04 Eylül 2009, Cuma 17:01:01

"Kimse T.C. Bakanı'nın üzerini arayamaz!"

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin ziyareti sırasında Urumçi Havaalanı'nda üstlerinin aranmak istenmesi üzerine yaşanan gerginlik nedeniyle özür beklediklerini açıkladı.
  • Ülkemin bakanlarının haline bak. Utanç verici utanç.... Kendileri bu hale getirdiler... Kimsenin bakan makan taktığı yok. Buyrun işte
  • boylesine çirkin bir durumda bakanın ve beraberindeki heyetin x-ray'den geçmeyi kabul etmek yerine, uçağa binip Türkiyemize geri dönmeleri en doğru davranış şekli olurdu!
  • Dostum, bazi gercekleri kabullenmek lazim Türkiyeyi bu hale getiren bunlar gün gectikce hersey kötüye gidiyor yakinda bir Afganistan olmazsak iyidir ama bunlar oldugu müddetcede yakinda sokaklarda kara carsaftan gecilmeyecek. bunlar devletimizi istedigi gibi yönetmektedir. Atatürk iste böylelerini asti kesti unutma...
  • Şatafat ve gösteriş, ülkeyi yönetenlerin kendileri için özel uçak alınarak yapılan şeylerdir. Ama TC bir bakanı diplomatik pasaportuyla hava alnına geldiğinde o artık özel bir kişi ya da sıradan bir yolcu olmayıp TC temsil eden biridir. Çinliler'in bunu bilmesi gerekir. Yaptıkları (biraz da Uygurlar konusunda TC karşı tutum almak için) yanlış olup en etkili şekilde kınanmalıdır. Söz konusu bakan değil, TC onurudur.
  • biz ve bizim gibi geri kalmış ülkelerin sözüm ona bakanları,vekilleri vs niye bu kadar şatafat ve gösteriş düşkünü anlamak mümkün değil...ne var yani sizler de normal vatandaş gibi havalanlarını kullansanıza..eskiden babalarınız da mı vip i kullanıyordu da bu alışkanlıklar oradan kaldı??siz gelişmiş ülkelere bir gidin de bakın vip var mı yok mu??millet hesabını sorar..hele amerika da..sen kimsin geç sıraya derler sertçe..sökmez oralarda artistik havalar..sıkıysa git amerikada da hava at da görelim..elimde yetki olsa vip denen rezaleti bir an önce kaldırırım..siz önce vatandaşınıza kusursuz hizmet edin ondan sonra ayrıcalıklı hizmet bekleyin...vip hizmetini benim verdiğim vergilerle alıyorsunuz,haram olsun her kim vip i kullanıyorsa....
  • "Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz" demiş atalarımız. Sayın bakan Ankara'da Çin Büyükelçisini çağırıp ta nota verdi mi? Lütfen boş konuşmayın, eyleminiz sözde kalmasın.
  • Bakan efendi döndükten sonra efelik yapmasını çok iyi biliyor. Hiç gariban vatandaşın Amerika'da nasıl soyunup didik didik arandığını, pasaport sıralarında ne hakaretlere maruz kaldığını bilmiyor, ya da sırf kendini düşündüğünden bilmek istemiyor. Siz bu millet için ne yaptınız sayın bakan? Almanya'da ekmek parası kazanan vatandaşın çıkışta terörist gibi aranmasını, girişte alman polisinin bıyıkaltından dalga geçen gülümsemelere maruz kalmasını engelleyebildiniz mi? Yoksa siz bu milletin vekili bu vatandaşın bakanı değil misiniz?
  • Yigidi oldur ama hakkini yeme !! Bu devleti bunlar (yani soyleme seklinden anladigim AKP) bu hale getirmesi dogru degil hata ve hata iyilesme var ancak alinan hak geriye zor alinir veya verilen hak, olaya nasil bakarsan....... Tarihini okursan anlarsin cogu seyleri ama beynini tamamen acarsan tabiki......asker
  • Hadi ordan sayin Caglayan, burasi Türkiye Cumhuriyeti, Babanizin sahsi devleti veya dingonun ahiri degil, normal Vatandasa ne uygulaniyorsa sizede aynisi uygulanilacaktir. zaten bu Devleti siz bu hale getirdiniz. Eskiya oldunuz basimiza be.
  • Bakanların değerine bakın. Boru burada öter. Yurtdışında değil.

Çağlayan, "Hiç kimsenin haddi değildir Türkiye Cumhuriyeti bakanının üstünü aramak, x-ray cihazından geçirmek. Buna hiç kimsenin gücü yetmez. Böyle bir şeye de Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti olarak asla taviz vermeyiz" dedi.

Çin ziyaretinin ardından yurda dönen Zafer Çağlayan İstanbul'dan İzmir'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çağlayan, Çin ziyareti sırasında Urumçi Havalimanı'nda üstlerinin aranmak istenmesi üzerine yaşanan gerginlikle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Urimçi Havaalanı'na geldiklerinde beraberinde bürokratlar ve gazetecilerden oluşan bir heyetin de bulunduğunu anlatan Çağlayan, beraberindeki kişilerin listesinin daha önce bildirildiğini söyledi.

Urumçi Havaalanı'nın çok küçük ve VIP uygulaması olmayan bir havaalanı olduğunu belirten Çağlayan, "Alana geldiğimizde heyetteki diğer arkadaşlarımızın x-ray cihazından geçmesini istediler. Tabii ki buna şiddetle karşı çıktım. 'Beraberimdeki heyet size daha önce bildirildi, biz Çin devletinin misafiriyiz' dedim. Pekin Havaalanı'nda gerek iniş, gerek çıkışımızda özel arabalarla alındık, uğurlandık. En ufak bir problemle karşılaşmadık. Dışişleri Bakan Yardımcısı bizi karşıladı. Dolayısıyla Urumçi Havaalanı'nda böyle bir uygulamayı asla kabul etmeyeceğimi söyledim. Havaalanı kuralları olabilir, ancak daha önce Türkiye tarafından verilmiş bir liste var. Arkadaşlarımızı x-ray cihazından geçirmeyeceğimi ifade ettim" diye konuştu.

Asıl problemin Urimçi Havaalanı görevlileriyle Çinli diplomatlar arasında yaşanan sıkıntı olduğunu anlatan Bakan Çağlayan, "Çünkü onlar Çinli diplomatlara da başka bir uygulama yapmayacaklarını söylediler. Bir süre konuşulduktan sonra oradan geçtik. Arkadaşlarımız da geçtiler. Tabii ki arkadaşlarımızın geçmesi esnasında orada bir itiş kakış oldu. Çünkü, arkadaşlarımız görmüş, daha evvel de bir Türkmen kadın orada şiddete maruz kalmış. Pasaportu elinden alınmak istemiş. Garip bir uygulama. Evet bir tartışma olayı yaşanmıştır. Tartışmanın asıl nedeni beraberimdeki heyetin x-ray cihazından geçirilmesini benim kabul etmememdir. Bugün olsa yine aynı tepkiyi koyarım, aynı tavrı koyarım" şeklinde konuştu.

Bakan Çağlayan, konuyla ilgili Türk basınında bazı yanlış haberler çıktığını da dile getirerek, "Hiç kimsenin haddi değildir Türkiye Cumhuriyeti bakanının üstünü aramak, x-ray cihazından geçirmek. Buna hiç kimsenin gücü yetmez, böyle bir şeye de Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti olarak asla taviz vermeyiz. 'Yumruklar havada uçuştu' şeklinde haberler çıktı, böyle bir şey olmadı. Bazı şeyler gazeteci arkadaşların heyecanından kaynaklandı" diye konuştu.

Türkmenistan'dan bugün erken saatte Türkiye'ye geldiklerini ve beraberindeki heyetin Ankara'ya devam ettiğini ifade eden Çağlayan, ''Çin'in Ankara Büyükelçisi ve Büyükelçilik Müsteşarı beni karşılamak için Esenboğa Havalimanı'na gelmiş'' dedi.

Çağlayan, konunun Dışişleri Bakanlığı'na intikal ettirildiğini, Çin Büyükelçiliği'ne nota verilmesini istediğini de belirterek, ''Urumçi'deki tamamıyla maksadı aşan bir uygulamadır. Ben bir kasıt görmüyorum, çünkü gerek Çin Başbakanı, gerek Dışişleri Bakanı, gerek Ticaret Bakanı'nın bana ve heyetime gösterdiği ilgi alaka gerçekten mükemmeldi. Urumçi Havaalanı'nda bir kasıt söz konusu değil. Sadece orada bir işgüzarlık, iş bilmemezlik var'' dedi.

27-28 Eylül tarihleri arasında yapılacak karma ekonomik komisyon toplantısının iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine ise Çağlayan, önce gelişmelerin takip edileceğini kaydetti. "Bizden bir özür dilenmesi gerekir" diyen Çağlayan açıklamalarını şöyle sürdürdü;

"Gerçi orada Çinli diplomatlar heyet de yanımdayken benden defalarca özür diledi. Herhalde Büyükelçi'nin Ankara Esenboğa Havaalanı'na gelmesinin nedeni de budur. Öğleden sonra Ankara'ya geçeceğim. Kendisi oraya gelirse orada da görüşürüz. Ben kasıt olmadığı kaatindeyim. Tabii bizim hassasiyetlerimiz belli. Urimçi'de yaşanan olaylar konusunda Türkiye'nin hassasiyetleri belli."

Öger Türk Tur

"Kimse T.C. Bakanı'nın üzerini arayamaz!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 15 yıl önce
Ülkemin bakanlarının haline bak. Utanç verici utanç.... Kendileri bu hale getirdiler... Kimsenin bakan makan taktığı yok. Buyrun işte

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
boylesine çirkin bir durumda bakanın ve beraberindeki heyetin x-ray'den geçmeyi kabul etmek yerine, uçağa binip Türkiyemize geri dönmeleri en doğru davranış şekli olurdu!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Dostum, bazi gercekleri kabullenmek lazim Türkiyeyi bu hale getiren bunlar gün gectikce hersey kötüye gidiyor yakinda bir Afganistan olmazsak iyidir ama bunlar oldugu müddetcede yakinda sokaklarda kara carsaftan gecilmeyecek. bunlar devletimizi istedigi gibi yönetmektedir. Atatürk iste böylelerini asti kesti unutma...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Şatafat ve gösteriş, ülkeyi yönetenlerin kendileri için özel uçak alınarak yapılan şeylerdir. Ama TC bir bakanı diplomatik pasaportuyla hava alnına geldiğinde o artık özel bir kişi ya da sıradan bir yolcu olmayıp TC temsil eden biridir. Çinliler'in bunu bilmesi gerekir. Yaptıkları (biraz da Uygurlar konusunda TC karşı tutum almak için) yanlış olup en etkili şekilde kınanmalıdır. Söz konusu bakan değil, TC onurudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
biz ve bizim gibi geri kalmış ülkelerin sözüm ona bakanları,vekilleri vs niye bu kadar şatafat ve gösteriş düşkünü anlamak mümkün değil...ne var yani sizler de normal vatandaş gibi havalanlarını kullansanıza..eskiden babalarınız da mı vip i kullanıyordu da bu alışkanlıklar oradan kaldı??siz gelişmiş ülkelere bir gidin de bakın vip var mı yok mu??millet hesabını sorar..hele amerika da..sen kimsin geç sıraya derler sertçe..sökmez oralarda artistik havalar..sıkıysa git amerikada da hava at da görelim..elimde yetki olsa vip denen rezaleti bir an önce kaldırırım..siz önce vatandaşınıza kusursuz hizmet edin ondan sonra ayrıcalıklı hizmet bekleyin...vip hizmetini benim verdiğim vergilerle alıyorsunuz,haram olsun her kim vip i kullanıyorsa....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
"Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz" demiş atalarımız. Sayın bakan Ankara'da Çin Büyükelçisini çağırıp ta nota verdi mi? Lütfen boş konuşmayın, eyleminiz sözde kalmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bakan efendi döndükten sonra efelik yapmasını çok iyi biliyor. Hiç gariban vatandaşın Amerika'da nasıl soyunup didik didik arandığını, pasaport sıralarında ne hakaretlere maruz kaldığını bilmiyor, ya da sırf kendini düşündüğünden bilmek istemiyor. Siz bu millet için ne yaptınız sayın bakan? Almanya'da ekmek parası kazanan vatandaşın çıkışta terörist gibi aranmasını, girişte alman polisinin bıyıkaltından dalga geçen gülümsemelere maruz kalmasını engelleyebildiniz mi? Yoksa siz bu milletin vekili bu vatandaşın bakanı değil misiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yigidi oldur ama hakkini yeme !! Bu devleti bunlar (yani soyleme seklinden anladigim AKP) bu hale getirmesi dogru degil hata ve hata iyilesme var ancak alinan hak geriye zor alinir veya verilen hak, olaya nasil bakarsan....... Tarihini okursan anlarsin cogu seyleri ama beynini tamamen acarsan tabiki......asker

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hadi ordan sayin Caglayan, burasi Türkiye Cumhuriyeti, Babanizin sahsi devleti veya dingonun ahiri degil, normal Vatandasa ne uygulaniyorsa sizede aynisi uygulanilacaktir. zaten bu Devleti siz bu hale getirdiniz. Eskiya oldunuz basimiza be.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bakanların değerine bakın. Boru burada öter. Yurtdışında değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000