20 Temmuz 2014, Pazar 11:35:23

YOLCULAR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Sanat tarihçisi Talha Uğurluel, Anadolujet'le Ankara'dan Çanakkale'ye uçan yolculara daha önce yaşamadıkları bir uçuş keyfi sundu. Uğurluel, uçuş esnasında yolculara küçük bir tarih dersi verdi...
  • Uçakların Multi Pilot (çok pilotlu) uçuşlara uygun olduğunu, biri uçarken, diğerinin Pilot Non Flying (PNF) olarak telsiz konuşmalarını, uçağın sistemlerini, diğer pilotun durumunu, Seyrüsefer rotasını takip etme vb. görevi olduğunu, Kabin görevlilerinin yakalarında yazılı olduğu ile "SAFETY" yani güvenlik görevlisi olduklarını, hiç bir ekip üyesinin "TUR OPERATÖRLÜĞÜ" yapmak için bu görevlerini ikinci plana atma lüksü bulunmadığını ve bu yaklaşımın "ARROUSAL LEVEL-Uyarılmışlık Seviyesi" ni olumsuz etkileyeceğini bilmeden ortaya atılmış bir saçmalıktır bu. Fantazi dünyanızı başka şeyler ile zenginleştirin, bunları da" eksik bilgili" lere özenilecek bir şey gibi göstermeyin. Yorumu yayınlayacak cesareti de gösterin.
  • saçmalık ötesi..kesi birde deli gibi alkışlamıştır yurdum insanı
  • Bu cümleleri kokpitten seslenerek de söylemek isterdim ama ben kabin amiri olarak bu bilgilendirmeyi yolculara yapmaya çalışıyorum , tam açık yazmamışım zannedersem kusura bakmayın.Yorumlarınız için teşekkür ederim .Sunexpress'te kabin amiriyim.
  • Ornek alinacak bir davranis, butun kaptanlarimiz boyle duyarli olur insallah
  • Ben thy'de denk geldim. Istanbula yaklastigimizda. Hem de genc bir kokpit ekibiydi. Cok sevinmis ve gururlanmistim. O ilgi, o heyecan, o paylasma istegine hayran kalmistim. Bir kez daha ismini bilmedigim o ekibe cok cok tesekkur ederim.
  • Cok guzel bir davranis! Umarim sayilari fazlalasir boyle kaptanlarimizin.
  • Yorum yazan kaptana, istanbul hayrani kaptanim alnindan opuyorum senin.. Herkes sen gibi olsa ne guzel olurdu. Cok ucarim ama boylesi yolcularini bilgilendirme amacli konusan bir kaptana hic denk gelmedim daha. Birebir umarim size denk gelmek kismet olur!
  • Uçakta genelde airfrance pilotları az da olsa parkur hakkında bilgi verirler.gidilen parkurdaki hava durumu olası türbülanslar gibi.
  • İstanbulun hemen güneyinden geçerken bende dayanamıyor yolcularıma kaptandan da izin alarak o , eşi benzeri olmayan ,dünyada her iki kıta da yeralan yegane şehir olan ,adalari ,boğazı ve köprüleriyle muhteşem güzellikte istanbulumuzu sağ tarafta görebilirsiniz demek büyük haz veriyor,özellikle yabancı yolcularıza hitap ederek bundan sonraki türkiye seyahatlerine en az 3 günlerini istanbulu mutlaka dahil etmelerini şiddetle tavsiye ettiğimi dile getiriyorum. Çok güzel görünuyor,gökyüzünden İSTANBUUUUL. Kaçırmayın, Antalya'dan Avrupa yönüne giderken kalkıştan 45-50 dakika sonra sağda . Bakalım bugün de gösterebilecekmiyim Norveçli yolcularıma,iyi uçuşlar.

Geçen hafta uçakta yolcularla kurulan iletişimin önemli olduğunu gösteren bir olay yaşandı. Sanat tarihçisi Talha Uğurluel, Ankara-Çanakkale seyahatinde küçük bir tarih dersi verdi. Zaman Gazetesi Havacılık Yazarı Mustafa Gün, Anadolujet uçağında yaşanan bu benzersiz olayı bu haftaki köşesine taşıdı. İşte o köşe yazısı:

Yolcularla uçuş esnasında konuşan pilot sayısı oldukça az. Bu durum uçuş emniyetini tehlikeye düşürmese de, pilotlar bu tür davranışlardan genelde uzak durmaya çalışıyor. Bazı pilotlar, “Herkes işini yapmalı. Önceliğimiz uçuş emniyeti” dese de, bazıları, “Gökyüzünde kendimi engelleyemiyorum. Yolculara hissettiklerimi aktarmak, onlarla iletişim kurmak büyük moral veriyor.” diyor. Bu alanda en çok dikkat çeken isimlerden biri de, kuşkusuz Kaptan Pilot Levent Hüryol. Yolcular tarafından çok sevilen Hüryol, uçuşta okuduğu şiirler nedeniyle ‘Romantik Pilot’ olarak anılıyor.

YOLCULAR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Uçakta yolcularla kurulan iletişimin önemli olduğunu gösteren bir başka olay, hafta içinde gerçekleşti. Sanat tarihçisi, araştırmacı-yazar Talha Uğurluel, Ankara-Çanakkale seyahatinde, yolcuların ısrarı üzerine küçük bir tarih dersi verdi. Çanakkale Valiliği’nin organize edeceği Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı etkinlikleriyle ilgili görüşmelere katılmak üzere seyahate çıkan tarihçi, uçaktaki yolcular ve Anadolujet’in İcradan Sorumlu Bölgesel Uçuşlar Başkanı İbrahim Doğan’ın da isteğini geri çevirmeyerek kabin memurlarının anons için kullandığı telefonla Çanakkale’nin tarihi hakkında bilgi verdi. Yaklaşık 20 dakika süren anlatımda yer verilen yaşanmış hikâyeler yolcuları hüzünlendirdi. Öyle ki bazı yolcular gözyaşlarını tutamadı.

Uğurluel, yaklaşık 1 buçuk yıl önce Konya’dan Bosna-Hersek’e düzenlenen özel bir uçuşta da, benzer bir olay yaşadığını anlattı. Yolculara Bosna-Hersek’in tarihi hakkında bilgi verdiğini dile getiren Uğurluel, bu tür uygulamaların yolcuları sevindirdiğini söylüyor. “Pilot olsam bulutsuz havalarda gördüklerimi anlatırım.” diyen tarihçi, üzerinden geçilen her kentin ilginç bir tarihi geçmişi olduğunu ve bunun yolcularla paylaşılmasının tarih bilincini geliştireceğini ifade ediyor.

HAVADAN ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR ANLATIMDA DAHA ETKİLİ OLUYOR

Havadan çekilen fotoğrafların çok önemli olduğunu anlatan Uğurluel, ‘Havadan Bakarak Ecdadı Yakından Tanıma Projesi’ adlı bir çalışma planladığını söylüyor. Havadan çekilen tarihi mekânların, anlatımlarda daha etkili kullanıldığına dikkat çekerek, Fatih Sultan Mehmet’in mezarının bulunduğu Fatih Sultan Mehmet Camii ve Külliyesi ile Erzincan’ın Tercan ilçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi’nin havadan çekilmiş fotoğraflarla en güzel şekilde anlatılabileceğini ifade ediyor. Uğurluel, cami ve türbeleri plan şemalarına bakarak incelemenin çok önemli olduğunu ancak hava fotoğraflarının daha büyük kıymet taşıdığını belirterek, “Süleymaniye Camii’ne havadan baktığınızda, medreseleri ve kubbeleri de görürsünüz. Böylece caminin gizemi ortaya çıkar, ‘Kanuni ve Osmanlı ne kadar büyükmüş’ dersiniz.” diyor.

YOLCULAR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Saçmalamayın ~ 10 yıl önce
Uçakların Multi Pilot (çok pilotlu) uçuşlara uygun olduğunu, biri uçarken, diğerinin Pilot Non Flying (PNF) olarak telsiz konuşmalarını, uçağın sistemlerini, diğer pilotun durumunu, Seyrüsefer rotasını takip etme vb. görevi olduğunu, Kabin görevlilerinin yakalarında yazılı olduğu ile "SAFETY" yani güvenlik görevlisi olduklarını, hiç bir ekip üyesinin "TUR OPERATÖRLÜĞÜ" yapmak için bu görevlerini ikinci plana atma lüksü bulunmadığını ve bu yaklaşımın "ARROUSAL LEVEL-Uyarılmışlık Seviyesi" ni olumsuz etkileyeceğini bilmeden ortaya atılmış bir saçmalıktır bu. Fantazi dünyanızı başka şeyler ile zenginleştirin, bunları da" eksik bilgili" lere özenilecek bir şey gibi göstermeyin. Yorumu yayınlayacak cesareti de gösterin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dfrd ~ 10 yıl önce
saçmalık ötesi..kesi birde deli gibi alkışlamıştır yurdum insanı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bu cümleleri kokpitten seslenerek de söylemek isterdim ama ben kabin amiri olarak bu bilgilendirmeyi yolculara yapmaya çalışıyorum , tam açık yazmamışım zannedersem kusura bakmayın.Yorumlarınız için teşekkür ederim .Sunexpress'te kabin amiriyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ornek alinacak bir davranis, butun kaptanlarimiz boyle duyarli olur insallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ben thy'de denk geldim. Istanbula yaklastigimizda. Hem de genc bir kokpit ekibiydi. Cok sevinmis ve gururlanmistim. O ilgi, o heyecan, o paylasma istegine hayran kalmistim. Bir kez daha ismini bilmedigim o ekibe cok cok tesekkur ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Cok guzel bir davranis! Umarim sayilari fazlalasir boyle kaptanlarimizin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yorum yazan kaptana, istanbul hayrani kaptanim alnindan opuyorum senin.. Herkes sen gibi olsa ne guzel olurdu. Cok ucarim ama boylesi yolcularini bilgilendirme amacli konusan bir kaptana hic denk gelmedim daha. Birebir umarim size denk gelmek kismet olur!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Uçakta genelde airfrance pilotları az da olsa parkur hakkında bilgi verirler.gidilen parkurdaki hava durumu olası türbülanslar gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
İstanbulun hemen güneyinden geçerken bende dayanamıyor yolcularıma kaptandan da izin alarak o , eşi benzeri olmayan ,dünyada her iki kıta da yeralan yegane şehir olan ,adalari ,boğazı ve köprüleriyle muhteşem güzellikte istanbulumuzu sağ tarafta görebilirsiniz demek büyük haz veriyor,özellikle yabancı yolcularıza hitap ederek bundan sonraki türkiye seyahatlerine en az 3 günlerini istanbulu mutlaka dahil etmelerini şiddetle tavsiye ettiğimi dile getiriyorum. Çok güzel görünuyor,gökyüzünden İSTANBUUUUL. Kaçırmayın, Antalya'dan Avrupa yönüne giderken kalkıştan 45-50 dakika sonra sağda . Bakalım bugün de gösterebilecekmiyim Norveçli yolcularıma,iyi uçuşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
okan ~ 10 yıl önce
kaptan daha önce sizin uçağınıza bindim sanırım.basra-istanbul seferi yapmış mıydınız? çünkü aynı cümleleri anons etmişti pilot
vayfon uygulaması ~ 10 yıl önce
istanbul ancak havadan güzel,öyle olmasa ayt base olmazdın değil mi kaptanım?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000