25 Eylül 2008, Perşembe 15:37:56

Boeing devlerle işbirliği yaptı

Boeing, dünyanın önde gelen havayolu şirketleri ve arıtma teknolojileri alanında uzman Honeywell UOP'la birlikte, sürdürülebilir alternatif yakıtları geliştirme ve ticarileştirme çalışmalarını hızlandırmak amacıyla bir grup kurdu.

Boeing'den yapılan açıklamaya göre, "Sürdürülebilir Hava Yakıtı Kullanıcı Grubu" adını alan oluşuma, küresel çevre örgütleri Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) ve Doğal Kaynakları Koruma Konseyi (NRDC) de destek olacak. Boeing'in önderliğinde kurulan grupta, Air France, Air New Zeland, All Nippon Airlines, Cargolux, Gulf Air, Japan Airlines, KLM, SAS ve Virgin Atlantic Airways yer alıyor.

Grup, yenilenebilir yakıt kaynaklarının profesyonel ihtiyaçlar için kullanılmasını sağlayarak, bir yandan sera gazı salınımını düşürmeyi, diğer yandan ticari havacılık sektörünün fosil yakıtlara bağımlılığını ve dünya yakıt fiyatları üzerindeki etkisini azaltmayı amaçlıyor. "Sürdürülebilir Hava Yakıtı Kullanıcı Grubu"nu destekleyen şirketler, halen kullanılan ticari uçak yakıtının yılda yaklaşık yüzde 15'ini tüketiyor.

WWF Küresel Biyoenerji Koordinatörü ve Sürdürülebilir Biyoyakıt İnisiyatifi İcra Kurulu Üyesi Jean-Philippe Denruyter, "Havacılık sektörünün sera gazı salınımını azaltma çalışmalarını memnuniyetle karşılıyor ve kendi biyoyakıt kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda gösterdikleri çabadan ötürü kutluyorum. Sektörün, Sürdürülebilir Biyoyakıt İnisiyatifi ile birlikte hareket ederek, bu çalışmaları daha da ilerleteceğine inanıyorum" dedi.

Grup üyeleri, üzerinde çalıştıkları biyoyakıtların, en az mevcut kerosen temelli yakıtlar kadar performans göstereceğini garanti eden bir "sürdürülebilirlik teminatı" imzalayacak. Böylece şirketler, çalışmalarında sadece, biyosfer üzerinde en düşük etkiye sahip, yenilenebilir yakıt kaynaklarını dikkate alacak. Bu tip yakıt kaynaklarının üretimi için minimum seviyede arazi, su ve enerjiye ihtiyaç duyulurken, mevcut ekili alanlar ve temiz su kaynakları tehdit edilmeyecek. Ayrıca biyoyakıt için gerekliürünün yetiştirilmesi ve hasatı, yerel toplumlar için sosyoekonomik fayda da sağlayacak.

Boeing Ticari Uçaklar Çevre Stratejileri Genel Müdürü Billy Glover, "Bu girişim dünyanın önde gelen havayolları için büyük bir fırsat. Böylece ticari havacılığın gelecekteki yakıt ihtiyacı; kaynağı, sürdürülebilirliği ve çevresel etkileri açısından kontrol altına alınabilecek. Şimdi bir numaralı önceliğimiz, sürdürülebilir bitki kaynaklarının ekilmesi, hasatı ve ekonomiye yapacağı etkilerin toplam maliyetini hesaplamak" diye konuştu.

Grup başlangıç olarak, sürdürülebilirlik konusunda yürütülecek iki araştırma projesini açıkladı. Boeing tarafından desteklenen Yale Üniversitesi'nin Ormancılık ve Çevre Bilimleri Okulu, "jatropha curcas" bitkisi için, kapsamlı bir sürüdürülebilirlik araştırması yürütecek. Araştırma, bitkinin karbondioksit salınımı ile gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçiler üzerindeki sosyoekonomik etkilerini de inceleyecek. NRDC ise benzer bir araştırmayı, "algea" bitkisiyle yapacak. Her iki bitki türünün de, havacılık sektörü için gerekli biyokütle kaynaklı yenilenebilir yakıt çözümlerinin önemli birer parçası olması bekleniyor.

Boeing devlerle işbirliği yaptı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000