02 Eylül 2008, Salı 08:33:44

UÇAN BALİNANIN YEDEK MEYDANI AHL

Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380’i filosunda bulunduran Emirates, okyanus ötesi uçuşları sırasında olası acil durumlarda kullanmak üzere Atatürk Havalimanı’ndan izin istedi.
  • uçan balinanın sabiha gökçene inmesi imkansız sabiha gökcenin böyle devasa bir uçağı kaldırıcak ne kapasitesi ne de teknik donanımı var pisti de çok yetersiz... inerse ya antalya yada atatürke inebilir
  • Sabiha Gokcen bu ihtiyaca cevap verebilir. Pist konusunda bir zorlugu yok onlarin bildigim kadariyla.

Uçan balina olarak adlandırılan Airbus 380 tipi uçak geçtiğimiz yıl 29 Ekim’de Atatürk Havalimanı’na iner mi inmez mi söylentileri arasında 60 yolcusu ve çok az miktarda yakıtıyla birlikte İstanbul’a tekerlek koymuştu.

Airbus 380 henüz İstanbul’a inmeden Türkiye’deki hiçbir pistin bu uçağın iniş kalkışına uygun olmadığı tartışılmış, uçuş performans mühendisleri Atatürk Havalimanı pisti ve taksi yollarında ölçümler yapmıştı.

Hatta dev uçağın LCN değerleri uygun olmadığı belirtilen Atatürk Havalimanı pistini patlatacağı dahi ileri sürülmüştü. Bu tartışmalar üzerine uçağın kargosuz, az yakıt ve yolcuyla İstanbul’a inişine izin verilmişti.

Aradan neredeyse bir yıl geçti ve bu kez Airbus 380’i filosunda bulunduran Emirates, Devlet Hava Meydanları İşletmelerine başvurarak Dubai-New York seferleri sırasında İstanbul’u bu uçağın yedek meydanı olarak kullanmak istedi.

Resmi yollardan Atatürk Havalimanı DHMİ Başmüdürlüğü’nü bu taleplerini ileten Emirates yetkilileri, henüz yetkililerden net bir cevap alamadı. Çok kritik bir karar verecek olan DHMİ yetkilileri sadece F kategorisindeki meydanlara iniş kalkış yapabilen bu uçağın Atatürk Havalimanı’na inmesindeki sakıncaları içeren bir rapor hazırlayarak Ankara’ya gönderdi.

Airbus 380’in Atatürk Havalimanı’nı hangi şartlarda kullanabileceğinin açıklandığı yazıda, eğer şartlar yerine getirilirse uçağın acil durumlarda İstanbul’a iniş yapabileceğinin altı çizildi. Aksi durumda inişlerin sakıncalı olduğu ifade edildi.

Şimdi Emirates, DHMİ’nin vereceği kararı bekliyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Dubai-New York seferini yapan Airbus 380 tipi Emirates uçağı, hasta bir yolcu yüzünden Münih’e zorunlu iniş yapmak zorunda kalmıştı.

©AirportHaber.com

UÇAN BALİNANIN YEDEK MEYDANI AHL

Yorumlar

panter75 ~ 16 yıl önce
uçan balinanın sabiha gökçene inmesi imkansız sabiha gökcenin böyle devasa bir uçağı kaldırıcak ne kapasitesi ne de teknik donanımı var pisti de çok yetersiz... inerse ya antalya yada atatürke inebilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sydney ~ 16 yıl önce
Sabiha Gokcen bu ihtiyaca cevap verebilir. Pist konusunda bir zorlugu yok onlarin bildigim kadariyla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000