19 Mart 2012, Pazartesi 12:01:17

ONLAR NEDEN AHL'YE ARANMADAN GİRİYORLAR?

Atatürk Havalimanı'nda geçtiğimiz hafta başlayan 'Open Gate' uygulaması Sefa İnan'ın köşesine konu oldu...
  • YOLCU YERİNE UÇUŞ EKİPLERİNİ EKİP ÇIKIŞINDA 2. KEZ ARIYORLAR ARTIK.SANIRIM UÇUŞ EKİPLERİ YOLCULARDAN DAHA TEHLİKELİ.UÇAĞI YOLCU DEĞİL UÇUŞ EKİPLERİ KAÇIRACAK GİBİ HANİ.PEHRİZ VE TURŞU İLİŞKİSİ YANİ...
  • Sen Apronda polis görmek istiyorsan havaalanlarına bakacaksın. Bazı havaalanlarında dolaşmıyorlar cirit atıyorlar resmen bilen bilir o yerleri. Ayrıca askermi dolaşacak diye geyik yapma senin apronda (polislik bir olay yokken) ne işin olur önce onu söyle ?
  • GÜMRÜK GÖREVLİLERİ NE İŞ YAPARLAR Kİ BU KİŞİLERE SİLAH VERİLİR. BUNLAR ÜLKENİN GÜVENLİK GÜCÜ MÜDÜR ? OLMAZ DA , HADİ DİYELİM Kİ BAZI HUDUT BÖLGELERİNDE SİLAHLI OLMALARI UYGUN GÖRÜLMÜŞTÜR , ÜLKENİN TAM ORTA YERİNDEKİ HAVA ALANLARINDA BUNLAR BELERİNDE SİLAHLA NİYE DOLAŞIR DURURLAR ANLAYAMIYORUM.
  • Open-Gate uygulaması yolcuları daha rahat güvenlik kontrolü için yapılıyor.Kaç tane ülke gezdim her yer Open-Gate... Türkmenistan da bile Open-Gate uygulaması var.Bilip bilmeden yorum yapmayalım lütfen
  • Apronda polis nerde dolaşıyor.Bir arkadaş söyleyebilir mi? Eeee hadi polis de girmesin dedik G-^li askerler mi dolaşacak APRON da ))) KOmik olmayın.Polis ve Gümrük silahlı görevlilerdi.SİLAHI ne yapacaklar? Bunu cevabını alabilir miyim?
  • Inanin ben yurt disinda aktarmali sekilde avrupanin her ucusunu severek yapiyorum, ama Türkiye bu yok giris kapi kontrolu , yok pasaport un ordaki kontrol, yok bording kartinin ordaki kontrol , insanin midesi bulaniyor, hele birde cizme giydiysen hapi yuttun, birde Türkiyede hemen herzaman güvenlikten gecerken sistemler hep ötüyor, ötmeyen yok , üzerinde metal olmasada ötüyor , kapida ötmüyor, pasaportun orda ötmüyor , boardingte ötüyor, avrupadan aktarmali ucuyorsun ötmüyor , ama türkiyede ayni kiyafet ötüyor, tabii birde güvenlik elemanlari kalifiyesiz eleman olunca burda cabasi, en iyisini yapmislar bu iskenceye son versinler
  • havalimanında çalışan bir personel olarak söyleyebileceğim tekşey bu uygulama TAM BİR REZİLLİK nedenine gelince freeshop kazanacak restorantlar kazanacak dolayısıyle TAV kazanacak olay basit yani alın verin TAVa can verin ayrıca kendini hiç yolcu rahatlığı diye savunmayasın OPEN GATE sayesinde bir vardiyada 20 personelle işi halletmek varken neden her GATE noktasına ayrı ayrı 6-7 personel gönderip zarar etsin senelerce bunun ne hayrını gördü? ayrıca hadi kabin ekibine eyvallah tüm havalimanı personeli bu incık cuncuk aramalardan geçirilip canından bezdirilirken kendi personelini neden bundan muaf tutuyor? Bildiğim kadarıyla makam sahibi devlet personeli haricinde bu tür yüksek güvenlikli yerlerde herkes aramaya tabi tutulur yanlışmıyım?
  • teminalin heryerinde ve apronda polisler bellerinde silahla rahatlikla dolasabiliyorlar kotu niyetli egitimli bir kisi bu silahi tasiyani etkisiz hale getirip ele gecirebilcegini guvenlik konusunda bu derece detay dusunenler (RESTERONLARDAKİ BİCAKLARİ ZİNCİRLEMEYİ DAHİ DUSUNENLER) bu silahlarida polisin beline zincirlemeyi nasil dusunemediler heyret dogrusu bizden hatirlatmasi
  • icerdeki kafe ve restoranlarda belki musterilere plastik bicak veriliyor ama, o restoranlarin mutfaklarindaki bicagin ucaga kotu niyetli birileri tarafindan getirilmesine kim engel olacak, istediginiz kadar bicaklari sapindan baglayin olan olduktan sonra ne onemi varki? son arama en onemli aramaydi ve bunu kaldirdik. gecmis olsun, kokpitin kapisini acmayacagiz ama arkadaki kabin memuru ne yapsin? cok tehlikeli. AYrica, birakin artik pilot ve kabin memurlarini arayip durmayi, 1 arayin tam arayin, eger cikis kapisinda arayacaksaniz, arama ve cikis kart kontrol sayisini yogun saatlerde artirin ve ilk aramadan muaf tutun.
  • Kalburun delikleri Eskiler bilir eski dışhatlar terminali şimdiki yeni içhatlar terminalinden yolcu geliş salönundan bazı yolcular aprundan bir özel yarhizmetleri personeli beraberinde giriş çıkış yapıyorlar dışarıda bir şirket arabası karşı bölümdeki küçük ucaklara yolcu taşıyor karışan görüşen yok ayrıca yıkılan eski içhatlar terminalinin önüne hep sivil ufak ucaklar park ederlerdi bilenler bu ucakların yurtdışından gelen bazı yasadışı insanlara ait olduklarını bilirdi bu ucaklarla gelenler içhatlar yolcu gelişten kontrolsuz olarak çıkar giderlerdi yanlarında bir özel şirket yer personeli olurdu dönüşleri ise aynı yoldan içhat geliş terminalinden aprona çıkarlar yakınlarındaki uçağa kontrolsuz olarak biner giderler kimse birşey sormazdı.
15 Mart tarihi itibariyle Atatürk Havalimanı'nda resmen başlayan 'Open Gate' uygulamasını AirportHaber'in başyazarı Sefa İnan köşesinden değerlendirdi. Uygulamanın artı ve eksi yönlerini masaya yatırdı.
 
Bilindiği gibi 'Open Gate' uygulaması pasaport kontrolünden sonra yolcunun bir kez daha aranmamasını öngörüyor. Bu da yurtdışına seyahat edecek olan yolcuların free shop'ta daha fazla alışveriş yapabilmesine yada restoranlarda daha fazla vakit geçirmesine olanak sağlıyor. 
 
Yolcunun pasaport kontrolünün ardından uçağa gidene kadar tekrar bir güvenlik uygulamasından geçmemesi bir kısım tarafından eleştirilirken, bazı görüşler de doğru bir uygulama olduğu konusunda birleşti.
 
En çok merak edilen konu, uçağın daha önceki uygulama kadar güvenli olup olmayacağı hususu oldu. Yolcuların restoranlarda yada free shop'larda yaptığı alışveriş sonrasında uçağa yabancı cisimlerle geçme ihtimali kafalarda soru işareti olarak kaldı.
 
Bununla ilgili Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği ve Güvenlik Komisyonu birtakım önlemler alarak bu gibi ihtimallerin de önüne geçmeyi amaçladı.
 
İşte bu noktada AirportHaber'in başyazarı Sefa İnan, belki de akıllara gelme ihtimali bile bulunmayan çok önemli noktalara parmak bastı. 'Open Gate' uygulamasının uçuşları daha tehlikeli hale getireceğini savunan İnan, bunun örneklerini de vererek güvenlik komisyonuna uyarılarda bulundu.
 
Open Gate uygulamasının asıl amacı ne?

Bıçak yada çatallar uçağa girerse keskinlik mi ölçülecek?

Uçuş ekibinin güvenlik uygulamasından geçmesi doğru mu?

Makamlar kişiyi güvenli mi yapar?

Uçağa tehlikeli cisim sokulması mümkün mü?

Güvenlik Komisyonu nerede hata yaptı?

Güvenlikten geçmemesi gereken birileri olmalı mı?

Amerika ve Kanada neden bu uygulamayı reddetti?

Hangi yolculara ayrı uygulama yapılacak?

Kimlere geçiş ayrılacağı tanınıyor?
 
Atatürk Havalimanı'ndaki güvenlik uygulaması ve 'Open Gate' hakkında sıradışı bir köşe yazan başyazar İnan, aksaklıklara ve sıkıntı yaşanabilecek konularla ilgili ilginç tespitleri birçok noktada 'acaba' sorusunu akıllara getirecek.

ONLAR NEDEN AHL'YE ARANMADAN GİRİYORLAR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 12 yıl önce
YOLCU YERİNE UÇUŞ EKİPLERİNİ EKİP ÇIKIŞINDA 2. KEZ ARIYORLAR ARTIK.SANIRIM UÇUŞ EKİPLERİ YOLCULARDAN DAHA TEHLİKELİ.UÇAĞI YOLCU DEĞİL UÇUŞ EKİPLERİ KAÇIRACAK GİBİ HANİ.PEHRİZ VE TURŞU İLİŞKİSİ YANİ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sen Apronda polis görmek istiyorsan havaalanlarına bakacaksın. Bazı havaalanlarında dolaşmıyorlar cirit atıyorlar resmen bilen bilir o yerleri. Ayrıca askermi dolaşacak diye geyik yapma senin apronda (polislik bir olay yokken) ne işin olur önce onu söyle ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
GÜMRÜK GÖREVLİLERİ NE İŞ YAPARLAR Kİ BU KİŞİLERE SİLAH VERİLİR. BUNLAR ÜLKENİN GÜVENLİK GÜCÜ MÜDÜR ? OLMAZ DA , HADİ DİYELİM Kİ BAZI HUDUT BÖLGELERİNDE SİLAHLI OLMALARI UYGUN GÖRÜLMÜŞTÜR , ÜLKENİN TAM ORTA YERİNDEKİ HAVA ALANLARINDA BUNLAR BELERİNDE SİLAHLA NİYE DOLAŞIR DURURLAR ANLAYAMIYORUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Open-Gate uygulaması yolcuları daha rahat güvenlik kontrolü için yapılıyor.Kaç tane ülke gezdim her yer Open-Gate... Türkmenistan da bile Open-Gate uygulaması var.Bilip bilmeden yorum yapmayalım lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Apronda polis nerde dolaşıyor.Bir arkadaş söyleyebilir mi? Eeee hadi polis de girmesin dedik G-^li askerler mi dolaşacak APRON da ))) KOmik olmayın.Polis ve Gümrük silahlı görevlilerdi.SİLAHI ne yapacaklar? Bunu cevabını alabilir miyim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Inanin ben yurt disinda aktarmali sekilde avrupanin her ucusunu severek yapiyorum, ama Türkiye bu yok giris kapi kontrolu , yok pasaport un ordaki kontrol, yok bording kartinin ordaki kontrol , insanin midesi bulaniyor, hele birde cizme giydiysen hapi yuttun, birde Türkiyede hemen herzaman güvenlikten gecerken sistemler hep ötüyor, ötmeyen yok , üzerinde metal olmasada ötüyor , kapida ötmüyor, pasaportun orda ötmüyor , boardingte ötüyor, avrupadan aktarmali ucuyorsun ötmüyor , ama türkiyede ayni kiyafet ötüyor, tabii birde güvenlik elemanlari kalifiyesiz eleman olunca burda cabasi, en iyisini yapmislar bu iskenceye son versinler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
havalimanında çalışan bir personel olarak söyleyebileceğim tekşey bu uygulama TAM BİR REZİLLİK nedenine gelince freeshop kazanacak restorantlar kazanacak dolayısıyle TAV kazanacak olay basit yani alın verin TAVa can verin ayrıca kendini hiç yolcu rahatlığı diye savunmayasın OPEN GATE sayesinde bir vardiyada 20 personelle işi halletmek varken neden her GATE noktasına ayrı ayrı 6-7 personel gönderip zarar etsin senelerce bunun ne hayrını gördü? ayrıca hadi kabin ekibine eyvallah tüm havalimanı personeli bu incık cuncuk aramalardan geçirilip canından bezdirilirken kendi personelini neden bundan muaf tutuyor? Bildiğim kadarıyla makam sahibi devlet personeli haricinde bu tür yüksek güvenlikli yerlerde herkes aramaya tabi tutulur yanlışmıyım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
teminalin heryerinde ve apronda polisler bellerinde silahla rahatlikla dolasabiliyorlar kotu niyetli egitimli bir kisi bu silahi tasiyani etkisiz hale getirip ele gecirebilcegini guvenlik konusunda bu derece detay dusunenler (RESTERONLARDAKİ BİCAKLARİ ZİNCİRLEMEYİ DAHİ DUSUNENLER) bu silahlarida polisin beline zincirlemeyi nasil dusunemediler heyret dogrusu bizden hatirlatmasi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
icerdeki kafe ve restoranlarda belki musterilere plastik bicak veriliyor ama, o restoranlarin mutfaklarindaki bicagin ucaga kotu niyetli birileri tarafindan getirilmesine kim engel olacak, istediginiz kadar bicaklari sapindan baglayin olan olduktan sonra ne onemi varki? son arama en onemli aramaydi ve bunu kaldirdik. gecmis olsun, kokpitin kapisini acmayacagiz ama arkadaki kabin memuru ne yapsin? cok tehlikeli. AYrica, birakin artik pilot ve kabin memurlarini arayip durmayi, 1 arayin tam arayin, eger cikis kapisinda arayacaksaniz, arama ve cikis kart kontrol sayisini yogun saatlerde artirin ve ilk aramadan muaf tutun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Kalburun delikleri Eskiler bilir eski dışhatlar terminali şimdiki yeni içhatlar terminalinden yolcu geliş salönundan bazı yolcular aprundan bir özel yarhizmetleri personeli beraberinde giriş çıkış yapıyorlar dışarıda bir şirket arabası karşı bölümdeki küçük ucaklara yolcu taşıyor karışan görüşen yok ayrıca yıkılan eski içhatlar terminalinin önüne hep sivil ufak ucaklar park ederlerdi bilenler bu ucakların yurtdışından gelen bazı yasadışı insanlara ait olduklarını bilirdi bu ucaklarla gelenler içhatlar yolcu gelişten kontrolsuz olarak çıkar giderlerdi yanlarında bir özel şirket yer personeli olurdu dönüşleri ise aynı yoldan içhat geliş terminalinden aprona çıkarlar yakınlarındaki uçağa kontrolsuz olarak biner giderler kimse birşey sormazdı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000