30 Kasım 2010, Salı 13:33:48

"KÜL"TÜR BAŞKENTİ

Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından Yılmaz Özdil, geçen sene Atatürk Havalimanı'nın girişinde İstanbul'u simgeleyen heykeli yıkan zihniyetle, Haydarpaşa garında yangın çıkartan zihniyetin aynı olduğunu ifade etti. İşte Özdil'in köşe yazısı.
  • Hani dünyada hiç kültür başkenti görmesek inanacağım. Kültür kim sen kim be İstanbul...??? Kültürlük halin mi kaldı be...
  • helal sana yılmaz abi yine döktürmüşün...
  • Yöneticilerin kültür anlayışı umarım böyle değildir de gerekeni yapar ya da yaptırttırırlar.
  • Bu yaşanan rezaletler zincirini mükemmel anlatmış Sn. Özdil. Hiç kaçırmadan okuduğum bir kaç yazardan ve onurlu, iktidar yalakası olmayan cesur gazetecilerden biri. Kaleminiz daim ve her zaman dürüst olsun Sn. Özdil.
Zihniyet, ampul.

Haydarpaşa, meşale.

Buna derim ben...

‘Kül’tür başkenti diye!

Bakın, taa 17 sene önce Atatürk Havalimanı’nın girişindeki kavşağın ortasına bir heykel dikilmişti. Adı, İstanbul... Heykeltıraş Ümit Öztürk’ün, üç boyutlu çağdaş sanat eseriydi. 15 metre yüksekliğinde, bronz kaplıydı, eski uygarlıklara gönderme yapan bronz plakalar paslanmaz çelik vidalarla monte edilmişti, uzun beton blok Asya’yı, kısa olanı Avrupa’yı sembolize ediyordu, havalimanının önünde sergileneceği için, uçak kanadını andırıyordu.

Geçen sene, kavşak çalışması yaptılar, langır lungur kepçelerle daldılar, “bu ne burda, kazık gibi” diyerek, İstanbul’u anlatan, İstanbul heykelini yıktılar, yerle bir ettiler. Heykeltıraş Ümit Öztürk, tesadüfen oradan geçerken gördü ki, heykelinin yerinde yeller esiyor... Dava açtı.

Tutuştular... Heykeltıraştan özür dileyip, yenisini isteyeceklerine, taşeron müteahhide koştular, “sen yıktın sen dik” dediler, müteahhit de yıktığı heykelin yenisini dikti; bronz yerine teneke kullandı, paslanmaz vida yerine kaynakla tutturdu, eski uygarlıklara gönderme yapmak için de griye boyattı. Heykel mi? Heykel... Oldu sana, mis gibi çağdaş sanat eseri!

Kültür başkenti buydu.

Haydarpaşa’yı yaktılar.

‘Kül’tür başkenti oldu.

(Yılmaz Özdil - Hürriyet)
"KÜL"TÜR BAŞKENTİ

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Hani dünyada hiç kültür başkenti görmesek inanacağım. Kültür kim sen kim be İstanbul...??? Kültürlük halin mi kaldı be...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
helal sana yılmaz abi yine döktürmüşün...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yöneticilerin kültür anlayışı umarım böyle değildir de gerekeni yapar ya da yaptırttırırlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu yaşanan rezaletler zincirini mükemmel anlatmış Sn. Özdil. Hiç kaçırmadan okuduğum bir kaç yazardan ve onurlu, iktidar yalakası olmayan cesur gazetecilerden biri. Kaleminiz daim ve her zaman dürüst olsun Sn. Özdil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000