24 Aralık 2008, Çarşamba 14:54:48

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİ ŞOK EDECEK KARAR!

Avrupa Adalet Mahkemesi, havayolu şirketlerinin teknik nedenlerden dolayı sefer iptallerinde tüketicilerin haklarını ödemesi gerektiği kararına vardı. Şirketler, iptalin olağan dışı koşullardan kaynaklandığını kanıtlarlarsa bu yükümlülükten kurtulabilecek.
  • İSTER teknik olsun ister hava durumu yolcuları hakları her zaman korunmalıdır bir havayolu her yolcusuna sahip çıkmalıdır

Teknik sorunlar
Uçakların bakım onarım süreçlerinde, gereken donanımların sağlanamaması gibi durumlarda havayolu şirketleri artık tazminat ödeme yükümlülüğü altına giriyor. Geçmişte şirketlert, teknik sorunlar söz konusu olduğunda bir çok olayı, olağan dışı olarak değerlendirilip, tazminat ödemekten kurtulabiliyordu.

Alitalia olayı
Mahkemenin bu kararına neden olan süreç, Alitalia ile uçmayı planlayan Avusturyalı çiftin şirket hakkında açtığı dava ile başlamıştı. Motor arızası olduğu gerekçesiyle gerçekleştirilemeyen tarifeli seferde çifte, Viyana-Roma uçuşu için Avusturya Havayolları’ndan yer gösterilmişti. Varacağı yere 4 saat gecikmeli gelen çift, Alitalia’dan ödedikleri parayı geri istemiş ancak olumsuz yanıt almış ve Viyana’da mahkemeye gitmişti.

Mahkeme tarifi istedi
Avustura ticaret mahkemesi de Avrupa Adalet Mahkemesi’nden ‘Olağan dışı durumların’ tarif edilmesi konusunda destek istemişti. Bu talebi ele alan mahkeme de havayolu şirketlerinin teknik nedenlerden dolayı sefer iptallerinde tüketicilerin haklarını ödemesi gerektiği kararına vardı. Şirketler, iptalin olağan dışı koşullardan kaynaklandığını kanıtlarlarsa bu yükümlülükten kurtulabilecekler.

Bu kararla havayolu şirketleri, tazminat ödememek için, iptale neden olan hatanın; üreticiden kaynaklanan bir sorun, sabotaj ve terör olayları gibi süreçlerin bir sonucu olduğunu kanıtlamak durumunda kalacaklar.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİ ŞOK EDECEK KARAR!

Yorumlar

RumuzRUMUZ ~ 15 yıl önce
İSTER teknik olsun ister hava durumu yolcuları hakları her zaman korunmalıdır bir havayolu her yolcusuna sahip çıkmalıdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000