06 Mayıs 2009, Çarşamba 08:29:26

AB'de bilet fiyatları ucuzlayacak...

Avrupa Birliği’nin 2012 yılına kadar uygulamaya koyacağı “Ortak Hava Sahası” uçuş rotalarını kısaltacak ve havayolu şirketlerine büyük tasarruf sağlayacak. Bilet fiyatlarını ucuzlatacak uygulamayla ilgili Almanya ilk adımı atmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve karada yıllar önce uygulamaya koyduğu Schengen sistemine benzer bir sistemi hava sahasında da uygulamaya koyuyor. Uygulama hayata geçtiğinde bir uçak tek izinle rotası üzerinde bulunan AB üyesi ülkelerin hava sahalarını kullanabilecek. Nisan başında Avrupa Birliği organlarının aldığı karar doğrultusunda Almanya’da adım atacağı sinyalini verdi.

Başbakan Angela Merkel, Air Berlin Havayolu şirketinin 30. yaş kutlamalarına katıldığı toplantıda “AB Ortak Hava Sahası / Single European Sky” konusunda gerekli anayasa değişikliğinin Eylül ayındaki seçimlerden önce yapılabileceğini söyledi. Yerde olduğu gibi havada da ortak bir standardın oluşmasının AB açısından önemli olduğunu belirten Merkel’in bu açıklaması havayolu şirketleri tarafından sevinçle karşılandı. Alman hava sahası, anayasa garantisinde Federal Devlet’in denetiminde bulunuyor.

Söz konusu uygulama 2012 yılına kadar hayata geçirildiğinde AB üzerindeki uçakların rotaları kısalacak. Bu sayede AB Komisyonu’nun hesaplamalarına göre, yılda toplam 4 milyar Euro tasarruf sağlanacak. Bu tasarruf da uçuş saatlerini kısaltıp, uçak bilet fiyatlarını da düşürecek. AB Ortak Hava Sahası aynı zamanda uçak yakıtı konusunda azalma sağladığı için hava kirliliğini de düşürecek.

Daha önceden ulusal devletlerin tekelinde bulunan hava sahalarının kontrolü bu süreçte Avrupa Uçuş Güvenliği Ajansı’na (EASA) devredilecek. Böylelikle 27 ülkenin hava sahalarının denetimi bu kurum tarafından yapılacak. Konuya ilişkin Nisan ayı başında AB üye ülkelerin ulaştırma bakanları bir toplantı yapmış ve bu yönde bir karar almıştı. AB Komisyonu’nun da bu yönde bir kararı bulunuyor. Üye ülkelerde adım adım bu kararları iç hukuklarıyla uyumlu hale getirmeye başladı.

AB'de bilet fiyatları ucuzlayacak...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000