20 Şubat 2013, Çarşamba 09:26:47

'O KADAR DA SAF DEĞİLİM'

İstanbul’un Karadeniz sahiline yakın Tayakadın mevkiinde dev bir havalimanı yapılması planlanıyor...
  • İsim aramaya ne hacet? İsim Belli. Atatürk Havalimanı olmalıdır. Yani ismi değişmemeli. Gerekirse kamuoyu çalışmaları başlatılmalı. Havacılıkla ilgilenmiş tarihi kişilerin isimi bir bir tarihe karıştırılırken en azından Atamızın adı bir havalimanında kalmaya devam etsin. İsmi silinmeye çalışan kişilere örnek: Thk Türkkuşu kampusu içerisindeki ' Korkut efe' isimli kantinimizin isimi değiştirilmiş, bununla kalmayıp kantin girişindeki 'Korkut efe' biyografisi bile kaldırılmıştır. Biz Türkler ölünün mezarına saygı duymayız, biz ölen kişinin mirasını yaşatırız onu anarız, görenlerin bir 'Allah razı olsun' demesini sağlarız. Gelin görünki tek değerli hazinesi kendi makam koltukları olan bazı yöneticilerin hiçbir değere önem vermedikleri. Ölen Hocamızın ardından 'Kutlama' düzenlemeleri ile ayyuka çıkmıştır.
  • Sanırım Ege bey birilerinin kulağına üflediğini yazıyor... acaba bu işin arkasında kimler var?
  • Yeni hava alanının ihale ile birlikte isminin de konması gerekmiyor mu? İstanbul ULUBATLI HASAN Havalimanı mesela..
  • 3. Havaalanı Rizeye yapılmalıdır!!!
  • Zaten anadolu yakasında izmite yakın bir tane yaptılar. Şimdi bir fuzuli liman daha olur mu sayın yazarım ? Yapmayın allah aşkına...
  • Bazıları benim paranoyak olduğumu iddia edecektir ve umarim AKP Hükümeti beni yanıltır AMA bence 3. Havalimanı yapılmakta amaçlardan bir tanesi de ATATÜRK isimli en büyük havalimanını kapatmak ve yeni havalimanına da başka bir isim vermektir. Böylece Türkiye'nin en önemli giriş noktasındaki ATATÜRK ismi de silinmeye çalışılmaktadır. Tez zamanda AKP Hükümeti 3. Havalimanının da isminin yine ATATÜRK olacağını açıklamalıdır. Ancak bu şekilde böyle gizli bir planlarının olmadığına beni ikna edebilirler. Bu arada yeri gelmişken 3. Havalimanı düşünülen büyüklüğü ve yolcu kapasitesiyle verilecek ATATÜRK AVRASYA HAVALİMANI gibi bir isim doğrusu çok yakışacaktır ve bu ülkenin kurucu değerleriyle de uyumlu olacaktır. Saygılarımla.
  • Ege Hocamı severim, ancak o da çoğu insanın düştüğü yanılgıya düşmüş. Araştırma yapmadan üflemiş de üflemiş. Sabiha Gökçen mastır planı çoktan hazır. İkinci pist yapılacak ve terminal genişletilecek. Kargo apronu çoktan tamamlandı sayılır. Etrafı da imarlaşma açısından nispeten daha uygun olduğundan gelecekte çok daha rahat büyütülecektir. Dolayısıyla ANadolu yakasına yeni bir havaalanı yapmaya gerek yoktur.
  • En azindan 3. havalimani yapilana dek THY nin filosu 2 merkeze dagitilabilirdi. Ankara baskent olusu ve tum Anadolu yolcusunu Esenboga'da toplamasi sebebiyle 2. Bir merkez olabilirdi. Gelismis tum ulkelerde 2. Bir ucus merkezi var. bir tek bizde yok. Yapilan yatirimlarin misliyle rant yarattigina suphe yok.
  • Istanbulun kalbi Avrupa yakasidir yazarcim senin dedigin bolge hergun ucan insanlarla mi dolu? Uzulme sen onlari helikopterle aldiririz
  • 100 milyon kapasiteli bir havalimanından bahsediliyor. Bu sadece Trakya yada Marmara'nin dogusu icin mi insa edilecek. O kesimden kullanacak insanlari yuzde 5 bile degil. Dunya'nin en onemli aktarma noktasi olacak bir havalimani hedefleniyor. Vizyonu kit olan insanlarin yazabilecegi kose yaazisi en fazla bu kadar olur.

Bu havalimanından bahsederken “üçüncü” sıfatı kullanılıyor. Ancak benim okuduklarımdan anladığım, bu yeni havalimanı işletmeye alınınca, büyük yolcu uçakların iniş ve kalkış emniyeti için Atatürk havalimanının kapatılması gerekiyor. Zaten bunu bizzat Başbakan da söyledi ve Atatürk Havalimanını kapatınca “imara açmayacağız” dedi. Sadece küçük uçaklar için koskoca Atatürk Havalimanı açık tutmak ekonomik değildir. Öncelikle yapılması kararlaştırılan havalimanı “üçüncü” müdür, yoksa “yeni” midir şunu bir netleştirelim.

YENİ HAVALİMANI ANADOLU YAKASINDA İNŞA EDİLMELİDİR

İstanbul’un Anadolu yakası ile İzmit, Gölcük, Karamürsel, Yalova, Bursa, Adapazarı ve hatta Bolu, Eskişehir, Kütahya gibi kentlerde veya kasabalarında yaşayanların sayısı Trakya’da oturanlardan çoktur ve çok olmaya devam edecektir. Batı Anadolu’da oturanlardan özellikle dış ülkelere gidecekler, İstanbul Boğazını geçmeden uluslararası bir havalimanına ulaşabilmelidir.

Ulaşım maliyeti ve zaman açısından bunun Rumeli yakasındaki bir havalimanına göre daha ekonomik olduğu açıktır. Eğer Atatürk havalimanının kapasitesi daha fazla arttırılamıyorsa, yeni havalimanının yapılacağı adres Anadolu yakasıdır. Üstelik Anadolu yakasında böyle bir havalimanı vardır. Bu da konumu itibariyle sonsuz büyüme imkânı olan Sabiha Gökçen Havalimanı’dır. Bu havalimanının çevresi daha fazla yağmalanmadan derhal harekete geçilmeli ve kapasitesini yılda 100 milyon yolcuya çıkaran “çok terminalli-çok pistli” bir büyüme mastır planı hazırlanmalıdır. Pek tabii Atatürk Havalimanı da çalışmaya devam etmelidir. Açık ara iktisadi çözüm budur.

LAFIMIN DİNLENECEĞİNİ SANACAK KADAR SAF DEĞİLİM

Ben bunları yazınca yetkililer, “yahu belki de bu adam doğru söylüyordur; şu üçüncü havalimanı meselesini bir daha düşünelim” demeyecektir. Bundan eminim. Değil ben, dünyanın en yetkin bölge planlamacıları aynı şeyleri söylese, muhtemelen hiç bir şey değişmeyecektir. Yine de bu satırları yazarken, bir ümit belki karar gözden geçirilebilir diyorum. Mesela İstanbul Teknik Üniversitesi yeni havalimanı konusunu her yönüyle ele alan bir rapor hazırlayabilir. En ekonomik çözümü belirleyebilir.

HER PROJE EKONOMİKTİR, MESELE KISTASTADIR

Hep düşünmüşümdür. Acaba, Mısır Firavunları, kendilerine pramit şeklinde anıtmezar yaptıracaklarına, aynı parayı sarf ederek yüzlerce km su kanalı ve on binlerce çiftçi evi inşa edip, Mısır halkının refahını arttırsalardı daha iktisadi davranmış olmazlar mıydı? Sonra “onların da bir amacı varmış” derim. Nitekim ölümsüzlüğü amaçlayan Firavunlar, piramit türbeleri sayesinde emellerine nail olmadılar mı? Her yıl milyonlarca kişi onların mezarlarını ziyeret edip, saygılarını sunumuyor mu? Firavun için bundan daha akıllı bir yatırım olur mu? Son Söz: Amacı bilmeyen, olayı değerleyemez.

Ege Cansen / Hürriyet

'O KADAR DA SAF DEĞİLİM'

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

iSİM ~ 11 yıl önce
İsim aramaya ne hacet? İsim Belli. Atatürk Havalimanı olmalıdır. Yani ismi değişmemeli. Gerekirse kamuoyu çalışmaları başlatılmalı. Havacılıkla ilgilenmiş tarihi kişilerin isimi bir bir tarihe karıştırılırken en azından Atamızın adı bir havalimanında kalmaya devam etsin. İsmi silinmeye çalışan kişilere örnek: Thk Türkkuşu kampusu içerisindeki ' Korkut efe' isimli kantinimizin isimi değiştirilmiş, bununla kalmayıp kantin girişindeki 'Korkut efe' biyografisi bile kaldırılmıştır. Biz Türkler ölünün mezarına saygı duymayız, biz ölen kişinin mirasını yaşatırız onu anarız, görenlerin bir 'Allah razı olsun' demesini sağlarız. Gelin görünki tek değerli hazinesi kendi makam koltukları olan bazı yöneticilerin hiçbir değere önem vermedikleri. Ölen Hocamızın ardından 'Kutlama' düzenlemeleri ile ayyuka çıkmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tav ~ 11 yıl önce
Sanırım Ege bey birilerinin kulağına üflediğini yazıyor... acaba bu işin arkasında kimler var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adı konsun artık.. ~ 11 yıl önce
Yeni hava alanının ihale ile birlikte isminin de konması gerekmiyor mu? İstanbul ULUBATLI HASAN Havalimanı mesela..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alp ~ 11 yıl önce
3. Havaalanı Rizeye yapılmalıdır!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avrupa yakası ~ 11 yıl önce
Zaten anadolu yakasında izmite yakın bir tane yaptılar. Şimdi bir fuzuli liman daha olur mu sayın yazarım ? Yapmayın allah aşkına...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 11 yıl önce
Aşağıdaki yorumcuya da yazdım aynı şeyi. Siz gerçekten bu yazıları okuyor musunuz dikkatlice? Yazar da aynı şeyi söylüyor! Anadolu yakasında zaten genişleme imkanı henüz ortadan kalkmamış bir SAW var, yatırımı ona yapın demeye çalışıyor yazısında! Lütfen biraz dikkat ederek okuyun yazıları.. Saygılarımla..
Atatürk ~ 11 yıl önce
Bazıları benim paranoyak olduğumu iddia edecektir ve umarim AKP Hükümeti beni yanıltır AMA bence 3. Havalimanı yapılmakta amaçlardan bir tanesi de ATATÜRK isimli en büyük havalimanını kapatmak ve yeni havalimanına da başka bir isim vermektir. Böylece Türkiye'nin en önemli giriş noktasındaki ATATÜRK ismi de silinmeye çalışılmaktadır. Tez zamanda AKP Hükümeti 3. Havalimanının da isminin yine ATATÜRK olacağını açıklamalıdır. Ancak bu şekilde böyle gizli bir planlarının olmadığına beni ikna edebilirler. Bu arada yeri gelmişken 3. Havalimanı düşünülen büyüklüğü ve yolcu kapasitesiyle verilecek ATATÜRK AVRASYA HAVALİMANI gibi bir isim doğrusu çok yakışacaktır ve bu ülkenin kurucu değerleriyle de uyumlu olacaktır. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Her konuda konuşmak ~ 11 yıl önce
Ege Hocamı severim, ancak o da çoğu insanın düştüğü yanılgıya düşmüş. Araştırma yapmadan üflemiş de üflemiş. Sabiha Gökçen mastır planı çoktan hazır. İkinci pist yapılacak ve terminal genişletilecek. Kargo apronu çoktan tamamlandı sayılır. Etrafı da imarlaşma açısından nispeten daha uygun olduğundan gelecekte çok daha rahat büyütülecektir. Dolayısıyla ANadolu yakasına yeni bir havaalanı yapmaya gerek yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 11 yıl önce
Adam ne demiş? "Eğer Atatürk havalimanının kapasitesi daha fazla arttırılamıyorsa, yeni havalimanının yapılacağı adres Anadolu yakasıdır. Üstelik Anadolu yakasında böyle bir havalimanı vardır. Bu da konumu itibariyle sonsuz büyüme imkânı olan Sabiha Gökçen Havalimanı’dır." Siz ne demişsiniz; "Dolayısıyla ANadolu yakasına yeni bir havaalanı yapmaya gerek yoktur." Siz de adamın yazısını tam olarak okuyup anlamadan "üflemiş"siniz.. Saygılarımla..
:) ~ 11 yıl önce
Bu arada bir ilave. Yazar muhtemelen SAW ile alakalı gelecek planını muhtemelen biliyordur. O planın revize edilip daha da büyütülmesini öneriyor olabilir. Bunu da SAW için "sonsuz büyüme" sıfatını kullanmasından az çok tahmin edebiliyorum. Aslında anlaşılan o ki hiç biriniz Orhanlı, Pendik, Kurtköy civarında çok dolaşmıyorsunuz. SAW'in sonsuz büyüme şansı falan bence artık yok. Etrafında yağma ve yapılaşma hırla devam etmekte. Yıllardır gidip geldiğim yerler.. Viaport ve çevresinde mantar gibi oluşan siteleri düşünün ne demek istediğimi anlarsınız.. Saygılarımla..
Vatandas ~ 11 yıl önce
En azindan 3. havalimani yapilana dek THY nin filosu 2 merkeze dagitilabilirdi. Ankara baskent olusu ve tum Anadolu yolcusunu Esenboga'da toplamasi sebebiyle 2. Bir merkez olabilirdi. Gelismis tum ulkelerde 2. Bir ucus merkezi var. bir tek bizde yok. Yapilan yatirimlarin misliyle rant yarattigina suphe yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cok akillisin sen ~ 11 yıl önce
Istanbulun kalbi Avrupa yakasidir yazarcim senin dedigin bolge hergun ucan insanlarla mi dolu? Uzulme sen onlari helikopterle aldiririz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Agzi olan... ~ 11 yıl önce
100 milyon kapasiteli bir havalimanından bahsediliyor. Bu sadece Trakya yada Marmara'nin dogusu icin mi insa edilecek. O kesimden kullanacak insanlari yuzde 5 bile degil. Dunya'nin en onemli aktarma noktasi olacak bir havalimani hedefleniyor. Vizyonu kit olan insanlarin yazabilecegi kose yaazisi en fazla bu kadar olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000