10 Aralık 2013, Salı 08:59:30

AIRBUS VE BOEING'İN GÖZDESİ: TÜRK KOBİ'LER

Eskişehir, havacılık sanayindeki başarısıyla Türkiye'nin teknoloji merkezi olmaya aday. Dev şirketlerin uğrak yeri olan şehirde KOBİ'ler, Airbus ve Boeing gibi devlere üretim yapıyor
  • şirket,AR-GE ve girişimci sayılarına bakarak ve üstüne TÜBİTAK arto KOSKEB destekleri görerek kendime soruyorum mademki bukadar birikim var neden sadece başkalarına parça üretiyorlar? Tabiki parça üretecekler fakat kendileri de bir ürün çıkarsalar?!
  • Eskişehir'in nüfusu yaklaşık 750 bindir.Nufüsu 100 bini geçen iki üniversiteli şehir tabiri ne demektir?

Eskişehir, ulaşım ve sanayi altyapısında gerçekleştirdiği dönüşüm sayesinde 15 yıl içinde sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da örnek kentleri arasına girmeyi başardı. Nüfusu 100 bini aşan iki üniversitenin yanı sıra, helikopter ve uçak parçaları dahi imal eden 600'den fazla fabrikayla Eskişehir, Türkiye'nin inovasyon reformunda önemli rol üstlendi. Hızlı trenle birlikte Ankara ile mesafesini bir buçuk saate inen şehrin sanayi stratejisinde ise savunma ve havacılık endüstrisinde merkez olmak var. Eskişehir'de bugün Skorsky'den F-16'ya Airbus'tan Boeing'e kadar birçok dünya devine üretim gerçekleştiriliyor. Ayrıca bölgede bulunan Tusaş-Tai ve Alp Havacılık gibi şirketlerle ortak çalışan 100'e yakın KOBİ, yerli uçak ve helikopter gibi projeler konusunda da aktif rol üstleniyor.

DEVLERİN ADRESİ

Havacılık sektöründeki işbirliklerini daha da artırmak istediklerini belirten Eskişehirli sanayiciler, uçak devlerinin temsilcilerinin neredeyse her hafta şehre geldiği bilgisini veriyor. Havacılığın yanı sıra makine sanayi, seramik, lokomotif üretimi, motor ve madencilik de şehirde öne çıkan sektörler arasında yer alıyor.

ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ

* Faydalı model-Patent (2013) 48
* Ar-Ge mühendisi: 1.850
* Ar-Ge merkezi: 17
* Ar-Ge projelerinin toplamı: 2.254
* Anadolu Üniversitesi'yle çalışan KOBİ: 123
* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 1.456
* KOSGEB-KOBİ projeleri: 4.520
* Avrupa Birliği projeleri: 250
* 25 yaş altı girişimci: 320

YERLİ KOLTUK % 40 DAHA UCUZ

Türkiye yerli uçak konusunda emin adımlarla ilerlerken, bu alana yönelik patentli ürünlerin sayısı da artıyor. Üç yıldır üzerinde çalışılan yerli uçak koltukları projesi de bunlardan biri. Eskişehirli KOBİ'lerin katkılarıyla hazırlanan 5 ayrı uçak koltuğu projesi var. Yerli üretim ilk uçak koltukları Türkiye ile birlikte 5 ülkenin havayolunda daha kullanılacak. Yerli koltukları rakiplerinden ayıran özellik yüzde 40'a varan oranlarda maliyet avantajı sağlaması. Her biri kendi içinde bir teknoloji üssüne dönüşebilen koltuklar, insan fizyolojisine en iyi uyum sağlama özelliğine sahip.

5 BİN AR-GE MÜHENDİSİ

Eskişehir'de teknoloji merkezlerinin sayısı hızla artıyor. Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri'ni sanayi ile buluşturmak amacıyla kurulan Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi de bunlardan biri. Amaç 'yükte hafif, pahada ağır' ürünlerle dünya pazarlarında söz sahibi olmak. 51 şirketin ve çok sayıda start-up olarak ifade edilen girişim firmasının bulunduğu bölgenin hedefinde 5 bin Ar-Ge mühendisi çalıştırmak var. Şehrin yıllık ihracat hedefiyse 500 milyon dolar. 510 dönüm arazisi bulunan merkez, Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile hayata geçirilmiş.

OBS'de 45 bin kişiye iş imkânı sağlanıyor

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Türkiye'de faaliyet gösteren 265 OSB arasında en büyük olma unvanına sahip. 32 milyon metrekare üzerine kurulu bölgede, 600'ün üzerinde firma faaliyet gösteriyor. Farklı sektörlerin yatırımlarıyla her geçen gün büyüyen OSB'de 45 bin kişi istihdam ediliyor. Burası aynı zamanda Türkiye'de sanayide ilk doğalgazı kullanan OSB konumunda.

(Sabah)

AIRBUS VE BOEING'İN GÖZDESİ: TÜRK KOBİ'LER

Yorumlar

misafir ~ 10 yıl önce
şirket,AR-GE ve girişimci sayılarına bakarak ve üstüne TÜBİTAK arto KOSKEB destekleri görerek kendime soruyorum mademki bukadar birikim var neden sadece başkalarına parça üretiyorlar? Tabiki parça üretecekler fakat kendileri de bir ürün çıkarsalar?!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eskişehirli ~ 10 yıl önce
Eskişehir'in nüfusu yaklaşık 750 bindir.Nufüsu 100 bini geçen iki üniversiteli şehir tabiri ne demektir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eses ~ 10 yıl önce
guzel hemşerim, üniversitelerin nufusundan bahsetmiş yazıd

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000