07 Mayıs 2013, Salı 08:13:09

TÜRKİYE HAVACILIK MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Air Council International (Uluslararası Havalimanları Konseyi - ACI) tarafından hazırlanan 2013 yılı birinci çeyrek raporuna göre, ilk çeyrekte Avrupa'da yolcu trafiği düşerken, başını Türkiye ve Rusya'nın çektiği pek çok ülkede artışlar kaydedildi. Raporda, Türkiye'nin havacılıkta uluslararası merkez olma stratejisi izlediği notu da düşüldü.
  • Ve diyorum ki; Türkiye'de hâlâ da büyüme kapasitesi vardır. Eğer doğru yatırımlar yapılırsa sıçramayı bekleyen meydanlarımız da mevcut...
  • gercekten gruru verici, enegi gecenleri kutlamak gerekir: ilk uc kategoriden toplam 4 havalimanimiz dogrusu guzel bir tablo sergiliyor. burada benim sozum ankara esenboga ile ilgili: nedense uzunca bir suredir esb uvey evlat muamelesi goruyor. ornegin thy ve anadolujet'in tekelinin kirilmasi yonunde herhangi bir irade yok; ozel havayollarinin esb cikisli ucuslarina zemin hazirlamak gerek -- rekabet ve serbest piyasa kosullari diyorsak eger. son sozum buyuk oyuncu thy'ye: esb cikisli toplam 14 uluslararasi ucus var ve bu sayinin artmasi, ic hatlara entegre bir ag olusturulmasinda yarar var. paris, londra gibi merkezlere ucabilmek mumkun degil. 5 milyonluk nufusu ve genis hinterlandiyla ankara onemli bir talep yaratabilir; ancak thy'nin de arz olusturmasi sart. arz-talep birlikte dusunulmesi, kotarilmasi gereken bir dengedir... iktisadin temel kurallarini unutmadan, ticari basari gostermek mumkun degil.

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) yılın ilk çeyreğine ait verileri açıkladı. Havalimanlarını yıllık yolcu sayılarına göre 4 gruba ayıran ACI raporunda, Avrupa’daki havalimanlarının yolcu sayısında azalma olduğuna dikkat çekiliyor. Avrupa’daki havalimanlarının yolcu sayısının ilk çeyrekte yüzde 2,1 oranında düştüğü belirtilen raporda, Türkiye, Rusya ve Gürcistan gibi ülkelerde yaşanan ortalama yüzde 8,9’luk büyümeye dikkat çekiliyor.

Avrupa havalimanları genelinde yük taşımacılığının yüzde 1,5 oranında düştüğü kaydedilen raporda, havalimanlarının kapasite kullanım oranlarının da yüzde 5,2 oranında gerilediği belirtildi. Avrupa havalimanlarındaki yolcu trafiğindeki düşüş ise, birlik genelinde devam eden ekonomik krizin ve artan işsizlik oranlarının bir sonucu olduğu da raporda yer aldı.

Raporda Türkiye ile ilgili bölümünde ise,"İngiltere’de yolcu vergileri sürekli yükseltilip havalimanları aşırı kapasite ile çalıştırıp zaman kaybedilirken, Türkiye, ekonomik alanda da yakalamış olduğu ivmeyle, havacılık merkezi olma yolunda aktif ve baskın bir strateji yürütüyor." denildi

Raporda havalimanları ağırladıkları yolcu sayılarına 4 gruba ayrılıyor. Bu havalimanlarının yolcu kapasitelerine göre ilk çeyrekte aldıkları yolcu sayılarındaki değişim şu şekilde belirtiliyor:

1. Grup: 25 milyon ve üzeri yolcuya ev sahipliği yapan havalimanları (yüzde +1)
2. Grup: 10 – 25 milyon arasında yolcuya ev sahipliği yapan havalimanları (yüzde -0,1)
3. Grup: 10 milyonun altında yolcuya ev sahipliği yapan havalimanları (yüzde +0,6)
4. Grup: 5 milyonun altında yolcuya ev sahipliği yapan havalimanları  (yüzde -4,1)

Geçen yılın aynı döneminde bu rakamlar sırasıyla, +2,6, +1,2, +1,9 ve -1,7 olarak gerçekleşmişti.

İşte gruplarına göre Avrupa’da en büyük artış kaydeden havalimanları

1.GRUP (25 milyon ve yukarısı)

İstanbul Atatürk Havalimanı: Yüzde 23,8
Moskova SVO: Yüzde 14,8
Antalya Havalimanı: Yüzde 11,3
Londra LHR Havalimanı: Yüzde 3,9
Paris ORY Havalimanı: Yüzde 2,7

2. GRUP(10 - 25 milyon)

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı: Yüzde 18,2
St Petersburg Havalimanı: Yüzde 14,6
Cenova Havalimanı: Yüzde 8,2
Dublin Havalimanı: Yüzde 7,8
Lizbon Havalimanı: Yüzde 6,7

3.GRUP (5 - 10 milyon arası)

Bükreş Havalimanı: Yüzde 34,6
Ankara Esenboğa Havalimanı: Yüzde 15,9
Venedik Havalimanı: Yüzde 12,1
Varşova Havalimanı: Yüzde 10,7
İzmir Adnan Menderes Havalimanı: Yüzde 9,6
Budapeşte Havalimanı: Yüzde 9,6

4.GRUP (5 milyondan az)

Arad Havalimanı: Yüzde 181
Ohrid Havalimanı: Yüzde 118,5
Chita Havalimanı: Yüzde 55,5
Chelyabinsk Havalimanı: Yüzde 42,5
Batum Havalimanı: Yüzde 38,4

(Turizmguncel)

TÜRKİYE HAVACILIK MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Yorumlar

Rakamlar güzel... ~ 11 yıl önce
Ve diyorum ki; Türkiye'de hâlâ da büyüme kapasitesi vardır. Eğer doğru yatırımlar yapılırsa sıçramayı bekleyen meydanlarımız da mevcut...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tebrikler... ~ 11 yıl önce
gercekten gruru verici, enegi gecenleri kutlamak gerekir: ilk uc kategoriden toplam 4 havalimanimiz dogrusu guzel bir tablo sergiliyor. burada benim sozum ankara esenboga ile ilgili: nedense uzunca bir suredir esb uvey evlat muamelesi goruyor. ornegin thy ve anadolujet'in tekelinin kirilmasi yonunde herhangi bir irade yok; ozel havayollarinin esb cikisli ucuslarina zemin hazirlamak gerek -- rekabet ve serbest piyasa kosullari diyorsak eger. son sozum buyuk oyuncu thy'ye: esb cikisli toplam 14 uluslararasi ucus var ve bu sayinin artmasi, ic hatlara entegre bir ag olusturulmasinda yarar var. paris, londra gibi merkezlere ucabilmek mumkun degil. 5 milyonluk nufusu ve genis hinterlandiyla ankara onemli bir talep yaratabilir; ancak thy'nin de arz olusturmasi sart. arz-talep birlikte dusunulmesi, kotarilmasi gereken bir dengedir... iktisadin temel kurallarini unutmadan, ticari basari gostermek mumkun degil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ ~ 11 yıl önce
thy babanızın uşağı mı yıllarca yatırımı yapsın, büyütsün adam etsin; sonra sözüm ona "tekel"i şikâyet edip PC gelsin pastayı yesin... buyursunlar şimdiden girsinler, thy'nin tekel olduğu falan yok, kim durduruyor? kendinizi kandırıyorsunuz... o çok sevdiğiniz havayolları ancak para olan yerde var, thy de sizin vicdanınızdaki sosyal sorumluluk boşluğunu doldurmak zorunda değil.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000