11 Mayıs 2011, Çarşamba 15:45:21

'ASIL YARGILANMASI GEREKEN YAVUZ ÇİZMECİ'DİR'

Isparta'da, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasıyla ilgili ceza duruşmasında dosya bilirkişiye teslim edildi.
  • AMSTERDAM KAZASI:ADNAN KAHVECİ GİBİ....İSPARTA KAZASI...RECEP YAZICIOĞLU GİBİ....BEN 5 YILDIR LEYDİ DIANAYI RUYAMDA GORUYORUM...TUNELDE....ÇARPMA SENDROMUYLA......BAŞIMIZ SAĞ OLSUN INGILTERE....ÇOCUKLARI MUTLU OLSUN...
  • BEN BILINMIYEN IKI ŞEYİ DÜŞÜNÜP DURUYORUM.42 YIL HARCADIM.ÇOOOK SEVIYORUM .UÇAK UÇAR.BAŞIMIZA BILINEN BILINMIYEN HER SEY GELEBILIR.UYGULARIZ. SONUÇ:2 ŞEY KAFAMI OTEKIERINDEN ÇOOOK GIDIKLAR.1.AMSTERDAM 2. ISPARTABANA GORE DÜŞÜRÜLDÜLER....YORUMSUZ.....
  • Sayın mahkeme heyeti ve dava avukatları bu bir pilotaj dır ve pilotun muhakeme hatasıdır. Pilotu mezarından çıkarıpmı yargılayacaksınız. Amsterdam uçagı neden düştüyse bu da ondan düştü yani pilot hatası. Yargılananları tanırım ama onlara arka çıkmak için yazmıyorum. Lütfen milleti perişan etmeyin
  • Pilot hocalıgı ayrı kaza kırım raporu ayrıdır... Kaza kırım uzerine eğitim almış hatta doktora yapmış bir kişi var koskoca Türkiye'de Kaptan Pilot Dr. Hadi Ercan onu niye almamışlar heyete...
  • Kaza sonrası kulenin böyle bir beyanı var mıydı? Rahmetli Kaptan pisti karşılamasa böyle bir yorum yapar mıydı? Pisti görmüşse nasıl oldu da, dönüş yaptı?
  • Parça değişimi ile ilgili kayıtlar tabiiki yapan teknisyen tarafından tamamlanmalıydı. Arızalı olduğu bilindiği halde parça takıldı ve uçak gönderildi anlayışı çok yanlış. Bilindiği gibi ilgili teknisyen aynı uçağa bindi. Emniyetsiz olduğu konusunda en küçük bir tereddütü olsa kendisi binmezdi.
Isparta'da, 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasıyla ilgili ceza duruşmasında dosya bilirkişiye teslim edildi.

Bugün 12'si yapılan duruşmaya sanık sıfatıyla kaza tarihinde World Focus Havayolu Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Zeynel Gündoğ da katıldı. Gündoğ, kendisinin kağıt üzerinde yöneticilik yaptığını, fiiliyat bu işi yapanın Yavuz Çizmeci olduğunu ve onun yargılanması gerektiğini söyled.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 17 sanıktan World Focus Havayolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Gündoğ, Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, kaza tarihinde aynı şirkette Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Mustafa Tuncay Doğaner, Uçuş İşletmeden Sorumlu Müdür Yardımcısı Mehmet Şerif Erbilgin ve Word Focus Hava Yolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan ile Teknisyen Fikri Zafer Dinçer ve ayrıca düşen uçakla son konuşmayı sağlayan Süleyman Demirel Havalimanında Hava Trafik Kontrolörü Hilmi Tülemen katıldı.

Sanık olarak dinlenen kaza tarihinde World Focus Hava Yolları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı olan Zeynel Gündoğ şirkette kağıt üstünde başkan olduğunu ancak fiiliyatta bu işi şirket hissedarlarından Yavuz Çizmeci'nin yaptığını iletti. Şirkette teknik ve işletmeyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını anlatan Gündoğ, şöyle konuştu: "2006 yılında bu göreve geldim. Resmi olarak her ne kadar yönetim kurulu başkanı gözüksem de yönetim işlerini Yavuz Çizmeci yürütüyordu. O nedenle burada oturması gereken asıl kişi Çizmeci'dir. Benim olay tarihinde şirkette 0.01 hissem vardı. Atıf Armanda ve Ronald Crayne isimli Hollandalı bir işadamı Yavuz Çizmeci'den şirketin yüzde 50'sini satın aldılar. Beni de bu göreve onlar getirdiler."

Ağır Ceza Reisi Suat Yürekli, sanığın konuşmasını bölerek şirketin hisse dağılımları, görev paylaşımları ve yetki düzeni gibi konularda sorular yöneltti. Yürekli, Gündoğ'a, "Fiilen görev almadığın yerde nasıl oluyor da yönetim kurulu başkanlığı yapıyorsun?" sorusunu yöneltti. Gündoğ da "Ben o şirketin başına Avrupa'da ortak bulmak için getirilmiştim. Ama olmadı" yanıtını verdi. Uçakların bakım ve arızaları gibi durumlardan bilgi sahibi olmadığını belirten Gündoğ, şunları söyledi: "Bana da kimse sormazdı.

Zaten benim anladığım bir konu değildi. Onun için burada sorulara sağlıklı yanıt veremem. Şirket ortaklarının yargılanması daha doğru olur ve bu soruların muhatapları da bizzat kendileridir."

Yolcu yakını avukatlarından Avukat Şehnaz Doğan Yüzer ise Gündoğ'a "Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'yle özel bir diyalogunuz var mıydı?" diye sordu. Gündoğ, bu soruya "Benim bir diyalogum yoktu ama Yavuz Çizmeci ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü arasında özel bir diyalog olduğuna inanıyorum" karşılığını verdi.

Sanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti bir önceki duruşmada tayin edilen Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr.Hakan Karakehya, Pilot öğretmenler Mehmet Özler ve Serdar Dalkılıç ile bağımsız şirket konumundaki Turkish Teknikten Ahmet Ufuk Güneş ve Umut Berkay'ı salona çağırarak yemin ettirdi. Bilirkişiler bir sonraki duruşma tarihi olan 21 Eylül 2011 tarihine kadar kazanın tüm detaylarına ait raporu mahkemeye sunacaklar

RİSK ALDIĞIMI SONRADAN ANLADIM

Gazetecilerin duruşma sonrası sorularını yanıtlayan Zeynel Gündoğ, kendisinin fiilen olmasa da resmiyette yönetim kurulu başkanı olarak gözükerek aslında risk aldığını sonradan anladığını söyledi. Şirketin iflas etmesiyle birlikte zarara uğradığını anlatan Gündoğ, "Bu şirkette fazla bulunmadığım için uçaklara da pek binmedim. Yurt dışına gittiğim için Atlasjet uçağına bile bindiğim oldu. Uçak kazası sonrası bulgularla ilgili olarak söylediklerimde çarpıtıldı" dedi.

Av. Şehnaz Yüzer Doğan da bilirkişi heyetinin daha önce hazırlanmış iki rapordaki bulguları dikkate almamazlık edemeyeceklerini söyledi. Bilirkişi raporunun yolcu yakınlarını rahatlatmayacağını kaydeden Yüzer, sözlerine şöyle devam etti: "Bilirkişi heyetine teknik olarak itiraz ettik. İtirazımız şahıslara yönelik değil. Araştırdığımızda İTÜ ve ODTÜ'de Uçak Bilimleri Fakültesi var. Anadolu Üniversitesi'nde yüksek okul var. Bu dosyada Ulaştırma Bakanlığı SHGM Kaza kırım raporu var. O raporda eksikler hatalar yanlışlar bu raporda yazılı. Kaza Kırım Heyeti kazanın yerinde tespit yapan kişiler. Ayrıca, bu konuda İTÜ'den de talep edilen mütalaada şirketin ihmal ve hataları, Atlasjet şirketi ve pilotların durumu tek tek irdelendi. Bu raporlardan destek alacaklarını düşünüyoruz. Somut bulguların değiştirilmesi mümkün değil. Beklentimiz bu yönde."

Bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporun yolcu yakınlarını hem iyi hem kötü yönde etkileyeceğini anlatan Yüzer, şöyle konuştu: "Eğer doğal afet sonucu düşseydi yolcu yakınları bu kadar üzülmezdi. Üzüntünün kaynağı bu kadar bu işi bilen kişiler olmasına rağmen uçağın bakımı onarımı yok. Bu kadar kişi el birliğiyle bir araya gelip bu uçağın neden düşmesine göz yumdular. Rapor yakınları rahatlatmayacak aynı kusurlar gösterileceği için yine üzülecekler."
'ASIL YARGILANMASI GEREKEN YAVUZ ÇİZMECİ'DİR'

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 13 yıl önce
AMSTERDAM KAZASI:ADNAN KAHVECİ GİBİ....İSPARTA KAZASI...RECEP YAZICIOĞLU GİBİ....BEN 5 YILDIR LEYDİ DIANAYI RUYAMDA GORUYORUM...TUNELDE....ÇARPMA SENDROMUYLA......BAŞIMIZ SAĞ OLSUN INGILTERE....ÇOCUKLARI MUTLU OLSUN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BEN BILINMIYEN IKI ŞEYİ DÜŞÜNÜP DURUYORUM.42 YIL HARCADIM.ÇOOOK SEVIYORUM .UÇAK UÇAR.BAŞIMIZA BILINEN BILINMIYEN HER SEY GELEBILIR.UYGULARIZ. SONUÇ:2 ŞEY KAFAMI OTEKIERINDEN ÇOOOK GIDIKLAR.1.AMSTERDAM 2. ISPARTABANA GORE DÜŞÜRÜLDÜLER....YORUMSUZ.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sayın mahkeme heyeti ve dava avukatları bu bir pilotaj dır ve pilotun muhakeme hatasıdır. Pilotu mezarından çıkarıpmı yargılayacaksınız. Amsterdam uçagı neden düştüyse bu da ondan düştü yani pilot hatası. Yargılananları tanırım ama onlara arka çıkmak için yazmıyorum. Lütfen milleti perişan etmeyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Pilot hocalıgı ayrı kaza kırım raporu ayrıdır... Kaza kırım uzerine eğitim almış hatta doktora yapmış bir kişi var koskoca Türkiye'de Kaptan Pilot Dr. Hadi Ercan onu niye almamışlar heyete...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kaza sonrası kulenin böyle bir beyanı var mıydı? Rahmetli Kaptan pisti karşılamasa böyle bir yorum yapar mıydı? Pisti görmüşse nasıl oldu da, dönüş yaptı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Parça değişimi ile ilgili kayıtlar tabiiki yapan teknisyen tarafından tamamlanmalıydı. Arızalı olduğu bilindiği halde parça takıldı ve uçak gönderildi anlayışı çok yanlış. Bilindiği gibi ilgili teknisyen aynı uçağa bindi. Emniyetsiz olduğu konusunda en küçük bir tereddütü olsa kendisi binmezdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000