19 Aralık 2008, Cuma 12:01:23

Uçak trafiği krize rağmen arttı

EUROCONTROL tarafından hazırlanan 2008 yılı yaz dönemi analiz sonuçlarına göre; Avrupa’da gerçekleştirilen uçuşlar geçen yıla oranla yüzde 2.1 artarken İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uçuşlar yüzde 5 arttı, İstanbul-İzmir Hattı ise Avrupa’nın en yoğun 4. hattı oldu.
  • Tebrikler çok güzel bir yorum, elinize sağlık. Ben de bu durumda oraya gidemeyen havayollarının paylarını THy'nin çoktan kapmayı kafasına koyduğunu düşünüyorum, bu işler biraz da küresel ama genel olan bir şey o da sıkıntılı zamanlarda (mesela türkiye'de mp3 ile birlikte büyük firmaların hepsi battı) küçük ve orta ölçekli firmalar acayip hızla ortaya çıkabiliyor. Örnek coca cola ve mc donals yerine artık apple google var gibi.
  • Bu kriz ortamında uçak trafiğinin artmasının önemi yokki, önemli olan Yolcu trafiğidir. Uçakların doluluk oranı düşmüştür. Uçak trafiğinin artmasına rağmen yolcu trafiği azalmışsa tüm hava yolları yandı demektir. Uçak trafiği arttıkca Euracontrol daha çok para toplayacaktır. Ancak yolcu trafiği artmadığına göre gelirleri geçen her gün azalan hava yolları bu parayı nasıl ödeyecek burası bir muamma. Bundan sonra kimse İngiltere ve Almanya (borçlu hava yollarının uçakları tutulduğu için) hava sahasını kullanamayacağına göre bu iki ülkeye yönelik uçak trafiği de önümüzdeki günlerde rekor seviyede azalacaktır.

EUROCONTROL’ün Avrupa Hava Trafiğinin genel durumuyla ilgili ortaya koyduğu analizlere göre; 2008 Nisan- Eylül yaz döneminde Avrupa’da uçuş trafiğinde yüzde 2.1 artış yaşandı. ECAC bölgesinde iç hat uçuşlarda geçen sene ile kıyaslandığında önemli bir artış yaşanmazken, uluslar arası uçuşlarda 3.1 artış kaydedildiği bildirildi.

Tüm gecikme nedenleri dahil uçuş başına ortalama gecikmenin kalkışta yüzde 3,8 azalarak 12,8 dakikaya, varışta ise yüzde 3 azalarak 12,4 dakika düştüğünü ortaya koyan raporda; gecikmelere en çok yüzde 87 artış ile hava trafik kontrol teçhizatı ve yüzde 43 artış ile hava trafik kontrol istihdamının neden olduğu, hava durumundan kaynaklanan gecikmelerin ise yüzde 3 azaldığı belirtildi.

Raporda, Kopenhag ACC’nin yeni operasyon odasına taşınmasının, Venedik havaalanındaki uçuş altyapısındaki değişikliklerin ve İstanbul’daki yeni sistem güncellemesinin önemli gecikmelere neden olduğu belirtildi. 

SMART projesinin ilk ayağının Nisan ayında uygulamaya konulması, Türkiye’de gecikmelerde yaşanan artışta önemli rol oynadı. Paris-İstanbul hattı 24,2 dakika ile gecikmelerden en fazla etkilenen 7. parkur oldu.

İstanbul Atatürk Havalimanı trafiği yüzde 5 arttı…

2008 Nisan-Eylül döneminde Avrupa’nın en yoğun kalkış gerçekleştirilen havaalanı sıralamasında İstanbul Atatürk Havalimanı 12. sırada yer aldı.

Yaz döneminde 68,882 kalkış gerçekleştirilen İstanbul’un hava trafiği 2007 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 5 artış gösterdi. 

Madrid, Barselona, Münih, Londra, Berlin, Zürih gibi Avrupa’nın trafiği yoğun havaalanlarında uçak trafiğinde azalma yaşanırken, İstanbul Atatürk Havalimanı yüzde 5 artış ile Roma, Stockholm ve Viyana Havaalanlarından sonra uçak trafiği en çok artan 4. havaalanı oldu. 146,918 uçuş ile en yoğun havaalanı olan Paris Charles De Gaulle havaalanında ise geçen yıla oranla sadece yüzde 2 artış yaşandı.

İstanbul-İzmir, Avrupa’nın en yoğun 4. hattı…

EUROCONTROL analiz sonuçlarına göre, İstanbul-İzmir hattı 4.892 uçuş ile Avrupa’da uçuş trafiği en yoğun hat sıralamasında 4. sıraya yükseldi. Barselona-Madrid hattı 9.282 uçuş ile birinci olurken İstanbul-Antalya hattı 4.083 uçuş ile 13. sırada yer aldı.

Uçak trafiği krize rağmen arttı

Yorumlar

Death Grind ~ 15 yıl önce
Tebrikler çok güzel bir yorum, elinize sağlık. Ben de bu durumda oraya gidemeyen havayollarının paylarını THy'nin çoktan kapmayı kafasına koyduğunu düşünüyorum, bu işler biraz da küresel ama genel olan bir şey o da sıkıntılı zamanlarda (mesela türkiye'de mp3 ile birlikte büyük firmaların hepsi battı) küçük ve orta ölçekli firmalar acayip hızla ortaya çıkabiliyor. Örnek coca cola ve mc donals yerine artık apple google var gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vkt ~ 15 yıl önce
Bu kriz ortamında uçak trafiğinin artmasının önemi yokki, önemli olan Yolcu trafiğidir. Uçakların doluluk oranı düşmüştür. Uçak trafiğinin artmasına rağmen yolcu trafiği azalmışsa tüm hava yolları yandı demektir. Uçak trafiği arttıkca Euracontrol daha çok para toplayacaktır. Ancak yolcu trafiği artmadığına göre gelirleri geçen her gün azalan hava yolları bu parayı nasıl ödeyecek burası bir muamma. Bundan sonra kimse İngiltere ve Almanya (borçlu hava yollarının uçakları tutulduğu için) hava sahasını kullanamayacağına göre bu iki ülkeye yönelik uçak trafiği de önümüzdeki günlerde rekor seviyede azalacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000