17 Temmuz 2010, Cumartesi 14:25:35

AIRBUS HAVACILIK MÜZESİ KURUYOR

Bir zamanlar göklerin kralı olan uçaklar yakın zamanda Airbus'ın Miras Koleksiyonu'nda sergilenecek.
  • http://www.goldtrail.co.uk/
  • GOLD TRAIL acentasının battığı doğrumu arkadaşlar bu konuda sitenizde hiçbir habere raslamadım.Ama internette gezindim bu haber doğrulandı ne zaman detayları ile ilgili haber vereceksiniz bekliyoruz.Ayrıca uçak şirketleri gerçektende zor durumdamılar.Ya yolcular perişandır kesin
  • ARKADAŞLAR İNGİLİZ GOLD TRAİL ACENTASI BATTI MUĞLA BÖLGESİNDE YOLCULAR PERİŞAN UÇAK ŞİRKETLERİ ZOR DURUMLAR YAŞIYOR. TURKUAZ,SAGA,PEGASUS,SKY,FREBIRD,ONUR GETİRDİKLERİ YOLCULAR TÜRKİYEDE KALDI
  • Super Guppy!! Uzun süre bunun bir photoshop mucizesi olduğunu 'yok artık böyle birşey nasıl uçuyor' diye düşünürdüm. güzel zamanlardı, müzede de ziyaret etmeyi çok isterim
1950’li yıllarda, uçak üretiminde ABD tekelinden kurtulmak isteyen Avrupalılar, işe önce kendi uçaklarını üretmekle başladılar. İngilizler Comet’i, Fransızlar Caravelle’i üretti.

Her iki uçak modelinde de başarıyı yakalayan İngiltere ve Fransa, bu kez sesten hızlı süpersonic Concorde uçağını üretmek için birleşti. 1969 yılında göklerle tanışan Concorde uçakları 2003 yılında son uçuşunu yaparak göklere veda etti.



1970 yılında, bu kez Almanya ile Fransa ortak uçak üretimi için bir araya geldi. Caravelle ve Concorde modelleriyle rüştünü ispatlayan Fransa’nın, Almanya ile birlikte hayata geçireceği proje Airbus’tı…

Airbus’ın ilk modeli kısa ve orta menzilil 300B, ilk uçuşunu 1972 yılında yaptı. Bu uçak için ilk sipariş de Fransa ve Almanya milli havayolu şirketleri Air France ve Lutfhansa’dan geldi.



Airbus’ın ortak ülkeler dışındaki ilk siparişi ise İsviçre Havayolları’ndandı. Ancak asıl Airbus’ı sevindiren sipariş okyanus ötesinden, en büyük rakip Boeing’in ülkesi ABD’den gelendi.

Airbus’ın arşivlerinde, ABD’li Eastern Havayolları’nın bu siparişi için ‘tarihi sipariş’ ifadesi kullanılıyor. Çünkü bu sipariş, Airbus’ın büyümesindeki en önemli adım olarak kayıtlara geçiyor.



Toulouse’daki gezimiz sırasında son teknoloji uçakları ziyaret edip de ailenin en yaşlılarını atlamak olmazdı. 1976 yapımı Concorde ile 1983 yapımı 300B modeli, ilk günkü ihtişamlarıyla ziyaretçileri selamlıyor.

Yaşları eski olsa da Airbus ilk gözağrısı uçaklara deyimi yerindeyse gözü gibi bakıyor. Hatta A300B’nin dramatik bir de kurtuluş öyküsü varmış. Son kullanıcısı havayolu tarafından kesilmek üzereyken son anda alınarak Toulouse’daki merkeze getirilmiş.


Uçağa gıcır gıcır General Electric motorları da takılmış. Airbus’ın şimdiki mavi logosunun yerine nostaljik ilk boyaması yapılmış. Fabrikadan çıkan yeni bir uçak kadar bakımlı görünüyor.

Airbus Medya İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Airbus Miras Koleksiyonu Başkanı Jacques Rocca, uçağı bize anlatıyor. Rocca, hem bu uçaktan hem de birkaç ay sonra hayata geçirilecek Miras Koleksiyonundan bahsediyor.

Airbus’ın henüz miras koleksiyonunda onlarca uçağı koyacak geçmişi yok. O yüzden koleksiyonda Airbus’tan sadece bu uçak yer alacak. Ancak birkaç yıl içinde A300’ün koleksiyondaki yalnızlığı sona erecek. Çünkü A320 tipi bir uçak daha artık miras koleksiyonundaki yerini alacak.

Rocca, “ Belki 40 yıl sonra A380’i de o müzede görebiliriz” diyor. Bakarsınız, ilk uçuşunu gördüğümüz bir uçağın müzelik hale geldiği günlere biz de tanıklık ederiz. Ancak bu bizim için, artık yaşlandığımız anlamına geldiği için oldukça dramatik olabilir.

Peki miras koleksiyonunda hangi uçaklar yer alacak? Bu soruyu Rocca’ya soruyoruz.



Super Guppy… Bilmeyenler için söyleyelim. Super Guppy, şu anda kullanılan Beluga uçaklarının babası olarak biliniyor. Görevleri de aynı, fabrikalar arasında parça taşımak. Ancak Beluga’nın babası Avrupalı değil, o bir Amerikalı. Çünkü Super Guppy, Boeing üretimi…

Miras koleksiyonunda, Concorde, Caravelle ve 1950’lerin adını tek tek sayamayacağım askeri uçakları yer alacak. Dassault firmasından da bir uçak koleksiyonda yerini alacak. Airbus fabrikaları arasında shuttle servis yapan ve mühendis taşıyan 10 kişilik Corvette uçağı da yine müzede olacak. Miras koleksiyonunda toplam 45 uçak yer alacak.
 


Miras koleksiyonunu ziyaret etmek ücretli olacak. Ancak bir sinema bileti ücretini geçmeyecek. Yılda 150 bin kişinin sadece A380’i ziyaret ettiğini düşünürsek bu müzeyi ziyaret edenlerin sayısını tahmin edebilmek çok da zor olmasa gerek.
AIRBUS HAVACILIK MÜZESİ KURUYOR

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
http://www.goldtrail.co.uk/

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
GOLD TRAIL acentasının battığı doğrumu arkadaşlar bu konuda sitenizde hiçbir habere raslamadım.Ama internette gezindim bu haber doğrulandı ne zaman detayları ile ilgili haber vereceksiniz bekliyoruz.Ayrıca uçak şirketleri gerçektende zor durumdamılar.Ya yolcular perişandır kesin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ARKADAŞLAR İNGİLİZ GOLD TRAİL ACENTASI BATTI MUĞLA BÖLGESİNDE YOLCULAR PERİŞAN UÇAK ŞİRKETLERİ ZOR DURUMLAR YAŞIYOR. TURKUAZ,SAGA,PEGASUS,SKY,FREBIRD,ONUR GETİRDİKLERİ YOLCULAR TÜRKİYEDE KALDI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Super Guppy!! Uzun süre bunun bir photoshop mucizesi olduğunu 'yok artık böyle birşey nasıl uçuyor' diye düşünürdüm. güzel zamanlardı, müzede de ziyaret etmeyi çok isterim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000