02 Aralık 2009, Çarşamba 15:33:44

AYDIN KIZILTAN NELER SÖYLEDİ?

World Focus Havayolları Şirketi'nin Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Isparta'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasında pilotları sorumlu tuttu. Kızıltan, pilotların aletli iniş yerine görerek inişi tercih etmek istemeleri yüzünden dağa çakıldıklarını iddia etti.
  • onur air yetkilileri Aydın kızıltan gb birisine nasıl güveniyorsunuz? dikkat!!!!!!!!
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • Sizinle görüşebilirmiyiz.... Benim için bu dava çok önemli bu kazada annemi babamı ve kardeşimi kaybettim... Anlayacaın hayatımı kaybettim...
  • ortada can var neden bahsediyorsunuz ölüleri suclayarak işin icinden sıyrılmakmı ama vijdan olacak ki ne arar.kanla yazılmıştır bu kelimeleri kullanmak ucakcılıgı lekeliyor varsın yakışan kullansın hak eden ono olsun kirletmeyin
  • SEN İNGİLİZCE BİLİRSİN AMA UÇAĞI BİLMESSEN SEN DAHADA TEHLİKELİSİN SEN OLMA FORM 4 SAHİBİ BİZ BUNLARIDA BİLİYORUZ İNTERİN TEK MÜD ...CORENDON TEK MÜD ..VEYA BENZERLERİ ŞİMDİ NEREDELER..LÜTFEN SİZLER DAHA YEŞİLKÖYE ULAŞMADINIZ..ULAŞTIĞINIZ ZAMAN ZATEN OLURSUNUZ BU MESLEĞİN KENDİSİ SİZLERİ BİR YERLERE TAŞIR ..SİZ KENDİNİZ GELEMESSİNİZ..BEKLE LÜTFEN
  • DERSENİZ EĞER BEN GELİRSEM 1 CELSEDE HEPİNİZİ İÇERİ ATTIRIRIM..EN AZINDAN SİZLER SUSUN ..HATALI OLAN SİZLERSİNİZ..HERYERDE SAVUNMA YAPMAYIN..ÇALIŞTIĞINIZ DÖNEMLERDE İŞLERİNİZ ZORDU O ZAMAN BU İŞLERE DUR DEMENİZ LAZIMDI..NEYSE FAZLA TRAŞ CİLDİMİZİ VE BİZİ BOZMASIN
  • gerçekleri bilen konuşsun daha önçe yazıdğımı tekrarlıyorum bir şey biliyorsan hodri meydan...yoksa korkakmısın???
  • Hala, lisanı yetersiz ama, SHGM den, FORM 4 alabilmış, kişiler çalışıyor şirketlerde. Okuduğunu, yanlış yorumlar veya aktarırsan !!!! Havacılık kuralları kanla yazılmıştır. Keşke si yoktur. Tail commender.
  • gercekleri siz saklıyorsunuz tüm calışanlar sorgulanmalı.hic bir şeyi saklayamazsınız vijdan azabı insanı yer herkesi kandırabilirsiniz ama bunun hesabını öbür dünyada veraceksiniz insanlar sizi tanıyacak gece yattıgınızda uyuyamayacaksınız icinideki o kurt sizi yiyip bitirecek sizin gibilerin bu dünyada barınması günahtır
  • Yine daha onceki kazalarda oldugu gibi bu kazadan da kimse gerekli dersi cikarmiyacak, yanlisliklar ele alinip duzeltilme yoluna gidilmeyecek, mentalite degismeyecek. Yoksa daha once olmus kazalardan ders cikarilip bu kazanin olmasi engellenirdi. Bizim sorunlarimizdan birisi de hatalarimizdan ders almamiz. Bu kafa yapisi degismedigi surece bu ulkede kazalardan kacilamaz.. Amsterdam kazasinda da cikarilmasi gereken cok dersler var ama cikaracak adam nerde???

Isparta'da 30 Kasım 2007'de meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasına ilişkin, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla haklarında dava açılan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş.'nin (World Focus) 9 yetkilisinin yargılanmasına bugün devam edildi. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü duruşmasına sanıklar İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Sinan Sevinç ve Fevzi Yavuz'la birlikte geçen duruşmaya katılmayan Aydın Kızıltan, Necati Küçük, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan ve Yavuz Yaşar katıldı. Duruşmada uçak kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları ile avukatları da hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Suat Yürekli'nin iddianameyi hatırlatmasının ardından sanıklardan savunmaları istendi. Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı Genel Müdürü Aydın Kızıltan, suçlamaları kabul etmedi. Kızıltan, arızalı olduğu için uçağın düşmesine neden olduğu iddia edilen yere yakınlaşma ikaz cihazı(EGPWS)'nın sağlam olduğunu, pilotların da 9 bin saat uçuş eğitimi aldıklarını ve eğitim eksikliklerinin bulunmadığını söyledi.

“PİLOTLAR USULLERE UYMADI”

Aydın Kızıltan, mahkeme başkanının uçağın düşüş nedenine ilişkin olarak yönelttiği bir soruya, "Ben bir pilot ve uçuş öğretmeniyim. Kazadan 4 gün önce düşen uçağı ilk defa Süleyman Demirel Havalimanı'na kendim indirdim. Yere yakınlaşma cihazı da çalışıyordu. Gayet güvenli bir havalimanı... Pilotlar temel alet usullerine uymadan alçalma yaptılar. Gece kuralları bellidir. Pilot aletli iniş yerine görerek yani havalimanını ışıklarına göre alçalma yapmak istemiş olabilir" şeklinde cevap verdi.

Şirkette uçak mühendisi olarak çalışan sanık Yavuz Yaşar ise kazadan 3 ay önce işe başladığını ve uçakların bakımlarını planlanması ile evrakların düzenlenmesinden sorumlu olduğunu ifade etti.

Yaşar, SHGM’nin kaza kırım raporu heyeti tarafından düzenlenen raporda arızalı olduğu iddia edilen ve düşen uçağa takıldığı söylenen yere yakınlaşma cihazının ne zaman ve kim tarafından takıldığına dair bir kayıt bulunmadığını söyledi.

Pilotların uçağın kalkışından önce kontrol listesi olduğunu ve bunun içinde yere yakınlaşma cihazının da bulunduğunu ifade eden Yavuz Yaşar, "Pilotun, teknik heyetin rapor vermediği durumlarda kontrollerini yaparak uçağı kaldırma yetkisi her zaman vardır. Pilot bir tuşla bu arızalı olduğu iddia edilen cihazı test edebilir" dedi. Yaşar, arızalı olup olmadığının yetkili uçak teknisyenleri tarafından tespit edilip kayıt defterine işlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Şirketin sorumlu eğitim müdürü olarak iddianameye giren Faruk Çağımnı da, kendisinin kesinlikle kimseye bir eğitim vermediğini, buna ilişkin imzası bulunmadığını belirtti.

Yolcu yakınlarının avukatları, arızalı olan cihazın Eritre'den geldiğini ve Türkiye'de kimliği belli olmayan biri tarafından uçağa nasıl takıldığı yönünde sanıklara çeşitli sorular yöneltti.

Kaza öncesinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan denetleme sonrasında 85 adet arıza tespit edildiğini belirten avukatlar, bunların giderilmesi için 1 ay süre verilmesine rağmen neden giderilmediği ve uçağın bu halde uçmasına nasıl izin verildiği konusunu Şirket Genel Müdürü Aydın Kızıltan'a sordular.

“FATURA ÖLENLERE KESİLİYOR!”

Isparta'da düşen uçakta hayatını kaybeden pilot Serhat Özdemir'in eşi Esra Özdemir de her kaza sonrasında suçun pilotlara atıldığını, çünkü onların gelip savunacakları bir kimsesinin olmadığını söyledi. Özdemir, suçluların cezalandırılmaması için faturanın her zaman ölen kişilere kesildiğini vurguladı.

“UÇAK ‘GİTMİYORUM’ DİYE BAĞIRIYORMUŞ”

Yolcu yakınlarının avukatlarından Avukat Şehnaz Yüzer gazetecilere, "Her duruşmada biz World Focus firmasının ne kadar döküldüğünü, uçağın 'gitmiyorum' diye bağırdığı halde nasıl sefere çıkarıldığını gün geçtikçe daha iyi görüyoruz. İleriki günlerde Atlasjet Havayolları yetkilileri de, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) yetkilileri de sanık olarak yargılanacaklar. Bu şirketle ilgili SHGM ekim ayında tespitler yapmış. Elemanların yetersiz olduğu, uçakların eksiği olduğu tespit edilerek 1 ay süre veriyor. Süre 8 Aralık'ta doluyor, yani kazadan bir hafta sonra. Daha önce yapılan tespitlerde de şirketin yeterli olmadığına dair raporlar var. SHGM buna rağmen yine de bu uçağın uçmasına neden izin veriyor, bunu anlamaktan güçlük çekiyorum. SHGM, bu uçakların uçuşunu, her şeyini denetlemekle yükümlü" diyerek bir değerlendirmede bulundu.

Yüzer, World Focus ile SHGM'nin bir dayanışma içinde olduğunu ileri sürerek, 10 yıl önce çıkmış, her tarafı dökülmüş, her tarafından sinyal veren bir uçağın uçmasına izin vermesinin böyle bir anlam taşıdığını söyledi.

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşması sonrasında avukatlar Hasan Kaşıkara, olaydan sorumluların ceza alması için sonuna kadar uğraşacaklarını söyledi. Kaşıkara, Atlasjet ile World Focus Havayolları arasında yapılan kira sözleşmesinin aslını mahkemeden talep ettiklerini belirterek, "Bu sözleşmede kimlerin imzası var, uçakların bakımı, tamiri, pilotların eğitimi her şey var. Buna göre diğer sorumlular da ortaya çıkacak." dedi.

30 Kasım 2007'de Isparta'nın Keçiborlu ilçesi Türbetepe mevkisinde düşen uçakta 57 kişi yaşamını yitirmiş, kazanın ardından hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından açılan ceza davasında Keçiborlu Cumhuriyet Savcılığı, Atlasjet Havayolları hakkında takipsizlik kararı vermişti. Bu karar sonrası Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Atlasjet'in uçağı kiraladığı World Focus Havayolları şirketi hakkında kamu davası açmıştı.

AYDIN KIZILTAN NELER SÖYLEDİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 14 yıl önce
onur air yetkilileri Aydın kızıltan gb birisine nasıl güveniyorsunuz? dikkat!!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sizinle görüşebilirmiyiz.... Benim için bu dava çok önemli bu kazada annemi babamı ve kardeşimi kaybettim... Anlayacaın hayatımı kaybettim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ortada can var neden bahsediyorsunuz ölüleri suclayarak işin icinden sıyrılmakmı ama vijdan olacak ki ne arar.kanla yazılmıştır bu kelimeleri kullanmak ucakcılıgı lekeliyor varsın yakışan kullansın hak eden ono olsun kirletmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SEN İNGİLİZCE BİLİRSİN AMA UÇAĞI BİLMESSEN SEN DAHADA TEHLİKELİSİN SEN OLMA FORM 4 SAHİBİ BİZ BUNLARIDA BİLİYORUZ İNTERİN TEK MÜD ...CORENDON TEK MÜD ..VEYA BENZERLERİ ŞİMDİ NEREDELER..LÜTFEN SİZLER DAHA YEŞİLKÖYE ULAŞMADINIZ..ULAŞTIĞINIZ ZAMAN ZATEN OLURSUNUZ BU MESLEĞİN KENDİSİ SİZLERİ BİR YERLERE TAŞIR ..SİZ KENDİNİZ GELEMESSİNİZ..BEKLE LÜTFEN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DERSENİZ EĞER BEN GELİRSEM 1 CELSEDE HEPİNİZİ İÇERİ ATTIRIRIM..EN AZINDAN SİZLER SUSUN ..HATALI OLAN SİZLERSİNİZ..HERYERDE SAVUNMA YAPMAYIN..ÇALIŞTIĞINIZ DÖNEMLERDE İŞLERİNİZ ZORDU O ZAMAN BU İŞLERE DUR DEMENİZ LAZIMDI..NEYSE FAZLA TRAŞ CİLDİMİZİ VE BİZİ BOZMASIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
gerçekleri bilen konuşsun daha önçe yazıdğımı tekrarlıyorum bir şey biliyorsan hodri meydan...yoksa korkakmısın???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hala, lisanı yetersiz ama, SHGM den, FORM 4 alabilmış, kişiler çalışıyor şirketlerde. Okuduğunu, yanlış yorumlar veya aktarırsan !!!! Havacılık kuralları kanla yazılmıştır. Keşke si yoktur. Tail commender.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
gercekleri siz saklıyorsunuz tüm calışanlar sorgulanmalı.hic bir şeyi saklayamazsınız vijdan azabı insanı yer herkesi kandırabilirsiniz ama bunun hesabını öbür dünyada veraceksiniz insanlar sizi tanıyacak gece yattıgınızda uyuyamayacaksınız icinideki o kurt sizi yiyip bitirecek sizin gibilerin bu dünyada barınması günahtır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yine daha onceki kazalarda oldugu gibi bu kazadan da kimse gerekli dersi cikarmiyacak, yanlisliklar ele alinip duzeltilme yoluna gidilmeyecek, mentalite degismeyecek. Yoksa daha once olmus kazalardan ders cikarilip bu kazanin olmasi engellenirdi. Bizim sorunlarimizdan birisi de hatalarimizdan ders almamiz. Bu kafa yapisi degismedigi surece bu ulkede kazalardan kacilamaz.. Amsterdam kazasinda da cikarilmasi gereken cok dersler var ama cikaracak adam nerde???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000