20 Kasım 2011, Pazar 09:09:38

BOEING AIRBUS'A AVANTAJ SAĞLIYOR!

Boeing'in yaklaşık 3 yıllık gecikmeyi takiben geçtiğimiz haftalarda Japon ANA havayollarına teslim ettiği ilk B787 Dreamliner modelinin iniş takımlarında henüz nedeni bilinmeyen bir arıza meydana geldi...
  • Yeni ucaklarda bunlar olagan ve kisacsurede cozulur. İnis takimlari sanirim messier-dowty. Bunlar airbus a da uretim yapiyorlar, bir kasit olmasin????
Havayolu, bu yepyeni modeli adaptasyon-deneme amacıyla iç hat seferlerinde kullanırken meydana gelen arızadan ötürü tüm B787'lerin uçuşlarını durdurmuş durumda. 
Bu sorun hem Boeing'in son yıllarda zaten düşüşte olan prestijini hem de hisse değerini negatif yönde etkiliyor. Süregelen problemler çoğu sektör yetkilisi tarafından kullanılan alt yüklenici şirket sayısının fazlalığına bağlanıyor. Zira Boeing üretim bandının finansmanını azaltmak için tasarım ve bazı kısımlar haricinde 787 modelinin yüzde 60'ını alt yüklenicilere ürettiriyor. Bu kuruluşlar ancak uçaklar teslim edildikçe Boeing'den tahsilat gerçekleştiriyor, böylelikle ABD'li üreticinin finansman riski pek çok alt yükleniciye dağılmış oluyor.  
 
Kurum yetkilileri, Japonya'da yaşanan sorunun ivedilikle çözüleceğini, arıza oluşan iniş takımlarının üretimini de bir Fransız firmanın yaptığını açıkladılar. Boeing prestij açısından her ne kadar alt yükleniciyi hedef tahtası haline getiriyorsa da sonuçta sektör uçağın ana üreticisini biliyor ve tüm bu gelişmeler ABD'li üreticinin ezeli rakibi Airbus'a avantaj sağlayacak gibi gözüküyor.
 
Gecikme bedeli 250 bin dolar
 
ABD Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılan açıklamaya göre American Airlines'ın alt şirketi American Eagle, 29 Mayıs 2011 günü farklı uçaklardaki 608 yolcusunu apronda 3 saatin üzerinde beklettiği için toplam 250 bin dolarlık tazminata mahkum edildi. Gecikmenin ana etkeni her ne kadar sis olarak belirtilse de, havayolu daha doğru kararlar alarak yolcuların bekleme süresini minimize etmediği için sorumlu tutuluyor. American Airlines bu bedele razı olmasaydı, 2010'da yenilenen tüketici hakları kanununa göre 16,7 milyon dolarlık bir hukuki davayla karşı karşıya kalacaktı. Aslında AB mevzuatında da 2004 yılı sonrası yolcuların yaşadığı 2 saati aşan gecikmelerde de benzer cezai işlemler söz konusu. Ülkemizde de sık sık yaşanan gecikmeler için bu gibi konuların emsal oluşturmasını diliyorum.

Tolga TURGUT  / AKŞAM
BOEING AIRBUS'A AVANTAJ SAĞLIYOR!

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Yeni ucaklarda bunlar olagan ve kisacsurede cozulur. İnis takimlari sanirim messier-dowty. Bunlar airbus a da uretim yapiyorlar, bir kasit olmasin????

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000