06 Kasım 2012, Salı 10:06:16

YENİ HAVALİMANININ ÇED RAPORU ORTAYA ÇIKTI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş , İstanbul’a 3. havalimanının terk edilmiş maden çukurluklarına yapılacağını söylemişti. Ama Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre işin aslı öyle değil...
  • Yatacak yeriniz yok ... Kendimizden geçtik ağaca ormana dokunmayın bari.. Hiç mi Allah korkunuz yok , mevki makam bu kadar mı gözlerinizi kör etti kalplerinizi mühürledi. Allah size doğruyu görmeyi bu yanlıştan dönmeyi nasip eder inşallah...
  • çok daha düşük maliyetle , AHL atıl olmadan birlikte kullanılabilecek ve tek agaç kesmeden http://www.airporthaber.com/kose-yazilari/istanbul-3havalimani-icin-cilgin-proje-1022y.htm
  • Ormanın bir önemi yoktur önemli olan ranttır. Oradaki köylü mevcut arazisinin değerleneceği yeni iş imkanı doğacağı için sevinçlidir. Ne orada, ne diğer semtlerde yaşayanlar ne de karar mercileri için ağacın değeri yoktur. Canım Karadeniz kıyılarını otoyol yapacağım diye mahveden, hes projesiyle ormanları kurutan, İstanbul' a yeni otoyol yapacağım diye ağaçları kesip toprağa bitirenlerden ne beklenir. Bugün müteahitler Şile tarafınına el attı o tarafta bitmek üzere yakında gaz maskesi ile dolaşıp bahçeli şatolarımızda oturacağız. Oksijen' in ikamesi şato ve havalimanı varın bu mantıkta olanların zeka seviyesini. Unutmayalım Türkiye de yasalara rağmen yapılmak istenene karar verilir sonra yasalar yapılmak istenene göre düzenlenir, en sonunda çıkılır ne rantı, ne adam kayırması, yok kardeşim öyle bir şey, kim çıkırtıyor bunları, her şey Türkiye için denir.
  • DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN MİLLETİMİN GÖZÜ ÖNÜNDE ÜLKE SATILIYOR, DOĞA TECAVÜZE UĞRUYOR, EŞİ BENZERSİZ HALKIN HAKKI GASP EDİLİYOR, İNSANLARI KÖLELEŞTİRİLİYOR EŞSİZ HALKTAN TIK YOK. BELGRAD ORMANLARINI AĞAOĞLUNA VERİRLER O ARAPLARA SATAR GIK DEMEZ O EŞSİZ HALK. LİMANLARI BANKALARI DEMIRYOLLARI FABRIKALARI MADENLERI OKULLARI HASTANELERI ILETISIMI ENERJISI SATILIR, ESSIZ HALK GIK DEMEZ, EVLATLARI KATLEDILIR, DOKTORU OGRETMENI ASKERI POLISI MUHTAI HAKIMI SAVCISI OLDURULUR... TIK YOKTUR ESSIZ HALKTAN. UNIVERSITE OĞRENCILERI ISCISI KOYLUSU HER ALLAHIN GUNU DAYAK YER ESSIZ HALK GIK DEMEZ. DEVLET BULABILDIGI HER TEMEL URUNE DUNYANIN EN BUYUK VERGISINI ALIR, ESSIZ HALK BÖN BÖN BAKAR. MILLET 1 ALAN YAPAR BUYUTEREK EKONOMI YAPAR, BIZIMKILER MILYAR DOLARIK YATIRIMI YOK SAYAR DAHA FAZLA PARAYA ORMAN KATLEDEREK YENISINI YAPAR. ORMANLARIMI KESECEKLERMIS, AZ BILE YAPIYORLAR. RUMELINI YUNANA SATSINLAR. GIK DIYENI TURK POLISI VURMAZSA ADAM DEGILIM.
  • 3800X300 metre mi ? Enine de mi uçak kaldıracaklar ??
  • Yarın öbür gün yanmaya başlar orası. Sonra hop orman vasfını yitirmiş hazır yer. Hep aynı numara aynı film. Acı ama gerçek.
  • Ne önemi var hocam, keselim gitsin, boşuna nefes tüketme bakanların başı havadan inceleme yapmış, orayı uygun bulmuş, sana bana söz mü düşer. Susuz oksijensiz kalacak olan biziz, onlar bulurlar kendilerine yeni yerler. ÇED raporunda acaba Terkos gölüne ne kadar JET A1 atığı karışacak bunu söylemişler mi?
  • Ne raporu bu? nasıl bir yalan bu. Ne gerek var rapora. Havadan kuzu gibi ortada : orman felan yok orda. Ağaç bile yok. Uçmana bile gerek yok , aç google erath den bak..Ne ağacı..

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş , İstanbul’a 3. havalimanının terk edilmiş maden çukurluklarına yapılacağını söylemişti. Ancak İstanbul’u daha da kuzeye, yani kentin son su ve yeşil alanlarına doğru kaydıracağı için zaten eleştirilen havalimanıyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasında bambaşka bir tablo ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı tarafından AK-TEL Mühendislik’e hazırlatılan ÇED başvuru dosyasında ise alanın yüzde 85’inin orman vasfı taşıdığı açıkça belirtiliyor.

AK-TEL Mühendislik tarafından hazırlanan 80 sayfalık dosya, 27 Eylül’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Dosyaya göre, havaalanı inşaatı 2014’te başlayacak. İnşaat aşamasında, 1500, işletme aşamasında, 12 bin kişi çalışacak. Kamulaştırma işlemleri 2 aşamalı yapılacak. Alanın yüzde 85’i orman, yüzde 15’i ise halen işletme olan maden ocaklarının yer aldığı özel arazilerden oluşuyor. Projenin tamamı Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023’te tamamlanacak.

3. havalimanı ile ilgili harita 29 Ekim’de Radikal Gazetesi tarafından yayımlanmıştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, haritayı kendilerinin hazırlamadığını söylemişti. Ancak Radikal’in yayımladığı harita ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 27 Eylül’de yapılan başvurudaki haritalar birbirinin aynısı. Kadir Topbaş da, havalimanının yerini doğrulamış ve Terkos Gölü kıyısına yapılacağını açıklamıştı. Topbaş, “Haritalara bakılırsa o görülen nokta maden ocakları diye bildiğimiz, tamamen savaş alanına dönmüş, arazi tahrip edilmiş, yeşil alan olmayan, geçmişte makilik olarak bildiğimiz ama oradaki maden ocaklarının bir krater haline getirdiği, Ay yüzeyine benzer bozuk bir alan bahsedilen yer. Orası orman alanı değil.”

Ulaştırma Bakanlığı tarafından AK-TEL Mühendislik’e hazırlatılan ÇED başvuru dosyasında ise şöyle denildi:

“Proje alanının doğusunda yer alan Akpınar Köyü’ne ait bazı konutlar, yollar ve sahanın genelinde işletilmekte olan maden ocakları (ağırlıklı olarak linyit), güneybatısında Tayakadın, kuzeybatısında Yeniköy yer almakta olup bu yerleşimlere ait bazı araziler (yüzde 15) kamulaştırılacaktır. Ayrıca saha içerisinde maden işletmelerinin oluşturduğu göletler bulunmakta olup, alanın büyük bir bölümü orman (yüzde 85) vasfı taşımaktadır. Dosyadan bazı detaylar ise şöyle:

91 milyon metrekarelik alanı kapsıyor, (9 bin hektar). Yüzde 85’i orman vasfı taşıyor. Yüzde 15’i şahıs arazisi.

İlk aşamada 63 milyon metrekarenin, 2. aşamada 28 milyon metrekarenin kamulaştırma ve tahsisi yapılacak. 4+2 pist yapılacak.

Pistlerin uzunluğu 3800x300 metre olacak.

İstanbul il merkezine uzaklığı 40 km Atatürk Havalimanı ’na 29 km uzaklıkta. Projenin yer aldığı ilçelerden Arnavutköy 3. , Eyüp 2 . derece deprem riski taşıyor.

Proje aşamasında alandaki orman toprakları tamamen sıyrılacak, peyzaj amaçlı kullanılacak.

ÇED Başvuru Dosyası nedir?

Çevre ve Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’ne göre, bir proje için önce ÇED Başvuru Dosyası hazırlanıyor. Bu dosyada faaliyetin tanımı, yer gibi bilgiler yer alıyor. Halka bilgi veriliyor, bakanlıkta toplantı yapılıyor. Daha sonra, yönetmeliğe göre ‘ÇED gerekli’ veya ‘değildir’ kararları veriliyor. ÇED hazırlanacaksa, yetkilendirilmiş firma çalışmalarına başlıyor.

Prof. Ayanoğlu: Bu ormanları çok arayacağız

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Çevre ve Hukuk Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu, eski maden sahalarının halen orman vasfında olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Kemerburgaz’dan Terkos’a kadar tüm Rumeli’de 3 bin hektarlık bir orman alanı madenciliğe tahsis edildi. Projenin ne kadarı projeye isabet ediyor, tam olarak arazide ölçüm yapmadan bilmek zor. Ancak en fazla 1000 hektarlık alana denk geldiğini tahmin ediyorum. Kalanı tamamen orman. Sonuçta netice değişmez. Eski maden sahası da olsa, gölet de olsa önemli olan topraktır. Eski maden sahaları orman olabilir. Ancak Formula pisti, havalimanı gibi tahsisler olduğunda artık ebediyen ormana dönüşmez. Maden sahalarının som ormanlardan farkı yok. İşte bu büyük kayıptır. Yarın çok ararız bunları. ‘Krater’ demek bir demagojidir. Bıraksalar madenciler eski haline getirecek. Ama bırakmıyor. Çünkü (İstanbul’da süren inşaatlardan çıkan hafriyatlar için) dolgu yeri gerekiyor, İstanbul açık bir şantiye. Zaten krater gibi olan yerlerin peşindeler.”  (Radikal)

YENİ HAVALİMANININ ÇED RAPORU ORTAYA ÇIKTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil.. ~ 11 yıl önce
Yatacak yeriniz yok ... Kendimizden geçtik ağaca ormana dokunmayın bari.. Hiç mi Allah korkunuz yok , mevki makam bu kadar mı gözlerinizi kör etti kalplerinizi mühürledi. Allah size doğruyu görmeyi bu yanlıştan dönmeyi nasip eder inşallah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tek ağaç kesmeden ~ 11 yıl önce
çok daha düşük maliyetle , AHL atıl olmadan birlikte kullanılabilecek ve tek agaç kesmeden http://www.airporthaber.com/kose-yazilari/istanbul-3havalimani-icin-cilgin-proje-1022y.htm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emre ~ 11 yıl önce
Ormanın bir önemi yoktur önemli olan ranttır. Oradaki köylü mevcut arazisinin değerleneceği yeni iş imkanı doğacağı için sevinçlidir. Ne orada, ne diğer semtlerde yaşayanlar ne de karar mercileri için ağacın değeri yoktur. Canım Karadeniz kıyılarını otoyol yapacağım diye mahveden, hes projesiyle ormanları kurutan, İstanbul' a yeni otoyol yapacağım diye ağaçları kesip toprağa bitirenlerden ne beklenir. Bugün müteahitler Şile tarafınına el attı o tarafta bitmek üzere yakında gaz maskesi ile dolaşıp bahçeli şatolarımızda oturacağız. Oksijen' in ikamesi şato ve havalimanı varın bu mantıkta olanların zeka seviyesini. Unutmayalım Türkiye de yasalara rağmen yapılmak istenene karar verilir sonra yasalar yapılmak istenene göre düzenlenir, en sonunda çıkılır ne rantı, ne adam kayırması, yok kardeşim öyle bir şey, kim çıkırtıyor bunları, her şey Türkiye için denir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PROMETHEUS ~ 11 yıl önce
DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN MİLLETİMİN GÖZÜ ÖNÜNDE ÜLKE SATILIYOR, DOĞA TECAVÜZE UĞRUYOR, EŞİ BENZERSİZ HALKIN HAKKI GASP EDİLİYOR, İNSANLARI KÖLELEŞTİRİLİYOR EŞSİZ HALKTAN TIK YOK. BELGRAD ORMANLARINI AĞAOĞLUNA VERİRLER O ARAPLARA SATAR GIK DEMEZ O EŞSİZ HALK. LİMANLARI BANKALARI DEMIRYOLLARI FABRIKALARI MADENLERI OKULLARI HASTANELERI ILETISIMI ENERJISI SATILIR, ESSIZ HALK GIK DEMEZ, EVLATLARI KATLEDILIR, DOKTORU OGRETMENI ASKERI POLISI MUHTAI HAKIMI SAVCISI OLDURULUR... TIK YOKTUR ESSIZ HALKTAN. UNIVERSITE OĞRENCILERI ISCISI KOYLUSU HER ALLAHIN GUNU DAYAK YER ESSIZ HALK GIK DEMEZ. DEVLET BULABILDIGI HER TEMEL URUNE DUNYANIN EN BUYUK VERGISINI ALIR, ESSIZ HALK BÖN BÖN BAKAR. MILLET 1 ALAN YAPAR BUYUTEREK EKONOMI YAPAR, BIZIMKILER MILYAR DOLARIK YATIRIMI YOK SAYAR DAHA FAZLA PARAYA ORMAN KATLEDEREK YENISINI YAPAR. ORMANLARIMI KESECEKLERMIS, AZ BILE YAPIYORLAR. RUMELINI YUNANA SATSINLAR. GIK DIYENI TURK POLISI VURMAZSA ADAM DEGILIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
3800X300 metre mi ? Enine de mi uçak kaldıracaklar ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Yanlış yazmışlar. 3800 metre boyu 60 metrede eni olacağı yazıyor her yerde pistlerin.
2b gibi olur ~ 11 yıl önce
Yarın öbür gün yanmaya başlar orası. Sonra hop orman vasfını yitirmiş hazır yer. Hep aynı numara aynı film. Acı ama gerçek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Ne önemi var hocam, keselim gitsin, boşuna nefes tüketme bakanların başı havadan inceleme yapmış, orayı uygun bulmuş, sana bana söz mü düşer. Susuz oksijensiz kalacak olan biziz, onlar bulurlar kendilerine yeni yerler. ÇED raporunda acaba Terkos gölüne ne kadar JET A1 atığı karışacak bunu söylemişler mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalan ~ 11 yıl önce
Ne raporu bu? nasıl bir yalan bu. Ne gerek var rapora. Havadan kuzu gibi ortada : orman felan yok orda. Ağaç bile yok. Uçmana bile gerek yok , aç google erath den bak..Ne ağacı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000