29 Mart 2009, Pazar 11:09:37

Yurtiçi taşımaya 30 milyon Euro yatırım

TNT Türkiye, 21 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Global bir şirket. Dünya cirosu 11.5 milyar euro.
  • Nedenmi?DHL,TNT EXEL gibi kuruluslar.AB kökenli,AB anlasmalarina göre burada sirket kuruyorlar.Istedikleri gibi de faaliyetlerini sürdürmekteler.Türkiye'ye giris cikista vize sorunlari yok.Bizim TIR Söforlarimiz yillardir bunun sorununu yasamaktalar.Almanya'da yasayan ve kurduklari nakliyat sirketleri,Türk söforu calistirdiklarinda sorun yasadiklari icin,Vize olayini Almanya'da dava konusu yaptilar.Su an Alman Idari Mahkemeleri bile Vize uygulanmaz kararlari almaktalar.Simdi soruyorum Turgut Bey'e bu konuda kendi sirketi hangi cabayi, östermistir?Dik durmak icin,insanin omurgasi saglam olmasi gerekir.Dua edelim sayin Tasci'ya yillarca bu konuyu, Keskin ve Gümrükcü Beyler ile takip edip,simdi bu pismis asa tuz koyma sirasi p

Avrupa’da pazar lideri. 200’ün üzerinde ülkede var. Türkiye’deki faaliyeti de ağırlıkla yurtdışı taşıma. Türkiye’nin tekstilini, otomotivini taşıyor. Gündeminde yurtiçi taşımacılığı büyütmek var. Bunun için planlar onaylanmış durumda. 30 milyon euro ile başlayacak ve yüzde 20 gibi ciddi bir pazar payı almayı hedefliyor.

Yurtiçinde büyürken satın alma olabilir mi? Genel Müdür Turgut Yıldız, “Buna baktık, olmadı. Kapıyı tamamen kapatmış değiliz ama şimdiki planımız yatırımla büyümek” diyor. Fakat bu konuyla bağlantılı başka bir ilgileri daha var: PTT! Eğer bu kuruluş özelleştirilirse muhtemel müşterilerinden birisi 35 ülkede posta hizmeti de veren TNT olacak.

TNT ne zaman geldi Türkiye’ye?

1998’de Türkiye’ye geldik. 21 yıl olmuş. Girdiğimizde de yüzde 100 yabancı sermaye idi, hâlâ öyleyiz. Ama çalışanlarımızın yüzde 100’ü Türk. 785 personelimiz var. Merkezi ofiste 200 kişi var.  Yabancı personel daha önce vardı. 1998’de ben finans direktörüyken, 4 yıl boyunca 4 İngiliz çalıştı. 1994’ten sonra bütün pozisyonlar Türklere geçti.

Peki buradaki faaliyetinizi anlatın biraz...

Hızlı uluslararası kurye taşımacılığı yapıyoruz. İlk yıllarda daha çok doküman ve küçük paketlerdi. Talep de o noktadaydı. Sonra hizmetlerimiz genişledi, hava kargo geldi, daha ağır kargolar taşımaya başladık. Sonra kara yolunu kullanmaya başladık. TNT’nin Avrupa’da çok geniş bir filosu vardır. Arkasından deniz yolunu devreye aldık.

Her krizde tek çıkış yolu olan ihracatı geliştirdik. Karayolunda Türkiye’de tek olabilecek bir hizmet veriyoruz. TIR’lar tarifeli uçak gibi kalkıyor. Gidip, Avrupa’da dolaşıp dağıtım yapmıyor. Sofya’ya gidiyor. Oraya gelenlerle birleşiyor. Ara bağlantılarla devam ediyor. Tarifeli kara yolu servisi. Türkiye’de kamyon dolunca çıkar. Bizde dolmasa da çıkar.

Türkiye’deki faaliyetiniz nasıl örgütleniyor?

Türkiye’de 29 noktada faaliyet gösteriyoruz. Çok azı kendimizin, gerisi acenteliktir. Yüzde 10 yurtiçi taşımacılık, kalanı uluslararası taşımacılıktır.

Yurtiçi pazarın yüzde 20’si

Bu oranları değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

Yurtiçini genişletmek istiyoruz. Proje bazında verdiğimiz hizmeti tüm müşterilere açmak istiyoruz. Bunun için yatırım planı onaylandı. Yeterli miktarda depo ve operasyon merkezinin yanında yeni istihdamla büyümeyi sürdürmek istiyoruz.

İhracatçı bölgelerde varız. İstediğiniz büyüklükte taşıma yapabiliyoruz. Tonlarca tekstili taşıyoruz. 29 noktada depo ve operasyon merkezleri var. İhracat alanının yüzde 90’ını kapsıyoruz.

Yurtiçi taşımacılıkta hedef ne?

Yurtiçinde paket taşımacılığına yönelmek istiyoruz. Bilgisayar taşıyacağız ama buzdolabı değil. Doküman taşıyacağız. Bunu uluslararası standartta yapıyoruz. Ünlü markaların dağıtımını yapabiliyoruz. Bunları dağıtmak bir risk. Biz, eğitimli personelimizle sorunsuz yapabiliyoruz. Yine bu tür paketler, 30 kiloya kadar kargolar taşıyacağız.

Yurtiçinde, ilk 10 yılda pazarın yüzde 20’sini alacağımızı düşünüyoruz. Satın alma da olabilirdi ama geçtik gibi. Satın alma eğilimimiz biraz zayıfladı ama tamamen kapatılmadı.

Bunun için ne kadar yatırım gerekiyor?

30 milyon euro’luk bir kaynak gerekiyor. Geçen yıl hazırlığımızı bitirdik ama global kriz patladı. Yatırım için uygun bir zaman ama iş yaratma tarafında kriz nedeniyle sıkıntı olabilir. Bir müddet ertelenmesini düşünüyoruz. 2010’da önümüzü daha iyi göreceğiz ve yatırıma başlayacağız.

Geçen yılı nasıl kapattınız?

2008’i büyüyerek kapattık. 2007’ye göre yaklaşık yüzde 8-9 büyüme oldu. Bizim sektörün büyümesi, normal yıllarda yüzde 9-10’dur. Krizle birlikte yüzde 6’ya geldi. Biz, bunun biraz üstünde büyüyerek kapattık. 2008 son çeyrekte kriz şiddetlendi. Yurtdışı talep azaldığı için daha yüksek bir büyüme olmadı.

2008 sonundan itibaren başlayan bir azalma izliyoruz. Herkes kendini ayarlıyor. Gönderileri birleştirip, daha ucuza gönderiyorlar. Kiloda yüzde 9-10 artış, adette yüzde 4 azalış var. Bu ciroda başa baş bir durum yaratıyor.

En çok ne taşıyorsunuz?

Tekstil gönderisi birinci sırada. İkinci otomotivdir. Biz yan sanayi ürünü taşırız. Bursa’da, Mercedes’in tüm kauçuk aksamını yapan firmalar var. Şimdi bu firmalar, Avrupa’da otomotiv düştüğü için sorun yaşıyorlar. Geçen haftadan itibaren 8 konteyner yedek parça çıkardık. Firmalar, sipariş gelmeye başladığını söylüyor. Dün ikinci uçak istedik, biri yetmedi.

Tekstilde büyük sıkıntı görmüyorum. AB ülkelerine yaptığı ihracatta yüzde 10’luk düşüş oldu. Ama artış olan yerler de var. Mısır, BAE, İsrail’e yüzde 17’lik artış var.

Krizle ilgili nasıl bir gelişme bekliyorsunuz?

Daha da ağırlaşacağını sanmıyorum. Finanstaki iyileştirmelerin sonucunu alıyoruz. Yoksa 7-8 banka batardı. Eninde sonunda krediler açılacak ve açılmaya da başladı. Hükümet daha hiçbir şey bile yapmadı. Küçük bir ÖTV değişikliği bile bir günde 15 günlük satış yaptırdı. İngiltere’de emekli maaşları artırıldı.

Sosyal düşünüyorlar. İspanya’da inşaat durma noktasındaydı, satılan her evin yanına bir oto vererek otoyu da canlandırıyorlar. Devletin de şirketler gibi elini taşın altına sokması, küçük fedakârlık yapması iyi sonuçlar getirir.

Biraz TNT dünyadan söz edelim...

TNT’nin dünya cirosu 11.5 milyar euro. Avrupa’da pazar lideriyiz. Yüzde 18 gibi rakamlarla. TNT, 200’ün üzerinde ülkede var. Türkiye’de en yakın rakibimiz DHL’le yurtdışı ihracatta başabaşız. İthalatta DHL küçük bir farkla önümüzde. Aras ve Yurtiçi Kargo ağırlıkla yurtiçidir. Yurtdışına bizim gibi şirketlerle çalışıyorlar.

PTT’yle ilgileniyoruz

Türkiye’de yatırım zorlukları filan yaşıyor musunuz?

Uluslararası hizmetlerin tamamını verebiliyoruz. Bununla birlikte biraz daha yatırım yapmak istiyoruz. Arzu ettiğimiz şeylerden biri, bu hizmeti ihracatçımıza en iyi şekilde vermek için yapılanmayı yerleştirmemiz gerekli. Havaalanlarında yerimiz olsun istiyoruz. Madrid’te devlet çağırıp yer veriyor. Biz kapılarına gitsek bile olmuyor.

Bize yer verseler öyle yatırımlar yaparız ki... Belirsizlikler var. Uçağın olduğu her yerde çalışırız. Sabiha Gökçen’in daha uygun şartlara getirilmesi gerekiyor. AHL sıkışık.

PTT’nin tekeli ile ilgili sorunlar vardı. Aşıldı mı onlar?

Yurtiçi doküman taşımacılığı devlet tekeline alınmış. Fiiliyatta bunu uygulamak mümkün değil. Nüfus itibariyle de PTT’nin bunu yapması mümkün değil. Ama yaptırımı da yok. Devlet bu kanunu revize etmemiş. Ekonomimizin Aras Kargo gibi şirketlere ihtiyacı var. Bunları yasal zemine oturtmak için çalışma yapılıyor. Devlet tekeli belli bir yere kadar açılsın. 100 gram ve üstü, şirketlerde olsun diyorlar. Şirketler de 50 gram ve üstü olsun diyor.
100 gram altı büyük bir pazar mı?

Faturaların yasal olarak evrak şeklinde gitmesi gerekir. Bu pazar çok büyük. Örneğin 60 milyon cep abonesi var. Bu 60 milyon gönderi demek. Sevindirici olan, kanun değişecek ve yeni bir zemin olacak. Gramaj meselesi henüz çözülmedi. Resmi evrak taşımalarını resmi memurun yapması gerekir. PTT bu amaçla sınırlı olarak kalabilir. Faaliyetleri genişliyor, belki çok daha kârlı hale getirip satacaklardır.

Siz PTT’yle ilgileniyor musunuz?

Bizim ilgi alanımıza girdi. Dünyada da posta idareleriyle ilgileniyoruz. Birçok ülkede aldık.  Hollanda’da biz aynı zamanda posta idaresiyiz. 35 ülkede posta işlerimiz var. Türkiye’de gö-rüştük. Henüz böyle bir planın olmadığını gördük. İşbirliği ve görüşme devam etti. Sistemlerimizi tanıttık. Bilgi paylaşımımız oldu. Niyetimizi bildirdik.

Sektörde bu posta meselesi dışında başka gündem var mı?

Bir de karayolu taşıma kısmı var yasal engeller açısından. 1996’da yürürlüğe girdi. AB’ye uyum ve yönetmeliklerin düzenlenmesi amaçlandı. Taşımacılık yapanın lisans alması gerekiyor.

Fakat uygulamalar gecikti. Şu andaki tartışma, 19-22 yaş ve üzeri kamyonların trafikten kalkması... Fakat o kadar çok var ki, devlet desteği gerekiyor. Devlet destek veremiyor ve kanunun maddesi işlemiyor. Belli hava sıcaklığında, belli ağırlıktaki araçlar trafiğe çıkamaz. Ama çıkıyor. Açık kasa brandalı taşıma yoktur. Bu da kanunda yasaklanıyor. Yeni araçların kasalı olması gerekir.

Gümrükler nasıl? İyi işliyor mu?

İyi gelişmeler var. Bizim işimizin tamamı gümrükle ilgili. Otomasyon yoktu. Elle belge taşırdık. Şimdi öyle ki uçağın içindeki malı ben nasıl görüyorsam, fotoğrafını bile, bunu gümrüğe de aktarabiliyorum. Hızlı taşımacılık için gümrük yönetmelikleri çıktı. Bize pozitif katkı sağladı. 3 yerde kendi antrepomuzu açtık. Gümrük memurları antrepolarımızda çalışıyor.

Bu yıl için ciro, büyüme, ne bekliyorsunuz?

Sanıyorum geçen yılın biraz gerisinde, yüzde 3 düşüşle kapatırız. Bu da kriz döneminde iyi bir rakam. Maliyetleri düşürmeye, verimliliği artırmaya çalışıyoruz. Kârlılıkta daha başarılı bir noktaya da gidebiliriz.

Böylesi krizlerde en önemli noktalardan birisi, satış sonrası hizmetleri artırmak. Müşteri daha hassas olabiliyor. Böyle dönemlerdeki en önemli artılarımızdan biri budur. Sıkıntıyı paylaşacak yaklaşım önemli. Buna odaklandık.

İşten çıkarma oldu mu?

Olmadı, 40 kişi aldık. Kurye, operasyon elemanı, mavi yakalı alıyoruz. Samsun’u açtık. Orada alıyoruz. Mardin’e yeni bir yer açıyoruz. Türkiye’de toplamda 35-40 bin metrekarelik depo alanımız, 400 dağıtım aracımız var. Acentelerimizin de 100 civarında aracı vardır.
Acentelik bizde çok para değil. Ekipmanı kadrosu tamamsa. Komisyon bazında çalışıyoruz.

Türkiye’ye bağlı ülke var mı?

İsrail bize bağlıydı ama şimdi bir İsrailli genel müdür yetişti, ona bıraktık. TNT Türkiye, sadece Türkiye’yi yönetiyor. Çevre ülkelerde incelemeler yaptık. 5-6 yıl önce dolaştım. Oralarda şimdilik acenteler aracılığıyla çalışıyoruz. İleride, yeniden değerlendirmek gerekecek.

Yurtdışına giden var mı? Sizin başka bir ülkeye gitme fikriniz var mı?

10-15 arkadaşımız gitti. Denetçi bir arkadaşım tüm dünyadaki ülkeleri denetliyor ama merkez olarak Türkiye’de oturuyor. İngiltere’ye gidenler oldu. Bir arkadaşımız İsviçre’de, 7-8 ülkeyi yönetiyor. Amerika’ya bir arkadaşımız gitti. Türkiye güzel bir ülke. Buraya gelmek istiyen çok ama benim gitmeye niyetim yok.

Milliyet

Yurtiçi taşımaya 30 milyon Euro yatırım

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Nedenmi?DHL,TNT EXEL gibi kuruluslar.AB kökenli,AB anlasmalarina göre burada sirket kuruyorlar.Istedikleri gibi de faaliyetlerini sürdürmekteler.Türkiye'ye giris cikista vize sorunlari yok.Bizim TIR Söforlarimiz yillardir bunun sorununu yasamaktalar.Almanya'da yasayan ve kurduklari nakliyat sirketleri,Türk söforu calistirdiklarinda sorun yasadiklari icin,Vize olayini Almanya'da dava konusu yaptilar.Su an Alman Idari Mahkemeleri bile Vize uygulanmaz kararlari almaktalar.Simdi soruyorum Turgut Bey'e bu konuda kendi sirketi hangi cabayi, östermistir?Dik durmak icin,insanin omurgasi saglam olmasi gerekir.Dua edelim sayin Tasci'ya yillarca bu konuyu, Keskin ve Gümrükcü Beyler ile takip edip,simdi bu pismis asa tuz koyma sirasi p

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000