20 Eylül 2009, Pazar 08:29:16

KAZA NEDENİ PITOT TÜPÜ ARIZASI MI?

AP ajansına göre Air France uçağını pitot adı verilen ufacık bir parça düşürdü...
  • ben hiçbir şey anlamadım :(
  • şunu da unutmamak gerekir ki kimi pitot tüplerinde statik portlar tüp üzerindedir bu durumda ilk arkadaşın söylediği de doğrudur ikinci arkadaşın da...
  • iyi de birader senin verdiğin bilgi de yanlış...başımıza ne geliyosa zaten bu çok bilenler yüzünden geliyo.. pitot tüpü ayrıdır statik port ayrıdır..görevleride farklıdır zaten..sürat ölçmek için pitot tüpü ve statik port bilgileri birlikte kullanılırken, iritfa ve varyo bilgileri için sadece statik port yeterlidir... umarım sanada fayda sağlar..
  • Pito tüpü,dinamik ve statik iki bölümden oluşur. Bu iki kısımdan teşekkül eden bu sistemi sanki tekmiş gibi VATAN gazetesinde tanıtmışlar. Buradaki okuyucuların yanıltılmaması için bu bilgiyi vermekteyim.

Airbus’ın bu tüplerdeki sorunu 2002’den beri bildiği ve önlem almadığı iddia edildi.

Air France Havayolları’nın Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinden Paris’e giderken, 1 Haziran’da Atlas Okyanusu üzerinde düşen Airbus A330-200 tipi yolcu uçağının hatalı çalışan hız sensörleri yüzünden düştüğü iddiası giderek güçleniyor. Uzmanlara göre 228 kişiye mezar olan uçağın kara kutusuna ulaşmak artık imkansız bu yüzden de kazanın gerçek nedeni asla belirlenemeyecek. Ancak dünyanın en büyük haber ajansı Associated Press tarafından servis edilen özel bir haber kazayı araştıran uzmanların ve pilotların artık uçağın düşmesinden havada uçağın hızını ölçen tanesi 3 bin 500 dolarlık pitot tüplerinin sorumlu olduğu ihtimalinden neredeyse emin olduklarını ortaya koydu. Buna göre kazanın nedenlerini araştıran uzmanlar, artık kazada hatalı çalışan pitot tüplerinin rolü olduğunu kabul ediyor. Avrupalı havayolları şirketlerinde çalışan pilotlar ise kazanın tüm sorumluluğunu hata pitot tüplerinde buluyor. Ajansa konuşan Air France pilotu Eric Tahon ise “Pilotlar, kazanın pilotaj hatasından meydana gelmiş gibi gösterilmesinden rahatsızlık duyuyor. Eğer pitot tüpleri doğru çalışsaydı uçak Paris’e tek parça olarak inebilirdi” dedi.

Airbus önem vermedi

ABD’deki Southern California Üniversitesi’nde havacılıkta güvenlik dersleri veren profesör Michael Barr’a göre uçağın üreticisi Airbus sorunun farkındaydı ancak çözüme öncelik vermedi. Ajans tarafından ele geçirilen Airbus’ın iç yazışmalarına göre şirket uçaklarda bir yetişkin eli büyüklüğünde olan pitot tüplerindeki sorunlardan 7 yıldır haberdardı. Hatta okyanusu düşen Airbus’ta bulunan Thales marka pitot tüpleri 1994 yılından itibaren sorun çıkarıyordu. Airbus sonunda 2007 yılında havayolu şirketlerine bir yazı göndererek tüplerin değiştirilmesini “tavsiye” etti ancak bunu zorunlu tutmadı. Pitot tüplerinin değiştirilmesi çok da maliyetli bir iş değil. Örneğin Air France için A330 ve A340 filolarındaki hız sensörlerini değiştirmek şirkete yalnızca 153 bin euro’ya mal olacak.

Buzlanma sorunu çalışmasını engelliyor

Paris’teki Seine Nehri’nin debisini ölçmek için görevlendirilen Fransız bilim adamı Henri Pitot tarafından 1732’de geliştirilen pitot tüpü havacılıkta uzun yıllardır uçakların havadaki hızını ölçmek için kullanılıyor. 8 mm çapında ve yüzeyi çok düzgün olmak zorunda olan pitot tüpü içine giren havanın basıncından uçağın hızını ölçen bir sisteme sahip. Ancak bazı durumlarda buzlanma gibi sorunlar bu tüplerin çalışmasına engel olabiliyor. Her uçakta 3 adet pitot tüpü bulunuyor.

Vatan

KAZA NEDENİ PITOT TÜPÜ ARIZASI MI?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
ben hiçbir şey anlamadım :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
şunu da unutmamak gerekir ki kimi pitot tüplerinde statik portlar tüp üzerindedir bu durumda ilk arkadaşın söylediği de doğrudur ikinci arkadaşın da...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
iyi de birader senin verdiğin bilgi de yanlış...başımıza ne geliyosa zaten bu çok bilenler yüzünden geliyo.. pitot tüpü ayrıdır statik port ayrıdır..görevleride farklıdır zaten..sürat ölçmek için pitot tüpü ve statik port bilgileri birlikte kullanılırken, iritfa ve varyo bilgileri için sadece statik port yeterlidir... umarım sanada fayda sağlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Pito tüpü,dinamik ve statik iki bölümden oluşur. Bu iki kısımdan teşekkül eden bu sistemi sanki tekmiş gibi VATAN gazetesinde tanıtmışlar. Buradaki okuyucuların yanıltılmaması için bu bilgiyi vermekteyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000