02 Eylül 2013, Pazartesi 10:14:48

ATLASJET HAVADA TEHLİKE ATLATTI

Atlasjet’in Bodrum-İstanbul seferini yapan uçağının havada motoru durdu. Uçak tek motorla Adnan Menderes Havalimanı’na inişini gerçekleştirdi.
  • ATLAS JET Teknik Personeli tarafından bu haberin altına yapılan yorumlardan anlaşılan şudur ki; bu motor arızasının iki nedeni olabilir; 1- Pilot Hatası (Türkiye'deki her kazada olduğu gibi) Umarımı ki SHGM CVR ve FDR'a el koymuştur ve yapacağı çalışmaları Kamuoyuna açıklar. Bunun takipçisi olmak lazım. 2- Hava Limanlarında ki inşaat nedeniyle Bodrum veya bu hava limanına gelirken kalktığı hava limanının Apron veya pistinde olabilecek FOD. Bu iki konu üzerinde dikkatle durmak lazım. Bu konuda oluşturulacak Kaza Kırım Araştırma Heyetinin hazırlayacağı Raporun dikkatle takip edilmesi ve Kamu oyuna açıklanarak tartışılmasını öneriyorum. Bakalım bu önerime başta Enes bey olmak üzere ATLAS JET Teknik personeli ve bu konudaki diğer uzmanların yorumu ne olacak?
  • 128 yolcu ve kırmızı şapkalı kızlar ile kokpit ekibini de dahil edin, 134-135 can, WorldFocus uçağı kazasından sonra Atlasjeti tarihe gömebilecek bir olayın eşiğinden dönülmüş. Ucuz atlatılmış kelimesi tam buna göre. Büyük geçmiş olsun. Bodrumu iyi bilirim. Meydanını da kalkışlarını hatta inişlerini de. Kalkıştan sonra kontrolör İzmiri direk verir de tek motorla önündeki dağları nasıl sıyırır da geri döner inersin orası tam Allahın işi, kaptanın maharetidir. Helal olsun kaptana. Tebrikler. Öte yandan uçurduğun bir makine. Sistemler kombinasyonu. Hele Fransız üretmiş ise Airbus gibi, bir nazlıdır, bir nazlıdır sormayın. Zorlamaya hiç gelmez. Onu okşaya okşaya uçurmasını bileceksin. Meydanın taksi yolları kapalı, geri dönüp beklemeyeyim Bravo taksi yolundan çıkayım erken diye durmak için motorlara yüklenmeyeceksin. Sonraki bacağın Take Off Power' ını uyguladığında Fransızın küseceği tutar, kalbinin nerede attığını anlayamazsın. Bir de inşaat faaliyetlerinden dolayı FOD kontrolü olsa :(
  • Tüm yolculara ve uçuş ekibine geçmiş olsun. Atatürk-Bodrum seferini yapan THY ve Sabiha-Bodrum seferini yapan Borajet ile peş peşe Biga üzerinden İzmir sonra da Bodrum, indi-bindiyi müteakip aynı rotadan da geri dönüş yapıyorsunuz. Yarış içerisinde değilsiniz. 180 koltuk kapasiteli Airbus' ı boarding-deboarding yapmak elbet ciddi turn arround zamanı ister. Zaman baskısı var anladık. Birde uçağın hızı inişten sonra pist üzerinde daha ileride durmana ve Bodrumun C ve D taksi yolundan çıkışına izin verir. Taksi yollarındaki onarımlar nedeniyle de C ve D de diğer uçakların iniş ve kalkışını beklemek zorunda kalırsın. Bu kaçınılmazdır. C de beklememek için nasıl bir reverse yaptın Bodruma inişten sonra kaptan? O strese engine blade ler nasıl dayandı? da bir sonraki uçuşta yeniden motora güç uyguladığında Motor Stobuna götürdü seni. Atlasın tekniği, Uçuş Emniyeti Uuş verilerini bilgisayardan iyi analiz ederler umarız. Gitti Fransaya milyon Dolarlar. Neyee ki kimsenin burnu kanamamış.
  • Atlasjet'e büyük geçmişler olsun, bu tarz olayları sadece Atlasjet'e değil hiçbir havayoluna göstermesin.
  • Geçmiş Olsun. Possibilities Stall = due to VSV act fail . Result IFSD , Ya bu arada şu otomatik yangın söndürücü olayınıda açıklayıverin. Teşekkürler.
  • Olabilir, 7 yaşındaki uçağın motoru da infilak edebilir ki airbus a320 serisinde basitçe anlatmak gerekirse tek motor iki motormuş gibi kullanılabiliyor gaz kolu olarak.. Pilotların da işini airbus kolaylaştırıyor.. Patlama sesi ve çıkan kıcılcımlar korkutucu olabilir ama esasen ölümcül bir durum değildir.. v2500 motorlar da genel olarak güvenli motorlardır ve ortak bir konsorsiyum ile birçok firmanın katılımıyla üretilir..
  • Bu uçak, 29.8.2013 tarihinde 17:40 Bodrum-İstanbul KK2040 uçuş numaralı Atlasjet uçağı mıdır? Yetkililere sormak isterim!!! Belirttiğim tarihteki uçakta şimdiye kadar hiçbir uçuşta duymadığım gürültülü sesler nedeniyle uçaktan ailemle inmeyi tercih ettik. 4 saat sonra uçurulan bu uçak, eğer motoru yananla aynı uçaksa 5 gündür bu arıza neden giderilmemiştir ya da seferden çekilmemiştir?İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı!!!
  • Hangi hostese kalkis oncesi yakit ve yanik kokusu geldi derseniz diyin etrafta belirli bir kaynak yoksa "normal" diyecektir. Grrcekten de her kalkis oncesi yasanan kokudur bu
  • AĞZI OLAN KONUŞUYOR O uçak genç bir uçak ve o motor da Lufthansa Teknics de 2. kez bakım görüp baştan aşağı yenilenmiş üzerindeki uçuş saati de henüz 2000 saatlerde ve halen motor bakım garantisi kapsamında. Dünyanın en büyük bakım merkezlerinin birinde bakım görmüş bir uçak motoru arıza yapıyorsa havayolunu değil bu bakım merkezini sorgulamak daha doğru olur. Ayrıca uçağı ana üssü dışında bir havalimanına acil iniş yapan havayolu'nun başka bir uçak göndererek sadece 3 saat gecikmeli uçuşu tamamlayabilmesi de küçümsenmemeli.
  • Yolculara ve ekibe büyük geçmiş olsun. Herkesin sağ salim bir şekilde evine gitmesi çok güzel.

Atlasjet’e ait Bodrum-İstanbul seferini gerçekleştiren TC-ATM kuyruk tescilli Airbus 320 tipi uçağın havada tek motoru patlayınca korku dolu anlar yaşandı. 128 yolcusu ile birlikte İstanbul'a gitmek üzere Bodrum'dan havalanan Atlasjet uçağının bir anda motorundan alev çıktı. Otomatik yangın söndürücü devreye girdi ancak motor pallerinden bazılarının kırıldığı öğrenildi.

Uçağın kaptan pilotu tek motorla iniş prosedürünü uygulamaya koydu. Motordaki alevleri gören bazı yolcuların paniğe kapıldığı bildirildi. Uçak bir süre sonra İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na inişini gerçekleştirdi.

Yapılan kontrollerde uçağın motorunda kuş çarpması unsuruna rastlanmazken motorun neden durduğu konusunda kesin bir bilgi edinilemedi.

Uçağın motorunun sökülerek bakıma alındığı kaydedilirken TC-ATM kuyruk tescilli uçağa bir başka motor takıldığı kaydedildi.

©AirportHaber.com ÖZEL

ATLASJET HAVADA TEHLİKE ATLATTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (44)

Anladığım ~ 11 yıl önce
ATLAS JET Teknik Personeli tarafından bu haberin altına yapılan yorumlardan anlaşılan şudur ki; bu motor arızasının iki nedeni olabilir; 1- Pilot Hatası (Türkiye'deki her kazada olduğu gibi) Umarımı ki SHGM CVR ve FDR'a el koymuştur ve yapacağı çalışmaları Kamuoyuna açıklar. Bunun takipçisi olmak lazım. 2- Hava Limanlarında ki inşaat nedeniyle Bodrum veya bu hava limanına gelirken kalktığı hava limanının Apron veya pistinde olabilecek FOD. Bu iki konu üzerinde dikkatle durmak lazım. Bu konuda oluşturulacak Kaza Kırım Araştırma Heyetinin hazırlayacağı Raporun dikkatle takip edilmesi ve Kamu oyuna açıklanarak tartışılmasını öneriyorum. Bakalım bu önerime başta Enes bey olmak üzere ATLAS JET Teknik personeli ve bu konudaki diğer uzmanların yorumu ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IFSDisararefatalfail ~ 11 yıl önce
Atlas Majör incident olarak SMS gereği SHGM'ye 72 saat içinde bildirim yapar. SHGM'de bunu anlayıp üstüne gidecek adam olsa da zaman olmaz. ATS topu LSV MRO'ya atar. SHGM takip başlatsa bile orada kesilir kalır. Atlas uçmaya, IFSD'ler daha kasatrofik sonuçalara dönmeye bizler yorum yazmaya devam ederiz. Ölene rahmet kalana sağlık sabır dileriz. T.C.'de bu bilgi birikimle dar gövde kısa menzil tayyare üretir.
SHE ~ 11 yıl önce
128 yolcu ve kırmızı şapkalı kızlar ile kokpit ekibini de dahil edin, 134-135 can, WorldFocus uçağı kazasından sonra Atlasjeti tarihe gömebilecek bir olayın eşiğinden dönülmüş. Ucuz atlatılmış kelimesi tam buna göre. Büyük geçmiş olsun. Bodrumu iyi bilirim. Meydanını da kalkışlarını hatta inişlerini de. Kalkıştan sonra kontrolör İzmiri direk verir de tek motorla önündeki dağları nasıl sıyırır da geri döner inersin orası tam Allahın işi, kaptanın maharetidir. Helal olsun kaptana. Tebrikler. Öte yandan uçurduğun bir makine. Sistemler kombinasyonu. Hele Fransız üretmiş ise Airbus gibi, bir nazlıdır, bir nazlıdır sormayın. Zorlamaya hiç gelmez. Onu okşaya okşaya uçurmasını bileceksin. Meydanın taksi yolları kapalı, geri dönüp beklemeyeyim Bravo taksi yolundan çıkayım erken diye durmak için motorlara yüklenmeyeceksin. Sonraki bacağın Take Off Power' ını uyguladığında Fransızın küseceği tutar, kalbinin nerede attığını anlayamazsın. Bir de inşaat faaliyetlerinden dolayı FOD kontrolü olsa :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flameout ~ 11 yıl önce
Tüm yolculara ve uçuş ekibine geçmiş olsun. Atatürk-Bodrum seferini yapan THY ve Sabiha-Bodrum seferini yapan Borajet ile peş peşe Biga üzerinden İzmir sonra da Bodrum, indi-bindiyi müteakip aynı rotadan da geri dönüş yapıyorsunuz. Yarış içerisinde değilsiniz. 180 koltuk kapasiteli Airbus' ı boarding-deboarding yapmak elbet ciddi turn arround zamanı ister. Zaman baskısı var anladık. Birde uçağın hızı inişten sonra pist üzerinde daha ileride durmana ve Bodrumun C ve D taksi yolundan çıkışına izin verir. Taksi yollarındaki onarımlar nedeniyle de C ve D de diğer uçakların iniş ve kalkışını beklemek zorunda kalırsın. Bu kaçınılmazdır. C de beklememek için nasıl bir reverse yaptın Bodruma inişten sonra kaptan? O strese engine blade ler nasıl dayandı? da bir sonraki uçuşta yeniden motora güç uyguladığında Motor Stobuna götürdü seni. Atlasın tekniği, Uçuş Emniyeti Uuş verilerini bilgisayardan iyi analiz ederler umarız. Gitti Fransaya milyon Dolarlar. Neyee ki kimsenin burnu kanamamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 11 yıl önce
Atlasjet'e büyük geçmişler olsun, bu tarz olayları sadece Atlasjet'e değil hiçbir havayoluna göstermesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FAT7 ~ 11 yıl önce
ÇOK BİLENLER YAZMIŞ....KAPTAN REVERSÜ AÇMIŞ,ZART YAPMIŞ...SİZ MALZEME HATASI BİLMEZMİSİNİZ..AMERIKADA 3YIL ONCE 2 MOTORDA DURDU...BÖYLE ŞEYLER OLUR...HERKES HERŞEYİ BİLİYOR..DANGALAKLAR KONUŞSUN..........
Yangın Söndür ~ 11 yıl önce
Geçmiş Olsun. Possibilities Stall = due to VSV act fail . Result IFSD , Ya bu arada şu otomatik yangın söndürücü olayınıda açıklayıverin. Teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enes ~ 11 yıl önce
Olabilir, 7 yaşındaki uçağın motoru da infilak edebilir ki airbus a320 serisinde basitçe anlatmak gerekirse tek motor iki motormuş gibi kullanılabiliyor gaz kolu olarak.. Pilotların da işini airbus kolaylaştırıyor.. Patlama sesi ve çıkan kıcılcımlar korkutucu olabilir ama esasen ölümcül bir durum değildir.. v2500 motorlar da genel olarak güvenli motorlardır ve ortak bir konsorsiyum ile birçok firmanın katılımıyla üretilir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 11 yıl önce
Bu uçak, 29.8.2013 tarihinde 17:40 Bodrum-İstanbul KK2040 uçuş numaralı Atlasjet uçağı mıdır? Yetkililere sormak isterim!!! Belirttiğim tarihteki uçakta şimdiye kadar hiçbir uçuşta duymadığım gürültülü sesler nedeniyle uçaktan ailemle inmeyi tercih ettik. 4 saat sonra uçurulan bu uçak, eğer motoru yananla aynı uçaksa 5 gündür bu arıza neden giderilmemiştir ya da seferden çekilmemiştir?İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Hangi hostese kalkis oncesi yakit ve yanik kokusu geldi derseniz diyin etrafta belirli bir kaynak yoksa "normal" diyecektir. Grrcekten de her kalkis oncesi yasanan kokudur bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
AĞZI OLAN KONUŞUYOR O uçak genç bir uçak ve o motor da Lufthansa Teknics de 2. kez bakım görüp baştan aşağı yenilenmiş üzerindeki uçuş saati de henüz 2000 saatlerde ve halen motor bakım garantisi kapsamında. Dünyanın en büyük bakım merkezlerinin birinde bakım görmüş bir uçak motoru arıza yapıyorsa havayolunu değil bu bakım merkezini sorgulamak daha doğru olur. Ayrıca uçağı ana üssü dışında bir havalimanına acil iniş yapan havayolu'nun başka bir uçak göndererek sadece 3 saat gecikmeli uçuşu tamamlayabilmesi de küçümsenmemeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geçmiş Olsun ~ 11 yıl önce
Yolculara ve ekibe büyük geçmiş olsun. Herkesin sağ salim bir şekilde evine gitmesi çok güzel.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000