31 Temmuz 2013, Çarşamba 13:20:36

TÜM İHALELERE CİDDİ TALEP OLACAK!

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, özel sektörden talep gelmesi halinde havalimanlarını kiraya verebileceklerini açıkladı...
  • samsun çarşamba hava meydanı şu anki durumu itibari ile yüzde elli zarar etmektedir.ordu giresun hava meydanı 2014 ün ilk aylarında açılacaktır. havaş yolcu taşıma servisinin verilerine göre samsun çarşamba hava meydanına taşınan yolcu kapasitesi yüzde kırk civarında ordudan taşınmaktadır.dolayısıyla samsun çarşamba hava meydanı okadarda cazip bir konumda değildir.
  • Bir havaalanını da siz işletin be ! Sizin yaptığınızı bizim mahalle bakkalı da yapar.
  • Sayın genel müdür iyi güzel herşeyde bu limanlarda çalışan personelin durumu ne olacak başka limanlara tayin mi yoksa kalıcaklar mı çalıştığı limanlarda malum herkesin ailesi var çoluk çocuğun okul kayıtları belki kolej, anadolu lisesi kayıtları kredi kullanıp ev alanlar veya alacak olanlar bu belirsizlik içinde ne yapacağız aileleriyle birlikte yaklaşık 3000-4000 kişiyi ilgilendiren bi karar en azından bize bi açıklama yapsanızda nasıl davranacağımıza karar versek lütfen personelinize karşı daha duyarlı olalım
  • Dalaman ve Bodrum icin epey talep gelir, ama Samsun icin ne olur bilinmez, Ordu-Giresun acildiginda yolcu kaybina ugrayacak, zira Samsun yolcularinin %30 u Ordu-Giresun'dan. En iyisi Samsun, Ordu-Gresun ve Trabzon havalimanlari ayni sirkete ihale edilmeli, belki daha surdurulebilir bir yatirim olur alan sirket icin, zira arlarinda 170km mesafeler var. Kapadokya Samsun'a cok uzak kaliyor, beraber isletim daha zor olabilir, o da Hatay havalimani ile beraber isletilebilir, sonucta daha yakinlar birbirlerine.
  • ''Birdal, yeni havalimanın birinci etabının saatlik iniş kalkış kapasitesinin 75-80 olacağını da söyledi.!! Bu sözlerini unutma Sayın Birdal,Yeni Havalimanı bitirilip,açıldığında Sana bu soruyu soracağız. Bakalım o zaman ne diyeceksin.
  • Sayın Birdal; Esenboğa 2. paralel pist kamulaştırma ve inşa çalışmalarını lütfen hızlandırınız, Ankaranın Hızlı Tren bağlantıları ile tüm iç anadolunun yurtdışına açılan kapısı olma özelliği iyice artacaktır, Esenboğa trafiği şu andaki artış hızı ile de bir süre sonra sıkıntı yaratacaktır. Kamulaştırma alanındaki mülk sahiplerinin üzerindeki belirsizlik de artık dayanılmaz hale gelmektedir. Bu haliyle geçen günkü kazada da görüldüğü gibi ufak bir kazada bile Başkent hava trafiği de sıkıntıya girmektedir. Artan arazi fiyatlarının kuruma getireceği ek yük de cabası
  • THY istanbulda cok zorlanacak 2018den sonraya kalacak 3.havalimani.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, hükümetin havayolu ulaşımında serbestleşme ve kamu-özel işbirliğiyle gelir artıcı faaliyetlerin artırılması politikaları çerçevesinde, Dalaman, Milas-Bodrum, Samsun-Çarşamba ve Nevşehir-Kapadokya havalimanlarının "kirala-devret" modeli ile işletme hakkı devirleri için bu yıl bitmeden ihaleye çıkma kararı aldıklarını söyledi.

Birdal, Reuters`la gerçekleştirdiği söyleşide, işletme hakkı devir sürelerinin ne kadar olacağı konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "İhalelerle ilgili fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Bodrum ve Dalaman kesin iki ayrı ihale olacak. Nevşehir ve Samsun`un tek grup olarak birleştirilmesi olur mu; çalışıyoruz. Tüm ihalelere ciddi talep olacağını düşünüyoruz" dedi.

Bodrum ve Dalaman havalimanları dış hatlarının şu anda YİD modeliyle görevlendirilen özel şirketler tarafından işletildiğini söyleyen Birdal, ihalelerin ardından YİD süresi bitince ihaleyi kazanacak firmanın iç ve dış hatları birlikte işleteceğini belirtti.

İhaleler dış hatların sözleşme süresinden önce tamamlanırsa; süre bitimine kadar yeni firma iç hatları, eski firma dış hatları işletecek.

Dalaman havalimanı dış hatlarında YDA-Turkuaz`ın ortaklığında bulunan ATM`nin 28 Nisan 2015`e ve Milas-Bodrum havalimanı dış hatlarında ise Mondial-Astaldi`nin 2015 sonuna kadar işletme hakkı bulunuyor.

Sektör kaynakları, özellikle İstanbul üçüncü havalimanı projesinin sektöre ivme kazandırdığı dönemde, DHMİ`nin böyle bir adım atmasının çok yerinde olduğunu, havalimanı işletmesine istekli gruplar varken devirlerin sektörde olumlu karşılanacağını belirtiyor.

Aynı zamanda, bu yolla maliyeti devlet yüklenmeden havalimanlarının iyileştirilmesi ve kapasite artırımının da sağlanmış olacağı, verilecek yolcu garantilerinin üzerinde yolcu transferi gerçekleşirse, DHMİ`nin ek gelir de elde edeceğini söyleyen kaynaklar, trafik açısından, seçilen dört havalimanının da son derece isabetli olduğunu, özel sektörün özellikle turizm bölgelerindeki potansiyeli daha etkin kullanabileceğini belirtiyor.

DHMİ`nin sorumluluğundaki 50 havalimanın dördü kiralama olmak üzere toplam 11`inde özel sektör terminal işletmesi olduğunu söyleyen Birdal, havalimanı işletmeciliğinin rahat projeksiyon yapılabilir ve kolay fiyatlanabilir olduğunu belirterek, "Kiralanacak dört havalimanının dışındakilerde de, özel sektörden talep gelirse, kanunen onları da kiralama yetkimiz var" dedi.
   
İSTANBUL YENİ HAVALİMANI SAHASINDA HÂLÂ MADENCİLER VAR

İstanbul yeni havalimanı projesinde gelinen nokta ile ilgili de bilgi veren Birdal, şirketle henüz uygulama sözleşmesi imzalanmadığını ve yer teslimi yapılmadığını söyledi ve "Sahada hâlen işleyen madenlerle ilgili Maden İşleri Genel Müdürlüğü`nün (MİGEM) çalışmaları var. MİGEM, (madencilerin) taleplerini karşılıklı anlaşma ile çözmek için gerekli görüşmeleri yapıyor. Yer teslimi için şu anda net bir takvim vermemiz mümkün değil" dedi.

Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu`nun (OGG) 25 yıllığına 22.152 milyar euro kira teklifiyle kazandığı İstanbul Yeni Havalimanı projesinin 20 Mayıs`ta atılan ön imzalarının ardından, OGG`nin kuracağı yeni şirket ile uygulama sözleşmesinin imzalanması gerekiyor.

Şartname, uygulama sözleşmesinin imzalanmasının ardından şirketin 30 gün içinde yer teslimi istemesini, takip eden 30 gün içinde yer teslimi yapılmasıyla 42 aylık ilk etap yatırım süresinin başlamasını öngörüyor.

Kaynaklar, havalimanının ilk etabının hedeflenen 2018 sonunda yetişmesi ihtimalinin giderek azaldığını belirtiyor.
   
ATATÜRK HAVALİMANI`NDA HEDEF

Yeni havalimanı faaliyete geçene kadar Atatürk Havalimanı`nın (AHL) kapasitesini artırmak için gereken ne varsa yapıldığını ve yapılacağını söyleyen Birdal, "İstanbul`a gelmek üzere, özellikle yabancı ülke şirketlerinden, zaman zaman Kazakistan, Suudi Arabistan, Rusya, Azerbeycan, Uzakdoğu`dan veya THY`nin uçtuğu ülkelerden; bize ek sefer veya İstanbul`a yeni pek çok sefer talepleri geliyor, bunları karşılayamıyoruz" dedi.

Birdal, günlük 22 saatlik uçuş doluluğuna ulaşan havalimanında, yetersizliğin hem iniş-kalkış imkânları, hem pist konaklamasından kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu:

"Hepsi birbiriyle bağlantılı olan bu sorunları gidermek için Haziran ayında 43 adet yeni park alanı ihale ettik; en kısa sürede hizmete girecek.

"Bunun dışında, 2008-2009 yıllarında 40 uçak/saat olan iniş kalkış kapasitesini geçen sene 55 uçağa, bu sene yaz sezonu başlangıcında 58 uçağa çıkarttık. Bunu, uluslararası kuralların imkan verdiği çerçevede, uçaklar arasındaki mil aralığını azaltarak, pistlere hızlı çıkışı sağlayan taksi yolları yaparak, arka rüzgar etkisinde bazı hesaplamalar yaparak ve uçakları havada sıralayarak sağladık. Kapasiteyi 63`e çıkartmak için çalışmalarımız da var."

Birdal, yeni havalimanın birinci etabının saatlik iniş kalkış kapasitesinin 75-80 olacağını da söyledi. 

TÜM İHALELERE CİDDİ TALEP OLACAK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

misafir ~ 11 yıl önce
samsun çarşamba hava meydanı şu anki durumu itibari ile yüzde elli zarar etmektedir.ordu giresun hava meydanı 2014 ün ilk aylarında açılacaktır. havaş yolcu taşıma servisinin verilerine göre samsun çarşamba hava meydanına taşınan yolcu kapasitesi yüzde kırk civarında ordudan taşınmaktadır.dolayısıyla samsun çarşamba hava meydanı okadarda cazip bir konumda değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ KOMEDİSİ ~ 11 yıl önce
Bir havaalanını da siz işletin be ! Sizin yaptığınızı bizim mahalle bakkalı da yapar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalın ~ 11 yıl önce
Sayın genel müdür iyi güzel herşeyde bu limanlarda çalışan personelin durumu ne olacak başka limanlara tayin mi yoksa kalıcaklar mı çalıştığı limanlarda malum herkesin ailesi var çoluk çocuğun okul kayıtları belki kolej, anadolu lisesi kayıtları kredi kullanıp ev alanlar veya alacak olanlar bu belirsizlik içinde ne yapacağız aileleriyle birlikte yaklaşık 3000-4000 kişiyi ilgilendiren bi karar en azından bize bi açıklama yapsanızda nasıl davranacağımıza karar versek lütfen personelinize karşı daha duyarlı olalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Samsun ~ 11 yıl önce
Dalaman ve Bodrum icin epey talep gelir, ama Samsun icin ne olur bilinmez, Ordu-Giresun acildiginda yolcu kaybina ugrayacak, zira Samsun yolcularinin %30 u Ordu-Giresun'dan. En iyisi Samsun, Ordu-Gresun ve Trabzon havalimanlari ayni sirkete ihale edilmeli, belki daha surdurulebilir bir yatirim olur alan sirket icin, zira arlarinda 170km mesafeler var. Kapadokya Samsun'a cok uzak kaliyor, beraber isletim daha zor olabilir, o da Hatay havalimani ile beraber isletilebilir, sonucta daha yakinlar birbirlerine.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
''Birdal, yeni havalimanın birinci etabının saatlik iniş kalkış kapasitesinin 75-80 olacağını da söyledi.!! Bu sözlerini unutma Sayın Birdal,Yeni Havalimanı bitirilip,açıldığında Sana bu soruyu soracağız. Bakalım o zaman ne diyeceksin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESENBOĞA 2. PİST ~ 11 yıl önce
Sayın Birdal; Esenboğa 2. paralel pist kamulaştırma ve inşa çalışmalarını lütfen hızlandırınız, Ankaranın Hızlı Tren bağlantıları ile tüm iç anadolunun yurtdışına açılan kapısı olma özelliği iyice artacaktır, Esenboğa trafiği şu andaki artış hızı ile de bir süre sonra sıkıntı yaratacaktır. Kamulaştırma alanındaki mülk sahiplerinin üzerindeki belirsizlik de artık dayanılmaz hale gelmektedir. Bu haliyle geçen günkü kazada da görüldüğü gibi ufak bir kazada bile Başkent hava trafiği de sıkıntıya girmektedir. Artan arazi fiyatlarının kuruma getireceği ek yük de cabası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 11 yıl önce
THY istanbulda cok zorlanacak 2018den sonraya kalacak 3.havalimani.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000