12 Eylül 2008, Cuma 17:23:08

AtlasJet pilotu faciayı önledi!

Atlasjet Havayolları'na ait Bodrum-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı büyük tehlike atlattı. Şirketin tecrübeli pilotu sayesinde inanılmaz bir olay önlendi.
  • Kardeşim pilotların kahraman oldugunu nerden biliyorsun? ayrıca kaçınma yapılması için gerekli sartlar vardır. yani kafana göre alıp ucagı cekemezsin.Bu olayında tecrübeyle falan alakası yoktur ki bütün pilotlar bunun eğitimini alır. Burada dogruları yazmıyorsunuz. Pilot arkadasınız mı ki burada kahraman ilan ediyorsunuz.
  • "büyütmeyin" çok haklı."TCAS kapalı olsa" diye bir şey yoktur.Kapalı ise (Yani sq mode standby ise )uçak radarda tanımlanamaz, ayrıca havadaki diğer trafikler de o uçağı ND'de göremez, dolayısıyla da karşıdan gelen uçağın TCAS'i ötmez. "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak denen şeyi çok net görüyoruz bu yorumlarda" +1
  • Sn. Alper: TCAS kapalıysa ne demektir? Squawk Mode'u Alpha veyahut Charlie ye almanız demek aynı zamanda TCAS ı TA/RA ya almanız yani açmanız demektir. Transponder hem SSR ile uçak arasında hem de TCAS lar arasında iletişime başlar 4 haneli kod üzerinden. Kapalı olsa radarda görünmez zaten farkedilir, Squawk Mode olup TCAS ı olmaması durumunda da uçağın planında görülür daha özel bir ilgi gösterilip ona göre ayırım uygulanır nitekim. Ayrıca Çekip gitti diye birşey yok. Geçen uçağın bütün şeceresi çok rahatça çıkar burdan da. Havacılıkta işler şansa bırakılmaz tahmin ettiğiniz kadar basit yürümez bu işler merak etmeyin rapor olayı varsa ilgililer çinde de olsa tespit edilir. Başına buyrukluk ta söz konusu olamaz sayın travel, Uçuş planı üzerinde transit hava sahası otoritelerinden izin alınır, izinsiz zaten hava sahasına giremez bile. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak denen şeyi çok net görüyoruz bu yorumlarda...
  • Alper bey karşıdaki uçağın TCAS'I kapalı olması gibi bir durum yok bu Flight Simulator değil daha ciddi yapılıyor bazı şeyler :) TCAS ile alakalı bir durum yok yani TCAS herzaman açıktır ve kapalı olsa bile en azından karşı uçağınki öter gerçek havacılık daha ciddi yapılıyor ...
  • Herkes nasıl olsa TCAS var demiş. Ya karşıdaki uçağın TCAS'i kapalıysa? O zaman Atlasjet'teki TCAS de uyarı vermez diye biliyorum. Yazık ki diğer uçak çekip gitti belki hiç öğrenemeyeceğiz.
  • Zeren Güleç'i tebrik ederim..Ayrıca bu nasıl bir özel uçakmış ta başına buyruk İzmir semalarında bulunuyormuş ?
  • Aruba Venezuella da degil ayrica ne tur bir ozel ucakmis ki taa Arubadan Izmir'e gelebilmis.
  • Eh, Venezüella'dan kalkıp kendisini taa İzmir'de bulan özel uçak demek çok talimat dinlememeiş kendisini buralarda buldu :) Şaka bir yana, çok şükür bir olay olmadı. Yoksa haftalarca okurduk, yok Atlasjet kötü şirket, yok pilotlar uyudu yok şu yok bu.
  • GEÇMİŞ OLSUN. Daha fazla birşeyler söylemek yanlış olur.
  • Uçaklara TCAS yani çarpışmayı önleyici sistem neden konur ki..İşte böyle durumlarad , birbirine yaklaşan uçaklar olduğunda gereken sinyali versin versin pilotlarad verilen sinyale göre alçalsınlar yada tırmansınlar diye..Uçağın biri yada o andaki radar bir hata yapmış..bu arkadaş ta tCAS cihazının verdiği komutu uygulamış..Ne var bunda abartacak..yopk efendim kahraman mış da vs vs..Adam görevini yapmış.zaten bunun içn parasını kazanıyor..Lütfen gereksiz ve yersiz olayı abartmayın.

Atlasjet Havayolları'nın Bodrum–İstanbul seferini yapan KK 45 sefer sayılı CRJ 900 tipi yolcu uçağı, önceki akşam saat 20.10’da Bodrum Havalimanı’ndan içerisindeki 86 yolcusuyla birlikte havalandıktan sonra İzmir semalarına geldiği anda bir uçağın radar talimatlarını dinlemediğini anladı. Uçağın kahraman pilotu Zeren Güleç, durumu fark ederek inisiyatif kullanarak uçağın seviyesini değiştirdi.

 

Venezüella Aruba Havalimanı'ndan havalanan özel bir uçağın İzmir hava sahasından sorumlu radarın talimatlarına uymadığı belirlendi. Atlasjet Havayolları uçağının deneyimli kaptanı Zeren Güleç 18 bin feette yaşanması muhtemel kazayı önledi.

 

İzmir Radarı olayı doğrulayarak rapor düzenledi. AtlasJet Havayolları da rapor düzenleyerek Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bildirdi.

 

©AirportHaber.com

AtlasJet pilotu faciayı önledi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Ercan ~ 16 yıl önce
Kardeşim pilotların kahraman oldugunu nerden biliyorsun? ayrıca kaçınma yapılması için gerekli sartlar vardır. yani kafana göre alıp ucagı cekemezsin.Bu olayında tecrübeyle falan alakası yoktur ki bütün pilotlar bunun eğitimini alır. Burada dogruları yazmıyorsunuz. Pilot arkadasınız mı ki burada kahraman ilan ediyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy8797 ~ 16 yıl önce
"büyütmeyin" çok haklı."TCAS kapalı olsa" diye bir şey yoktur.Kapalı ise (Yani sq mode standby ise )uçak radarda tanımlanamaz, ayrıca havadaki diğer trafikler de o uçağı ND'de göremez, dolayısıyla da karşıdan gelen uçağın TCAS'i ötmez. "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak denen şeyi çok net görüyoruz bu yorumlarda" +1

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyütmeyin ~ 16 yıl önce
Sn. Alper: TCAS kapalıysa ne demektir? Squawk Mode'u Alpha veyahut Charlie ye almanız demek aynı zamanda TCAS ı TA/RA ya almanız yani açmanız demektir. Transponder hem SSR ile uçak arasında hem de TCAS lar arasında iletişime başlar 4 haneli kod üzerinden. Kapalı olsa radarda görünmez zaten farkedilir, Squawk Mode olup TCAS ı olmaması durumunda da uçağın planında görülür daha özel bir ilgi gösterilip ona göre ayırım uygulanır nitekim. Ayrıca Çekip gitti diye birşey yok. Geçen uçağın bütün şeceresi çok rahatça çıkar burdan da. Havacılıkta işler şansa bırakılmaz tahmin ettiğiniz kadar basit yürümez bu işler merak etmeyin rapor olayı varsa ilgililer çinde de olsa tespit edilir. Başına buyrukluk ta söz konusu olamaz sayın travel, Uçuş planı üzerinde transit hava sahası otoritelerinden izin alınır, izinsiz zaten hava sahasına giremez bile. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak denen şeyi çok net görüyoruz bu yorumlarda...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Who? ~ 16 yıl önce
Alper bey karşıdaki uçağın TCAS'I kapalı olması gibi bir durum yok bu Flight Simulator değil daha ciddi yapılıyor bazı şeyler :) TCAS ile alakalı bir durum yok yani TCAS herzaman açıktır ve kapalı olsa bile en azından karşı uçağınki öter gerçek havacılık daha ciddi yapılıyor ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alper ~ 16 yıl önce
Herkes nasıl olsa TCAS var demiş. Ya karşıdaki uçağın TCAS'i kapalıysa? O zaman Atlasjet'teki TCAS de uyarı vermez diye biliyorum. Yazık ki diğer uçak çekip gitti belki hiç öğrenemeyeceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Travel ~ 16 yıl önce
Zeren Güleç'i tebrik ederim..Ayrıca bu nasıl bir özel uçakmış ta başına buyruk İzmir semalarında bulunuyormuş ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amex ~ 16 yıl önce
Aruba Venezuella da degil ayrica ne tur bir ozel ucakmis ki taa Arubadan Izmir'e gelebilmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cenap ~ 16 yıl önce
Eh, Venezüella'dan kalkıp kendisini taa İzmir'de bulan özel uçak demek çok talimat dinlememeiş kendisini buralarda buldu :) Şaka bir yana, çok şükür bir olay olmadı. Yoksa haftalarca okurduk, yok Atlasjet kötü şirket, yok pilotlar uyudu yok şu yok bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demirkuş ~ 16 yıl önce
GEÇMİŞ OLSUN. Daha fazla birşeyler söylemek yanlış olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wing ~ 16 yıl önce
Uçaklara TCAS yani çarpışmayı önleyici sistem neden konur ki..İşte böyle durumlarad , birbirine yaklaşan uçaklar olduğunda gereken sinyali versin versin pilotlarad verilen sinyale göre alçalsınlar yada tırmansınlar diye..Uçağın biri yada o andaki radar bir hata yapmış..bu arkadaş ta tCAS cihazının verdiği komutu uygulamış..Ne var bunda abartacak..yopk efendim kahraman mış da vs vs..Adam görevini yapmış.zaten bunun içn parasını kazanıyor..Lütfen gereksiz ve yersiz olayı abartmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000