25 Kasım 2008, Salı 08:21:05

Yükseliş durdu... Yolcu sayısı düşüyor!

İktisatçı Mustafa Sönmez, Atatürk Havalimanı'nda Eylül ayı iç hat yolcu trafiğinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 azaldığını, ülke genelinde ise iç hat uçuşlarının yüzde 3 düştüğünü kaydetti.
  • Şu biletlerdeki nerdeyse 100% vergiyi indirseler görürler daralma kalıyormu.. Akıl almaz derecede vergi var herşeyde olduğu gibi ama havacılığın şiddetle aşırı vergilerden arındırılıp daha yaygın kullanımının sağlanması ülkemize her alanda daha hızlı büyüme ve gelişme getirecektir diye düşünüyorum.
  • Hamdolsun bencede hamdolsun... Geçiyor ama teğet mi başka birşey mi bilmiyorum :) olsun hamdolsun iki torba kömür alırız
  • Hamdolsun kriz bizi teğet geçiyor.

İktisatçı Mustafa Sönmez, küresel krizin de etkisiyle, zaten kırılgan bir yapıda olan Türkiye ekonomisinin ve onun alt sektörlerinin daralmaya, mal ve hizmet üretiminde ise düşüşler yaşanmaya başladığını ifade ederek, turizm sektörünün en önemli bileşenlerinden biri olan sivil havacılıkta da daralmanın görüldüğünü kaydetti.
 
Sönmez, geçen yılın Eylül ayına göre iç hat uçuşlarının yüzde 3 azaldığına, dış hat uçuşlarının ise yüzde 1 arttığına dikkat çekti. Toplamda ise binde 3 gerileme yaşandığını kaydeden Sönmez, düşüşün iç hatlardaki gerilemeden kaynaklandığını ifade etti. Sönmez, Atatürk Havalimanı'nda yüzde 7, Adnan Menderes Havalimanı'nda da yüzde 4'ü bulduğunu belirtti.

"İÇ VE DIŞ HATLARDA YAVAŞLAMA VAR"

Hava meydanlarının yavaş yavaş tenhalaştığına işaret eden Sönmez, hem iç hatlarda hem dış hatlarda bir yavaşlama olduğunu kaydetti. Uluslararası Hava Taşımacılığı Örgütü'nün (IATA) verilerine göre, hava endüstrisinde Eylül'deki daralmanın yüzde 2,9'u bulduğunu vurgulayan Sönmez, "Daralma, Asya-Pasifik bölgesinde yüzde 7'ye yaklaşırken Avrupa'da yüzde 0,5, Kuzey Amerika'da yüzde 0,9 olarak belirlendi. Türkiye, yüzde 0,3'lük bir daralma ile Avrupa ortalamasına yaklaştı" dedi.

"YOLCU SAYISI BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 20 AZALDI"

2008 Eylül'ünün yolcu trafiğinin, bu yılın Ağustos'una göre yüzde 20 azalma gösterdiğini kaydeden Sönmez, mevsimsel azalmanın etkisinin yanında krizle ilgili bir daralmanın da söz konusu olduğunu ifade etti. 2007 yılının aynı döneminde düşüşün yüzde 15,6 olduğuna dikkat çeken Sönmez, şöyle devam etti:

"Hava meydanlarına göre bakıldığında ise en yüksek daralmanın İstanbul-Atatürk'te yaşandığı görülüyor. Toplam uçuşların dörtte birinin gerçekleştiği bu havalimanın da son bir yılda yolcu trafiğinde gerçekleşen yüzde 7 gerilemenin ağırlıkla iç hatlardaki azalmadan kaynaklandığı görülüyor. Bu hava meydanındaki dış hat gerilemesi yüzde 2 olurken, iç hat uçuşları yüzde 15 azaldığı görüldü."

Yükseliş durdu... Yolcu sayısı düşüyor!

Yorumlar

Death Grind ~ 15 yıl önce
Şu biletlerdeki nerdeyse 100% vergiyi indirseler görürler daralma kalıyormu.. Akıl almaz derecede vergi var herşeyde olduğu gibi ama havacılığın şiddetle aşırı vergilerden arındırılıp daha yaygın kullanımının sağlanması ülkemize her alanda daha hızlı büyüme ve gelişme getirecektir diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flys ~ 15 yıl önce
Hamdolsun bencede hamdolsun... Geçiyor ama teğet mi başka birşey mi bilmiyorum :) olsun hamdolsun iki torba kömür alırız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hamdolsun ~ 15 yıl önce
Hamdolsun kriz bizi teğet geçiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000