05 Eylül 2010, Pazar 08:41:17

TEK BİLET UYGULAMASI HAZIRLIĞI

Avrupa Komisyonu Avrupa’da çoklu seyahatler için tek bilet almak yeterli olacağı sistem için hazırlıklara başladı.
Proje gerçekleşirse uzun ve karmaşık rezervasyon ya da satın alma işlemlerine gerek kalmayacak ve Avrupa çapında "akbil ya da akıllı kart" benzeri bir uygulamaya geçilecek.

Avrupa Birliği (AB) Ulaşım Komiseri Siim Kallas Brüksel"de düzenlenen yıllık ITS (Ulaşım İstihbarat Sistemleri) konferansında ITS uzmanlarına “Neden tek bir biletle hava, demiryolu veya deniz yolu ile ya da karayolu ile istediğim yere ya da yerlere gidemiyorum?” sorusunu sordu.

Avrupa"da seyahat edenlerin hâlen bütün yolculuk planlarını ve rezervasyonlarını internet üzerinde yapabilmeleri mümkün.

Uçak bileti satın alan bir yolcunun yine de farklı gidiş yerleri için ek bilet satın alması gerekiyor. Ulaşımın diğer çeşitleri arasında tren, otobüs, feribot, taksi ve özel araçla yolculuk sayılıyor.

Varılacak yere her zaman uçakla gidiş mümkün olmayabiliyor. Ek bilet ve bağlantılı ulaşım bu noktada gündem geliyor. Ancak ek rezervasyon işlemleri gerekiyor ve yolcunun gecikmelere karşı sigortalanması gibi bir durum yok.

Birleştirilmiş ulaşım planlama

Bu tür zorluklar genellikle yolcuların seyahat hevesini kırıyor.

Kallas"ın ekip elemanlarından biri EurActiv"e bu konuda “Opodo veya eDreams gibi online rezervasyon imkânı mevcut. Güzergâh planlama da Google Map veya Via Michelin ile yapılabiliyor. Öyleyse bu ikisi neden birleştirilemesin ki?” şeklinde konuşuyor.

“Açıkçası Komisyon için bir bilgi aracı geliştirmek istemiyoruz ama özel şirketlerin veya üniversitelerin bunu yapmasını istiyoruz. Bizim açımızdan, biz bilginin şirketler arasında paylaşılmasını sağlayabiliriz, ortak standartlar uygulanabilir ve siyasi çatışmalar çözülebilir.”

Birleştirilmiş ulaşım planlamanın örnekleri de var. Air France Charles de Gaulle havalimanından hareket eden yolcularının tren biletlerini uçak biletleri ile birleştiriyor. Avusturya"da anachb.at web sitesinde uygulanan seyahat planlama ile Viyana civarında toplu taşıma ve bisiklet kullanımı birlikte uygulanıyor. DHL veya TNT gibi lojistik firmaları da yolcuların kargolarını taşımak üzere planlamaya dâhil ediliyor.

Ana fikir benzeri girişimlere yüzlerce firmanın katılımını sağlamak. Bu hedefe ulaşabilmek üzere bahar/yaz 2011 döneminde ITS konferansı düzenlenecek.

Çoklu ulaşım ve yolculuk için tek bilet uygulamasından şirketler de lojistik hizmetlerini ve ürünlerini farklı pazarlara taşıma imkânına sahip olabilecekler. Aynı yetkili “İyi çalışan bir ulaştırma veri paylaşım sistemi firmaların kargolarını kamyon yerine gemiyle taşımasını kolaylaştırarak CO2 emisyonlarının ve trafik tıkanıklığının giderilmesine katkıda bulunacak” dedi.

Zor bir yolculuk
Avantajları görülmekle birlikte bu hedeflere ulaşılması pek de kolay değil. Komiser Kallas bir açıklamasında “yasal, teknik, siyasi ve ekonomik” bir takım engeller bulunduğunda söz etti.

Havayolları hariç diğer ulaşım şirketlerinin çoğu program veri paylaşımına kayıtsız kalıyor. Bu nedenle en hızlı ve en ucuz bileti bulmak ancak havayolu taşımacılığında mümkün olabiliyor. Ama aynı şey tren ve otobüs yolculukları için neredeyse imkânsız.

Bir diğer konu ise oluşacak sorunların çözümünde kimin sorumlu olacağı. Gecikme ve iptal gibi durumlarda kimin sorumlu olacağı belirsiz. Seyahati planlayan mı, ulaşım operatörler mi, her ikisi de mi yoksa yalnızca biri mi?

Yolcu sigortası sağlanabilir ancak ödemeyi kim yapacak ve maliyet ne olacak? Komisyon yetkilisi bu noktada “Yolcular için bunun pahalı bir şey olması gerekmiyor” şeklinde ısrar ediyor.

İş dünyası perspektifinden bakıldığında ise teknik problemler ve eş-işlev sorun olacağa benziyor.

Komisyon"un bu karmaşık durumda kolaylaştırıcı rolünü üstlenmesi ve yalnızca operatörlere değil aynı zamanda yerel ve bölgesel yetkilileri de göz önünde bulundurması bekleniyor. Şehirler ana gidiş ve dönüş noktaları. Bu nedenle şehirlerarası anlaşmalar yolcuların hayatını daha da kolaylaştırabilir. Örneğin komşu kentler arasında toplu taşıma için tek biletten yararlanılabilir.
TEK BİLET UYGULAMASI HAZIRLIĞI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000