12 Ağustos 2010, Perşembe 08:12:50

UMRE VE HAC'A GİTMEDEN AŞILANIN

Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Dr. Aykut Yener Kavak, Hac ve Umre dönüşü Türkiye'de menenjit vakalarının arttığını söyledi.

Bu duruma bazı turizm şirketlerinin kutsal topraklara gidecek vatandaşlara aşı yaptırmadan aşı kartı düzenlemesinin sebep olduğuna dikkat çeken Kavak, "Yurtdışına çıkan vatandaşlarımız; kendilerini, çevrelerini ve ülkelerini düşünerek aşılarını mutlaka yaptırmalı." dedi.

Baştabip Aykut Yener Kavak, Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi'nde seyahat sağlığıyla ilgili her türlü hizmeti verdiklerini aktardı. Özellikle salgın hastalıkların bulunduğu ülkelere giden vatandaşları daha bilinçli hareket etmeye çağıran Dr. Kavak, www.hssgm.gov.tr adlı sürekli güncellenin internet sitesinden seyahat sağlığı, gidilecek ülkelerdeki hastalık riskleri ile alınması gereken tedbirlerin ayrıntılı olarak açıklandığına dikkat çekti.

Kavak, hac ve umre gibi toplu olarak seyahatler öncesinde vatandaşların daha bilinçli davranması gerektiğini belirterek, "Suudi Arabistan menenjit aşısını zorunlu kıldı. Bununla ilgili aşılama kartı olmayanlar ülkeye alınmıyor. En az 10 gün önceden yapılması gerekiyor. Ancak bazı turizm şirketleri, aşı olmayanlara havalimanında aşı kartı düzenleyip veriyor. Bu çok yanlış ve riskli bir durum. Bu sebepten umre ve hac dönüşlerinde ülkemizdeki menenjit vakalarında artış olduğu gözleniyor. Herkes kendisini, çevresini ve ülkesini düşünerek hareket etmeli." dedi.

Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Aykut Yener Kavak, Orta Afrika, Güney Amerika, Sahra altı ülkelerinde ağırlıkla görülen sarı humma, vahşi çocuk felci gibi salgınların ülkeye girişini engellemeye karşı tedbirlerin 24 saat sürdürüldüğünü dile getirdi.

Menenjit Nedir?

Menenjit beyni saran zarların iltihabıdır. Başlangıçta ağır bir grip gibi kendini gösterir. Bu iltihaba virüs veya bakteri neden olur.Menenjit geçiren çoğu kişi hastalıktan tamamıyla kurtulurken, bazen ölüm ya da hastalık sonrası sakatlıklar yaşanabiliyor.
UMRE VE HAC'A GİTMEDEN AŞILANIN

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000