29 Şubat 2012, Çarşamba 10:02:38

KAŞİF 2 ABD’DE YARIŞACAK (VİDEO HABER)

Bir grup Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğrencisi ABD’de yapılacak Tasarla-Yap-Uçur yarışmasına bu yıl Kaşif 2012 adını verdikleri uçakla katılacak...
  • Yürübe memedim kim tutar seni antalyadan selamlar
  • Ben yarışmaya daha önce katılan turkuaz ekibindeydim yarismaya 2 hafta kala o zamanki müdürümüz ödenek olmadiğindan katilamayacağimizi söylemişti tabii ki kendisini kaale almadık ve doğrudan rektör yardimcisina gittik sağolsun gerekli ödeneği hemen sağladi...ancak sanirim SHYO da paralar çok önemli yerlere harcanıyor ki(!)....Okulun ve Türkiye'nin adını duyuracak bilimsel çalışmalara para ayıramıyorlar...6 ayda TYP ile teknisyen yetiştirmek...yada pilotaja yatırım yapmak daha önemli herhalde....öğrencilerini yarişmaya gönderemeyen okula da yöneticilerine de o okulda çalışanlara da yazıklar olsun...
  • Barcelonaya, Manchester United'a sponsor olanlar size de olur mu acaba???
  • Ben de zamanında Tasarla Yap Uçur yarışması için kurulan ekiplerden birindeydim. Öncelikle bu yarışmaya katılmanın zevkini ve heyecanını anlatmak imkansız. Zafer Bey de bunu en iyi bilenlerden birisidir, kendisini tanırım(6), o da beni tanır(9). Öncelikle kendilerine başarılar dilerim. THY'den sponsorluk istemiştik bir zamanlar, bizi yarışmaya ücretsiz götürüp getirir misiniz demiştik. Bize öyle indirimli(!) bir rakam vermişlerdi ki, bir acentaya gittiğimizde daha ucuza uçak bileti alabilmiştik... Barcelona, Manchester United kim... biz kim... Ekibe tavsiyem, bulabilirlerse nakit sponsor bulsunlar, gidip acentadan bilet alsınlar... Ayrıca başarılar dilerim kendilerine... Zafer Bey'e de selamlar...
  • Görüntülerden anladığım kadarıyla uçakta stabilite problemi var, çok keskin hareketler yapıyor ağırlık merkezinin düzgün ayarlanmasıyla bu problemi çözebilirsiniz. Birde 2. görev olan ağırlık taşımayı çok iyi analiz etmeliler. Ağırlıksız uçuş yapmadan ve uçak üzerinde flaplı flapsız hareketleri görmeden sakın yarışmaya katılmasınlar. Tekrardan başarılar diliyorum.
  • Merhabalar bu organizasyonun Anadolu Üni. adına ilk takımı olan Vecihi de yer almış birisi olarak katılacak olan ekibe canı gönülden başarılar diler. Elde ettikleri tecrübeleri hayatlarının geri kalanında devam ettirerek ülkemizi ileriye taşımalarını temenni ediyorum. Ben bunu başaramadım inş aramızda başaran insanlar çıkar.
Benzeri  Hava Harp Okulu tarafından Türkiye’de de yapılmaya başlanan Design-Build-Fly (Tasarla-Yap-Uçur) yarışmasının ABD’deki versiyonuna bu yıl da Türkiye’den  katılım olacak. Özellikle üniversitelerin rağbet gösterdiği yarışmada birbirinden ilginç uçuş aletleri marifetlerini sergileyecek ve birincilik için kıyasıya yarışacak. Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA-American Institute of Aeronautics and Astronautics) tarafından 1996 yılından bu yana düzenlenen yarışma bu yıl 13-15 Nisan tarihleri arasında Kansas Eyaleti Wichita şehrinde Cessna uçak fabrikası hangarında yapılacak.

Yarışmaya Türkiye’den İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Turkish Air Force Academy Grubu, Bozok Üniversitesi, Orta Doğu Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi olmak üzere 7 takım, toplamda ise 81 takım katılacak.
 
Yarışmada, verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirebilen elektrik motorlu, radyo kontrollü bir model uçağın tasarlanması, üretilmesi ve uçurulması isteniyor.
Bu yılki yarışların iddialı ekiplerinden biri de Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu... 2009 yılında "VECIHI", 2010 yılında "TURKUAZ" ve 2011 yılında "KAŞİF" adlı uçaklarla yarışmada adını duyuran okul bu yıl yarışmaya KAŞİF 2 adını verdikleri, balsa, kavak kontrplak ve karbon çubuklardan yaptıkları  uçakla katılacak.
 
Eylül 2011'de çalışmalarına başlayarak, özgün tasarımlar ve çizimler ile aerodinamik hesaplar sonrasında üretilen KAŞİF 2’nin prototip modeli yarışma için hazırlandı. Ancak kısıtlı bütçeyle yola çıkan öğrencilerin en büyük sorunu sponsor bulamamaları... Bugüne kadar sadece Eskişehir Sanayi Odası’ndan cüzi miktarda destek alan öğrencilerin en büyük umudu ise kendilerine bu önemli yarışlarda maddi destek sağlayacak bir sponsor...
 
Uçak 3 görev için özel olarak tasarlandı. KAŞİF 2, bu görevlerin ilkinde belli olan parkurda 4 dakika boyunca maksimum turu atmaya çalışacak.  İkinci görevde  1" x 1" x 5" boyutundaki alüminyum bloklarla havada 3 tur atması gerekecek. Bu blokların toplam ağırlığı en az 1.75 kg olacak. Üçüncü görevde uçağın, 100 metre irtifaya çıktıktan sonra gerekli modüllerin yardımıyla otomatik olarak iki litre suyu boşaltması gerekecek.
 
Üniversitede görevli Yrd.Doç.Dr. Gökhan Durmuş ve Araştırma Görevlisi Zafer Öznalbant’ın da desteklediği Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu takımında, Fatih Katırcıoğlu, Mehmet Akverdi, Olcay Ayan, Aksek Denktaş, Tamleykha Piriyev, Abdulsamed Özdemir ve Yasin Fatullayev adlı öğrenciler yer alıyor. 
 

KAŞİF 2 ABD’DE YARIŞACAK (VİDEO HABER)

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 12 yıl önce
Yürübe memedim kim tutar seni antalyadan selamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ben yarışmaya daha önce katılan turkuaz ekibindeydim yarismaya 2 hafta kala o zamanki müdürümüz ödenek olmadiğindan katilamayacağimizi söylemişti tabii ki kendisini kaale almadık ve doğrudan rektör yardimcisina gittik sağolsun gerekli ödeneği hemen sağladi...ancak sanirim SHYO da paralar çok önemli yerlere harcanıyor ki(!)....Okulun ve Türkiye'nin adını duyuracak bilimsel çalışmalara para ayıramıyorlar...6 ayda TYP ile teknisyen yetiştirmek...yada pilotaja yatırım yapmak daha önemli herhalde....öğrencilerini yarişmaya gönderemeyen okula da yöneticilerine de o okulda çalışanlara da yazıklar olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Barcelonaya, Manchester United'a sponsor olanlar size de olur mu acaba???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ben de zamanında Tasarla Yap Uçur yarışması için kurulan ekiplerden birindeydim. Öncelikle bu yarışmaya katılmanın zevkini ve heyecanını anlatmak imkansız. Zafer Bey de bunu en iyi bilenlerden birisidir, kendisini tanırım(6), o da beni tanır(9). Öncelikle kendilerine başarılar dilerim. THY'den sponsorluk istemiştik bir zamanlar, bizi yarışmaya ücretsiz götürüp getirir misiniz demiştik. Bize öyle indirimli(!) bir rakam vermişlerdi ki, bir acentaya gittiğimizde daha ucuza uçak bileti alabilmiştik... Barcelona, Manchester United kim... biz kim... Ekibe tavsiyem, bulabilirlerse nakit sponsor bulsunlar, gidip acentadan bilet alsınlar... Ayrıca başarılar dilerim kendilerine... Zafer Bey'e de selamlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Görüntülerden anladığım kadarıyla uçakta stabilite problemi var, çok keskin hareketler yapıyor ağırlık merkezinin düzgün ayarlanmasıyla bu problemi çözebilirsiniz. Birde 2. görev olan ağırlık taşımayı çok iyi analiz etmeliler. Ağırlıksız uçuş yapmadan ve uçak üzerinde flaplı flapsız hareketleri görmeden sakın yarışmaya katılmasınlar. Tekrardan başarılar diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Merhabalar bu organizasyonun Anadolu Üni. adına ilk takımı olan Vecihi de yer almış birisi olarak katılacak olan ekibe canı gönülden başarılar diler. Elde ettikleri tecrübeleri hayatlarının geri kalanında devam ettirerek ülkemizi ileriye taşımalarını temenni ediyorum. Ben bunu başaramadım inş aramızda başaran insanlar çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000