04 Ekim 2013, Cuma 09:09:48

NEDEN FAHİŞ FİYAT OLUŞTU?

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Vahap Munyar, bugünkü köşesinde Amerika'da 3. havalimanı ile ilgili gündeme gelen ihale bedelini değerlendirdi...
  • türkiye de rüşvet,dümen,sahtekarlık eskidende vardı şimdi de var gelecekte de olacak...neden? çünkü insanımız bu işlere meyilli,paraya aşık ve suç ve ceza da yok!!!!
  • bu parayı hep peşin değil inşaatı bittikten sonra 25 yılda yıllık taksitler halinde ödeyecekler, bence hem devlet hem de yatırımcısı kazandı.
  • nasılsa ihale yandaş şirketler üzerinde kaldı, artık bundan sonra yapılması gereken türlü bahanelerle bu şirketlere muafiyetler getirip, maliyetlerini azaltmak olacaktır. bugün örneklerini bu sitede görebilirsiniz; çed muafiyeti, kira bedeli fahiş mi değil mi sorgulaması gibi. devamı da; kredilere devlet kefil olsun, devlet bankaları para versin, bazı inşaat yükümlülüklerini ve masrafını devlet üstlensin vs. vs. vs. olacaktır.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı’nın “Türkiye’ye Yatırım Çekme Milli Takımı” diye tanımladığı ekiple birlikte New York’ta bir danışmanlık şirketinin merkezindeyiz.

Masanın çevresinde 30 dolayında şirketin temsilcisi var.

İlker Aycı’nın açılış sunumunun ardından Citibank Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Başkanı, ABD-Türkiye İş Forumu (ABFT) Başkanı Serra Akçaoğlu, Pepsico Güneydoğu Avrupa Başkanı, ABFT Yönetim Kurulu Üyesi Eugene Willemsen, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanvekili Akın Kozanoğlu, Koç Finans-Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, Mediasa Başkan Yardımcısı Bülent Gençtürk, Yatırım Ajansı Başdanışmanı Hasan Pehlivan ile Türkiye’nin New York Başkonsolosu Levent Bilgen konuştu.
Ekibe ilk soru İstanbul’a 3’üncü havalimanı ihalesinde oluşan fiyatla ilgili yöneldi:

- 3’üncü havalimanı ihalesi için konsorsiyumlardan birine 1 milyar dolarlık payla girmiştik. Türk şirketlerinden oluşan konsorsiyum (Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon) 30 milyar doları aşan 25 yıllık kira bedeliyle ihaleyi kazandı. Biz hayal kırıklığı yaşadık. Oluşan fiyat fahiş değil mi?

Aycı, soruyu yanıtlama görevini Başdanışmanı Hasan Pehlivan’a bıraktı. Pehlivan, öncelikle ihalenin şeffaflığını anımsattı:
- İhaleyi televizyon kanallarından canlı şekilde izledik. Yani, kapalı kapılar ardında gerçekleşmedi.

Ardından ihalenin açık artırma bölümünün 20 milyar Euro’dan başlamasına yol açan teklif sahibine dikkat çekti:

- Kapalı zarflar açıldığında Makyol’un teklifinin 4 milyar Euro artı KDV, TAV’ın (büyük ortağı Fransız şirket Paris Havalimanı’nı işletiyor) 9 milyar Euro artı KDV, Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon konsorsiyumunun 12.6 milyar Euro artı KDV, IC İçtaş-Fraport konsorsiyumunun da 20 milyar Euro artı KDV olduğunu gördük. Yani, 25 yıllık kira bedelini 20 milyar Euro’ya taşıyan Alman Fraport’un içinde yer aldığı konsorsiyum oldu.

TAV’ın açık artırmada 22 milyar 31 milyon Euro’ya kadar çıktığına işaret etti:

- IC İçtaş-Fraport, yarışı sonuna kadar sürdürdü. Sonunda tamamı Türk şirketlerden oluşan konsorsiyum 22 milyar 152 milyon Euro 25 yıllık kira bedeliyle ihaleyi kazandı. Yani, 3 konsorsiyum da kendilerine göre mantıklı plan yapmıştı.

Pehlivan, 3’üncü havalimanının devreye girmesinin ardından Atatürk Havalimanı’nın kapanacağının altını çizdi:

- 3’üncü havalimanının inşaat bedeli 7-8 milyar Euro dolayında olacak. Bütün fazlarıyla tamamlandığında yolcu kapasitesi 150 milyona çıkacak. Atatürk Havalimanı kapandığında bugünkü haliyle 45 milyon yolcu peşinen 3’üncü havalimanına kayacak. 2020’de 100 milyon yolcuya ulaşacağını öngörüyoruz.

İlker Aycı, toplantının bitiminde soruyu şöyle değerlendirdi:

- Böyle büyük ihalelerde konsorsiyumlara finansman desteği veren yatırımcılar olur. Soruyu soran şirketin temsilcisi de öyle biriydi. Verdiği 1 milyar doların ihaleyi kazanmalarını sağlayacağı hayaline kapılmış. İstanbul’u kasaba falan mı sanıyor?
Hasan Pehlivan, Türkiye’nin iş ortamının şeffaflığı ve yolsuzluk-rüşvet sıralamasında dünyada çok da iyi olmayan noktada bulunduğunu savunan soruya da şu yanıtı verdi:

- Her iki konuda da ortamın düzelmesini sağlayan çok yol alındı. Türkiye, o sıralamalarda yıldan yıla daha iyiye doğru gidiyor.

3’üncü havalimanının finansman paketi oluşunca kira bedelinin mantığı da anlaşılacak. Bankaların projeye vereceği desteği beklemekte yarar var.

NEDEN FAHİŞ FİYAT OLUŞTU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

sebep belli !! ~ 10 yıl önce
türkiye de rüşvet,dümen,sahtekarlık eskidende vardı şimdi de var gelecekte de olacak...neden? çünkü insanımız bu işlere meyilli,paraya aşık ve suç ve ceza da yok!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ihale bedeli ~ 10 yıl önce
bu parayı hep peşin değil inşaatı bittikten sonra 25 yılda yıllık taksitler halinde ödeyecekler, bence hem devlet hem de yatırımcısı kazandı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ya vatandas? ~ 10 yıl önce
o kadar parayi cikarmak icin tabiiki orayi kullanan yolcuya yuklenecekler..devlet ve yatirimci kazandi, vatandas kaybetti.
basit hesap ~ 10 yıl önce
çok basit hesapla (tüm göstergeler kaideye alınmadan) 22 milyar 156 milyon toplam bedel / 25 yıl = 886 milyon euro yıllık ödeme. 886 milyon euro yıllık ödeme / 100 milyon yıllık yolcu trafiği = 8.86 euro kişi başı ödeme şeklinde bir rakamda vatandaşın neresine yükleniyorlar ??? saçmalamış ve okuyucuları provake etmişsiniz. kaldıki transit trafiği %50 olduğunda kalan %5o tr çıkışlı uçuşlarda kişi başı maliyet daha da düşecek. uçak konforunda seyahat için 5-6 euro masraf kimseye yük olmaz size göre yük olacaksa lütfen %60 ı vergi olan litresi 5-6 tl olmuş benzininizi koyun %50 ötv+kdv+mtv ile aldığınız arabanıza devlet size hiç yüklenmeden yapın yolculuğunuzu.
basit hesap @ ~ 10 yıl önce
9 euro sadece kira için kullanıcının cebinden çıkacak rakam.. havaalanı maliyeti buna eklenmiş degil. bilet başına 20~25 euro arası hizmet bedeli hesaplanıyor... yani kampanyadan bedava bilet alsan 25 euro vergi hariç ödeyeceksin hala buna sevinenler var.. komiksiniz..
yandasa serbest ~ 10 yıl önce
nasılsa ihale yandaş şirketler üzerinde kaldı, artık bundan sonra yapılması gereken türlü bahanelerle bu şirketlere muafiyetler getirip, maliyetlerini azaltmak olacaktır. bugün örneklerini bu sitede görebilirsiniz; çed muafiyeti, kira bedeli fahiş mi değil mi sorgulaması gibi. devamı da; kredilere devlet kefil olsun, devlet bankaları para versin, bazı inşaat yükümlülüklerini ve masrafını devlet üstlensin vs. vs. vs. olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000