24 Temmuz 2009, Cuma 07:58:43

Yolcular çıldırmak üzere!

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan trafik yoğunluğu, her geçen gün hızla artarken, iniş ve kalkışlarda da uzun kuyruklar oluşuyor. Yolcular saatlerce süren rötarlardan isyan noktasına geldi
  • Ben İstanbula en son 20 Şubat 2009 tarihinde gelmiştim. Ercan-İstanbul seferimiz sırasında tam boğaz üzerindeyken pilotumuz hava trafiği sebebiyle uçağımızın 15 dakika havada tur attıktan sonra ineceğini söylemişti. Bunu takiben Karadeniz'in üzerine çıkıp büyük bir yuvarlak çizdik. Ardından 06-24 pistine Ataköy yönünden iniş yaptık. Ama aradan pilotun dediği gibi 15 dakika değil 40 dakikaya yakın bir süre geçmişti. Dikkatinizi çekiyorum ki sezon kışken böyle bir olay yaşandı. Boğaz üzerinden geçiyorken altımızdan birçok başka uçak Ataköy yönünde iniş yapıyorlardı. Denize doğruda kalkış yapılıyordu.
  • Hem SAW hemde ÇORLU havaalanları kullanılabilir.SAW,İstanbul,Bursa,Yalova,İzmit gibi marmara bölgesi halkının hizmetine sunulacağı gibi ÇORLU da Tekirdağ,Kırklareli,Edirne gibi trakya bölgesi hakının hizmetine sunulabilir.Tabii bu meydanların yolcu kapasitelerine göre.Buda ATATÜRK havaalanının trafiğini rahatlatır.Ayrıca kargo uçakları ve şirketleri içinde yeni bir meydan düşünülmelidir.
  • Herkes bir dakika dursun. Başındaki şapkayı çıkartıp kolunun altına alsın. Az bir az düşünsün. Nerde bu Devlet, Millet... Yok ki... Ey DHMI- DHL- Valilik- Belediyeler... Havalimanı konisinin içine bina yapılmasına izin veren zihniyetler... Kural tanımaz ey halkım... Meydan ne yapsın. ATC ne yapsın. 36 L den kalkış ve 18R iniş tahditli. Bu yüzden sürekli sıkıntı var. Neden bir Allahın kulu buna el atamıyor. Sebep mi... Sefa köy halkı. AKP kalesi. Ruhsat yok, izin yok, tapu yok. Ama bu manialar kaldırılamıyor. Bu arada ezbere konuşanlar var. Bir kalem kağıt alın ve oturun da hesap yapın. Terminal kapasitesi - Pist kapasitesi - apron kapasitesi... Ağzı olan konuşuyor. THY-Slot Koordinasyon... teknolojiyi yakalayın artık yerde uçak unutanlar.
  • "Yolcuları uçağa erken almak" fikri çok akıllıca! Zaten çoğu zaman yolcu alımına başladıktan sonra gecikme haberi geliyor. Yolcuyla beraber uçuş ekibi yerde 1 saate yakın kalıyor. Operasyoncunun, Handlingin, Gateçinin , Meydan otoritesinin sorunları çözülmüş oluyor 200 kızgın-çılgın insanla en az hakkettikleri halde başbaşa kalan uçuş ekibi oluyor. Gecikmenin çoğu zaman "sebebi" olmadığı halde özür dileyen Kaptan oluyor nedense. Kokpitin gecikmeyi kapatma çabaları ekonomiklik, etkinlik ve emniyeti zorluyor. Sorumlular daha çok çaba göstermeli, çözümü buluncaya kadar Kaptan yerine uçağa gelerek onlar özür dilemeli. Belki yüzleri biraz kızarırsa çözüm daha yakınlaşır.
  • adamakilli bir ATC ve alt yapi yatirimi ile sorunlar rahatlikla cozulebilir. daha once de dedigim gibi 'kafalarin degismesi' lazim once. IST'un verimsiz ve cagin gerisinde bir sekilde kullanildigi herkesin malumu...
  • yolcuyu erken almaktaki avantajdan kasıt, uçak kapısını ne kadar erken kapatırsa, pist başına da o kadar çabuk gider, diğer türlü, zaten gecikme var diye kapısını geç kapatan uçak, yoğun trafik nedeniyle pist başında da fazladan zaman kaybedecek, şirketler, kendi imkanlarını zorlayıp yoğun trafiği yolcuya en az hissettirecek şekilde hareket etmek zorunda.. onun için uçağın kapısını zamanında kapatmak daha mantıklı.. erken almaktan kasıt bi saat önceden uçağa oturtmak değil, normal kalkacağı saatte yolcuları almış olmaktır..
  • "yolcular ucaga erken alinmali" boyle sacma sapan bir fikir ileri surulebilecegini hic dusunmemistim. Bu dusunce sadece sirketin zamaninda kalkis yapmasina olanak tanir ancak yolcuyu ise cok daha once havaalanina gitmeye mecbur birakir. Boylece istanbul- ankara arasi harcanan zaman dusnuldugunde bir yolcu icin kara yolu ile neredeyse ayni zamani alir.
  • Bu imkanlarla(1 normal pist, 1 de capraz pist) 960 olarak ifade edilen inis-kalkis rakamlarina ulasilmasi bile mucize! Ayirmalardan tabiiki taviz verilemez ama ozellikle yaz trafiginde bunu cozmenin tek yolu mevcut havalimaninin buyutulememesi sebebiyle cok kapsamli bir havalimaninin insaa edilmesi veya yogun trafigin bir kisminin SAW'a kaydirilmasi olabilir. Maalesef yillar once yapilamayan buyume planlarinin ceremesini yolcular halen cekmeye devam ediyor!!!
  • ücüncü degil yeni bir havalimani lazim,50,60 milyon yolcu kapasiteli,farkli yönlerde 3 veya 4 pisti bulunan ama uzunluklari enaz 4000 m olacak,o zaman istanbulun hava trafigi rahatlar.
  • çorlu AHL'den 45 dk mesafe olabilir ama istanbul sadece avrupa yakasından oluşmuyor keza SAW'a ulasım her yönden çok daha rahat.. SAW'a şu an yapılan terminal yolcu bakımından orta vadeli yeterli olarak görünebilir ancak yoğun uçak trafiği, park alanları ve pist olarak yetersiz kalacaktır. Daha fazla körüklü bir terminal ihtiyacı yakın zamanda doğacaktır. Stansted'de bile 30'dan fazla körüklü gate bulunmaktadır

Türkiye ve bölgenin en önemli havalimanlarından İstanbul Atatürk Havalimanı, yaz sezonuyla birlikte son dönemlerde ciddi bir kuyruk çilesine sahne oluyor.  Yoğun dönemlerde günde 900 uçaklık trafiğin yaşandığı limanda, uçakların kalkış ve iniş için uzun süre beklemesi, yolcuların da sıkıntı yaşamasına neden olurken, Ulaştırma Bakanlığı,  konuya yönelik olarak çalışma başlattı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü'nün ortak yapacağı çalışmayla, havalimanının rahatlatılması için alınacak tedbirler belirlenecek.

Büyütemiyoruz

Ulaştırma Bakanlığı da yaşanan sıkıntıların artması üzerine harekete geçti. Bakanlıktan yapılan açıklamada 'Gecikmelerin sebebi üzerine çalışma yapıyoruz. Hangi faktör ne kadar etkiliyor diye bakıyoruz. Darboğaz oluşturan noktalara çözüm bulacağız. Binalar dibine kadar girmiş, havalimanını büyütemiyoruz.
Alt ve üstyapıda yapılabileceklere bakıyoruz' denildi.

Paris gibi yoğun

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da bu yoğunluğun, Türkiye'de havacılığın gösterdiği gelişmeden kaynaklandığını belirterek, 'Her şeyin bir bedeli var. Bu kadar büyümenin yansıması gecikme olarak geliyor' dedi.
 
Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı'nında yoğun gün ve saatlerde 960'lık uçak trafiğinin yaşandığını aktardı. Birdal, havalimanına 1.5 dakikada bir uçağın inip kalktığını aktararak, Atatürk Havalimanı'nın, trafik açısından Avrupa'nın Paris, Londra ve Frankfurt gibi en yoğun limanlarından birisi olduğunu ifade etti.

Uçakları Sabiha Gökçen'e doğru yönlendirebiliriz

Bİrdal şu açıklamalarda bulundu: Atatürk Havalimanı yetmezse, çevrede Çorlu, Bursa Yenişehir ve Sabiha Gökçen havalimanları var, uçakları buralara yönlendirebiliriz. Havacılıkta zorla bir şey olmaz. İstanbul'daki sıkışıklığı yaşamak istemeyen şirketler, operasyonlarına uygunsa bu havalimanlarını tercih edebilirler. Birdal, bu havalimanlarının aynı hava sahasını kullanıyor olması nedeniyle havadaki uçak trafiği konusunda da uyarıda bulunarak, 'Aynı hava sahasında günde bin 300 uçak hareket ediyor. İniş ve kalkışlarda iki uçak arasında belirli bir mesafe olması gerek. Uçuş güvenliği nedeniyle bundan taviz veremeyiz. Pistler, kesişen pist. Pistler birbirini kestiği için uçaklar ona göre mesafelerle indiriliyor. Rüzgar da güneyden yani ters esince, uçaklar denize doğru kalkmak zorunda. Bu nedenle uçakları kaldırıp indirirken mesafe daha yüksek tutuluyor' dedi.

Uçakları peş peşe kaldırmak mümkün değil

Kalkan ve inen iki uçağın pist başında çarpışmaması için aralarındaki süre uzun tutuluyor. Güvenlik nedeniyle de uçaklarda bu tür gecikmeler kaçınılmaz oluyor. Uçakları peş peşe hemen piste sokup kaldırmak mümkün değil.

Yolcular uçağa erken alınmalı

Uçaklar, yaşanan gecikmeleri önlemek için yolcuları daha erken alabilir. Böylece uçak kalktığında normal tarifesine yakın bir zamanlama ile havalanır. Tarife saatinde uçağın kapısını kapatırsan, uçak pist başına gidip sıraya girene kadar zaman geçiyor.

(Akşam)

Yolcular çıldırmak üzere!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 15 yıl önce
Ben İstanbula en son 20 Şubat 2009 tarihinde gelmiştim. Ercan-İstanbul seferimiz sırasında tam boğaz üzerindeyken pilotumuz hava trafiği sebebiyle uçağımızın 15 dakika havada tur attıktan sonra ineceğini söylemişti. Bunu takiben Karadeniz'in üzerine çıkıp büyük bir yuvarlak çizdik. Ardından 06-24 pistine Ataköy yönünden iniş yaptık. Ama aradan pilotun dediği gibi 15 dakika değil 40 dakikaya yakın bir süre geçmişti. Dikkatinizi çekiyorum ki sezon kışken böyle bir olay yaşandı. Boğaz üzerinden geçiyorken altımızdan birçok başka uçak Ataköy yönünde iniş yapıyorlardı. Denize doğruda kalkış yapılıyordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hem SAW hemde ÇORLU havaalanları kullanılabilir.SAW,İstanbul,Bursa,Yalova,İzmit gibi marmara bölgesi halkının hizmetine sunulacağı gibi ÇORLU da Tekirdağ,Kırklareli,Edirne gibi trakya bölgesi hakının hizmetine sunulabilir.Tabii bu meydanların yolcu kapasitelerine göre.Buda ATATÜRK havaalanının trafiğini rahatlatır.Ayrıca kargo uçakları ve şirketleri içinde yeni bir meydan düşünülmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Herkes bir dakika dursun. Başındaki şapkayı çıkartıp kolunun altına alsın. Az bir az düşünsün. Nerde bu Devlet, Millet... Yok ki... Ey DHMI- DHL- Valilik- Belediyeler... Havalimanı konisinin içine bina yapılmasına izin veren zihniyetler... Kural tanımaz ey halkım... Meydan ne yapsın. ATC ne yapsın. 36 L den kalkış ve 18R iniş tahditli. Bu yüzden sürekli sıkıntı var. Neden bir Allahın kulu buna el atamıyor. Sebep mi... Sefa köy halkı. AKP kalesi. Ruhsat yok, izin yok, tapu yok. Ama bu manialar kaldırılamıyor. Bu arada ezbere konuşanlar var. Bir kalem kağıt alın ve oturun da hesap yapın. Terminal kapasitesi - Pist kapasitesi - apron kapasitesi... Ağzı olan konuşuyor. THY-Slot Koordinasyon... teknolojiyi yakalayın artık yerde uçak unutanlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
"Yolcuları uçağa erken almak" fikri çok akıllıca! Zaten çoğu zaman yolcu alımına başladıktan sonra gecikme haberi geliyor. Yolcuyla beraber uçuş ekibi yerde 1 saate yakın kalıyor. Operasyoncunun, Handlingin, Gateçinin , Meydan otoritesinin sorunları çözülmüş oluyor 200 kızgın-çılgın insanla en az hakkettikleri halde başbaşa kalan uçuş ekibi oluyor. Gecikmenin çoğu zaman "sebebi" olmadığı halde özür dileyen Kaptan oluyor nedense. Kokpitin gecikmeyi kapatma çabaları ekonomiklik, etkinlik ve emniyeti zorluyor. Sorumlular daha çok çaba göstermeli, çözümü buluncaya kadar Kaptan yerine uçağa gelerek onlar özür dilemeli. Belki yüzleri biraz kızarırsa çözüm daha yakınlaşır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
adamakilli bir ATC ve alt yapi yatirimi ile sorunlar rahatlikla cozulebilir. daha once de dedigim gibi 'kafalarin degismesi' lazim once. IST'un verimsiz ve cagin gerisinde bir sekilde kullanildigi herkesin malumu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yolcuyu erken almaktaki avantajdan kasıt, uçak kapısını ne kadar erken kapatırsa, pist başına da o kadar çabuk gider, diğer türlü, zaten gecikme var diye kapısını geç kapatan uçak, yoğun trafik nedeniyle pist başında da fazladan zaman kaybedecek, şirketler, kendi imkanlarını zorlayıp yoğun trafiği yolcuya en az hissettirecek şekilde hareket etmek zorunda.. onun için uçağın kapısını zamanında kapatmak daha mantıklı.. erken almaktan kasıt bi saat önceden uçağa oturtmak değil, normal kalkacağı saatte yolcuları almış olmaktır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
"yolcular ucaga erken alinmali" boyle sacma sapan bir fikir ileri surulebilecegini hic dusunmemistim. Bu dusunce sadece sirketin zamaninda kalkis yapmasina olanak tanir ancak yolcuyu ise cok daha once havaalanina gitmeye mecbur birakir. Boylece istanbul- ankara arasi harcanan zaman dusnuldugunde bir yolcu icin kara yolu ile neredeyse ayni zamani alir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu imkanlarla(1 normal pist, 1 de capraz pist) 960 olarak ifade edilen inis-kalkis rakamlarina ulasilmasi bile mucize! Ayirmalardan tabiiki taviz verilemez ama ozellikle yaz trafiginde bunu cozmenin tek yolu mevcut havalimaninin buyutulememesi sebebiyle cok kapsamli bir havalimaninin insaa edilmesi veya yogun trafigin bir kisminin SAW'a kaydirilmasi olabilir. Maalesef yillar once yapilamayan buyume planlarinin ceremesini yolcular halen cekmeye devam ediyor!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ücüncü degil yeni bir havalimani lazim,50,60 milyon yolcu kapasiteli,farkli yönlerde 3 veya 4 pisti bulunan ama uzunluklari enaz 4000 m olacak,o zaman istanbulun hava trafigi rahatlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
çorlu AHL'den 45 dk mesafe olabilir ama istanbul sadece avrupa yakasından oluşmuyor keza SAW'a ulasım her yönden çok daha rahat.. SAW'a şu an yapılan terminal yolcu bakımından orta vadeli yeterli olarak görünebilir ancak yoğun uçak trafiği, park alanları ve pist olarak yetersiz kalacaktır. Daha fazla körüklü bir terminal ihtiyacı yakın zamanda doğacaktır. Stansted'de bile 30'dan fazla körüklü gate bulunmaktadır

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000