19 Haziran 2009, Cuma 08:05:16

Paris AirShow, Air France uçağının gölgesinde kaldı!

Dünyanın en eski havacılık fuarlarından biri olan Paris AirShow, Rio de Janerio-Paris seferini yaptığı sırada düşen uçağın gölgesinde geçiyor...
  • Air France ölen yolcu yakınlarına 25 bin dolar civarı para verecekmiş. Bozbur bozdur harca ne çok para.. ! olan yolcuların hayatlarına ve yakınlarına oldu. Çok yazık, kaza yolcu sigortası gerçek ücretini verseler yaa..kaza kendi hataları yüzünden olmuş gibi yorumlanacak olmasında çekiniyorlar, terbiyesizler, oakadar insanın hayalleri yaşantıları ve kendileri yol oldu gitti.
  • Dolayısıyla havadaki güvenliğimiz, yayınlanan ve derecelendirilen tedarikçi tamimleri ile yönetmeliklerin değerlendirme insiyatifini kullanan yada kullanmayan teknisyenlere mi emanet? Bu kadar basitmi bu süreç? Bir müdür yada her uçağı bu yönden takip eden bir üst kurul (yüksek teknoloji ürünü bir takip sistemi/programı belli bir veri tabanından faydalanarak bu konu halledilmiyormu?

Eski havaalanı Le Bourget'de düzenlenen Paris Air Show, büyük, hareketli ve gürültülü bir etkinlik.

Bu yıl, ekonomik nedenlerle, sektörde önemli bir zayıflama yaşansa da, etkinlikteki sıkıntının tek kaynağı ekonomik göstergeler değil.

Bu yılki havacılık fuarı, Air France'ın tarihindeki en büyük insan kaybı cerdiği kazadan yalnızca iki hafta sonra düzenleniyor.

Eski Le Bourget havaalanındaki 153 numaralı bina, Fransa Hava Kazalarını Soruşturma Bürosu'na ev sahipliği yapıyor.

Ancak, iki hafta önce yaşanan kazayla ilgili araştırmada kurum, henüz temel verilere dahi ulaşabilmiş değil.

Esrar sürüyor

Ne Air France, ne de düşen uçağı üreten Airbus firması, kazayla ilgili devam eden soruşturmayı tartışmaya açmaktan yana.

Ancak, Kaza Soruşturma Bürosu'nun başkanı Paul-Louis Arslanian, düzenlediği bir basın toplantısında, soruşturmayı yürüten ekibin işinin zor olduğunu kabul etmişti.

"Daha henüz su altı araştırmasının ilk günlerindeyiz." diyen Arslanian, "Kendi deneyimlerime dayanarak bu vakanın havacılık soruşturması açısından en zor durumlardan birini arzettiğini söyleyebilirim." diye konuşmuştu.

Fransa Hava Kazalarını Soruşturma Bürosu'ndan Paul-Louis Arslanian'ın sözünü ettiği zorluğun en temel nedeni, hem uçuş bilgilerini, hem de kokpitteki konuşmaları kaydeden kara kutuların bulunamamış olması.

Kara kutuların su altında bulunmalarını sağlayacak sinyal vericileri, önümüzdeki birkaç hafta içinde çalışmaz hale gelecek.

Şimdilik kazanın nedeni hakkında yürütülen tahminler havadaki hızı ölçen "pitot tüpler" üzerine odaklanıyor.

Airbus, 330 model uçaklardaki tüplerde sorunlar olabileceğini kabul etmişti. Air France, uçaklarındaki tüpleri değiştirmeye başladı bile.

Paris'teki havacılık fuarında konuştuğum deneyimli havacılık muhabirlerinden Airbus uzmanı Pierre Sparaco, tüplerdeki sorunların kazanın nedenleri arasında olabileceğini söylüyor.

Sparaco "Bunun, cevabını bulma konusunda umutsuz olduğumuz devasa bir soru işareti olduğunu söyleyebilirim. Hız algılayıcılarıyla ilgili geçen yıl da bazı kaygılar dile getirilmişti. Airbus ve Air France'ın da katıldığı teknik konuları ele alan toplantılar yapılmıştı. Şimdi soru, teknisyenlerin acaba o günlerde bu sorunu hafife alıp almadıkları?" diyor.

Uçağın neden düştüğü anlaşılamayacak mı?

Dünya Pilotlar Derneği temsilcisi Gideon Ewers, "Bir uçağın seyahati sırasında kaybolması oldukça nadir bir durum. Kazaların çoğu ya kalkıştan kısa bir süre sonra, ya da inişten kısa bir süre önce meydana gelir. Dolayısıyla enkazın bulunması daha kolaydır." diyor.

Uçakla iletişimin kopmasından önceki dört dakika içinde uçaktaki bilgisayarın Air France'ı uçağın işleyişindeki bazı hatalardan dolayı uyardığ biliniyor.

Uçuş güvenliğiyle ilgili bir internet sayfasının yöneticisi Doktor Todd Curtis, uçağın düşüş nedenini saptamak için elde bazı ipuçları olduğu kanısında.

Curtis, "Bunlar arasında uçağın bakım kayıtlarını ve tüm Airbus 330 filosunun bugüne kadarki deneyimlerini sayabiliriz. Araştırmacılar, bu bilgileri ele alıp, geçmiş deneyimler içinde, bir soruna işaret edecek teknik eğilimler var mı diye bakabilirler." diyor.

Uçakta neler olup bittiğine dair bir başka ipucu ise, yapılar aramalar sırasında bulunan uçuş ekibinin kullandığı koltukların boş olması.

Bu da, kaza sırasında muhtemelen yemek servisi yaptıkları anlamına geliyor.

Bu da, ekibin, kötü hava da dahil olmak üzere, herhangi bir sorun beklemediğine işaret ediyor.

Paris'teki havacılık fuarındaki uzmanlar, bu bilginin, kazaya dair ortaya atılacak senaryoların başlangıç noktası olabileceğini söylüyor.

(BBC)

Paris AirShow, Air France uçağının gölgesinde kaldı!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Air France ölen yolcu yakınlarına 25 bin dolar civarı para verecekmiş. Bozbur bozdur harca ne çok para.. ! olan yolcuların hayatlarına ve yakınlarına oldu. Çok yazık, kaza yolcu sigortası gerçek ücretini verseler yaa..kaza kendi hataları yüzünden olmuş gibi yorumlanacak olmasında çekiniyorlar, terbiyesizler, oakadar insanın hayalleri yaşantıları ve kendileri yol oldu gitti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Dolayısıyla havadaki güvenliğimiz, yayınlanan ve derecelendirilen tedarikçi tamimleri ile yönetmeliklerin değerlendirme insiyatifini kullanan yada kullanmayan teknisyenlere mi emanet? Bu kadar basitmi bu süreç? Bir müdür yada her uçağı bu yönden takip eden bir üst kurul (yüksek teknoloji ürünü bir takip sistemi/programı belli bir veri tabanından faydalanarak bu konu halledilmiyormu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000