24 Temmuz 2008, Perşembe 07:42:35

Yakıt fiyatları düştü, piyasalar rahatladı...

Petrol fiyatlarının yaklaşık 12 günde 20 dolar değer kaybetmesi, borsalara alım getirdi. Ayrıca, beklentilerden iyi kâr açıklamaları da yükselişi destekledi.

Yurtdışı borsalardaki yükselişin etkisiyle İMKB günü yüzde 2.5 değer kazanarak 38 bin 555 puandan tamamladı. Borsada önceki gün dikkat çekici bir yükseliş gösteren spor hisselerinin ise kazançlarının bir kısmını verdiği görüldü. Faiz, yabancı alımlarıyla 0.27 puan düşerek yüzde 20.64’e geriledi. Dolar ise 1.2060 YTL’ye yükseldi. Dolar, yurtdışı piyasalarda da euro karşısında değer kazanarak 1.57’ye geriledi.

Avrupa borsaları da Volkswagen, Peugeot Citroen ve Fiat’ın beklentilerden yüksek kâr açıklamalarının etkisiyle yüzde 2’ye varan oranlarda değer kazandı. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki gerilemenin havayolu şirketleri Air France ve DSG International hisselerine alım getirdiği görüldü.

‘10 yılda 300 dolar olabilir’

Dolly Kasırgası’nın Meksika Körfezi’ni etkilemeyeceği beklentisiyle 125.63 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları, gün içinde 126 dolar seviyelerinden işlem gördü.

Petrol, 11 Temmuz’da 147.25 dolarla tarihi zirvesini test etmişti. ABD’li petrol yatırımcısı Boone Pickens, ABD’nin petrolde dışa bağımlılığını azaltmaması durumunda, petrol fiyatlarının 10 yıl içinde 300 dolara çıkabileceğini söyledi.

Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, euro’nun güçlü olmasının Alman ihracatı için sorun olduğunu, ancak petrol fiyatlarının düşmesine yardımcı olduğunu söyledi. Merkel, Almanya’da resesyon öngörmediğini ancak, büyümede önemli ölçüde yavaşlama olacağını tahmin ettiğini belirtti.

 

Yakıt fiyatları düştü, piyasalar rahatladı...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000