzda şu anda 15 uçağımız var. Bu sayıyı 18’e çıkarmayı hedefliyoruz. Dahil edeceğimiz uçak tipi ise A330 olacak. Bu uçaklara Umre ve Hac seferleri için ihtiyaç duyuyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Havacılık sektörünün bir bütün olduğunu sözlerine ekleyerek açıklamalarına devam eden Atlasjet Genel Müdürü Orhan Coşkun, “Siz iyi çalışıyor olsanız da havacılık sektörü en ufak bir sarsıntıdan bile etkileniyor. Yurt dışındaki olumsuzluklar sizi etkileyebiliyor. Bu işin cirosu çok yüksek ancak riski daha da yüksek. Kar oranı düşüyor ve sıkıntılar yaşanıyor. Milyarder biriyseniz havayolu şirketi kurduğunuzda milyoner olursunuz. Örneğin 90’lı yıllardaki giderler ile şimdiki giderler arasında büyük farklar var. Personel giderleri yüzde 2’den yüzde 10’lara, yakıt giderleri yüzde 25’ten yüzde 40’a çıktı. Döviz ve yakıttaki durum bizleri ciddi anlamda rahatsız ediyor. Aslında dünyadaki durum da buna çok benzer halde. Geçen yıl batan şirket sayısı 11 iken bu yıl şu ana kadar bu sayı 18 olmuş durumda ama yıl sonunda 30’a çıkması tahmin ediliyor. Elbette batan şirketlerin durumuna çok üzülüyoruz. Çünkü bunun vebalini havacılar olarak biz ödüyoruz” dedi.

Orhan  Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü, “Bizler büyük oyuncuların yanında küçük oyuncularız. Ancak onların kalite standartlarını ikramla, güler yüzle, koltuk aralıklarıyla, uçak tipleriyle ve yerde yedek uçak bekleterek yakaladık. Bu işte güler yüzün bile bir bedeli var biz o bedeli ödüyoruz” şeklinde konuştu.

Charter uçan şirketlerin ayakta duramayacağına işaret eden Coşkun, “Charter uçan şirketler 6 ay yatıp 6 ay uçmasına rağmen hallerinden memnundu. Ancak büyük oyuncular charter uçulan yerlere uçunca tur operatörleri onları tercih etti. Bizlerin bu durumda yapması gereken kalite farklarını ön plana çıkarmak. Bu nedenle charter uçan şirketlerin ayakta durması mümkün değil. Ayakta kalabilmek için ya şirket evliliği yapmanız gerekecek yada kendi işini oluşturmak. Bizim bu noktada yaptığımız iç hatlarda uçmamızın yanısıra dış hatlarda büyük oyuncuların yapmadığını yapmak. Bizim Londra uçuşlarımızın bu anlamda en büyük avantajı Kıbrıs bağlantısı olması.

“BİZİMLE UÇMAYAN YOLCULARLA TANIŞMAK İÇİN YAPTIK”

Geçtiğimiz günlerde 39 liralık fiyatlarla uçma olanağı sunan bir kampanya başlatan Atlasjet’in bu kampanyayı kar amacı gütmeden başlattığını ifade eden Coşkun, “Burada amaç bizimle uçmayan yolcuları bize kazandırmak ve onlarla tanışabilmek” dedi.

Londra uçuşlarında beklenenden daha iyi ilerlediklerini sözlerine ekleyen Genel Müdür Coşkun, yıl sonuna doğru bu hatta kar etmeyi düşündüklerini belirtti.

Yeni nesil uçakların artık sektörde hakim olacağını ve yakıttan tasarruf etmesi anlamında bir avantajı olduğunun altını çizen Coşkun, bu uçaklardan öne çıkanların Bombardier C serisi ve Airbus A320 serisi olduğunu belirterek, “Bu uçaklar yüzde 20 oranında tasarruf getirecek. Bu oran da havacılıkta inanılmaz bir rakam. Ben diyorum ki 2020 yılında filosunu yeni nesil uçaklara açmayan şirketlerin yaşama şansı yok. Biz C serisi uçaklarla ön anlaşma yaptık. Airbus bizim Bombardier’e yöneleceğimizi tahmin etmedi. Ancak bizim anlaşma durumuna gelmemiz sonrasında bize bir teklifte bulundu. Biz şu anda iki firmanın tekliflerini de masada bekletiyoruz. 2016 yılına yetişmesi planlanıyordu ancak motor tedarikçileri nedeniyle 2017-2018 yılına kadar sarkacak. Şu anda ne Bombardier ne de Airbus ile kontrat safhasına gelmedik. Acele etmiyoruz. Ancak görüşmemiz 25 uçaklık” dedi.

Suudi Arabistan pazarına ilk girdiklerinde zarar ettiklerini belirten Orhan Coşkun, “Zararın nedeni motor ömürlerini iyi hesaplamamak. Avrupa uçuşlarında 15000 saatte bir bakıma giren motorlar Arabistan pazarında fırtınalar nedeniyle 4000 saatte bir bakıma girmek durumunda kaldı. Ancak daha sonra A330’lar ile birlikte oradan da kar etmeye başladık.

Türk havacılığının 90’lı yıllara nazaran özellikle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım döneminde çok geliştiğini ve kriz dönemlerinden başarıyla çıktığını anlatan Atlasjet’in deneyimli yöneticisi Orhan Coşkun, “Eskiden uçak kiralama işlemleriyle şimdiki sistem arasında çok farklılıklar var. Teknik analizler, alırken ve verirken hesaplanan kar-zarar durumu çok önemli faktörler. Şimdi bir uçak kiralama işlemi aylar sürüyor. Artık uçakları istediğimiz şartlarda alıyor istediğimiz şartlar veriyoruz. Türk Havacılığı emekleyerek bu durumlara geldi” dedi.

ATLASJET’İN BİRLEŞME PLANI VAR MI?

Atlajet’e birleşme teklifleri geldiğini ancak kendileriyle aynı güçte olan şirketlerle birleşebileceğini ifade eden Coşkun, “Biz küçük olsun bizim olsun mantığında değiliz. Birleşmeden güç doğar fikrindeyiz. Gelen teklifleri değerlendiririz. Ancak şu ana kadar bizi etkileyecek bir teklif gelmedi. Şimdilik yolumuza devam ediyoruz ama tekliflere de açığız” şeklinde konuştu.

©AirportHaber

"BİZİM ONLARDAN BİR FARKIMIZ VAR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

genel olarak ~ 6 yıl önce
havacılık giderlerinde olan artış doğru, hayatın tümünde olduğu gibi aldı başını gidiyor malesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atihan kara ~ 12 yıl önce
37 yıllık aktifi havacıyım havacılık camiasında ve hava kuvvetlerinden yetişen böyle bir havacılığa düşman biri daha çıkmadı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATA MERT ~ 12 yıl önce
BİRAZDA PERSONELE DEĞER VERİN BU KADAR BASKI VE HAKARET İLE HAVACILIK YAPILMAZ, UNUTMA SENDE MAAŞLA ÇALIŞIYORSUN, BİR GÜN SENDE GİTMEK ZORYUDA KALACAKSIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YENİ SLOGAN ~ 12 yıl önce
YOLCUSUNU EN ÇOK SEVEN PERSONELİNDEN NEFRET EDEN HAVAYOLU ŞİRKETİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Orhan bey ~ 12 yıl önce
PERSONEL GİDERLERİ ÇOK GELİYORMUŞ EN KOLAY KESEBİLDİGİMİZ YER ORASI DESENE İNSANLARI TEHDİT EDEREK İŞSİZ KALMA KORKUSUNU KULLANARAK BUNU DAHA KOLAY YAPIYORUZ DESENE SENDE BİR GUN ORADAN KALKACAKSIN UNUTMA DİSARDA İNSANLARIN YÜZÜNE NASIL BAKACAKSIN BAKALIM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
arabistan şartları motor bakım ~ 12 yıl önce
bu ülkenin şartları motor bakımını kötü etkiliyorsa, daha önce uçan şirketlerin masraflarını neden araştırmadın ? bölgesel riskler var mı ? niye çalışmasını yapmadın ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
memur ~ 12 yıl önce
orhan bey iyi hoş tecrübeli ceo fakat maaşlı memur. bugün var yarın yok.mal sahibi murat ersoy dan duymadıkça çok ciddiye almayın derim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Richard Branson değil.. ~ 12 yıl önce
1988 yılında Ne-Su Air'in sahibi sayın Nedim Sulyak söylemişti bu sözü ve o zaman Richard Branson henüz havacı değildi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Richard Branson demişti önceden... ~ 12 yıl önce
Milyarder biriyseniz havayolu şirketi kurduğunuzda milyoner olursunuz. If you want to be a Millionaire, start with a billion dollars and launch a new airline.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000