20 Eylül 2008, Cumartesi 06:48:27

Alitalia ruhsatsız kalabilir!

İtalya'nın iflasın eşiğindeki ulusal havayolu şirketi Alitalia, satış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından şimdi de uçuş lisansını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

İtalya’nın Ulusal Sivil Havacılık Otoritesi’nin (ENAC), Alitalia’yı satın almak isteyen yatırımcılardan oluşan ’CAI’ (İtalyan Havayolları Şirketi) adlı konsorsiyumun İtalya Genel İşçi Konfederasyonu (CGIL) ile anlaşamayıp yaptığı teklifini geri çekmesi üzerine, 10 gün içerisinde başka talipli çıkmaması durumunda zor durumdaki havayolu şirketinin uçuş lisansını iptal edeceği belirtildi.

Berlusconi zorda

Alitalia’yı kurtarmaya yönelik müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yi de zor durumda bıraktı. Berlusconi, seçmenlerine Alitalia’yı kurtaracağı ve havayolu şirketinin İtalyanların elinde kalacağına ilişkin söz vermişti. Satış görüşmelerinin başarısız olması İtalyan medyasında Berlusconi’ye karşı eleştirileri de artırdı. İtalya’nın önde gelen finans gazetesi ’Il Sole 24 Ore’, Alitalia’daki duruma işaret ederek, "İtalyanlar Berlusconi’yi bu tip zorlukların üstesinden gelsin diye Başbakan yaptı" yorumunda bulundu.

30 uçuş iptal edildi

Dün 30 uçuşu iptal edilen Alitalia, havayolu şirketi olarak görevlerini yerine getirmemekle suçlanıyor. ENAC’ın yapacağı araştırma sonucunda vereceği karar doğrultusunda lisansını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan Alitalia’nın yere inmek zorunda kalacağı kaydedildi. Günlük zararı 2 milyon Euro’yu aşan Alitalia, 29 Ağustosta iflasa karşı koruma başvurusunda bulunmasından bu yana kayyum yönetiminde bulunuyor.

15 yılda 5 milyar Euro

Şirket hisselerinin yüzde 49.9’u İtalya devletine ait olan Alitalia’ya son 15 yılda aktarılan kaynak 5 milyar Euro’yu geçiyor. İtalyan şirketin uçmaya devam edebilmesi için geçtiğimiz nisan ayında devlet tarafından sağlanan acil fonun miktarı ise 300 milyon Euro’yu buldu. Ancak, devletin daha fazla destek sağlamasına ise Avrupa Birliği (AB) karşı çıktı. AB’nin rekabeti koruma yasaları, devletin Alitalia’ya daha fazla fon aktarmasını engelliyor.

Alitalia ruhsatsız kalabilir!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000