31 Temmuz 2011, Pazar 08:05:53

BOEING'İN BAŞI DERTTE

ABD'li dev uçak üreticisi Boeing, son yıllarda ezeli rakibi Airbus'a kaybettiği ticari uçak pazar payını geri almaya çalışırken eldekinden de olabilir...
  • bencede boeing'in basi derte bugun 787 ucaklarinin birinde "flight control systeme" arizasi yasanmis diye bir haber yayinlanmis dogrumudur?
  • insallah bunu pegasusda duyar...zaman airbus zamanı...
  • Boeing'in ikilemde kalması anlaşılır bir şey. B737'ler A320'lere nazaran yere daha yakın. O yüzden A320NEO'larda kullanılacak ve CFM56 ve V2500'lere nazaran daha büyük ve çapı daha geniş olan LEAP-X veya PW1100G motorları 737'lere takmaları teknik olarak mümkün değil. Dolayısıyla konsepsiyonu 60'lı yıllara dayanan dayanan 737'leri çok sınırlı olarak modernleştirmek mi yoksa pazar payı en geniş olan segmentte iyi planlanmamış alelacele bir uçak geliştirmek mi ? Bu kolay karar değil. Boeing CEO'sunun şu aralar uykusunun bozuk olduğuna bahse girerim.
Airbus üretimi A320 NEO (New Engine Option/Yeni Motor Opsiyonu) modelin aldığı rekor sayılabilecek siparişler Southwest gibi klasik Boeing müşterilerini de sabırsızlığa sürüklüyor.

Zira tek koridorlu dar gövdeli uçak segmentinde A320'nin rakibi olan Boeing737 dünyanın en fazla satan uçak modeli durumunda. Boeing üst yönetimi 2011 bitmeden, B737'nin yerine tamamen yeni bir model mi tasarlayacaklarına ya da tıpkı A320 gibi motoru geliştirilmiş ve yenilenmiş bir versiyonla mı yola devam edeceklerine karar vermek zorunda. Hatta çoğu sektör uzmanına göre bu karar şimdiden gecikmiş durumda.  Boeing üst yöneticisi McNerney ise, yılsonuna kadar bu konuda karar verememeleri halinde pazarın yüzde 10'unu Airbus'a kaptırabileceklerinin altını çizdi.

Airbus A320 NEO ilk teslimatlarını 2015 yılı itibarıyla yapacak. Boeing ise B737'nin motorunu geliştirip tekrar satışa başlasa bile ilk teslimatları en erken 2016'da yapabilecek. Havayolu işletmeciliği gibi maliyet-karlılık dengeleri hassas olan bir sektörde uçakların planlanan zamanda filoya katılması son derece önem arz eder. Boeing'in bu konudaki kararsızlığı da sektörün ikonlarından Southwest kurucusu Herb Kelleher'ı yoruyor. Hatta sonunda Boeing'in tamamen yeni bir model üretmesinin A320 NEO ile rekabet edebilmek için daha isabetli olacağını bile dile getirdi. Haliyle, geçmişte en fazla B737 siparişi vermiş ve Boeing'in Airbus'a karşı en üstün olduğu Kuzey Amerika bölgesinden Southwest Havayollarının kurucusunun fikirleri büyük önem taşıyor.  

Tüm bu tartışmaların yaşandığı haftalarda, American Airlines 260 adet Airbus uçak siparişi verdi. Siparişin 130'unu A320 NEO modeli oluşturuyor.

Tolga Turgut/Akşam
BOEING'İN BAŞI DERTTE

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
bencede boeing'in basi derte bugun 787 ucaklarinin birinde "flight control systeme" arizasi yasanmis diye bir haber yayinlanmis dogrumudur?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
insallah bunu pegasusda duyar...zaman airbus zamanı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Boeing'in ikilemde kalması anlaşılır bir şey. B737'ler A320'lere nazaran yere daha yakın. O yüzden A320NEO'larda kullanılacak ve CFM56 ve V2500'lere nazaran daha büyük ve çapı daha geniş olan LEAP-X veya PW1100G motorları 737'lere takmaları teknik olarak mümkün değil. Dolayısıyla konsepsiyonu 60'lı yıllara dayanan dayanan 737'leri çok sınırlı olarak modernleştirmek mi yoksa pazar payı en geniş olan segmentte iyi planlanmamış alelacele bir uçak geliştirmek mi ? Bu kolay karar değil. Boeing CEO'sunun şu aralar uykusunun bozuk olduğuna bahse girerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000