02 Mart 2008, Pazar 11:18:38

"Başkası intihar ederdi"

Hürriyet Gazetesi havacılık yazarı Uğur Cebeci, Isparta'da yaşanan talihsiz uçak kazasının üzerinden üç ay geçtikten sonra Sivil Havacılık Genel Müdürü Arıduru'yu hedef aldı. İşte yazının tamamı...

Isparta uçak kazası üzerinden üç aydan fazla bir zaman geçti. Atlasjet Havayolları'nın ekibi ile birlikte World Focus şirketinden kiraladığı MD-83 tipi uçak, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı için alçalırken dağların üzerine oturmuştu. 56 kişinin hayatını kaybettiği kazadan sonra şöyle bir tabloyla karşılaştık:

Kaza ilk bakışta pilotaj hatasından kaynaklanıyor görünüyordu.

Ters yönde bir alçalma başlamış, pilot son anda karşısında ağaçların dallarını görmeye başladığında yanlış irtifada olduğunu anlamıştı. Gazları açmış ama arkadan motorlu uçağın kuyruk kısmı hızla çöküp yere vurmuş ve kopmuştu.

Diğer bölüm sürüklenmiş bu sırada aşırı sarsıntının oluşturduğu darbelerden çoğu uyumuş ya da yeni uyanmış yolcuların tümü hayatını kaybetmişti.

DENETLEMELER AKSAMIŞ

Kazadan sonra uçağın kokpitte pilotların konuşmalarını kaydeden CVR denilen "Cockpit Voice Recorder" adlı kara kutusunun çalışmadığı açıklanmıştı. Uçağın uçuş parametrelerini kaydeden ve FDR diye adlanan "Flight Data Recorder"ı yani diğer kara kutusu da hasarlı ve yeterli bilgi taşıyamaz halde bulunmuştu. Uçağın güvenilir iki sistemi denetimlerden kaçmış, pasaklı çıkmıştı.

Kazadan sonra kurulan kaza-kırım ekibi tarafsız olması gerekirken önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü -ki taraf olan kısım, kendilerinin denetimlerinde hiçbir eksik bulmadıklarını açıklamıştı. Bir diğer taraf Devlet Hava Meydanları İşletmesi de kaza gecesi Isparta Havalimanı'nın tüm sistemlerinin düzgün çalıştığını kamuoyu ile paylaşmıştı.

Geçen günlerde bu uçağın kanlı parçalarının alınıp, belki de başka bir uçakta kullanılmak üzere toparlanmaya çalışıldığı haberleri herkesi çok rahatsız etmişti.

AÇIKLAMA YOK

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü üzerine dönen bütün oklara rağmen, kaza hakkında ilk günden bu yana herhangi bir ciddi açıklama yapmadı. Aslında bu kazada birçok soru işareti neredeyse ilk gün cevabını bulmuştu. Ortada kazaya yol açabilecek birçok neden vardı. Uçağın sahibi şirket hakkında her gün yeni bir iddia ortaya atılıyordu.

Sonunda kaza oldu. Ve ardından World Focus şirketi adını değiştirdi. Ankair olarak elindeki diğer iki uçağı kiralayıp uçurmayı sürdürüyor. Şirket bu kazadan dolayı ciddi bir ceza ile karşılaşmadı. Uçuşları durdurulmadı. Ya da çok sıkı bir denetimle hırpalanmadı.

Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, koltuğunda oturuyor. Hakkında çıkan çok çeşitli iddialara bazı internet siteleri üzerinde cevap verip aklanmış görünüyor. Aynı Genel Müdür geçen günlerde havayolu şirketlerinin sahip ve yöneticilerini toplayıp dört saat konuşmuş ve dayanışma istemişti. Neden, kim ona dayanacak, bunu anlamak mümkün olmadı. Kural koyucu ve kuralların uygulanmasının bir numaralı denetçisi olması gereken Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, kazanın neredeyse üçüncü şahıs gibi izleyicisi olmuştu.

Sivil Havacılık Genel Müdürü'nün görevden alınacağı iddiaları ortalıkta dolaşıyor. Hatta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çok yakın olduğu, bu yüzden görevden alınmasının geciktiği iddiaları inandırıcı olmasa da ağızdan ağıza dolaşıyor.

DAYANIŞMA İSTİYOR

Böyle bir kaza, dünyanın doğusunda olsaydı Sivil Havacılık Genel Müdürü belki de o gün intihar ederdi. Bizimki de öyle yapmalı demiyorum elbette. Dünyanın batı tarafında olsa o gün hem soruşturmanın selameti hem de sorumluluğu altındaki bu dayanılmaz facia nedeniyle istifa ederdi.

Bizimki orada oturuyor. Koltuğuna kemerlerini bağlamış. Daha yükseklere uçmak istiyor. Havayolu şirketlerini toplayıp dayanışma istiyor. Kim neden dayanacak, bilmiyoruz.

Asıl soru o uçaktaki insanlarımızın ardında kalanlar yaşananlara hálá nasıl dayanıyorlar... İçlerine düşen acıyla yaşarken ne çaresizlikler çekiyorlar... Ve çok doğal gözyaşlarının karşılığını istiyorlar...

Uğur Cebeci/Hürriyet

"Başkası intihar ederdi"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000