26 Mayıs 2008, Pazartesi 07:53:47

AnadoluJet'te korku dolu dakikalar!

Ankara-Trabzon seferini yapan Anadolu Jet'e ait uçak, Trabzon'a inişi sırasında tekerlekleri açılmayınca bir süre havada kaldı. Uçak, kuleden tekerleklerin açıldığı onayını aldıktan sonra sorunsuz bir şekilde havaalanına indi.
  • Arkadaşım sen haberi bir daha oku istersen tartışılan konu burada kuleye neden sorulmuş değilki. Konu haberi okuduğunda sanki kule iniş takımları açık dediğinde pilot buna riayet ederek tamam diyecek gibi yazılmış. Bu yazıyı okuyanların heps gerekli teknik bilgiye sahip değildir diyerek olaya açıklayıcı yorum attım. Hem ben eşşek hiç sevmedim bu konudaki maceralarınıda yazarsan zevkle okunur diye düşünüyorum:)
  • tahsin kardeşim sanırım meslektaşızda hep bir muhalefet havasındasın sanki birtek sen biliyor sen anlıyor sen düşünüyorsun ne yapsın adamlar dikme kilitlemese bile en azından açıkmı onu öğrenmişler sonuçta o uçağın içindekilerde ilk kez uçak görmüyorlar bir usulu bir yolu var eşşek sevmenin bile haksızmıyım zaten bu indikasyonlar iki sistemden gelmiyormu uyumsuzluk vardı belki hem ne yapsınlar sonuçta öyle yada böyle inmesinlermi
  • Anadolu Jet'in Ankara - Trabzon seferi var mı yahu?
  • Aynı şeyi savunuyoruz zaten,ayrıca iniş takımları gece de çok net gözüküyor.Pist başındayken bile,inen trafiğin dikmelerini,metrelerce uzaktan görebiliyorum.O halde ellerinde çok kaliteli dürbünler olan kontrolörler için bunu check etmek zor değil.Hele trabzonda,apron epey dar,kule piste çok hakim.Ama zaten 3 yeşil sistemi,asla hata yapmıyan bir devreden oluşuyor.Bu devre kesilmişse birşey olduğu aşikardır.Kulenin yaptığı sadece sizin belkide deklare edeceğiniz ,veya edip iptal ettiğiniz,emergency durumu,görme imkanı varsa,teyit etmek istemesidir. Bu 3 yeşil sisteminin üzerine daha çok A300-a310 serisinde sıkça karşılaşılan 3 yeşil yanmasada,dikmelerin kitlenmiş olması durumlarının yaşanmasıyla,bu seride toptan elden geçmiştir.Ve yeni nesil hiç bir uçakta bunun benzeride yaşanmamıştır. Yani Tahsin bey,sizinle mutabıkız,ama zaten yeni uçaklarda,bu talep daha çok ATC lerden geliyor.Bahsettiğiniz uç kondisyonlar oluşmadığı sürece.(sis vs)
  • Değerli yorumcu arkadaşlar aslında hepimiz aynı düşüncedeyiz. Siz gercekte değil usulde de olsayı savunuyorsunuz. Şimdi beraber düşünelim lütfen.Uçaklar geceleride uçarlar vede kulelerde o uçağın iniş takımlarının kapalımı ,açıkmı diye görebilecekleri projektörleri yok. Kısaca usulden olduğu bir gerçek ama bence bu ucuşun gece veya sisli bir havada olması ihtimali yüksek.En iyisi biz yinede işarlara dikkat edelim.
  • Doğrudur,hiç bir zaman tower veya bir görgü tanığına itibar etmek doğru olmaz.3 yeşil yanmıyorsa bir sorun var demektir.Dikme aşağıda olsa bile,kitlenmemişse,aşağıda olup olmamasının bir anlamı yok.Muhtemelen kitlenmeyen takım,havada birkaç denemeyle,kitlendi.demirkuşun dediği gibi,usulden,bir alçak pas geçişle kuleninde onayı aldılar sanıyorum.Yinede geçmiş olsun.
  • Haklısın .Ama genede bir yer istasyonundan iniş takımlarının aşağıda açık ve düz olduğuna dair bir rapor almak usuldendir.
  • Kule iniş takımlarının açık olup olmadığını sade bir vatandaş gibi yorumlar. İniş takımlarının açık olması kilitli olduğunu ifade etmez. Yani pilot mutlaka kilitli olduğu zaman yanan yeşil ıışığını görmek zorundadır.

Alınan bilgiye göre, Ankara-Trabzon seferini yapan Boing 737 tipi uçak, saat 21.30'da Trabzon Havaalanı'na inişe geçti. İniş sırasında tekerleklerin açılmadığını fark eden pilot, kuleyle irtibat kurudu.

Yaklaşık 40 dakika havada kalan uçak, kuleden tekerleklerin açıldığı onayını aldıktan sonra sorunsuz bir şekilde Trabzon Havaalanı'na indi.

AnadoluJet'te korku dolu dakikalar!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

tahsin ~ 16 yıl önce
Arkadaşım sen haberi bir daha oku istersen tartışılan konu burada kuleye neden sorulmuş değilki. Konu haberi okuduğunda sanki kule iniş takımları açık dediğinde pilot buna riayet ederek tamam diyecek gibi yazılmış. Bu yazıyı okuyanların heps gerekli teknik bilgiye sahip değildir diyerek olaya açıklayıcı yorum attım. Hem ben eşşek hiç sevmedim bu konudaki maceralarınıda yazarsan zevkle okunur diye düşünüyorum:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknik ~ 16 yıl önce
tahsin kardeşim sanırım meslektaşızda hep bir muhalefet havasındasın sanki birtek sen biliyor sen anlıyor sen düşünüyorsun ne yapsın adamlar dikme kilitlemese bile en azından açıkmı onu öğrenmişler sonuçta o uçağın içindekilerde ilk kez uçak görmüyorlar bir usulu bir yolu var eşşek sevmenin bile haksızmıyım zaten bu indikasyonlar iki sistemden gelmiyormu uyumsuzluk vardı belki hem ne yapsınlar sonuçta öyle yada böyle inmesinlermi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AJ ~ 16 yıl önce
Anadolu Jet'in Ankara - Trabzon seferi var mı yahu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
plt_MNGA300 ~ 16 yıl önce
Aynı şeyi savunuyoruz zaten,ayrıca iniş takımları gece de çok net gözüküyor.Pist başındayken bile,inen trafiğin dikmelerini,metrelerce uzaktan görebiliyorum.O halde ellerinde çok kaliteli dürbünler olan kontrolörler için bunu check etmek zor değil.Hele trabzonda,apron epey dar,kule piste çok hakim.Ama zaten 3 yeşil sistemi,asla hata yapmıyan bir devreden oluşuyor.Bu devre kesilmişse birşey olduğu aşikardır.Kulenin yaptığı sadece sizin belkide deklare edeceğiniz ,veya edip iptal ettiğiniz,emergency durumu,görme imkanı varsa,teyit etmek istemesidir. Bu 3 yeşil sisteminin üzerine daha çok A300-a310 serisinde sıkça karşılaşılan 3 yeşil yanmasada,dikmelerin kitlenmiş olması durumlarının yaşanmasıyla,bu seride toptan elden geçmiştir.Ve yeni nesil hiç bir uçakta bunun benzeride yaşanmamıştır. Yani Tahsin bey,sizinle mutabıkız,ama zaten yeni uçaklarda,bu talep daha çok ATC lerden geliyor.Bahsettiğiniz uç kondisyonlar oluşmadığı sürece.(sis vs)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tahsin ~ 16 yıl önce
Değerli yorumcu arkadaşlar aslında hepimiz aynı düşüncedeyiz. Siz gercekte değil usulde de olsayı savunuyorsunuz. Şimdi beraber düşünelim lütfen.Uçaklar geceleride uçarlar vede kulelerde o uçağın iniş takımlarının kapalımı ,açıkmı diye görebilecekleri projektörleri yok. Kısaca usulden olduğu bir gerçek ama bence bu ucuşun gece veya sisli bir havada olması ihtimali yüksek.En iyisi biz yinede işarlara dikkat edelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
plt_MNGA300 ~ 16 yıl önce
Doğrudur,hiç bir zaman tower veya bir görgü tanığına itibar etmek doğru olmaz.3 yeşil yanmıyorsa bir sorun var demektir.Dikme aşağıda olsa bile,kitlenmemişse,aşağıda olup olmamasının bir anlamı yok.Muhtemelen kitlenmeyen takım,havada birkaç denemeyle,kitlendi.demirkuşun dediği gibi,usulden,bir alçak pas geçişle kuleninde onayı aldılar sanıyorum.Yinede geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DEMİRKUŞ ~ 16 yıl önce
Haklısın .Ama genede bir yer istasyonundan iniş takımlarının aşağıda açık ve düz olduğuna dair bir rapor almak usuldendir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tahsin ~ 16 yıl önce
Kule iniş takımlarının açık olup olmadığını sade bir vatandaş gibi yorumlar. İniş takımlarının açık olması kilitli olduğunu ifade etmez. Yani pilot mutlaka kilitli olduğu zaman yanan yeşil ıışığını görmek zorundadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000