25 Haziran 2009, Perşembe 08:02:36

Kara Kutu tüm soruları yanıtlar mı?

Özellikle Air France uçağının gizemli düşüşü sonrası merak edilen kara kutulara henüz ulaşılamadı. Peki, kara kutular tüm soruları yanıtlayacak kadar işlevsel özelliklere sahip mi? İşte ayrıntılar...

Kara haber verdiği için "Kara Kutu" olarak adlandırılan cihaz aslında silindir şeklinde turuncu renkte olup içindeki hafıza çiplerin muhafazasını etrafına sarmalanmaış yaklaşık 6 kiloluk metalden oluşmaktadır.

Bu cihazlar uçuşla ilgili birçok parametrede kayıt tutmaktadır; uçağın gövedsinin durumu, yükseklik, hatta pilotların ayrı ayrı pedallara uyguladığı baskı. Uçak kazaları sonucunda kara kutuyu bulmak bu sebeplerden ötürü de çok önemlidir.

Özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yolcu taşımacılığında da kullanılmaya başlayan kara kutuyu bulmak için tüm hava kazalarından sonra ayrı bir çaba ve zaman harcanır.

Kara kutuda kaydedilen verilen uçağın bir çok yerinde bulunan farklı aletler tarafında sağlanır, mesela uçuş veri kayıt cihazı ve ses kayıt cihazı bunlar arasında en önemlilerindendir. Uçağın pek çok yanındaki sensörler zamanı, saati, basıncı, sürati, yüksekliği, uçaktaki yakıt miktarını, yakıt akışının normal olup olmadığını tespit ederek kayıt edilmesini sağlarlar. Bu veriler fiziksel şartlara ve etkenlere bağlı olrark çok çabuk değişebileceği için sensörler saniyede 8 defa gibi bir sıklıkla kontrol yaparlar.

Kokpitte bulunan mikrofon sadece mürettebat arasındaki konuşmayı değil, belli şiddetteki tüm sesleri algılayarak kayıt eder.

Bütün bu veriler uçağın düşüş nedeni hatta bunu tetikleyen etkenlerle ile ilgili neredeyse kesin bir sonuca varmayı sağlar, yeter ki kara kutu buılunabilsin.

Alüminyum, izolasyon malzemeleri ve çelikten imal edilen cihaz yüksek ısı, çarpma, patlama, aşırı basınç gibi şartlarda sağlam kalabilecek ve mahiyetini koruyabilecek şekilde tasarlanmıştır. Cihaz içindeki pillerle 30 gün boyunca bulunabilmesi için gereken sinyalleri kesintisiz göndermeye devam eder.

Şimdi merak konusu olan şey, özellikle Air France uçağının ilginç bir şekilde radardan kaybolması ve içerisindeki yolcularıyla birlikte denize çakılmasıyla ilgili merak edilenlere yanıt olup olamayacağı...

Air France kazasının ardından yaklaşık 25 gün geçmesine rağmen kara kutuya henüz ulaşılamadı.

Kara Kutu tüm soruları yanıtlar mı?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000